Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1506 / 2499
(#) zsozsoX hozzászólása Feb 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy ilyen erösítőm (kep1), eredetileg valamilyen tip tranzisztor volt benne TO3 tokozással. De mivel nem lehetett kapni ezért tettem bele bd 245-246 párost TO247 tokozással. Müködik vele, de nagyon melegszik és elég sűrün kellett cserélni őket. Arra gondoltam tennék bele 2N3055-öt de annak melyik tranzisztor a párj, vagy mit ajánlatok?
Segítséget elöre is köszönöm.
(#) 13_Balu50 válasza zsozsoX hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Miért milyen típus volt benne ? Ha komplementer pár kellene bele, a BD249-BD250 az nagyobb értékü. A 2n3055 -nek mit szándékozol komplementer párnak.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Gondolom volt rajta valamilyen betű vagy szám ?
(#) reloop válasza zsozsoX hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Nem lehetett benne darlington? TIP142 - TIP147 például?
(#) zsozsoX válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Volt rajta úgy 8 évvel ezelött, azóta pár tranzisztor cserét megélt. 2 évet pihent most vettem elő gondoltam megcsinálom. A 2N3055-nek a 2N2955-öt gondoltam csak ezzel is úgy vagyok nem biztos kapni még.
(#) 13_Balu50 válasza zsozsoX hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Nem használtam még olyat, szerintem már a beszerzése sem könnyű, ha olcsóbbat akarsz a TIP35-TIP36 komplementer pár olcsóbb a BD249-250 nél, paramétereik hasonlóak, másrészt a Bd 245 is elég sokat kibír, a melegedés hátterében más is állhat.
(#) martin66789 hozzászólása Feb 9, 2014 /
 
Sziasztok
Találtam még múlt héten egy Videoton RD 5686 OCM autórádiót és legalább van hozzá egy eredeti hangfal is. Szegényt eléggé szét is verték, de hála égnek csak a rádió része sérült az erősítő része sértetlenül megúszta, az erősítőnél a potenciométerek sérültek meg. Meg is javítottam átalakítottam egy kicsit hogy rá tudjak kötni telefont, Mp3-at stb.. egy Jack csatival. A hangszórót is hidalva kötöm rá így elég jó hangzást és hangerőt produkál. Így is használható a kicsit rossz potenciométerrel, de inkább kicserélném.
Annyi lenne a probléma hogy nézegettem a kapcsolási rajzát, de nem jövök rá hogy melyik potenciométer milyen értékű, ki szeretném őket cserélni egy-egy külön potenciométerre és megcsinálom nosztalgia erősítőnek.

Ha valaki netalántán tudja hogy az egyes potenciométerek milyen értékűre cseréljem ki annak nagyon örülnék.
Mellékelek róla pár képet + a kapcsolási rajzot. A képen az erősítőnél az a pici panel az átalakítás, az a csati megy a bemenetre.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) kokanyk válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Szia!abban esetleg tudnál segíteni hogy honnan indul a végfok része. Egész nap a kapolásí rajzot néztem. De sajnos nem tudtam külön választani hogy mi a hangváltó, az autó starter, és a végfok rész. Hogy le tudjam követni az jel útját. Ebben esetleg tudnál segíteni?
(#) reloop válasza kokanyk hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
A [PRE-O] végfok bemenet a 25. oldal A3 mezőben található.
(#) vardav hozzászólása Feb 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy hete hozzám került két darab 50 wattos erősítő KIT, TL081-es IC-kel mellékelve, és két-két végfoktranzisztorral: BD243, és BD244. Kaptam hozzá egy szép nagy alumínium házat is, amiben benne van egy hangszínszabályzó, hangerőpotméter, és egy szimmetrikus tápegység, +-32 voltot tud. Ebbe a házba kell beépítenem a két végfokot.

Az összesen 4 végfoktranzisztort egy hűtőbordára szereltem, a kollektorok potenciálja azonos, de a háztól el kellett szigetelnem.
A hangszóróim összesen 10 wattra képesek, ezért nem tekertem annyira fel a hangerőt. Zenét a telefonomról kötöttem rá, itt is le volt véve a hang minimálisra.

Először csak az egyik végfokot próbáltam ki, az valamiért fél perc halk zene után elkezdett füstölni, a tranzisztorok előtétje volt az, és a tranzisztorok zárlatosak lettek. Ekkor vettem észre, hogy a földet nem kötöttem be. Ezután már működött egy ideig, és most már BD249, és BD250 pár volt benne (az volt itthon). Egyszer körülbelül egy percig volt olyan állapotban a végfok, hogy nem volt rajta jel, csak egyszerűen be volt kapcsolva az erősítő --> füst! Ugyanaz volt a probléma. Szintén BD249 és BD250 párt tettem be, ami még azóta is üzemel.

Lassan megépítettem mindent, ekkor már mindkét végfokot próbáltam egyszerre. Működött, én meg örültem. Nyúlkálok a házhoz, meg a bordához, mert közben kicsit "kattan" a hangszóró, erre amikor pont a bordához nyúltam, füstölt egyet az előtét ellenállás, most már "szerencsére" a másik végfokon, gondolom a tranzisztorok már megint átütöttek (amit mellékeltek a KIT-hez).

A kérdés: Lehetett az a probléma, hogy hozzáértem a tranzisztorok kollektorához?

Előre is köszönöm, aki ezt végig bírja olvasni!
(#) vardav válasza vardav hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
A hozzá tartozó leírás, kapcsolási rajz, nyákterv mellékelve:

IMG_0001.jpg
    
(#) Beringer 600 válasza vardav hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Szia!
Esetleg tudnál egy képet fel dobni,hogy milyen kitt-ről van szó?
Egyébként az hogy hozzá értél a kollektorhoz,nem eredményez végfokozat tönkre menetelt.
Ezt a Váci elektronikánál lehet vásárolni.Én már több db-ot össze raktam,és ilyen probléma még nem fordult elő.
Ez a kapcsolás a Texas cég ajánlása.Szerintem jó kis kapcsolás.esetleg nem valami gerjedés lépett föl?
A nyugalmi áramot meg felelően állítottad be? az 1k trimer jobb oldaláról kezd el a be állítást.
Ha nincs szkópod,úgy csináld,hogy a trimert teljesen leveszed 0- ra,adsz neki egy jelet,és halkan hallgatva addig tekered az 1k trimert,míg teljesen el nem tűnik a keresztezési torzítás.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) Beringer 600 válasza vardav hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Itt van a helye.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) vardav válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
A nyugalmi áramot fülre állítottam be (szkópom nincsen), ha balra csavarom a potmétert, akkor gerjed, ha jobbra, akkor kicsit recseg, és most pont a kettő között van mindkét panelon.
Amikor legutóbb elromlott, nem tudom hogy volt-e gerjedés, mert egy hangfalam van, az meg pont a másik végfokra volt kötve, de azt tudom, hogy amikor először elromlott, akkor szinte teljesen elhalkult, és zajos volt.
(#) kokanyk válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Szia! meg találtam az említett részt. Hogyan tudom le mérni hogy van e ott jel? Maga a PRE-0 pont azt hiszem meg van. R78-R79 ellenálás és a C 54 es kondenzátor. itt hova tudok bekötni esetleg egy szálat hogy meg tudjam szól-e? Esetleg csináljak a nyákról képet?
(#) Phoenix82 hozzászólása Feb 9, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy Denon PMA-500V típusú erősítőm,aminek a bal kimenetén 95mV egyenfeszültséget lehet mérni,a másik oldal szinte 0. Az összes meghajtó és végfok tranzisztor cserélve lett,nyugalmi áram beállítva.Csak fejhallgatón lehet észrevenni,bemenőjel nélkül,nagy hangerőnél a kis búgást.Ha hozzáérek a vázhoz vagy az árnyékolt kábelekhez valamelyest csökken.Forrasztások,földelések jók.Mi okozhatja ezt valamelyik elko esetleg?
Egyenlőre végig méregetem a kapacitásokat.

Minden segítséget nagyon köszönök előre is!
(#) reloop válasza kokanyk hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Ha tudsz mérni 1V-nál kisebb váltakozó feszültséget, akkor azzal. Ha nem, használd egy másik erősítő bemenetét.
(#) kokanyk válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Sajnos nem igazán volt semmi. Az ellenállás előtt és után is mértem. És pár másodperc alatt. 0 át mutatott a multi méter. Hova kellene kötnöm a bemeneti lelet hogy magát a végfok részét le tudjam tesztelni? Hátha az még jó.
(#) reloop válasza vardav hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Szia! Ebben a kapcsolásban van egy kis öngyilkos hajlam, a stabilitása pengeélen táncol.
A jelkábel legyen árnyékolt, és mindig legyen valami meghajtóra, vagy potira kötve! A hűtőbordát kösd rá a testre (ezért kellett a szigetelés)!
Az erősítő élesztése során bizonyára nem használtál áramkorlátozót - nagy merészség.
(#) reloop válasza kokanyk hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
A C41-et kiemeled, úgy látom furatszerelt, annak a helyén be tudod kötni a külső jelforrást. A K1 relé behúz egyáltalán?
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Szia! Sajnos nem találtam hozzá rajzot. Ha van kondi a visszacsatolásban, akkor azt ajánlott cserélni.
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Szia

Értem köszönöm!
Én A Hifiengine-n találtam hozzá rajzot. A gyári hoz képest annyi változott hogy 2sa1943 és 2sc5200 került bele mindkét oldalon. A hangja nagyon kellemes.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) tombox00 hozzászólása Feb 10, 2014 /
 
Üdv mindenkinek.
Kaptam egy házilag összerakot erősítőt. Szimpla tápos (40 V) az egyik végfok BD 245 a másik oldal pedig már BD249 el van, a lényeg és egyben a problémám az, hogy ha csak egy sztereo potit teszek be és azután rögtön a végfokba megy akkor nem búg. Ha viszont teszek bele mint a képen is látható TCA5500-bol felépített hangerő és hangszinszabályzót akkor viszont búg, de különben a zene alatt nem lehet hallani csak ha nagyon odafigyel az ember. Ezt a búgást hogy lehetne kivenni?? A végfok nem ér a házhoz mert el van szigetelve a test vagyis a 0-la az egyből a tápba megy.
A búgást nem tudom kivenni sehogy, tudom teljesen nem is fogom tudni, de enyhíteni kellene valahogy. A segítséget előre is köszönöm mindenkinek.
(#) Alkotó válasza tombox00 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
A végfok a régi ORISTER erősítőre emlékeztet (szerintem az is). Régen láttam már ilyet.
(#) hangszoros válasza elektro777 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Hmmm. + - 85V-ra meghajtónak BD139-140? Nagy bátorság, rizikó
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) reloop válasza hangszoros hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia! Féltáp -15V-tal találkozik, bírja
(#) tiggersoft válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Egyértelműen Orister a két vég. Ha jól emlékszem az eredeti tranyók BD245.
(#) reloop válasza tombox00 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Jól látom, a TCA-nak teljesen független tápja van? A táppanelen ugye nincs összekötve a két test?
(#) tombox00 válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Igen segédtáp van benne a TCA-nak. És össze van kötve, de ha nem kötöm össze a testet akkor meg a jelnek nem lessz teste a végfoknál. Vagy lehet ezért búg?
(#) reloop válasza tombox00 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
A jelkábel árnyékolásával létesíts összeköttetést, a táppanelen pedig szakítsd meg!
Következő: »»   1506 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem