Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   188 / 361
(#) lala0606 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Azért köszönöm, majd probálkozok (szenvedek) vele, hátha közelebb kerülünk egymáshoz egy kicsit. Ez lesz egy pár nap.

Az eredeti kérdésemre nincs megoldás, mert annak a C kodnak(az elözö hsz. melléklet) nagyjából értem a müködését, csak nem tudom beilleszteni az FC-ba. A beépített komponens makro tul bonyolult nekem és nem látom hogy hol fogja a 3db GPIO lábat(0,1,5) vezérelni a MAX ic-hez, ami a BCD kódólást is megoldja. Az SPI_Write_Byte C kódját már átirtam FC makróra, csak a makró hivásnál nem tudom a paramétereket hozzáadni mert nem fogadja el a C kódot.

Köszi, majd próbálok megbarátkozni vele hamár az eredeti kérdésemre nincs megoldás.

Köszi hogy törődsz egy kicsit velem, nagyon amatőr vagyok a programozáshoz csak ezt a volt-amper kijelzőt szeretném megcsinálni az ALKOTÓ féle analóg táphoz, amit már megépítettem dobozolás híján, amiért köszönet neki, nagyon szépen dolgozik.
Az eredeti problémám: Amikor meghívom az álltalam kreált SPI_Write_Byte makrót(ezt már elfogadta az FC le is fordítja) akkor hívó ablakban nem tudom a paramétereket átadni, ami az eredeti C kódban a zárójelek () között van. Pl: SPI_Write_Byte(0x0B);.
C kódban nem fogadja el, makró hívásnál meg nincs lehetőség rá.

Flowcode2.fcf

(#) lala0606 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Köszönöm, próbálkozom megérteni és alkalmazni, csak elég kevés időt tudok szánni rá.
(#) frekivalto hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok.

Gyakorlás kép írtam egy programot, PWM-mel állítom be az LCD kontrasztját (VEE láb PIN3).
Simán egyszerűen össze van kötve a PIC16F877A PIN17 CCP1 az LCD-vel.
A kontraszt bejön, olvasható a szöveg, de sajnos más egyéb is, ami nem kellene. Mindenféle krisz-krasz betűk, stb... Kb. 1 másodperces időközönként váltakozik is.
A kapcsolás próba (dugdosos) panelen van kialakítva.

Kérdésem az lenne, hogy kell-e még valami alkatrész a panelra? Mitől jönnek be olyan karakterke, amik nem kellenek. Sőt, van olyan is, amikor lefagy a kijelző. Ha átteszem sima potira a beállítást, akkor rendben kiírja a szöveget.

Gyanítom a PWM miatt. Lehet, hogy banális hibát vétek?
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) watt válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Valószínű nem szűröd eléggé a PWM-et, és vagy hibás a kapcsolásod...
(#) frekivalto válasza watt hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Igen, én is erre gondolok.
Most jelent meg egy cikk itt a HE-n, öntözőrendszer PIC-kel. Onnan "lestem" az ötletet, ott közvetlenül van bekötve az LCD-re a PIC PWM kimenete. ?
Ezt próbáltam elsőnek.

Most összedobtam egy tranzisztoros "illesztőt" azzal töltök egy 100 µF-os kondit.

Próbálkozom....
(#) kokozo válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Szia!
Ezekre nincs szükség mehet egyből a pic lábára ellenálláson keresztül. A baj ott lehet, hogy a vezetékeid túl hosszúak vagy a tápod nem eléggé szűrt.
(#) frekivalto válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Közben lejárt a szerkesztési idő...

Igazad van kokozo, ezért is hozta a várva várt eredményt a tranzisztoros kapcsolás.
A fenit csatolás utolsó 2 képén látszik az ötlet, onnan vettem. Mondjuk az ATmega, azt nem ismerem, de az elv ugyanaz, mint PIC-kel, gondolom én.
d
Dugdosós panelen van, az hozhat be hibát. Ezért gyakorlok, és a tapasztalatot megosszuk egymással.

Köszönöm.

Egyszerűbb minden lcd lábat lehúzni 1k-s ellenállással hátha segít.
(#) frekivalto válasza kokozo hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Megtörtént, mondjuk csak azokat húztam le 0-ra, amiket nem használok (D0-D3).
Nem segített...

Amiket nem használsz alapból le kellene húzni és amit meg használsz azt kellett volna, de ha lefényképezed lehet többre megyünk a hibakereséssel.
(#) frekivalto válasza kokozo hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Köszönöm a javaslatot, holnap kiprobálom.
Mint említettem, dugdósos próbapanelen van összehúzalozva, így bejöhet bármi.
Próbára jó volt, de maradok a trimmerres beállításnál. Ugyis csak egyszer kell beállítani
(#) NyariG hozzászólása Márc 29, 2014 /

Hogy tudok olyan feltételes elágazást csinálni hogy ha a változó értéke = 0 vagy 10 vagy 20 vagy 30 vagy 40,...
Akkor igenágba fut tovább
ha nem akkor a nembe...
(#) slogan válasza frekivalto hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

A beállítások így vannak ,ahogy a feltett fcf ben ,vagy belőtted rendesen ?
Gondolok a PIC órajelére ,ami XT ,de közben 3276800 -re van állítva...
És nem kell mindig törölni.
(#) niedziela válasza NyariG hozzászólására (») Márc 29, 2014 / 1

valtozó = 0 or valtozó = 10.....stb
(#) NyariG válasza niedziela hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Köszi
(#) lalca válasza NyariG hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Inkább valtozo MOD 10.
(#) niedziela válasza NyariG hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Ha végtelen számú tizzel osztható számokról van szó, akkor lalca írta helyesen a megoldást.
(#) SzT3 hozzászólása Márc 30, 2014 /

Sziasztok!

Szeretnék távirányítóval vezérelni PIC-et ( infrás)
A kapcsolás részére és a téma kibeszélésére Nyitottam egy topikot mert szerintem többen csinálnák ilyet...
De ami kérdésem lenne Flowwal lehet e érdemben ilyen jellegű témába programozni?
HA jol értelmezem a lényegét Az egésznek bizonyos frekvenciáu jelek különböző ideig történő sugárzása a lényeg?!?!

Merre induljak?
(#) lalca válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

NEC kódot kb. így. A címet nem nézi, csak az adatot.Nyilván azt át kell írni az adott távhoz. Az időzítések is furák,mivel egyik 675-ösöm sem ketyeg 4Mhz-n. Nem konkrét kapcsolás, csak szórakozás volt,de működött.

IR_675.fcf

(#) SzT3 válasza lalca hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Ez elsőre valahogy nagyon kínai!
Azt hiszem hogy ezeknek a számolásoknak időzítéseknek értékfigyeléseknek jobban utána kellene néznem ( és megértenem)
De azért izekre szedem a progit, mivel igy példa programmal egyszerűbb!

Köszönöm!!
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) NyariG válasza lalca hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Ez még jobb
(#) lala0606 hozzászólása Márc 30, 2014 /

Sziasztok, egy Volt-Amper kijelzőt szeretnék készíteni. A progit megirtam FC-ben, de van egy kis bibi vele. Addig jutottam el, hogy a "Max_init"-et megcsinálja mert a kijelzőt bekapcsolja 1 mp-re, de utána semmi. Nem tudom hogy az ADC-vel van baj a Főfüggvényben, vagy a kijelző makroval (Display_Value). Nagy segítség lenne ha valaki megnézné, és egy kis utmutatást adna hogy merre van a hiba. (12F683 és max7219)
Köszi.

Flowcode2.fcf

(#) NyariG válasza lala0606 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Hello, a max7219 el való kommunikálással mért nem használod a beépitett spi makrot?
(#) lala0606 válasza NyariG hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Azért mert eléggé amatőr szinten vagyok a programozásban, és nem értem a komp.makro müködését, ezt a C kód szerinti működést ugy ahogy átlátom és értem, ezért próbálom igy megoldani. Szerintem eléggé közel vagyok megoldáshoz, valami bagatel hiba miatt nem működik, az én "nem"tudásomhoz kellene egy kis segítség, ha megtenné valaki hogy megnézi, nem a kijavításra gondoltam, csak a hiba okát szeretném tudni. Köszi.
(#) lala0606 hozzászólása Márc 31, 2014 /

Az Spi makro szerintem jól müködik mert a Max initet megcsinálja, ami többször is meghívja, és az egy mp-es display teszt lefut, de innen már semmi. Szerintem az ADC olvasás a főprogiban, vagy Display value makróban van hiba, de már a fejem is belefájdult sok-sok órát bogarásztam napokon keresztül és nem jövök rá az okára. Kihangsulyozom hogy nagyon amatör vagyok a programozásban, de ezt szeretném megcsinálni. Ha valaki segítene egy kicsit, útmutatást adna hogy merre van a hiba, az nagy segítség lenne. Elöre is köszönöm.
(#) lala0606 válasza NyariG hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Nézegettem a Spi komponens makrótt de nagyon nem értem, hogyan tudom például a Max_Init-et megcsinálni vele?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
(#) NyariG válasza lala0606 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Konkret választ még nem tudok adni, mert még csak most van uton az sdkártya foglalatom amivel az spi-t ill a sd kártya kezelést fogom tanulmányozni.
De az spi mokrónál kb a legelsö a init hivás.

Nézd emg ezt hátha segit

én nem tudom megnézni hogy mi ez mert a munkahelyemen vagyok.
Következő: »»   188 / 361
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem