Fórum témák
» Több friss téma |
Szia.
Bocs most van időm válaszolni. A tesztelést megcsináltam hibátlanul ment a gép. Majd visszaszereltem az eredeti kijelzőt, de úgy, hogy ilyen fémezett öntapadós szalaggal a csatlakozót rögzítettem a kijelzőhöz, valamint a kijelző alsó fémrészéhez is ugyanilyen módon magát a kábelt, + a kijelző közepe táján is szigetelő szalaggal a kábelt. Azóta tökéletesen működik, valószinű vagy kontakt hiba vagy földelési hiba okozta a problémát, szerencsére így megszünt.
Köszönöm!
Nem voltam biztos benne, hogy nem passzol az új inverter vagy a cső a gond. A csövet ki lehet műteni a kijelzőből? Illetve honnan tudnék szerezni bele újat?
Hogy holt tudsz venni Magyarorszagon azt nem tudom. Google biztos segit. Ki lehet operalni de nem lesz egyszeru ha meg soha nem lattal ilyet szetszedve. Ha van egy torott kijelzod akkor celszeru azt megnezni elsore. Bar gondlom nincs ilyen keznel.
Rendeltem ebay-ról, remélem, hogy jó lesz.
Van egy másik netbook (Acer aspire one d255) is, a tulaj beleütött a valahova a kijelző környékére. Hajtogatásra villogott a kijelző, néha bejött fél kép, néha csak szürke volt függőleges csíkokkal. Kicseréltem az alaplapot és a display-t összekötő kábelt, így már nem villog hajtogatásra, de továbbra is a bal fele szürke/fekete, függőleges színes csíkokkal, a jobb felén pedig van kép. Úgyhogy rendeltem bele kijelzőt is, viszont ha ráteszem az új kijelzőt, akkor szürke kép van villogó függőleges csíkokkal, hasonló mint pár hozzászólással előbb. Rossz lenne az új kijelző? Külső monitorral tökéletes a kép. Holnap tudok róla képet készíteni menet közben. Előre is köszönöm!
A notebookokban altalaban egy cso van alul es bele van erosen epitve a kijelzobe. Nagyon ovatosan ki lehet operalni mondjuk egy torottbol.
Masik netbookhoz: A harmadik (vagy negyedik) par LVDS-t nezd meg, kontakthiba utan kutatva. Vagyis a csati alaplapi forrasztasatol elmegy-e a jel a kepernyo csatijanak zold alaplapjanak forrasztasaig. Csak 4 parrol van szo. Arion: Orulok, hogy megjavult!
Sziasztok.
Van nékem ez a Fujitsu Siemens laptop V3545. Nos az a gondom vele ,hogy bekapcsolom, bios betölt aztán a win is megy szépen,úgy ahogy kell. Edig nem is vóna gond. Csak hogy van mikor bekapcsolom a bios betölt félig és azt megáll,tovább nem megy. Ritkán csinálja de igy megy. Milehet vele ,mitől csinál igy. Elemet cseréltem eddig. De ugyan az továb-ra is. Mit szóltok hozzá.
Nálam volt hasonló chipset hibával. De az sohasem töltött be. RAM-ot nézd meg szerintem még az lehet a ludas.
Köszi. meg bróbálom kicserélem,majd kiderül,mit lép.
Esetleg ha nem az lessz akkor még mi ? Szerintem véletlenül lehet a Flash bios hiba is ?
Bios chip? Vagy Bios-t flasheltél? HDD-t érdemes megnézni. TakarÍtsd ki, szedd ki a ramokat fújd ki a foglalatot és rakd vissza. procit is ki-be. Lehet hogy csak kontakt hibás.
Sziasztok!
a gyengélkedő egy acer aspire 5720z. A gond vele, hogy csak ritkán van, de inkább, nincs a kijelzőn háttérvilágítás. a bemeneten mérve a táp megvan, a (vez ic adatlapjából kiindulva MP1010 5 ös láb vez jel, 4 es láb Test/Burst Mode Dimming ..fényerő, jól gondolom??) az 5 ös lábon 3v megvan, viszont a 4 esen ha megy akkor 3,3 v , ha nem , akkor nincs fesz. A kábelt leellenőriztem, az jó. Gondolom, az alaplapon vezérli vmi ezt a jelet..lehet ott vmit javítani? (gondoltam a ki-be vez.jelről viszek át 3 v ot..így beindul, s megy! Mit javasoltok?
Az engedelyezo jel johet a GPU-tol is. Az LVDS-en merted a DISPOFF signal mit muvel?
Javitani mindent lehet, csak kerdes, hogy megeri e. Nincs most sok kedvem a kapcsrajz turashoz mert sikerult ugy megfaznom igy juliusban mint az atom. Ennek ellenere ezekben a gepekben allando hiba volt az MXM kartya haldoklasa anno. Erzesem szerint a kijelzo be ki jelet itt is a GPU adja. A rajzot azert csatoltam hatha nincs meg. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
...no azért annyira nem vagyok guru..Szóval, mit, hol s hogy mérjek? Megoldás lehet az, hogy adok jelet neki az on-off vonalról , az övét meg leválasztom? (ugyan nem lehet szabályozni de működhet?)
Nem mondanám megoldásnak mert max ideig óráig lesz jó. Rádásul ha lecsukod a gépet pl. akkor sem fog lekapcsolni a világítás. Ráadásul olyan 3V-ot nem illik neki adni ami "always on".
Én inkább a hibát keresném ki a helyedben. LVDS csatlakozó a rajzon 18. oldal. Ott vizsgáld a DISPOFF jelet. Ez az MP1010 IC amit te írtál gondolom ez az inverteren van. Az nekünk lényegtelen. Kezdésnek azt kell tudni, hogy az LVDS csatlakozónál az alaplapon mi jelenik meg és mi hiányzik. Ott van az inverter táp is, a PWM és minden más ami a kijelzővel kapcsolatos. Egy helyen végig lehet mindent ellenőrizni.
Nem akartam ennyire belemerülni..szétszedtem kivettem az alaplapot, de a csatlakozó csak 40 pin es (a rajzon 42)...azért a számozás alapján kimértem.
38-40 pin: 11,1 v, 36 pin: 3,3v , 39 pin 3,3v , 37 pin 0v , 35 pin: 3,3v 33-31-29 pin 3,3v A 37 es viszi a jelet az inverterre amit fentebb irtam ..talán fényerő?
Hát értem én, hogy nem akartál belemerülni, de kézrátételes megoldást eddig még nem sikerült találnom...
A 41-42 az a csatlakozó árnyékolása. Ott van a rajzon tuti, hogy GND. A nyákon jelölve van a csatlakozó 1-es lába.... Igen a 37-es az a PWM jel az inverternek. De nem azzal lesz a gond szerintem hanem én keveslem azt a 11.1V -ot is a 38-40-es labon. Az az INPWR_B+ vagy mi. Szerintem ott 19V kellene, hogy legyen. Délután majd ránézek a rajzra. A méresed alapján szerintem nem kapja meg az inverter a tápot. Nem tudom milyen multiméterrel méred, a PWM jel az változó szintű és kitöltési tényezőjű jel. Volt olyan noti ahol alig 1V feszültségen dolgozott. De nem vagyok fejből komolyabban otthon az inverterek vezérlésében. Mindenesetre nézd meg a rajzon, hogy amiket mértél azok passzolnak e. a 11.1V nem úgy tűnik.
Igen, az meglehet hogy a 41-42 a csati árnyék! de nem tudom a rajzrol kibogarászni mennyi lehet az inpwrb+ (annyi megvan hogy l29 és l31 en keresztül csatlakozik B+ hoz...
bogaraszd a B+ vonalat. Nezd meg a nyakon, hogy hova megy a 38-40. Kozvetlen elotte lehet lesz egy tekercs, vagy nagy ellenallas vagy akarmi. meregess ott egy kicsit. a B+ vonal biztos, hogy jo mert az egy fo feszultseg. Mas hibad is lenne ha az nem lenne meg. Tehat szerintem az valahol a kijelzo korul makkan meg. De mivel nincs elottem a rajz es csak Forma1 utan fogok ranezni delutan igy nem akarok hulyeseget tanacsolni. Lehet teljesen rossz az irany. Ennek ellenere en tartom, hogy ahol a jel neve INVPWR_B+ ott tuti 19V kell, hogy legyen a 11 helyett.
Pedig végignézve a + vonalat egész a táp részig mindenhol ez a 11.1 v mérhető.
S ahogy azt az elején írtam minden megy, csak nincs háttérvilágítás, s ha erre a 37 es lábra adtam 3,3 v ot akkor működött. ezért gondoltam, hogy a táprész jó.
O hogy a.... Ezt mondhattad volna mert en emiatt jol beneztem. Akkor nyilvan nem 19V kell, hogy legyen. En nem ellenorzok akkurol soha. OK. Ugorjunk, en hulyesegem. Bocsanat.
A 37-es lab az egy PWM kell, hogy legyen. Nezzel ra szkoppal a csati 37-es labara. Ne adjal oda direkt 3V-ot szerintem. Ez a fenyerot szabalyzo bemenete a kijelzonek. Ha nincs semmilyen jel akkor kikapcsol. Az R7-es ellanallassal minden OK? Azon keresztul megy a PWM. Lehet kontaktos, korrodalt is. Vagy egyszeruen szakadt. Az inverter vezerlese az ENE EC-bol jon. Rajz szerint (30-as oldal) a 21-es labrol. Ott is megvizsgalhatod, hogy meg van e a jel. Siman lehet gond az EC forrasztasaval is. Mondtad, hogy neha jo volt neha nem. Ez KH is lehet. Forraszd at az EC-t. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Sajna, szkópom nincs... az r7 ellenállás (0 ) jó , átvezet , az Ec 21 es lába és az r7 között sincs szakadás, vagy ellenállás...
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
de, ha járható az az út, hogy invertert becsapjuk, s nem lehet fényerőt változtatni...nem volna baj..
Akkor is PWM kell neki. Persze be lehet csapni, csak ha mar itt vagyunk akkor tegyel meg szerintem mindent azert, hogy az eredeti allapotba keruljon ha mar energiat szansz ra. Ha nem megy akkor majd becsapod valahogy. De eddig nekem nem kellett ehhez folyamodnom. Ha mondjuk sima 3V-ot adsz neki 10KOhm-os ellenallason keresztul es megy ugy is akkor semminek nem lehet elvileg baja. Ujraforrasztottad az EC-t? Tobbszor elofordult mar vele kontakt hiba.
Es a kijelzohoz is eljut biztosan ez a jel? Mert az, hogy az LVDS-en megvan meg nem jelenti azt, hogy a kijelzo is megkapja. Bar ha direkt feszt adtal neki es akkor ment akkor elvileg OK. De en sorban szoktam pontrol pontra lepkedni a hibakeresesnel es most ez kovetkezne.
Az inverter bemenetén is ugyanezeket mértem...mint első hszemben írtam az inverterpanel bemenetén a37 es pinről a az inverter vez ic 4 es lábára megy a jel, amit, ha ment 3,3v körül mértem, ha nem ment , akkor 0..ugyanaz, mint a csatinál.
Az EC forrasztásával nem próbálkoztam...túl nagy falatnak tűnik, nem sok gyakorlatom az ekkora lábszámú IC forrasztásával...
Nem tul bonyolult ha van FLUX-od de ha nem ugy erzed akkor inkabb hagyd.
A 18-as oldalon van meg egy erdekesseg. Az U36. Az U36 megkapja a 3V-ot az 5-os laban? Jo lenne egy szkop ert az U36 a GMCH-tol kapja a DPST_PWM jelet. Ha az nincs meg akkor GMCH hiba is lehet. Ehhez kene dydyman. Ehhez en hulye vagyok mert a valos tapasztalatom keves hozza. Nem sok ilyet csinaltam. Acer 5720 egy nagyon szenvedos szeria volt. Sorozatos GPU hibakkal. En nem kimondottan szerettem ezekhez hozzanyulni soha. Szkoppal gyorsan "rovidre lehetne zarni" a dolgot. Ha adsz neki direkt 3V-ot akkor arra figyelj, hogy egy 1-10KOhm nem artana ele. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
B@sszus...ezt az u36-ot jól eldugták..egyszerűen nem találom az alaplapon... a rajzon pirossal van keretezve, nem lehet, hogy csak egyes tipusoknál van?
Sziasztok!
Egy régi Toshiba Satellite A80-as laptop került nemrég hozzám, a kijelzőjével van gond, mégpedig bekapcsolásnál megjelenik rajta négy függőleges csík, mindegyik más színű, majd egy perc múlva az egyik csík eltűnik, de a másik három ott marad. Kezdek beletörődni, hogy ez csak panelcserével "javítható", de gondoltam rákérdezek azért hátha van rá valami tippetek. Szóval szerintetek ezen lehet valamit javítani? A kijelzőkábelt mozgattam picit nem volt változás, gondoltam azzal nem lehet baj. Az inverter is jó. Köszönöm a segítséget! Andris |
Bejelentkezés
Hirdetés |