Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a hasznos infót !
Egyébként meg ÉN vagyok kezdő (full kezdő ), például ezidáig nem tudtam, hogy mi a különbség egy PIC (programmable IC, ha jól tudom) és egy "mikrovezérlő" között (most sem tudom, de azt már sejtem, hogy nem ugyanaz.) Írok privátban. Mégegyszer köszönöm a segítséget !
A PIC egy mikrovezérlő! De több gyártó is készít mikrovezérlőt, amiket egy előre megírt programmal tudunk munkára fogni. Több mikrovezérlőt, több programnyelven lehet programozni. A full kezdőknek ajánlható programok a ledvillogók, futófények, nyomógombok kezelése kezdésnek. Egy ilyen szerkezet vezérlőprogramja akár több ezer sor is lehet. Van a PIC-ek között is olyan amiban van beépített USB vezérlő is. Tehát a feladat nem megoldhatatlan, de házilag felejtős.
Sziasztok!
Az e-bayes PICkit3 klón is kompatibilis az MPLAB-al?
Ha nem lenne kompatibilis, vajon el tudná adni? Hány pozitív visaszajelzést kapna az eladó?
Sziasztok!
Van itthon elfekvőben egy 128x64 dot matrix lcd kijelzőm, valamint 16f877A PIC-em, valamint egy rakás elszántságom, hogy ebből kihozzak valami hasznosat. Első szempont hőmérséklet figyelése, óra/dátum kijelzése aztán meg amit ki lehet hozni. Van-e véletlen valakinek kapcsolásai esetleg valamiféle tervei amit megosztana velem? Válaszát előre is köszönöm
Csak akkor tud valaki segíteni, ha ismert a dot matrix kijelzőben lévő vezérlő ic.
Amit felvázoltál az több különálló feladat: 1. LCD kezelése, 2. óra, 3. dátum, 4. hőmérséklet, stb. Ehhez kb semmilyen terv nem kell, mert maga a kapcsolás annyira egyszerű, hogy egy lyukraszteres panelon simán összeállítható. Itt a program a nagy kérdés, főleg a grafikus kijelző kezelése.
Szóval mi a kérdés? A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
Akkor a kapcsolást megoldom. A programozással meg majd szenvedek egy kicsit, ja meg be kell szereznem 1 égetőt is hozzá.
Itt mindig kapsz segítséget, de egy konkrét problémát próbálj megfogni egyszerre. Ha programozód sincs akkor gondolom tapasztalatod se sok, akkor ez így nem fog menni. Ez kb olyan mint minden felkészülés nélkül nekiindulni a maratonnak. Olvasd el a Nulláról a robotokig című cikksorozatot, válasz egy programozási nyelvet (assembly ajánlott) és ha az ott leírt programokat megérted és magadtól is tudsz hasonlót írni akkor kell egy ilyen komplex dologba belefogni, különben annyi kudarc fog érni közben, hogy beleunsz az egészbe. Pedig a PIC egy csodálatos kütyü, a felhasználásnak csak a fantázia szab határt, de nem szabad beleugrani a sűrűjébe.
Szia!
Itt egy kis kedvcsináló. Ha akarod, a kapcsolási rajzát is elküldhetem hétfőn. De tartok tőle, hogy ha egyből ezzel akarod kezdeni, nem "kicsit" fogsz a programozással szenvedni.
Valóban egy Programozható IC de a valódi neve Peripheral Interface Controller
4. éve tanulok C-t. Tudtommal lehet ezt a PICet Cben programozni, csak kell hozzá forditó+égető. Természetesen a segítséget elfogadom, és hálás is lennék érte.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
Természetesen lehet. PICkit2-vel vagy 3-al célszerű. Valamint MPLabbal, vagy MPLab X-el. Persze vannak egyéb lehetőségek is. Én a PIC 18-as szériát ajánlanám. Könnyebb programozni. Grafikus kijelzőhöz nem árt kicsit több RAM. A PIC18F26K22 kezdetnek épp megfelelő. Én a C-ben nem tudok segíteni. Meggyőződéses asm.-es vagyok.
Üdv.
A hez nem tudok hozzászólni én sem, de ahogy másoktól hallottam C-ben programot írni és PIC-et programozni nagyon nem ugyanaz.
Nem értem mi a gond a C-vel, amióta az eszemet tudom C-ben írok programot PIC-ekre és más mikrovezérlőkre és eddig soha nem volt gondom vele. A C sokkal áttekinthetőbb és hardver függetlenebb az asm-nél és megfelelő beállításokkal azt csinálja amit akarsz akárcsak az asm. Egy C programot kisebb módosításokkal pillanatok alatt át lehet vinni teljesen más mikrovezérlőre amit asm-nél nem tudsz megtenni...
Nem mondtam, hogy gond lenne vele, csak ahogy hallottam, olvastam a számítástechnikában elterjedt C nyelv és a PIC C-je elég messze áll egymástól. A másik, hogy ha van egy működő PIC-ed amiből kiolvasod a HEX-et, azt csak asm-be tudod visszafejteni C-be soha. A másik ami az asm mellett szól, hogy ha én megírok egy 1000 soros programot akkor az 1000 helyet foglal el a memóriából, ha megírsz C-ben egy 1000 sorost az mennyi helyet foglal el?
Bár hozzáteszem, én is asm párti vagyok, de van olyan helyzet, mikor a C fordító bizony hatékonyabb gépi kódot csinál, mint az ember (főleg a pointer kezelés miatt). Nem hiába vannak már az új PIC-ek adatlapjaiban ott hogy "Optimized for C compilers". Ugyanis annyi periféria meg BANK meg kutyafüle van benne, hogy asm-ben már szinte követhetetlen ugyanannyi idő alatt, mint C-ben. Ráadásul lehet hogy a fordító megalázóan jobb kódot csinál. Nem beszélve a bonyolult perifériákról, mint pl. az USB. Azt asm-ben már igencsak kihívás megvalósítani.
Erre a "projektre" nem szándékoztam sokat költeni, meg nem is várok el sokat tőle. Ezt a grafikus kijelzőt épp hajtja a PIC szóval azért gondoltam átszerkeszteni, hogy hasznosabb legyen számomra.
Sajnos egyetem mellett nem sok időm van A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Alkalmam volt több kontrollerre megírni ugyan azt a programot assembly -ben és Hitech C későbbi nevén XC8 16Fxxx és 16F1xxx kontrollerekre. Az assembly program hossza egységnyi, akkor a free módu program hossza 8 egység fölött van, a pro -é pedig 2..3 egység. A hosszabb kód még esetleg elfogadható (csak egy kicsit lassabban fut), de az már nem, hogy egy 16F628 -ra assembly -ben megírható program ne férjen el a midrange kontrollereken maximálisan rendelkezésre álló 8K -ban.
C18. A PICkit2 gyári C firmware tele van assembly betétekkel, hogy beleférjen a18F2550 -be. A gyári C -ben írt USB bootloader nem fér el a 2k -s boot blokkban, pedig már írtak titkosítassal rendelkező USB bootloader assembly -ben rá, ami belefért a boot blokkba. A C30 -cal fordított kód (gondolom nem pro optimalizálással fordult) tele van fölösleges, ismételt utasításokkal. Ahhoz, hogy a C program közelítse azt, amit az assembly megoldás tud, közel ugyanannyi időt kell az optimalizálással foglalkozni, mint az assembly megírása.... Vagy egyszerűen venni egy nagyobb kontrollert... A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Akkor mikor én foglalkoztam az asm - C generált kóddal, valószínűleg túl sokra becsültem a C-t. De akkor most visszavonom, és örülök, hogy 8 biten még mindig jobb az asm
A 877-ben elég nagy memória van csak tudni kell kezelni. Egy ekkora kijelzőre egy szép órát, dátumot bőségesen meg lehet csinálni belőle.
Biztosan van az a PIC amit már talán nem érdemes asm-ben programozni, de én attól nagyon messze vagyok. Az, hogy a kód mennyire lesz optimális, az nagyon gyakorlatfüggő. Már többször lehettünk tanúi itt a fórumon, hogy ha egy kezdő feldob egy problémát amire kigondolt egy 20-30 soros megoldást, az igazán gyakorlottak megmutatják, hogy meglehet azt csinálni 5 sorból is. Épp nemrégiben beszéltük ezt sonajkniz kollégával, hogy amit kezdőként megírt 2000 sorból, azt most megcsinálja 500-ból is.
Sziasztok!
Van egy hőmérőm 16f628-as pic-el meg szerettem volna csinálni hogy ki írja a maximum hőmérsékletet de valamiért nem a maximumot írja ki hanem a jelenlegit. Mit ronthattam el? Segítségeket előre is köszönöm!
Irigylem a türelmeteket és szorgalmatok,régebben én sokat programoztam asm-ben,de valami nagyon nem kerek azzal a C fordítóval,ami Hp41C fórumtárs által említett arányokat produkálja.Az ingyenes GCC is általában megáll 5-10% plusz körül.Nyilván meg kell tanulni az adott fordítóra jellemző optimalizálási trükköket,de ez meg sem közelíti azt a ráfordított időt,amit egy 2-3ezer soros asm átlátása kíván.Ha meg minden kötél szakad,csak csatolom az asm részt.Természetesen nem gyártó hitvitát szeretnék provokálni a GCC említésével !
Idézet: „4. éve tanulok C-t.” Azt is bmeg kell tanulni mellé hogy a beágyazott rendszerek programozása (hardverközeli programozás) mindig az elektronikua kapcsolással összhangban történik és értelmes. Meg kell tehát tanulni a PIC felépítését és működését, a hozzá kapcsolt külső elemek működését (pl. SPI, I2C eszközök) és magának a kapcsolási elrendezésnek a működését.
Írjál C-ben karakteres LCD-re 50-60 soros szöveget. Képes megtölteni egy kisebb PIC teljes programmemóriáját. Míg asm.-ben csak annyit, ahány karaktered van.
A gyártó honlapján az összehasonlító ábra - csak az assembly hiányzik róla.... Azaz a free négyszer akkora kódot generál, mint a pro...
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2015
Tavaly foglalkoztam ilyenekkel, remélem nem lesz nagy gondom vele.
Régebben foglalkoztam PIC-ekkel,most AVR,ezért írtam a GCC-t és az utolsó mondatot.Csak rácsodálkoztam erre az arányszámra,de mint írtam nem provokáló célzattal !
Szia!
A 109-es sort nézd meg szerintem ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |