Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   15 / 507
(#) vasporos válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Szia! Atis57 valoszinü hogy nem értetted meg a kérdésemet, nekem elektronika kellene ami a szélturbinát beálitja szélirányba, nem farokrész !! .raktam ide képet az enyém is valami hasonlo lesz, az egyik képen a turbina feje láthato meg az enyém mérete . 1 lapát 3m hoszu eröl is raktam fel képet
(#) Atis57 válasza vasporos hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Szia!
amiről irtam --magától FAROK nélkül áll be a szélbe! ! !
Eddig csak 600 kW -s berendezést láttam A fejforgatása 2,2 kW-al ment az elektronika a főprociban volt.
ezt hiába rajzolnám ide.....
(#) vasporos válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
köszönöm a választ de amit az elözöekben irtál azt sajnos nem tudom elkepzelni. :eek2: talán egy kép vagy egy rajz!!!!! (#182591)
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Ezt probáld ki.Elvileg egy csigamenetes szélvédömotor egy nagyobb tárcsát forgat,ami a generátor talapzatát képezi.Vezérlése egy 100x50x1mmes alulemez,de lehet valami más is,amit egy 3 pozitiojú helyzet érzékelő(vagy más néven limitátor) minnél hosszabb száru legyen,erösitesz keresztben.igy a lemzkébe kapaszkodó szél azt kibillenti közép állásábol,és kivezérli az egyik relét.A relé pedig addig forgatja a motort amig az szélirányba áll,ott a lemezke már nincs,,,félre nyomva,,, és a motor leáll.ha változik aszél ,a megfelelő irányba ujra billenti a lapocskát amig ujra be nem áll a nyugalmi helyzet.A két relé 2x2 polusu legyen.itt feltettem a kapcsolási rajzot is.természetesen az egyik relé az egyik irányba,a másik relé pedig ellenkező irányba forgatja a motort.

untitled.rar
    
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
nagyon köszönöm a megoldást !!!! szerintem 12v ablaktörlömotor 15/1 lasitásal megfelel kb 50 kg megmozditására . :integet2:
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Hogy mekkora az áttétel,azt majd kisérleti uton állapitds meg,de szerintem legalább1 per 25 lenne az ideális,tekintetbe véve a nagyon erös széllökéseket is.Ugyan ezzel a megoldással csak merölegesen elhelyezve esetleg egy második kapcsolást is feltehetsz,ami letiltja az elsöt,és kiforditja a generátort a nagyon erös szélben.Természetesen a második kapcsolás érzékelöjét a nagyobb mechanikai ellenállásra be kell állitani,hogy csak a nagyon erös szélre reagáljon.Itt nagyon jó kisérleti alap lenne,mondjuk szélcsendes idöben egy 70,80 Km/ora sebbességel halado kocsi ablakán ,,,kilógatni,,,és ugy beállitani.Meglepöen pontosan lehet igy a beállitást elvégezni ,házi körülmények,,,között.
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
sziasztok széljárásban kedvezö idöt mindenkinek!!
szia lehar ,találtam egy lassito hajtoművet 1/20 fordul de müködik gyorsito hajtomükéntis "RÉGI OROSZ FUROGÉP HAJTOMÜVE!!!!" megbizhato és ez még vaskas anyagbolvan , az autos ötlet kiválo holnap már ki is probálom!
(#) Dzsos hozzászólása Feb 19, 2008 /
 
Üdv Minden szelesnek!

Köszönet mindenkinek aki eddig segített,de sajnos abba kell hagynom a szélkereket.Az eddigi anyagiamat (hajtóművek,300 Pvc cső lapátnak,savonius lapátok stb) alapanyag áron vagy még olcsóbban eladó.

DSCF0989.JPG
    
(#) vasporos válasza Dzsos hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
szia én generátort "kergetek !! neked mijenvan eladó?
(#) Dzsos válasza vasporos hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
generátorból nem állok a legfényesebben:
2 autó 1 busz generátor,egy álandó mágnesű abb motor és egy 2Kw egyenáramú motor,És egy kiccsi állandú mágneses generátor de sajna nem alacsony fordulatú.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Szivesen olvasnék élménybeszámolot az autós ötlet kiprobálásárol.Sok sikert.
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
lehar szerinted 60 cm átméröben lehetnee ojan generátort csinálni mint a tied vagy inkáb kamaz generátor 24v/ 55w?
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
Gond nélkül.Ilyen kicsi teljesitményre jók akár hangszoró mágnesek,akár régebbi vinyokbol kiszedett mágnesek,persze megfelelő elrendezésben.De ha egy kicsitt is vissza lapozol,letöltheted magadnak a teljes épitési leirást.És ha gondosan megépited akkor akár 200Wattig is felmehetsz,különösebb eröfeszités nélkül.Ami az átalakitott egyébb fajta generátorokat illeti,már kifejtettem a véleményem.Pontosabban,azok CÉL eszközök és csak nagyon kis mértékben felelnek meg az általunk kitüzött célnak.Magyarán valahol mindig ,,,kilognak a sorbol,,, , némelyik jó alaposan.Valahogy úgy tekintek az ilyen dologra,bocsánat a hasonlatért, mint a jó öreg kézi taliga motorositására.
(#) pufika hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
Sziasztok!
Csináltam egy weblapot, hogy ami anyagot összegyűjtöttem a szélgenerátor építéshez, mások részére is hozzáférhetővé tegyem. Jelenleg 2 magyar nyelvű könyv van ebben a témakören fent. A letöltés "free". A könyvek megtekinthetők a "DjVuSolo" nevű programmal, ami szintén elérhető az oldalon. Az oldalt folyamatossan szeretném fejlesztgetni, ami idő, és olyan anyag függvénye amit érdemesnek találok a feltöltésre.
Remélem tudok segíteni ezzel az érdeklődőknek!
Ha leszedtetek mindent, néha nézzetek vissza, hátha van friss anyag. (teljessen privát oldal)

http://www.pufika0.extra.hu
Üdv mindenkinek!
(#) lehar válasza (») Feb 21, 2008 /
 
Hogy lásd a hivatkozási alapot,itt feltettem egy összehasonlitó táblázatot,a forditás lehet nem a legtökéletesebb,de a lényeg az ,,,átjön,,,.Persze fogalmazthattam volna finomabban is,de valahogy szerettem volna kimélni,,,sorstársaimat,,,,,a már jól bevált felesleges kisérletezésektöl,amin én is átestem.Nagyon szeretném hallani a véleményedet az összehasonlitó táblázatrol.

Registru2.xls
    
(#) Iszkakof István hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
Valaki feltett egy ipari készítésű szélgenerátort a topicra. Az lenne a kérdésem vele kapcsolatban, hogy a generátor rotorjának fordulata egyenlő-e a lapátok tengelyének a fordulatával? Nagyon úgy nézett ki.
(#) SZIA hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
ENERGIA1:
Üdv, amit küldtél kapcsolást a fénycsöves világításról, az abban lévő IGBT-ről kéne több infó, de a legjobb egy típus lenne!
köszi, SZ!A.
(#) vasporos válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
sziasztok !! szép szeles idöt mindenkinek, szia istván én raktam a topicra a képet ennek a fajtának igen de van ojan is aminek gyorsito hajtomü van a mágnes generátorelöt de ezek túl zajosak. :yes: rakok fel egy másfajtát
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
szia lehar!! köszönöm hogy ijen sokat segitesz találtam a neten párdarab képet a generátorok épitéséröl ,de sehol nemtalálok tekercs menetszamot meg réz huzal átméröt,atekercshez.rakokfel képet
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Modositotam a választ.feltettem az alábbi rajzot itt megtalálsz mindent ami érdekel.Remélem valodi segitség lessz.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
A Winding the coils alatt találsz egy táblázatot,abban megtalálod a szükséges menet számot,huzal átméröt,stb, a tervezett kimeneti feszültség függvényében,csak lapozz lassan mert könnyen átugorhatod.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Mijen mágneseket használsz?.
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
köszi megtaláltam ha látad a képet amit felraktam az még nem az enyém de az esztergájos már dolgozik rajta ugyanijetszeretnék énis ennek az átméröje nekemis tökéletesen megfelel a mágnes ipari nevét nemtudom de iszonyu erös csak szeleteltetnikéne !!!!! 150/150/250 mm amérete most .
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
rakokfel még egy képet azon látod a méretét
(#) mex válasza vasporos hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Lehet,hogy a mágnesszeletelésbe beletörik a bicskád.
Ha AlNiCo az anyag akkor biztos, de a ferrit anyagút sem egyszerű. Neodimiuból pedig ekkorát nem gyártanak.
(#) vasporos válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
van itt egy nagyobb cég aközelben a fönök anyitmondot szeretné látni hogy mivel lehetvágni (viz,plazma,gepifürész,lézer szalagfürész)
(#) mex válasza vasporos hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Hőt közlő eljárások kiesnek, mert az anyag elveszti mágneses tulajdonságát. A porkohászeti úton gyártott mágnes(ferrit) eséllyel darabolható gyémántbetétes körfűrésszel,de az öntött mágnest (AlNiCo) esetleg vizzel fog kettéválni,bár itt meg a keresztmetszet túl nagy.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 22, 2008 /
 
Plazmával nyugodtan vághatod,a lényeg hogy a két szeletet vizes rongyba csavard,csak a vágás helye maradjon szabad.(eröteljes hütés vágás közben.)A plazmavágot nagyobb eröre állitani és minnél gyorsabban végég menni a vágáson.Persze ha van vizsugaras vágó az messze jobb.A neodimium mágneseket ,,,nagyobbitani,,, a legkönnyebb,csak megfelelöen 2,:4 db.ot egymásra raksz,vagy mellé,zselés Loktyttel összeragasztod,és már meg is van.A Zselés Loktyt az lényeges,mivel időben tartós,a többi pillanat ragasztó nem annyira.A képeken látható rotorok nagyon jók,komoly teljesitményekre képesek.Persze a polusok SZÁMA meghatározó ugy teljesitmény,mint a kimenó feszültség szempontjábol. Ha véletlenül vágás után legyengült a mágnes,azt könyen ujra mágnesezheted,ha készitesz egy mágnesező tekercset.
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 22, 2008 /
 
Persze ha van lehetöség többféle vágási modozatot kiprobálni,csak nyugodtan rajta.Amelyik a legjobban beválik azt használd a továbbiakban.Igaz hogy szükséges egy,,,áldozati,,, darab,de gondolom megéri.Az a mértű mágnes amit emlitettél valoszinüleg valami nagyobb teljesitményű(Kb 100-200Kw.-os)generátorbol származik.Ahol egy db. van,ott lennie kell többnek is.........
(#) vasporos válasza mex hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
szia mex igazad volt a vágással kapcsolatban ferrit mágnes"volt" vizzel probáltuk , ahogy hozzáért a vizsugár mintha felrobantvolna az egész!!!! kb centis darabokra :eek2:
Következő: »»   15 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem