Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Atis57 valoszinü hogy nem értetted meg a kérdésemet, nekem elektronika kellene ami a szélturbinát beálitja szélirányba, nem farokrész !! .raktam ide képet az enyém is valami hasonlo lesz, az egyik képen a turbina feje láthato meg az enyém mérete . 1 lapát 3m hoszu eröl is raktam fel képet
Szia!
amiről irtam --magától FAROK nélkül áll be a szélbe! ! ! Eddig csak 600 kW -s berendezést láttam A fejforgatása 2,2 kW-al ment az elektronika a főprociban volt. ezt hiába rajzolnám ide.....
köszönöm a választ de amit az elözöekben irtál azt sajnos nem tudom elkepzelni. :eek2: talán egy kép vagy egy rajz!!!!! (#182591)
Ezt probáld ki.Elvileg egy csigamenetes szélvédömotor egy nagyobb tárcsát forgat,ami a generátor talapzatát képezi.Vezérlése egy 100x50x1mmes alulemez,de lehet valami más is,amit egy 3 pozitiojú helyzet érzékelő(vagy más néven limitátor) minnél hosszabb száru legyen,erösitesz keresztben.igy a lemzkébe kapaszkodó szél azt kibillenti közép állásábol,és kivezérli az egyik relét.A relé pedig addig forgatja a motort amig az szélirányba áll,ott a lemezke már nincs,,,félre nyomva,,, és a motor leáll.ha változik aszél ,a megfelelő irányba ujra billenti a lapocskát amig ujra be nem áll a nyugalmi helyzet.A két relé 2x2 polusu legyen.itt feltettem a kapcsolási rajzot is.természetesen az egyik relé az egyik irányba,a másik relé pedig ellenkező irányba forgatja a motort.
nagyon köszönöm a megoldást !!!! szerintem 12v ablaktörlömotor 15/1 lasitásal megfelel kb 50 kg megmozditására . :integet2:
Hogy mekkora az áttétel,azt majd kisérleti uton állapitds meg,de szerintem legalább1 per 25 lenne az ideális,tekintetbe véve a nagyon erös széllökéseket is.Ugyan ezzel a megoldással csak merölegesen elhelyezve esetleg egy második kapcsolást is feltehetsz,ami letiltja az elsöt,és kiforditja a generátort a nagyon erös szélben.Természetesen a második kapcsolás érzékelöjét a nagyobb mechanikai ellenállásra be kell állitani,hogy csak a nagyon erös szélre reagáljon.Itt nagyon jó kisérleti alap lenne,mondjuk szélcsendes idöben egy 70,80 Km/ora sebbességel halado kocsi ablakán ,,,kilógatni,,,és ugy beállitani.Meglepöen pontosan lehet igy a beállitást elvégezni ,házi körülmények,,,között.
sziasztok széljárásban kedvezö idöt mindenkinek!!
szia lehar ,találtam egy lassito hajtoművet 1/20 fordul de müködik gyorsito hajtomükéntis "RÉGI OROSZ FUROGÉP HAJTOMÜVE!!!!" megbizhato és ez még vaskas anyagbolvan , az autos ötlet kiválo holnap már ki is probálom!
Üdv Minden szelesnek!
Köszönet mindenkinek aki eddig segített,de sajnos abba kell hagynom a szélkereket.Az eddigi anyagiamat (hajtóművek,300 Pvc cső lapátnak,savonius lapátok stb) alapanyag áron vagy még olcsóbban eladó.
szia én generátort "kergetek !! neked mijenvan eladó?
generátorból nem állok a legfényesebben:
2 autó 1 busz generátor,egy álandó mágnesű abb motor és egy 2Kw egyenáramú motor,És egy kiccsi állandú mágneses generátor de sajna nem alacsony fordulatú.
Szivesen olvasnék élménybeszámolot az autós ötlet kiprobálásárol.Sok sikert.
lehar szerinted 60 cm átméröben lehetnee ojan generátort csinálni mint a tied vagy inkáb kamaz generátor 24v/ 55w?
Gond nélkül.Ilyen kicsi teljesitményre jók akár hangszoró mágnesek,akár régebbi vinyokbol kiszedett mágnesek,persze megfelelő elrendezésben.De ha egy kicsitt is vissza lapozol,letöltheted magadnak a teljes épitési leirást.És ha gondosan megépited akkor akár 200Wattig is felmehetsz,különösebb eröfeszités nélkül.Ami az átalakitott egyébb fajta generátorokat illeti,már kifejtettem a véleményem.Pontosabban,azok CÉL eszközök és csak nagyon kis mértékben felelnek meg az általunk kitüzött célnak.Magyarán valahol mindig ,,,kilognak a sorbol,,, , némelyik jó alaposan.Valahogy úgy tekintek az ilyen dologra,bocsánat a hasonlatért, mint a jó öreg kézi taliga motorositására.
Sziasztok!
Csináltam egy weblapot, hogy ami anyagot összegyűjtöttem a szélgenerátor építéshez, mások részére is hozzáférhetővé tegyem. Jelenleg 2 magyar nyelvű könyv van ebben a témakören fent. A letöltés "free". A könyvek megtekinthetők a "DjVuSolo" nevű programmal, ami szintén elérhető az oldalon. Az oldalt folyamatossan szeretném fejlesztgetni, ami idő, és olyan anyag függvénye amit érdemesnek találok a feltöltésre. Remélem tudok segíteni ezzel az érdeklődőknek! Ha leszedtetek mindent, néha nézzetek vissza, hátha van friss anyag. (teljessen privát oldal) http://www.pufika0.extra.hu Üdv mindenkinek!
Hogy lásd a hivatkozási alapot,itt feltettem egy összehasonlitó táblázatot,a forditás lehet nem a legtökéletesebb,de a lényeg az ,,,átjön,,,.Persze fogalmazthattam volna finomabban is,de valahogy szerettem volna kimélni,,,sorstársaimat,,,,,a már jól bevált felesleges kisérletezésektöl,amin én is átestem.Nagyon szeretném hallani a véleményedet az összehasonlitó táblázatrol.
Valaki feltett egy ipari készítésű szélgenerátort a topicra. Az lenne a kérdésem vele kapcsolatban, hogy a generátor rotorjának fordulata egyenlő-e a lapátok tengelyének a fordulatával? Nagyon úgy nézett ki.
ENERGIA1:
Üdv, amit küldtél kapcsolást a fénycsöves világításról, az abban lévő IGBT-ről kéne több infó, de a legjobb egy típus lenne! köszi, SZ!A.
sziasztok !! szép szeles idöt mindenkinek, szia istván én raktam a topicra a képet ennek a fajtának igen de van ojan is aminek gyorsito hajtomü van a mágnes generátorelöt de ezek túl zajosak. :yes: rakok fel egy másfajtát
szia lehar!! köszönöm hogy ijen sokat segitesz találtam a neten párdarab képet a generátorok épitéséröl ,de sehol nemtalálok tekercs menetszamot meg réz huzal átméröt,atekercshez.rakokfel képet
Modositotam a választ.feltettem az alábbi rajzot itt megtalálsz mindent ami érdekel.Remélem valodi segitség lessz.
A Winding the coils alatt találsz egy táblázatot,abban megtalálod a szükséges menet számot,huzal átméröt,stb, a tervezett kimeneti feszültség függvényében,csak lapozz lassan mert könnyen átugorhatod.
köszi megtaláltam ha látad a képet amit felraktam az még nem az enyém de az esztergájos már dolgozik rajta ugyanijetszeretnék énis ennek az átméröje nekemis tökéletesen megfelel a mágnes ipari nevét nemtudom de iszonyu erös csak szeleteltetnikéne !!!!! 150/150/250 mm amérete most .
rakokfel még egy képet azon látod a méretét
Lehet,hogy a mágnesszeletelésbe beletörik a bicskád.
Ha AlNiCo az anyag akkor biztos, de a ferrit anyagút sem egyszerű. Neodimiuból pedig ekkorát nem gyártanak.
van itt egy nagyobb cég aközelben a fönök anyitmondot szeretné látni hogy mivel lehetvágni (viz,plazma,gepifürész,lézer szalagfürész)
Hőt közlő eljárások kiesnek, mert az anyag elveszti mágneses tulajdonságát. A porkohászeti úton gyártott mágnes(ferrit) eséllyel darabolható gyémántbetétes körfűrésszel,de az öntött mágnest (AlNiCo) esetleg vizzel fog kettéválni,bár itt meg a keresztmetszet túl nagy.
Plazmával nyugodtan vághatod,a lényeg hogy a két szeletet vizes rongyba csavard,csak a vágás helye maradjon szabad.(eröteljes hütés vágás közben.)A plazmavágot nagyobb eröre állitani és minnél gyorsabban végég menni a vágáson.Persze ha van vizsugaras vágó az messze jobb.A neodimium mágneseket ,,,nagyobbitani,,, a legkönnyebb,csak megfelelöen 2,:4 db.ot egymásra raksz,vagy mellé,zselés Loktyttel összeragasztod,és már meg is van.A Zselés Loktyt az lényeges,mivel időben tartós,a többi pillanat ragasztó nem annyira.A képeken látható rotorok nagyon jók,komoly teljesitményekre képesek.Persze a polusok SZÁMA meghatározó ugy teljesitmény,mint a kimenó feszültség szempontjábol. Ha véletlenül vágás után legyengült a mágnes,azt könyen ujra mágnesezheted,ha készitesz egy mágnesező tekercset.
Persze ha van lehetöség többféle vágási modozatot kiprobálni,csak nyugodtan rajta.Amelyik a legjobban beválik azt használd a továbbiakban.Igaz hogy szükséges egy,,,áldozati,,, darab,de gondolom megéri.Az a mértű mágnes amit emlitettél valoszinüleg valami nagyobb teljesitményű(Kb 100-200Kw.-os)generátorbol származik.Ahol egy db. van,ott lennie kell többnek is.........
|
Bejelentkezés
Hirdetés |