Fórum témák
» Több friss téma |
Na ez már kicsit komolyabb rajz. Gondolom itt is lehet bármilyen NPN / PNP. Az NPN akár SMD is, PNP meg egy BC327. Milyenek legyenek az ellenállás értékei?
Ez csak 5V-os táp esetén működik, 12V-nál nem. Ezért kell a föld felé is tranzisztor, mivel a pic kimenete még ha open draines is nem biztos hogy elviselné a 12V-ot.
Igen, hozzá is fűztem, ha megnézed. Viszont nem tudjuk milyen kapcsolás, nem sok infot adott.
Ez jó ötlet volt, köszönöm! Feltelepítettem a legújabb MPLAB-et (3.15), azóta működik a debug.
Üdv Mindenkinek!
Elektronikában jártas vagyok de a PIC-hez annyira nem értek, viszont kaptam egy feladatot amit meg kéne oldanom egyszerűen, gyorsan és olcsón. Gondoltam PIC-kel meglehet csinálni viszonylag gyorsan. Egy olyan 2 relés vezérlést kell csinálnom amit neten keresztül távolról lehet ki illetve be kapcsolni. Se időzíteni, se hőmérsékletet mérni se a relé állapotát nem kell visszajelezni egyszerűen csak távolról kapcsoljon ki és be a relé egy gombbal böngészőn keresztül. Tudom lehet kapni neten ilyet 20 ezer körül de olcsóbb megoldás kell. Tudna nekem ebben valaki segíteni. Természetesen aktív részese lennék a tervezésnek mivel azért szeretném én is elsajátítani a programozást illetve honorálnám a fáradtságot is. Előre is köszönöm ha tudnátok segíteni.
Persze! Csak ebben is van PIC azt is fel kell tudni programozni valahogy.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
Köszi, itt olvastam az oldalon a pic kezdőknek témát és ott írta,h utána kel nézni, hogy az jó.
Dombon ülő fűcsomó legyek ha értem ezt a mondatot...
Hogy Köbükit idézzem: "Nem tudhat újmagyarul ez az atom ókor".
Ezek szerint te érted mit akart közölni ezzel?
Idézet: „Egy olyan 2 relés vezérlést kell csinálnom amit neten keresztül távolról lehet ki illetve be kapcsolni.” WiFi kapcsolat jó? Mert akkor ESP-01 meg egy USB-UART konverter, vagy egy NodeMCU szerintem 1000x egyszerűbben megoldja. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
Sziasztok!
Lehet hogy hülye kérdés, de ha a hőszenzorom tudja az i2c-t, attol be kell kapcsoljam az adc-t a mikrokontrolleren, vagy nem kell?
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogy tudok Ack bitet küldeni PIC32MXe-es kontrollernek.
PIC 16-os nál egyszerű: UpperByte = i2c_read(ACK) LowerByte = i2c_read(NAK) tehát:Upperbyte=i2c_read(1); Nálam a MasterReadI2C1(); itt nem enged beírni 1-est, vagy 0-t a zárójelbe. MCP9808 hőszenzor adatlapján ez van, csak az ACK bittel van a bajom.:
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2015
Ha egyeb analog jelet is fel akarsz dolgozni.
De a kerdesbol ugy tunik, a szenzor digitalisan kommunikal, o maga mar belul elvegzi az ADC-t. Igy nem szukseges.
Végül mindkettőnknek ugyanazt a céget sikerült belinkelni .
Melyik fordítóról és melyik könyvtárról van szó?
Tudom, csak a te linked egy 16F-es PIC-re mutat, így lehet elsiklik az oldal felett.
Sziasztok!
Félig PICes és kezdő kérdés: tisztelttel szeretném megkérdezni a véleményeteket, hogy a mellékelt skiccelt kapcsolás működőképes lehetne-e így vagy változtatásokkal, illetve jól néztem-e hozzá alkatrészeket, valamint a PIC szempontjából ez így egyáltalán kivitelezhető-e? Terepasztalunk vágányút-állításos vezérlése lenne, és a relét szeretnénk kiiktatni, mert elég sok a kombináció valamint így könnyen lehetne módosítani vagy bővíteni a rendszert a későbbiek során. Triac-kal megoldható lenne-e így, ha a váltóállító motorok irányváltása gyárilag félhullámos egyenárammal van megoldva? (Igazából ez a gond, egyenárammal már működött a dolog egy irányba.) A Triac begyújtása után a kört a motorba épített végálláskapcsoló nyitja. A program nem csinál mást, csak ha 1^2 láb "I" akkor pl 10^12^14 láb egymás után 3sec-ig "I". (Motorkör: 16V AC max 1A; PIC-kör: 4,5V DC; ?tranyó: BD243C; triac: BT-137-600?) Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2015
Mivel nem váltófeszültséget kapcsolsz, hanem lüktető egyen feszt, így felesleges a triak. A triak, (de inkább tirisztor) a félhullám végén magátol kikapcsol. Viszont ha a vezérlő és a végrehajtó között nincs galvanikus kapcsolat, a rajzonlévő kapcsolás nem fog működni.
Használj optocsatolót, vagy szilárdtest relét. Még jobb megoldás az egyenáram, fetekkel felépített H híddal. Egyébbként, ha már PIC-et akarsz használni a terepasztalodhoz, érdemes lenne az egészet átállítani egyenáramra, és a mozdonyokat is PIC-el vezérelni. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2015
Nézd meg a forrását a \Program Files\Microchip\xc32\v1.34\pic32-libs\peripheral\i2c\. Láthatod, hogy a MasterWriteI2C1() nem végzi el az ACK küldését. Egy másik eljárással kell elvégezni:
Akkor is csak félhullámot kapcsolok, ha az egyenirányítás a motor "dobozán" belül a triak után történik? Csak a forgásirány váltásában van szerepe.
A H-híddal pedig szerintem az a gond, hogy 3 kivezetésem van és a közös egyszer "+" másszor "-". balra: + o - jobbra: - + o Ezt négy kapcsolóval lehetne megoldani, de ez így nem H-híd ugye? Nagyon idegőrlő konstrukció amúgy. Relé volna a legegyszerűbb ez így igaz, de 38 állítómotor van és sok kombináció illetve az állítóművet nem lehet szétszedni. (Kidobnám belőlük a diódát...) ráadásul nem egységesen lettek bekötve anno. Ha egyszerre állítjuk marha zajos és sok áramot vesz fel (modellvasút léptékben). Az ilyen finomságokat most hagyjuk, hogy nem valósághű; egy elég komoly asztalról van szó. Ezért szeretném megtartani külön körön őket valamiféle olyan eszközzel ami egyesével lehet egy egy motorhoz "hozzáférni". Igen, itt jönne a digi, hogy legyen mindegyiknek egy címe és úgy kommunikálunk velük, de a kapható technikák nem felelnek meg a célnak plusz ugye az ára. Szeretném akkor megkérdezni: ha a fenti egyenáramú "ál H-hidas" verzió működőképes, kapcsolónak mit lehetne használni? Illetve az optocsatolós megoldásnál ha jól gondolom megmaradhatna a váltóáram a motoroknál; ott milyen paraméterű alkatrésznek kellene utánajárni? Galvanikus kapcsolat kell vezérlő és vezérelt között! Ez hiányos ismeret volt, köszönöm! Eddig minden vezérlésem működött, de egy körben volt a vezérelt és vezérlő. Érzem, hogy ez már a topik határán jár, ezért külön köszönöm a segítséget!
Szia!
Köszönöm a segítséget. Most már csak az a bajom, amit nem értek. hogy az MCP9808 hőszenzorból kiolvasott felsosor (8-15 bitig) , azaz UpperByte nálam = 1 lesz ezt írja az LCD, A felsosor2, azaz LowerByte ( 0- 7 bitig) nálam , így 193 lesz. Az adat lap szerint ugye a hőmérséklet számolás. upperbyte*16+lowebyte/16. igy jönn ki a 28.0625 fok. Nah de nekem az a bajom, ha melegítem a szenzort, a szenzor érték semmit nem változik, egy idő után mutat , 29.0625 öt, semmi mást, meg ha kirakom a teraszra 27.0625. nem tudom mi lehet a probélma. amiért nem folyamatosna változnaka szenzorértékek. Doki 24-25. oldalán vannnak bitek, amiket irtam. Itt az én egész programdom:
MCP9808
A váltó rajzából kitűnik, hogy egy normál egyenáramú motorrol van szó. A másik, kézi rajz hibás. A motornak csupán 2 kivezetése van. Ha a váltó rajzán, az izzók között látható kapcsolót kiiktatod, a három vezetéket egybe kötöd, és a tápfesz helyére a váltó helyett egyenáramot kapcsolsz, az egyenáram polaritásától függöen a váltó hol egyik, hol másik állásba fog kapcsolni. Arra azomban ügyelj, hogy mivel 14-16V váltófeszt kér, egyenfeszültségböl még a 12V is sok lehet.
Írd meg, mi volt a hiba, hogy tanuljunk belőle.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |