Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   58 / 2208
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Feb 28, 2008
Tudod amit becsomagolva küldtem 18db vegyes csövet...
(#) djhans hozzászólása Feb 28, 2008
Az előbbi Müszinek ment. hoppáá
(#) kocos válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 28, 2008
Szia!
Gitár elég kis jelet ad, ahhoz kellene még egy előerősítő, nem árt hangszín szabályozás sem, minimum két sávos, bár jobb lenne 3 (viszont a baxandallt felejtsd el gitárhoz!!!)
Itt
Albert Kreuzer ECL86 tal csinált erősítőt, Neked elég a V2 előtti részt megcsinálni, és elékötni a meglévő végfokodnak! (ezzel a kapcsolással nem fogsz tiszta hangot kapni, a hangerő potival sorba kellene kötni egy 1.2 MOhmos ellenállás, és 500 k-s potit lenne célszerűb hazsnálni! valamint a katódhidegítő kondik is túl nagyok, néhány mikrofarad elég ) Jobb eredményt érnél el El84-gyel (ahhoz használható a kimenőd ), de a tutiság tiszta hangszínhez 6L6 lenne (sztem)
Én most építettem gyakorló erősítőt, 5 W, tiszta, és torz csatival ( közös EQ-val ), elég jól szól! Ha gondolod szívesen segítek, ha tudok !
(#) burgdavid válasza djhans hozzászólására (») Feb 28, 2008
Hello! Előkotortam már megvan, csak kimerült a multiba az elem nemtudtam lemérni De holnapra mindenképp kipróbálom, lefényképezem! Nem lettél elfelejtve
(#) burgdavid válasza kocos hozzászólására (») Feb 28, 2008
Én az Albert Kreutzer féle fetes előfokot akarom megépíteni a kombóba. Nézted már? Mi a véleményed róla? Amellé lesz még csöves is benne
(#) kocos válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 28, 2008
Néztem már, nem rossz, Ampegre hajaz, mármint a kezelőszervek teintetében . Én is meg akartam építeni, de aztán rájöttem, hogy minek, ott a laney cuccom, inkább csöveset építek majd Lehetne bele tenni egy csöves loopot kapcsolhatóan, mondjuk ahol az EQ van (B és C pontok ), egy kettőrstrioda, mondjuk egy fender stílusú hangszínnel, és kapcsolhatóvá tenni, hogy az IC-s EQ/csöves/bypass, de akkor már lehetne az egész csővel, vag yakármi :9
Próbáld ki aztán elmondod hogy szól Elvileg a fetek miatt hasonlítania kellene a csöves hangzáshoz ...
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 29, 2008
ha ezt a gitár dolgot mondod, akkor adtam volna Neked még egy kimenőt. Azért kaptad így, mert azt mondtad, hogy az MP3-odat akarod vele erősíteni. Tehát, nem kell lemondanod a sztereó változatról, azt megcsinálod ezekkel a trafókkal, a gitárcuccodhoz meg elviszel még egy PCL-es kimenőt. Találtam még PCL86-osokat is, tehát ez sem probléma. Ha így jó.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Feb 29, 2008
Igen, ez nagy tanulság, hogy azért a szám eltérést is figyelembe kell vennünk, nem csak a fejbekötést. Müszi cikkében sem látom (lehet, hogy csak én), hogy a PCL85-öshöz is más érték kell, legalábbis a pentóda katódba. Az ECL82-höz is 390 Ohm-ot ábrázol a rajz, 150 Ohm-al kicsit "izzad".
(#) Ricsi1992 hozzászólása Feb 29, 2008
Hát még nem tudom,egyenlőre ezzel (PCL86) fogok kísérletezni,kipróbálom a katódhidegítést,visszacsatolásokat,megmérem a jelátmenetet(van a suliba oszciloszkóp)...és majd meglátjuk...
(#) ferkopa hozzászólása Feb 29, 2008
Van aki nem csak az erősítőt, de a csövet is maga készíti :Bővebben: Link
Jópofa kifejezést fabrikáltál: jelátmenet.
Talán itt is mondhatunk 1-2 ötletet a mikéntjére. Először is kellene a méréshez egy szabályozható frekvenciájú (20-20k), és szabályozható kimenő feszültségű színuszjelgenerátor. Ezt 1kHz-re állítva addig növeled a bemenőfeszt, míg a műterhelésen (4-8 Ohm-os 5-10W-os ellenállás) szkóppal figyelve a színusz hegyén megjelenik a határolás. (Kicsi határolást engedj meg, mert az is 6-8% torzítás már.) Ekkor a kimenőfeszből, és a terhelőellenállásból ki tudod számítani a teljesítményt.
Frekvenciamenet: Állíts a szkópon olyan ábrát, (nem kell hitelesnek lennie, most csak arányt mérünk) Hogy X egységnyi (kerek) jelet, és hangold el a frekvenciát le, ill. felfelé addig, hogy az 1kHz-es értéknek a 71%-át kapod. Itt az alsó, és felső -3dB-es határfreki.
Bármelyik katódot hidegíted, megnő az erősítés. Az ellenállásokkal fordítottan legyen arányos a kondi nagysága.
(#) burgdavid hozzászólása Feb 29, 2008
Nah ittvannak a trafók. Az egyiknek 330, a másiknak 355 ohmos a primer. Írtam ugye hogy nem teljsen egyformák, az egyiken van fejhallgatónak is tekercs. Egyébként az nem az eredeti háza, csak áttettem abba, mert először azza volt tervbe véve a PCL86 projekt. A vas teljesen egyforma. Van ott egy harmadik trafó is, arról letekertem a primert, de ha kell aztis odaadom :yes:

A PCL85 nek bizony magas katódellenállás kell, 330 ohm mal még határérték alatt marad. A 86 nak elég 150 ohm is.

IMG_8286.jpg

(#) djhans válasza burgdavid hozzászólására (») Feb 29, 2008
Akkor kéne nekem mind. És Te mit kérsz cserébe?
(#) Imi65 hozzászólása Feb 29, 2008
PCL85-86 valakit érdekel? Találtam pár darabot.
(#) kaninjo válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 29, 2008
Érdeklődnék én is...
Nincs valakinek elfekvőben 2 (esetleg 4 ) kettőstriódája (ECC83 v. hasonló), amit használhatnék a készülőben lévő EL34 SE végfokomhoz?
Fel tudnék ajánlani érte 6P45S, PL81 (Tesla, új), ezekből csak 1 db van, vagy két PL36-os (Tesla) csövet.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 29, 2008
Engem érdekellne 2db 86-os.
Gyere el érte, akkor kaphatsz 5-6-ot is.
Már több mint 4 órája megy az erősítőm.Az egyik táptrafó eléggé melegszik a fadobozban,de nem annyira vészes,a másik táptrafó,és a kimenő csak kézmeleg,és a fűtő és anódellenállások sem gyújtották fel a dobozt,úgyhogy minden szuperül megy.

Na itt vannak a képek.Majd csinálok a belsejéről is.
Nem egy lakkozott,pácolt...doboz,de jobb mint a semmi.

ez van a szobámban(kezd hasonlítani egy műhejre,nem?)
Bizony, ez már végzetes fertőzöttség. Itt már nincs visszaút. A csöves gyári ketyeréknek egyébként szinte mindig vannak szellőzőnyílásai alul-fölül. Még Neked is maradt pár PCL, amit senkinek nem adok, + egy VT TV kimenő a gitárcuccodhoz.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 29, 2008
Ok. Elmegyek érte. Ajövőhéten valamelyik nap délután jó lesz? Ha van 5-6 db akkor csinálo egy stereo pcl86 pp-t.
(#) Belfegorr hozzászólása Feb 29, 2008
SZevasztok.......üdv mindenkinek
eddig még nem irtam ide, csak olvastam, de most én is megakadtam a müvemmel

most csinálok egy erésitőt EL84-el. kishangerőn nagyonszépen szól, de ahogy erősitem egyre jobban fullad. mi lehet ilyenkor a gond?mivel probálkozzam?
a 95-ös rádiotechnika évkönyvből vettem a rajzot és mindent az alapján csináltam
Csak átjössz az Mo-son, és még 3-4 km. Igen, du 3-4 órakor már tökéletes.
(#) Imi65 válasza Belfegorr hozzászólására (») Feb 29, 2008
Utánanézünk a kapcsolásnak. Volt már dolgod csövessel? Gondolom, azzal tisztában vagy hogy ez nem egy 100W-os végfok, tehát csak a saját kategóriájában lehet jó, (vagy rossz).
(#) Mate78 válasza kaninjo hozzászólására (») Feb 29, 2008
Szia!

Én adnék ha lenne. Sajnos csak egy ECC85-ösöm van elfekvőben.

EL34SE?Feltennéd a rajzát?Engem is érdekelne.

kösz

Üdv Máté
Mondhatni, ez egy szokásos megoldású erősítő. Feszültségek ellenőrzésével kezdeném. Fontos lehet a végcsövek katódfeszültsége, a kettőstrióda összes feszültsége, az 1. csövön se ártana mérni, de tulajdonképpen a 2.-on se lesz jó, ha az 1.-n rossz.Ellenőrizd, nem szakadt-e valamelyik segédrácsellenállás. Ha ezeket megmérted, folytatjuk tovább.
Az hogy lehet,hogy nem hallottam semmi külömbséget a TVkimenő,és egy kb. 2A-es,6V-os hálótrafó között.Ja,a hangszóró 8ohm-os volt.

Köszi Imi,egyenlőre van elég csövem( hála neked),a gitáros dolgot még nem tudom biztosan.Most ezt az erősítőt fejlesztgetem.Tényleg,hova kellene a szellőzőlukakat fúrni.?
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 29, 2008
Sok rajz forog közkézen EL34-essel. Pl:
(#) Belfegorr válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 29, 2008
megmértem pár dolgot
a végcsövek katodfeszültsége 9,8V .......a fázisfordito anodjain halálpontos 190 V van
a segédrács ellenállások jók
Ezek a kimenők annyira nincsenek ám kihegyezve. A TV hangszóró jó, ha vitt 100Hz-től, 8-10K-ig. Ezt kellett tudnia az egész rendszernek. Egy sokal nagyobb méretű kimenőnél (8-11K illesztésinél) már nem lenne közel sem egyforma a hálózatival egy jól eltalált kimenő.
Van lehetőséged műszeresen is ellenőrizni a készüléket? Ezek egyébként teljesen jó adatok. Nehéz ezt a távolból megsaccolni, hogy leadja-e az előrt teljesítményt.
Következő: »»   58 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem