Fórum témák
» Több friss téma |
Plusz a legnagyobb probléma, hogy két ilyen nyákkal nem lehet szimmetrikus feszültséget készíteni, csak akkor, ha két akksid is van.
Át kellene alakítani a kapcsolás végét, hogy 2x adja le a feszültséget.
Ott a pont! Ezek nem választanak le galvanikusan, és ezért nem lehet csak úgy sorba kötni. Ha elég lenne az 1x35V, akkor virtuális földponttal lehetne próbálkozni, de ehhez több ponton át kellene alakítani a quad-ot.
Quadhoz szimmetrikus tápfeszültségre alkalmas kapcsolást leginkább itt lehet találni:Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
A kapcsolások kis átalakítással (trafó menetszámok, primer oldali fet-k cseréjével) nem csak 12v-ról működőképesek.
Tl494 jó lenne hozzá?
igen, alkalmas vezérlőnek. Ha kinyitsz néhány kész autós erősítőt sokszor ezt az IC-t találod benne .
A legegyszerűbben a szekunder menetszám csökkentésével vagy a primer növelésével csökkentheted a kimeneti feszültséget. Ha a trafó adott, akkor a vezérlés kitöltési tényezőjének csökkentése is szóba jöhet.
Kitöltés változtatásához, integráló tagnak kellene lenni a kimeneten..
Rendben, így persze csúcsfeszültségre töltődnek a kondenzátorok a hiába változtatja a kitöltést. De rakjon integráló tagot.
Inkább ezt a tervet javaslom kiindulásnak.
Előnye a másik tervhez képest, hogy a kimenet szabályozott, a fet gate-k és a meghajtók között rövid a nyák szakasz.
Köszi!Tudnál hozzá írni egy kis magyarázatot mert nem tudok angolul.(pl.:mire kell figyelni élesztésnél hogy kell elvégezni.)
Azt elárulod miről, mekkora DC feszültségről szeretnéd a a konvertert táplálni? Milyen magod van a trafóhoz?
Van nehány buktató amit jó lenne megelőzni...
Pont olyanra lenne szükségem mint a cikkben van. 12v kocsi akkumulátor. Van itt hon pc tápegységből trafóm meg mérem milyen nagy a mag.
Sziasztok!
Hoztak hozzám egy 12-24v-os Dc-Dc konvertert, ami állítólag nem működik. De kipróbáltam és mégis működik. Rá akasztottam a kimenetre egy 24v/100W-os izzót, egyenlőre ekkora volt, és szépen világít. Viszont az lenne a kérdésem, hogy a benne lévő ventilátornak el kellene-e indulnia ha betápot kap, vagy terhelés függő? Ismeri valaki ezt a ketyerét?
Ott van a kép alján, hogy automatikusan szabályzott hűtése van.
Bakter, az fel sem tünt . Akkor az azt jelenti hogy a venti automatikusan elindul ha szükséges, nem pedig folyamatos üzemű?
A PC tápból bontott EI33 mag jó lehet a projekthez. 21 menet bifilárisan a szekunder 1mm átmérőjű huzalból, a primer 7 menet 1,25mm. A tekercselést a szekunder feltekercselésével javasolja a cikk készítője. A tekercs végek összekötésénél a helyes kezdet és végek összekötésére kell figyelni (kezdetet a végével - S2-F1 a képen ).
Hőbiztosíték védi az áramkört a túlterheléstől, 25kHz-n működik, 11,5-14,5 V a bemeneti feszültség. A folyamatos teljesítmény 50w, csúcsban 125w, 130mA a fogyasztása üresjáratban 12,6v tápfeszültség mellett. Az élesztésnél az általános, áramkorlátos tápegység lehet a hasznodra, első bekapcsolást még a trafó nélkül tenném.
Sziasztok!
Leteszteltem egy sepic konvertert az ebay-ről, step up/buck converter néven is fut, erről van szó: Bővebben: Link. 20V-ot adtam neki bemenő feszültségként, és terhelgettem néhány feszültségen, és áram értéken. Az eredményt képként mellékelem. Ahol "nem pontos áram" szöveg szerepel, ott megbolondult a multim, mert elkezdett sípolni a konverter, gondolom a belső áramlimit közbeszólt, ezért kevesebb áramot mutatott. A műterhelésről olvastam le az áram értéket, ami kicsit pontatlanabb, mint a multi. Érdekes, hogy nagyobb terhelésen a 80% hatásfokot is elérte az IC. Pozitívan csalódtam benne. Az XL6009-nek a TO-220-as tokozású testvére hamarosan megérkezik, azt már lehet hűteni szépen, így a 60W kimenőnél 15W, 100W-nál pedig 25W hő elvezetése könnyen megoldható. És itt el is értünk a teljesítmény maximális értékéhez, mert TO-220-ról 25W-nál több hőt már nehéz elvezetni. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
Sziasztok!
Leválasztott tápot szeretnék készíteni, 12V 50mA kellene maximum. Szeretném ezt megoldani egy buck converter IC-vel, MP1854-gyel. Úgy oldanám meg, hogy az induktivitáson két tekercs lenne, mindkét tekercs kapna diódát, kondit, viszont a nem izolált tekercsről nem lenne semmi visszacsatolás, az izoláltról pedig optokapu/csatolóval rángatnám a FB lábat. Nem kell se nagy pontosság, se nagy terhelhetőség, csak egy leválasztott feszültség. Ehhez hasonlóan gondoltam. Nem nagyon találok a neten ilyen megoldásokat. Láttam olyat is, ahol a feszültség szabályzás is a "primer" oldalon valósult meg: Bővebben: Link Lehet elég lenne ez is, és elhagyhatnám az optocsatolót? Tudnátok kicsit terelgetni, mi lenne a jó irány? Törekszem az egyszerű, olcsó megoldásra. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2016
Ha a hálózati feszültségre kell akkor ez így nem leválasztott, mert a földön keresztül galvanikus kapcsolatban lesznek.
A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás venni készen az ebay-ről pár száz Ft-ért. A következő korrekt megoldás sem sokkal drágább, TNY sorozatú IC-k valamelyike flyback módban, a kész trafó 500Ft körül van hozzá a lomex-ben, ha van még a kifutó 255-ösből az meg 56Ft. Leválasztott, stabil feszültség rövidzár védelemmel.
Köszi a választ.
12V-os tápról hajtanék egy áramkört, és kellene egy másik 12V, ami izolált. Tehát a hálózati feszültségről le vagyok választva, csak a két 12V-nak kellene egymástól függetlennek lennie. Ahogy nézegetem a megoldásokat, mindenhol a tekercs a pozitív tápon van, a másik kivezetését pedig egy N-csatornás FET rángatja GND-re. Ez a step up IC-kre jellemző. Viszont én szeretném megoldani step down IC-vel, mert az könnyebben beszerezhető, kicsi, egyszerű, stb. Ha ez a megoldás nem használható, akkor maradna egy UC3843 egy sot-23-as FET-tel flyback megoldásban. Ez a nem leválasztott oldali feszültség visszacsatolás (Bővebben: Link) valami spéci logikához kapcsolódik, vagy pedig simán használható mindenhol, mivel az egyik és a másik tekercsben indukálódott feszültség aránya a menetszámoktól függ, még ha az egyik tekercsen semmi terhelés nincs (kivéve a szekunder oldal), a másikon pedig van, akkor is? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2016
Nem ismerem az IC-t, de az adatlapja alapján flyback-ként megy tehát légréses trafó kell hozzá, visszacsatolás nélkül. Illetve a visszacsatolás a primerben van az Rfb lábon, a feszültség meg az áttételnek megfelelő. Szekunder tekercs meg lehet rajta több is, nagy eltérés nem lesz köztük.
Sziasztok lenne egy olyan kérdésem, hogy tudna e valaki javasolni a PWM 555ös kapcsoláshoz egy olyan tervet ami booster ként működik? lipo akkuról kéne max 5vot csinálni köszi
Ha ilyen egyszerű akkor meg is lehetne épiteni...nekem az a kihívás valaki egy kapcsolasi rajzot alkatreszekkel?
Az NE555-snek 4.5V a minimum tápfeszültség igénye. A cmos változat az működik 3V tól is. Keress 555 step up converter-re a google-val számos találat van.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Sziasztok.
12V ~10A-ből kellene nekem 5V ~1A, de teljes galvanikus leválasztással. Tud valaki egy jó kapcsolást, vagy valamilyen cél IC-t erre a feladatra?
Nem írtad: AC, vagy DC? AC-re feltalálták a transzformátort.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |