Fórum témák
» Több friss téma |
Pénteken elkezdtem kísérletezni egy ESP8266 ESP-01-es modullal...
Bekötöttem: +3.3V, földet, RX, TX ... a többi lábat üresen hagytam ... Egy 18F4550-es PIC illesztette a PC USB protjára ... Írtam egy Delphiben egy kis progit, azzal küldözgettem az AT parancsokat, meg néztem mi jön vissza ... Alakultak is a dolgok ... Szombaton folytattam ... volna ... csakhogy nem válaszolt az ESP ... kerestem a hibát mi lehet, kikapcsolom, bekapcsolom ... egyszer csak elindul, majd több órán keresztül hibátlanul működik. Ma megint nem akart elindulni ... 1 órás hibakeresés után sem ment ... logikai analizátorral nézve azt látom, hogy tápfesz rákapcsolás után néha folyamatosan küldi az adatokat a soros vonalon, beazonosíthatatlan baud értékkel ... máskor meg csak egy két tüske jelenik meg ... Egyszer véletlenül azt vettem észre amikor megállás nélkül küldte az adatokat, hogy ha hozzáérek a csatlakozójához akkor leáll azt adatküldés ... A nem használt lábakra betettem egy-egy 10K-s felhúzó ellenállást, azóta stabilan megy! Tényleg kellenek ezek a felhúzók, vagy csak ez a példány lehet ilyen? Vagy más lehet a hiba, és holnap kezdődik minden előről?
Igen kellenek. Az adatlapja is írja. Pl.: ha a GPIO0 földön van akkor programozó módba lép. Ha pedig a GPIO2 van földön akkor pedig elindítja a belső boot-ját és küldi folyamatosan 56k-n.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2016
Topi cikkében sincsenek felhúzó ellenállások. És a neten is rengeteg olyan alkalmazási példa van ahol üresek a GPIO lábak. Meg mintha valahol olyannal találkoztam volna, hogy van belső felhúzó...
A küldött adatok nem 56k-val jöttek, és nem is úgy nézett ki mintha valami értelmes adatcsomag lenne ... és nem is ugyan azt küldte az újraindítások során. Mindenesetre, ha panelt tervezek neki, akkor tuti lesz helye a felhúzó ellenállásoknak!
A CH_PD lábat feltétlenül magas szintre kell húzni, anélkül nem fog működni!
A GPIO0 és GPIO2 lábaknak sem árt meg egy gyenge felhúzás, mert a panelon nem látok beépített felhúzást.
Sziasztok!
Pár napja beszereztem egy ESP-12-es NodeMCU 0.9 modult. Az esp8266flasher nevű programmal frissítettem a firmware-t (float), mert anélkül terminálablakban semmit nem csinált, csak számomra értelmezhetetlen karakterek jelentek meg reset után, és gépelni sem tudtam semmit. Sima microUSB kábellel van összekötve a modul és a számítógép. CoolTerm-ben (de Arduino 1.6.7-ben is) reset után most már elindul a modul, kiírja a verziót, de valahogy ezek az AT parancsok nem igazán akarnak működni, viszont a print("hello") megy... Mondjuk van egy cannot open init.lua üzenetem is... Tehát ha beírom, hogy AT, nem kapok rá OK választ. Mellékelek róla egy képet is. Mit rontottam el, mit hagytam le? Vagy nem jó firmware van az eszközön? (Angol oldalakon olvastam olyat, hogy ezt az init.lua-t rá kellene tölteni az ESP-re... jól értettem?) C-ben szeretném programozni az eszközt. Arra már rájöttem - némi Google után -, hogy ha az Arduino-ból valami példaprogramot rátöltök, akkor utána újra kell flash-elni, ha megint azt akarom, hogy terminálon rendesen bejelentkezzen. Ahogy elnézem, ezek az Arduino-s példaprogramok nem biztos, hogy C-ben íródtak, a komolyabb példaprogramok eléggé objektumorientáltnak néznek ki, de lehet, hogy tévedek. Ugyanakkor a terminálablakos print("hello") sem C, hanem Lua utasítás, ha jól sejtem (nem nagyon mélyedtem még el a Lua nyelvben) Mi kellene ahhoz, hogy C-ben tudjam programozni az eszközt? Másik fejlesztői környezet? Tudnátok ajánlani egy ilyet? Köszönöm!
(Időközben annyi előrelépés történt, hogy némi olvasgatás és keresés után találtam rá AT firmware-t, és most már mennek az AT parancsok (a Lua értelemszerűen nem). Végül is logikus ez a kizáró vagy jelleg , csak az én agyam másképp gondolkodik (most van ilyen eszköz először a kezemben).
Szóval már csak a C nyelvű fejlesztői környezet a kérdés, ha valakinek van ötlete, ne tartsa magában... Köszönöm! )
https://github.com/pfalcon/esp-open-sdk
Ez pörget neked cross compilert, leszedi az espressifes legújabb SDK-t a fórumból meg jól megpatcholja azt, hogy szeresse a fordítód.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Már sikeresen tudom programozni az ESP8266-ot Nodemcuval és Arduinoval, minden tiszta, de a Githubon található projektek nem mennek, pl ez: Bővebben: Link Még tanulgatom a programozást és nem tudom, melyik fájlt kell feltölteni az ESP-be és egyáltalán hogyan. Köszi előre is Idézet: Ha jól értem, akkor a make sikeres lefutása után ezeket kell rátölteni, a megadott címtől kezdődően.„nem tudom, melyik fájlt kell feltölteni az ESP-be” Idézet: „The correct addresses to load the resulting files are: bin/eagle.flash.bin - 0x00000 bin/eagle.irom0text.bin - 0xA0000”
Nagyon köszönöm, legalább most már kezdem kapizsgálni. Sajnos nem fut le sikeresen, pedig megpróbáltam többféleképpen. Ha jól látom, másnak is van vele problémája, majd írok oda is.
Bővebben: Link Pedig jó ötlet ez a netrádió, "csak" egy erősító kell az ESP8266 után és kész, ezért még erőlködöm egy kicsit
Nem írtad, hogy telepítetted-e egyáltalán az Espressif/Xtensa SDK-t, s kipróbáltad-e egyszerűbb mintapéldákkal?
Nem írtam, mert nem tudom, hogy kanalat, vagy poharat használjak
Szóval ez is kell, csak légy szíves írd meg, hogy mire használják és hogy kell telepíteni. Akkor most elkezdek kutakodni a neten....
Hali!
NodeMCU firmware esetén, a NodeMCU firmwarrel való kommunikálással nem találok semmi infót. Gondolok itt pl. arra, hogy ugye pl. az "init.lua" fájlt (vagy akármit) így töltünk fel: Idézet: „file.remove("init.lua"); file.open("init.lua","w+"); w = file.writeline w([[-- ide jön a lua programkód...]]); . . . w([[end)]]); file.close(); dofile("init.lua"); ” Illetve bármit küldünk neki UART-on, akkor azt parancsnak venné, szóval nem küldözgethetünk "csak úgy". Bár az UART fügvényekkel fel lehet dolgozni, de én most valami olyanra gondolok, hogy nem lehet valahogy kikapcsolni azt, hogy ne parancsként értelmezze a fw azt, amit küldök neki UART-on? (Meg persze azért jó lenne visszakapcsolni is..).
Na, az "uart.on()" "run_input" paraméterével lehet ezt megoldani, csak figyelmetlen voltam..
Ha windowst hasznalsz ajanlom a lualoadert, itt mindent megtalalsz hozza.
ESPlorert használok, de ha lesz időm, kipróbálom amit linkeltél, köszi!
Próbálta már valaki NodeMCU-n az SNTP modult ?
Sikerült lekérni az időt, csak az a baj, hogy néha ezt írja ki: Idézet: „PANIC: unprotected error in call to Lua API (init.lua:52: sync in progress)” Szóval az sntp.sync függvénnyel valamikor gebasz van futáskor (ciklikusan kérdi le x másodpercenként), és az még csak hagyján' hogy nem kezeli le, hanem újraindul az egész firmware. Hiába az "errcallback" paraméter/függvény, nem az hajtódik végre, hanem újraindul (éspedig biztos jól használom, mert volt már, mikor végrehajtódott az az ág..). A hibaüzenet alapján úgy tűnik, mint ha úgy akarná meghívni a .sync függvényt, mint ha az előző még nem futott volna le, de ez így elég gáz, hogy resetel... Valaki találkozott már ezzel?
Na, most növeltem a lekérdezési időt 10 másodpercre, és 73 perce megy hiba nélkül. Bár Murphy törvény szerint akkor nemsokára kéne hibát dobnia, mert leírtam... , de azért reméljük most már így jó lesz.
Én a 10 másodpercet is fölöslegesen gyakorinak tartom.
Természetesen nem lesz lekérve ilyen sűrűn (sőt, nem is fogom semmilyen ciklusban használni valószínűleg), csak rosszul esett, hogy nincs lekezelve ez a hiba. Vagy hát végülis le van.. újraindítással (nézőpont kérdése, mi a "hibakezelés" ).
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2016
Utánanéztem, köszönöm, most már ezt is megismertem Ennek alapján föltelepítettem:
Bővebben: Link A következő oldalon levő kis példát (blinky) megpróbáltam megcsinálni, de hibajelzéseket kapok:
A netrádio projekt indításánál pedig ez a hiba:
Nekem nem volt időm/bátorságom ebbe belefogni, túl zavarosnak találtam a leírásokat. Inkább megtanulom a Lua nyelvet!
Na végre sikerült, szépen villog a "blinky" program Espressif SDK segítségével. Bár tényleg kissé zavaros, de a felét legalább értem Lucifer egyik szólásának
Idézet: „Ez pörget neked cross compilert, leszedi az espressifes legújabb SDK-t a fórumból meg jól megpatcholja azt, hogy szeresse a fordítód. ” Szóval a lényeg, hogy azt a néhány "száz" sort pontosan kell beírni. Csak egy kis hibám volt és minden összeomlott (én is) akkor jöhet a netrádió ESP-vel!
Na ez kezd érdekes lenni! Remélem cikk is lesz róla, ha sikerül működésre bírni!
Sziasztok!
Nekem is van egy modulom, de sajnos elég vegyes tapasztalataim vannak vele. Egy volt telefontöltő kapcsitápról hajtok egy STM32F1-es MCU boardotés ezt a Wifi modult. Rövid kábellel vannak összekötve és a táp sok helyen szűrve van 100 nF-okkal és soros ferrit gyöngyökkel. AT parancsokkal felkonfigurálom a modult, majd telneten keresztül kapcsolódok hozzá és kommunikálok az MCU-val. Ez egy darabig működik, majd elromlik valami és nem lehet kapcsolódni a modulhoz. Látok fantáziát a modulban, ezért vettem még másfajtát is, de azokhoz már nem akarok MCU-t kapcsolni, magát a modult akarom programozni az esp open sdk-val. Fel is tettem a gépemre egy virtual box-os 64 bites Ubuntu 15.10-et. Sajnos nem sikerült a make fájlt lefuttatni, mert elakad. Sokat kutakodok külföldi fórumokon, de nem baj ha magyarokkal is tudok konzultálni Olvastam, hogy sokan mások is tapasztalták ezt a fajta instabilitást. Tud valaki segíteni a fordításban? Teljesen friss Ubuntu-n próbáltam fordítani, minden csomagot felraktam amit githubon írtak, de a konfiguráció mindig elszáll. cp -f 1000-mforce-l32.patch crosstool-NG/local-patches/gcc/4.8.2/ make -C crosstool-NG -f ../Makefile _toolchain make[1]: Entering directory '/home/gabor/esp-open-sdk/crosstool-NG' ./ct-ng xtensa-lx106-elf make[2]: Entering directory '/home/gabor/esp-open-sdk/crosstool-NG' CONF config/config.in *** Error during writing of the configuration. /home/gabor/esp-open-sdk/crosstool-NG/lib/ct-ng.1.20.0/samples/samples.mk:136: recipe for target 'xtensa-lx106-elf' failed make[2]: *** [xtensa-lx106-elf] Error 1 make[2]: Leaving directory '/home/gabor/esp-open-sdk/crosstool-NG' ../Makefile:113: recipe for target '_toolchain' failed make[1]: *** [_toolchain] Error 2 make[1]: Leaving directory '/home/gabor/esp-open-sdk/crosstool-NG' Makefile:109: recipe for target '/home/gabor/esp-open-sdk/xtensa-lx106-elf/bin/xtensa-lx106-elf-gcc' failed make: *** [/home/gabor/esp-open-sdk/xtensa-lx106-elf/bin/xtensa-lx106-elf-gcc] Error 2
Tényleg kicsit zavaros még az ESP8266 programozása, ahogy icserny forumtársunk is említi, de óriási lehetőségek vannak benne. Eddig négyféleképpen lehet működésre bírni (AT, NodeMCU, Arduino IDE, Xtensa SDK), nekem az Xtensa tetszik Ubuntu alatt. Eddig minden módon üzembiztosan működött, ha elindult
Felraktam a Toolchaint és prímán ment a blinky ledvillogtató progi, meg a basic_demo, de a netrádió program nem indul, a make file nekem is hibajelzésekkel leáll (de persze másfajta, mint neked). Lehet, hogy rossz PATH-t adok meg, nem tudom Most próbálkozom az SDK-t Win10-re felrakni, de még nem jártam teljes sikerrel. Ha valaki el tudná mesélni részletesen, hogyan kell ezeket értelmezni (hogyan kell a terminálba beírni), lehet, hogy tovább tudnék lépni. Toolchain:Bővebben: Link
If you install crosstool-NG outside of the build directory (by changing --prefix above), you need to copy local-patches/ and overlays/ to <prefix>/lib/ct-ng.1.20.0/ Note the default xtensa-lx106-elf configuration installs the compiler in ${CT_TOP_DIR}/builds/${CT_TARGET}, not under x-tools/.
Most találtam pár windows-os megoldást, de még nincs rá időm, hogy próbálgassam. Már nettó 2 napot szenvedtem linux alatt. Kibogarásztam mindenféle hiányzó csomagot és javítottam, de maga az sdk zip fájlt akárhogy töltöm le (windows/linux alatt) hibás (corrupted).
Itt található egy Windowsos megoldás, de számomra túl komplikáltnak tűnik, emiatt nem is próbálkozom vele.
Sziasztok!
Szeretnék ESP8266 segítségével sms-t küldeni NodeMCU lua fájllal. Szépen csatlakozik a wifire, azután a honlapra, csak nem írja fel az adatokat (email, jelszó, telefonszám, stb). Mit ronthattam el?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |