Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   771 / 1210
(#) eSDi válasza Amenophis hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Hali!

Mint írtam, Oshonsoft BASIC-et használok, ez viszont valószínűleg a Proton BASIC-el lett írva. Ez utóbbi sajnos nekem nincs meg. Átírni, át lehetne, de nem tudom mennyi időm lenne rá.
(#) pajti2 válasza Amenophis hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Szerintem szerencsésebb lenne beletanulni a C-be. Ez a program remek gyakorló példa lesz hozzá első alkalomként, míg átírod az egészet.
(#) Prendick válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Nincs kizárva. Én csak addig jutottam el, hogy beolvastam a Simulator IDE/Basic compiler-be, próba-szerencse alapon, és szépen felismerte a változókat és a szimbólumokat, de letiltotta a fordítást az 50 soros korlát miatt. Sajnos az Oshon-t nagyjából ennyire, a Protont meg semennyire nem ismerem. Az én háziállatom a microBasic.
(#) granpa hozzászólása Ápr 7, 2016 /

Szervusztok!
Kérdésem: A PIC17C44, vagy az Atmel 83C23OK újraírható, vagy elhajítható? Nem volt egészen egyértelmű, amit olvastam (nagyon nem értek hozzá).
Köszönöm: Kálmán
(#) brato válasza Amenophis hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Lefordítottam neked, de nem próbáltam ki, hogy fut -e.
Néhány helyen javítani kellett a szintaktika miatt.
(#) Hp41C válasza granpa hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

PIC17C44: Újraírható, ha ablakos kerámia tokban van (JW tokozáskód) (EPROM törlővel kell törölni), nem írható újra, ha plasztik tokozású.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
(#) Amenophis válasza brato hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Nagyon köszönöm, kipróbáltam de sajna nem működik. Kirakja a kijelzőre, hogy 00, de más nem történik, viszont, hogy ha nincs bekötve a szenzor, akkor elindul.
Nem akarok okoskodni, de látom hogy ez a sor bekerült pluszban

Dim gewenst As Float

nem lehet esetleg a probléma okozója?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Ápr 7, 2016 /

Egy sztringeben keresek egy adott sztringet
az strstr függvény segítségével, ami elvileg egy pointert ad vissza:

pl:

str1[]= "KICSI BOGÁR";

char*p;
p = strstr (str1,"BOGÁR");

most a p ben elvileg nem a B betű pozíciója kellene hogy legyen??
Tehát 6?
Mert nem ez van benne.
Gondolom én vagyok a hülye mert ugye pointert ad vissza..
Hogyan lehet ezzel valóban az az érték ahol a tömbben tényleg ott a BOGÁR, azaz a B betű azaz a 6?
(#) brato válasza Amenophis hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Azt a sort azért kellett betenni mert a "gewenst" változó nem volt megadva.
A programot nem néztem át helyes működés szempontjából.
(#) cross51 válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 7, 2016 / 1

Én nem annyira szoktam az alapkönyvtár fv.-it használni, de ha jól csalódom, az str1 B betűtől kezdődő memória címét adja vissza esetleg ezt próbáld ki:
  1. char str1[]= "KICSI BOGÁR";
  2.         char *p2 = &str1[0];
  3.         char *p;
  4.         p = strstr (str1,"BOGÁR");
  5.         long int temp = p - p2;

nálam a temp értéke 6.

Szerk:
Egy kicsi szépség hiba volt benne, és így talán jobban érthető:
  1. char str1[]= "KICSI BOGÁR";
  2.         char *p;
  3.         p = strstr (str1,"BOGÁR");
  4.  
  5.         long int temp = p - str1; // a char* pointernenek megfelelo kell az nem biztos hogy mindig long int
  6.         // ha tudod hogy nem nagyobb mint 127 a "karaktercím" értéke
  7.         *p = (char)(p - str1); // nem kotelzo a tipus konv
  8.         // de ez nem a legjobb nem tudom, hogy a p + 1 milyen erteket kepvisel
(#) n_yálastrubadúr válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Nagyon szépen köszi!
(#) granpa válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Most nincs kéznél, de úgy emlékszem ez plasztik tokos.
(#) f2f2 válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Lehet nem értek hozzá eléggé, de
én azt látom, hogy a művelet nincs felkészítve
arra, ha a keresett szó eleve nincs benne str1 tömbben
akkor nullával tér vissza és nullából levonjuk a str1 kezdőcímét
mínusz lenne a temp
persze fennáll, hogy tévedek illetve, ha nem
lehet nem kell felkészíteni,
mert a keresendő szó 100%osan mindíg benne lesz az str1 ben
bár én ha fennáll az esélye, hogy akár nem tartalmazza a ker.szót ajánlom felkészíteni, hogy ne érjen
meglepetés. Főleg nem negatív.
....

char str1[]= "KICSI BOGÁR";
long int temp=strstr (str1,"BOGÁR")-str1;
/*Gondolom elég tömörebben is*/

if (temp>-1)
{
...... ha megtalálta benne mit kell tenni
}
else
{
...... ha nem találta benne mit kell tenni
}
(#) cross51 válasza f2f2 hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Igen ez igaz, én csak egy vázlatot készítettem, azt hogy utána hogy, kezeljük és felkészülünk egy egy olyan eseményre, ahol nem tartalmazza a megadott szöveg a keresett elemet, vagy a mi dolgunk, hogy mindig tartalmazza, de valószínüleg más helyen, vagy a nyelvre bízzzuk, hogy kezelje ne lépjen fel kezeletlen "hiba".
(#) brato válasza Amenophis hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Üdv!
Kicsit átnéztem a programot és javítottam. Próbáld ki, ha továbbra sem megy akkor vasárnap megnézem szimulátorban is.

AMENOPHIS.HEX

(#) Vacok hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Sziasztok!
Meg szeretném építeni a PG3B névre hallgató pic égetőt zif foglalattal. A kérdés csak az, ha mondjuk 40 lábú pic-et programozok, akkor olyan lábakra is jut jel az égetés során, ami nem programozó láb, ez nem jelent gondot?
(#) nedudgi válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Kiguglizhatnám, de egyszerűbb kérdezni: Mi az a PG3B, mi a bekötése, hogyan tervezed a zif foglalatot?
(#) Vacok válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Egyenlőre még úgy van megtervezve ahogy az eredeti panelon, de a DIP40 helyére kerül majd a zif foglalat.
(#) pajti2 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

A legtöbb pic-et a végleges helyén programozzák, ott is van körülötte mindenféle. Inkább az a tipikus probléma, hogy ha a pic a végleges helyén van, akkor olyan legyen az áramköri kialakítás, hogy ne tudja megterhelni az égető feszt valami más. A pic-nek lesz szüksége arra az összes energiára.

És persze remélem, a "jel jut a többi lábra is" - ezt nem úgy értetted, hogy az égető feszt küldöd rá mindenhova?
(#) Vacok válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Na... ezzel nem számoltam, mert 40-es tok esetén az égető fesz eljut az 1, 6, 15, lába.

Valóban, akkor ez az égető elvetve. Köszönöm az észrevételt.
(#) pajti2 válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Bocsi, azt a hozzászólást éppen töröltem, mert rájöttem, hogy én vagyok a balga, a 7406-os open collector

Igen, épp most akartam én is írni...
(#) sonajkniz válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Szia!
Ez valami PC-s közvetlen programozó? Vagy ehhez is kell PICkit?
(#) Vacok válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Közvetlen PC-s LPT portos.
(#) sonajkniz válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Ezt a kütyüt ki lehet úgy vezetékelni, mint ahogy a PICkit van? Vagy ez más módon programoz?
Azért kérdem, mert van egy ügyes programozó foglalat, (én is azt használom), de az PICkit-hez való.
Bővebben: Link
(#) Vacok válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Ugyanazon módon programoz ICSP-n, a fenti képen az LPT port mögött a fehér csatlakozón van kivezetve az ICSP, használható ezzel.
(#) Hp41C válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

Van a gépeden LPT port? USB-LPT -vel nem megy. Már most is csak kevés konfigurációban van igazi LPT port, később egyáltalán nem lesz. Ezt a programozót egy nagyon leegyszerűsített változatban kellene elkészíteni és a PICkit2 -be való 18F2550 felprogramozása után el kell felejteni.
(#) Kapagerenda hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Üdv,
Proteus programot használok a mikrokontrolleres dolgaim szimulálására. Épp egy időzítős feladatot próbálok megoldani és jó lenne ha a proteusban tudnám állítani a szimuláció idejét mivel jelenleg nem valós időben működik. Van erre mód? és ha igen hol kell ezt állitani? Előre is kösz
(#) Kapagerenda hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Már megvan
Következő: »»   771 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem