Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Lapozás: OK   13 / 17
(#) zombinyuszi válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Köszönöm!

Jelenleg asszimetrikus a belső rendszerem és több helyen van kábel toldás is, ráadásul vegyesek az alkalmazott kábelek is. Van dupla és tripla árnyékolású is. Most minden egy nagy káosz, de jól működnek a tv-k és a net is. Ebből arra következtetek, hogy ha rendesen elkészítem a belső kábelezést és osztást, akkor végképp nem lesz szükség erősítő alkalmazására. Ha mégis, akkor teszek egyet, de először szeretném kipróbálni jó minőségű passzív eszközök es egységes jó minőségű kábel használatával.
(#) Gafly válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 6, 2016 / 1

Ebben neked tökéletesen igazad van. Miután megértettük a kérdést (és közben meg is válaszoltad magadnak) ezután sok sikert a megvalósításhoz
Azért ha úgyis vésel, azt az UTP kábelt tedd be mellé (ártani nem fog)
(#) Massawa válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 6, 2016 / 1

Ha van bemeneti visszirányu szüröd a modem csatlakozása után ( ami 80MHz alatt vág), akkor már nem annyira lényeges hány réteges az árnyékolás. Az csak ott nagyon fontos, ahol visszirány is van ( a modembe vezetö kábel).
(#) Joe_001 válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 6, 2016 / 1

Üdv!
Az analóg vételekhez:
Az első "osztód" MMWO 4 vagy 5? (A kettesosztó- HPF- xx párost a visszirány miatt kevésbé szerencsés használni, 3,5 dB visszirányú csillapítása van az MMWOknak 0,5dB.) Az MMWO4 az szerencsésebb, mert van "R"-ádió kimenete, tegyél rá egy TV-t, 1 megoldva. A "TV" kimenetre kettes osztó, erre kettő TV, tehát a 3 TV megoldva. Nálam ez sztenderd megoldás volt T-s koromban.
Az MMWO5-nek nincs "R" kimenete, ezért 3as, 4es osztó a TV kimenetre.
Az "MM" a multimédiás modem kimenete nem piszkálandó, hacsak nem akarsz gondot magadnak.(Magyarázat hosszú, de az internet elcseszhető)
Rafkó: A leghosszabb kábelt rakd a rádió kimenetre mert OTT 2 dB-vel nagyobb a jel mint a másik kettőn.
Tehát érdemes MMWO4-et használni.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) zombinyuszi hozzászólása Júl 7, 2016 /

Elnézést kérek, ha az eredeti kérdés leírásom nem volt egyértelmű, és ez félre vitt titeket! Bocsánat!

Eddig, a netet túrva én csak 3-as MMWO-t találtam (1 be, 1 data, 1 tv/radio) Merre találok négyest?
Az MMWO történet nagyjából letisztult, de azért maradt még bőven "nem értem" faktor:

1. A nagy keresgélésben találtam 6-os Hirschmann osztót, ami ágankénkt (a kereskedő leírása szerint) 10 db-t csillapít. De a kettes osztók pedig csak 2 db-t. Ha innen nézzük a matekot, nem lenne jobb megoldás mégis "gerincként" végig vinni a kábelt és 2-es splitterekkel pedig leágazni minden készülékhez?

2. Ha szükség lesz erősítőre, azt MMWO elé, vagy az MMWO TV/RADIO ága után tegyem? (Gondolom ez utóbbi, mert a modemnek nincs rá szüksége, de azért szeretnék megerősítést.

(Gafly: Az UTP hálózat már készen van. Cat. 7-es kábelek minden szobában. Router+külön switchel. (Mert kevés volt a router 4 portja az IP kamerák miatt) )
(#) Massawa válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1

Ha utánna számolsz, akkor a sok 2-s osztoval is ugyanoda jutsz mint a 6-s osztoval.
Ha egy törszvezetéket viszel, minden leosztás 2 db jelent mindkét irányba ( azaz a törzsvezeték folytatása is már 2 dB-l kisebb szinten lesz).
Ezért jobb az aktiv oszto ( erösitövel egybeépitett) vagy egy jo elöerösitö és egy passziv 6-s oszto. A csillaghálozat egy lakásba jobb, mint a törzs vezeték. Igy elvben mind végponton egyforma szintet tudsz elérni (sok helyen egyforma hosszu kábeleket használnak emiatt - ami több kábelbe kerül, de kevesebb fejfájásba).
A rádioval ne igen törödj, mert az FM sáv a kábelben már haldoklik, és csak honapok kérdése a léte, söt ha csak kábelTV jelet használsz, akkor a végpontokra is csak egycsatis dobozokat kellene szerelni, azok vesztesége kisebb.

Ha csak a 2 kimenetü MMWO-t használsz (data/tv kimenet), az elé soha ne rakj erösitöt. Az erösitö (egyirányu) csak a TV kimenetre mehet és onnan az osztora.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) zombinyuszi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Köszönöm! Utána számolva, tényleg. Igazad van!

Később (már tervben van) szeretném fokozatosan lecserélni a képcsöves készülékeket digitális jelet fogadó korszerű készülékekre. Úgyis ez a jövő. De már most szertném úgy megcsinálni a kábelezést és elosztást, hogy akkor ne kelljen különösebben ezzel foglalkoznom. Ha a fenti leírásod szerint csinálom (csillagpontos topológia + 6-os passzív tv osztó elé erősítő) akkor ez a "hálózat" megfelelő lesz akkor is?
Eddig 4-es-nél több outtal rendelkező elosztó-erősítőt nem tálaltam. Létezik egyáltalán? Vagy marad az egy erősítő és 6-os splitter.
Láttam olyan erősítőt hogy "aktív vissziránnyal" és olyat is hogy "passzív vissziránnyal". Nekem melyike van szükségem, illetve mikor kell az egyik és mikor a másik?

Ja igen, még valami: némely erősítőn "TILT beállítás lehetőség". Ez micsoda?

(Bocs a sok kérdésért, nagyon érdekel a téma)
(#) Massawa válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1

Idézet:
„Köszönöm! Utána számolva, tényleg. Igazad van!”

Tudod a fizikát csak a parlamentekben nem ismerik...

Vannak 8/16 kimenetü erösitök is, de ne igen foglalkozz velük. Jobb a sima egy kimenetes és egy passziv oszto. Jo ha az erösitön be tudod állitani az erösitést ( mert csak annyi kell amenyit vesztesz az oszton meg a kábeleken.

Csak egyirányu erösitö kell ( a TV hálozatba) mert a visszirány kizárolag a modemekhez kell az még az elosztás elött megszünik ( ezért kell a szürö), igy nincs mit erösiteni. Ez alol kivétel amikor minden TV- hez STB kell, ott sajnos a csillaghálozat sem tul jo, mert egyes STB-k sajnos visszirányt is igényelnek (mindegyikben van modem), de egy ilyen hálozatot én inkább kerülném.
A te hálozatodban ( jelenlegiben) mindössze egy modem lesz, az fogja az UTP hálozatot táplálni, s ha kell esetleg majd UTPs STB-t veszel. A DVB-C-hez ( digitális multiplex) a csillaghálozat a legjobb és bátran cserélgetheted a TV-ket. Olyan TV-t vegyél aminek van UTP csatija (Smart TV).

A TILT a kábelveszteséget kompenzálja - a magasabb frekin nagyobb, ezért az erösitö kimenete sem lineáris (a korábbi erösitöben 100MHz 4 dB, 800 MHz- n 8 dB volt az erösités). Ha kábeleid 20-30 m-nél rövidebbek nem igen kell ilyen TILT kompenzácio. Pontosan ezért jo a csillaghálozat mert a kábelek egyforma hosszuak (lehetnek), igy egy TILT beállitással mindegyik jo lesz.
(#) zombinyuszi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Köszönöm a részletes választ! Hálás vagyok érte!

Nem szeretnék visszaélni a segítőkészségeddel, de még felmerült egy-két kérdés.

-Ha a 6-os splitteren áganként veszítek 10db-t, akkor a splitter előtti erősítővel 10 db-t kell "visszaadnom" , nem pedig minden ág veszteségét (60 db)? Mert azt sokallanám.

-Ajánlanál esetleg konkrétan erősítőt erre a célra?
(#) zolika60 válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Természetesen csak 10dB-t kell erősíteni.
(#) Joe_001 válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Teletronik gyártja. (Mindkettőt)
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1

Kb igaz is. Az MMWO-nak van egy plussza viszont. Az MM ág a visszirány spektrumában 0,5 dB! (A 2-es osztó viszont 3,5 dB ami nem mindegy a visszirányú csillapítás szempontjából. ) Tehát MMWO a multimédiás ágat nem piszkuta, aztán azt csinál a delikvens amit akar! Én viszont a T rendszer átadási pont szintjeinek ismeretében egy erősítő mentes megoldást ajánlottam 3 tvre.
(#) Joe_001 válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1

A visszirányos szakasszal ne foglalkozz, ha rendben működik a modem, tehát nincs szükséged passzív visszirányra sem. A 6-os osztó kb annyit csillapít mint a 8-as.
Massava a tiltről elmondja mit csinál, az erősítőben. Azért van, mert a kábelcsillapítás nem lineáris, és ezt az erősítő maximális kihajtása érdekében kompenzálni illik. De ha passzívan megoldható akkor minek erősítő? Ha nem jutsz hozzá keresek a garázsban egyet neked, csak az a baj mostanában vidéken dolgozok.
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1

Én alapbol nem tennék semilyen MMWO-t, illetve csak olyat, mint az egyik linken látni. 2 kimenete van az egyik a data a másik meg a TV. Ebben benne van a szürö is igy a TV kimeneten már visszirány nincs. A visszirány vesztesége nem annyira kritikus, mert általában 6 dB ingadozástra állitják be a hálozatot ( az utolso modemre számitva az adott ágban), igy 1-2 dB általában nem kritikus s ha csak 0,5 dB akkor a modem energiáját sporolod mindössze, viszont rontod néhány decibellel a visszirányu zajszintet. Ettöl egy szalmaszállal sem szokott jobban müködni a hálozat. A modern modemek meg amugy is 3-4 dB-l többet tudnak mint a régiek, igy amig azok is elöfordulnak a hálozatban ( márpedig ez a tipikus eset) addig az ujabb modemek amugy is félgözzel mennek.
Amugy meg az MMWO-k lesznek nemsokára cserélve, ha átállnak a nagyobb visszirányu sávra (85/204MHz), ugy hogy ma csak ideiglenes megoldás a dolog.
Nem tudom melyik szolgáltato, de egyre többen maguk adják az MMWO-kat ( sok helyen a fali csatit is a modemnek ill a modemkábelt) mert ez a szolgáltato alapérdeke, hogy a hálozat eme kritikus pontja rendben legyen. ( ha ugyanis valamelyik elöfizetönél rossz a szürö, akkor az egész ág szenvedhet és qva drága és idöigényes a hibaelháritás.)
(#) zombinyuszi válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Köszi az infót és a szándékot!

Találtam "Para-Mega" márkájú erősítőit, 20 db tud a gyári névleges adata szerint és állítható. Szerintem ez jó lehet, és az ára sem vészes. Első körben mindenképpen passzívan szeretném megoldani. Az erősítővel csak a B tervre készülök.
(#) zombinyuszi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

A szolgáltatóm ezt adta annak idelyén a telepítéskor:

1 db aranyszínű 2-es splitternek csúfolt levélnehezék
1 db szűrő a tv-s leágazás elé
Kb. 40 centi főkoax az épületen belül a padláson. Ha bármit le/fel akarok szerelni, akkor létrára állok a padláson a cserepek alá, mert csak odáig ér el.

Szóval nem halmoztak el.

Az arany splittert már 1-2 nap után egy Hirschmann 4-esre cseréltem és vettem + szűrőket, de később kerültek még tv-k, radiók, a lakásba amik toldásokkal és + leágazásokkal lettek csatlakoztatva. Ezt a káoszt szertném letisztítani/rendbe tenni. Néhány csatornánál vannak minőségi problémák, bár nem vészesek.
(#) Massawa válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 8, 2016 / 1

Mint irtam a szolgáltato kizárolag arrol igyekszik gondoskodni, hogy a hálozata visszirányu bemenete (modem csati) megfelelöen csillapitva legyen ( ez zárja ki a zajt) és a lakáson/házon belüli hálozat erröl a lehetö legjobban le legyen választva (szürö). Minden más az elöfizetö dolga/költsége.
Persze ez bonyolult lehet ha légvezeték van, mert akkor az általában a padláson jön be kábel és onnan kellene levinni a lakásba. De mindenképpen a modemig jobb a szolgáltato által adott cuccokat beépiteni ( vagy öket piszkálni ha változtatni akarsz) mint magad ilyesmit beszerelni mert könnyen lehet balhét okozni ( másnak is) és az drága lehet.
Pl annak a 4-s szplitternek ott semmi keresnivaloja nincs és egy szürö untig elég akár 10 TV-hez is.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2016

Értem, tehát a szolgáltató cuccait békén hagyom, vissza a 2-es splittert, annak a tv felé elmenő ágára a szűrő, arra (ha szükséges az erősítő) és aztán a 6-os splitter. Ez esetben akkor nincs MMWO-ra szükség.
A modem pedig a legelső (szolgáltató által eredetileg adott) splitter másik ágára.

Így ok?

Azt a splitter cserét kb. 12 éve csináltam, még erősen tudatlan, de lelkes állapotban!
(#) Massawa válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 8, 2016 / 1

Igy van, az a 2-s splitter meg a szürö alkotja az MMWO-t, a szürö után rakhatod az uj splittert vagy esetleg erösitöt és splittert és vezetheted a jeleket a TV-k felé. A 2-s splitter másik ágáról meg a legjobb kábellel és csatlakozokkal vezesd a jeleket a modemhez.

Rendben! Értem! Így fogom szerelni!
Ha már a kábelnél tartunk:

Az elképzelésem szerint 4-es árnyékolású réz vezetőjű kábelt szerettem volna vásárolni, de a környékemen senki nem tart ilyet készleten, csak rendelni tudnak, de akkor 305 métert kell megvásárolnom. Egyéb alternatíva érdekelne. Mely paraméterek jellemzik a jó koax kábelt?
(#) Massawa válasza zombinyuszi hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Én a (talán Belden, de már nincs meg a spulni), kábelt használtam, 4x árnyélkolás 110dBes.
Ami viszont lényeges az a kábel és a csatlakozok illesztése. A mezei felcsavarhato csatikat kerüld amennyire csak lehet. Azok sajnos ma már egyik tipusu kábelhez sem illeszkednek hiánytalalnul.
Sajnos a jo minöségü csatik ritkán kerülnek a boltok polcaira és a többséghez speci szerszám is kell. ( kompresszios vagy crimpelös csatik - az elöbbiek jobbak)
Lehet, hogy lesz itt kolléga a közeledben aki segiteni tud. Amugy a kábelek többnyire 100m-s kiszerelésben vannak.

Koax krimpelő szerszámom van, ezért krimpelhető csatikat tervezek használni. Kompressziós szerszámom sajnos nincs. Bár még lehet....

Nekem azt mondták hogy 305 méteres dobon van, és vagy ennyi vagy semmi, mert az ára miatt más nem keresi. A másik bajom, hogy eddig csak olyat tálaltam a boltokban ami acél vezetőerű és rézzel futtatott. Feltételezem ezt az ár miatt csináljak, de nekem most éppen inkább jó kéne mint olcsó.
Olyan sok nem kell, hogy ezen spóroljak.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Júl 8, 2016 / 1

A feltekerős több belső méretben kapható, a megfelelőt választva nem lehet vele gond. Viszont elég sok a szolgáltató embere által krimpelt dugó maradt már a kezemben...
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 8, 2016 / 1

Általában egyik sem jo a 4x-s árnyékolásu kábelhez.( legalábbis én még ilyet nem láttam, igaz, hogy nem is kerestem, mert már sokszor megégettem velük az ujjaimat).
A krimpelés is inkább csak amatöröknek jo, föleg ha a legolcsobb vacakot krimpelik - (mint általában).
(#) zombinyuszi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2016 /

Szereztem kölcsönbe egy kompressziós szerszámot! Jövő hétvégén neki is kezdek a munkának.
(#) Joe_001 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 9, 2016 / 1

Tökéletesen igazad van! A tekerőset is fel lehet jól tenni, csak a megfelelő kábelhez a hozzáillő csati kell. Kínból 1 menet szigszalag vágva nem szakítva segíthet. A szolgáltató alvállalkozója is cserélgeti az embereit... (Pl én ha nem tud egy csatit felrakni.) Elejében kombináltfogót használt némelyik.
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Akkor hagytam abba a feltekerös csatikkal a szorakozást, amikor rendeltem 3 különbözö méretüt ( más-más kábelre). Mind a 3 doboz megérkezett, eredeti csomagolás és felirat, hogy más-más kábelre valok - kimyitva a meglepi - mind a 300 csati tökéletesen egyforma volt.....

A probléma, hogy az áruk miatt ( olcso ) senki sem akar foglalkozni a reklamácioval, legfeljebb visszakapod a pénzt, de semmi garancia, hogyha ujra rendelsz, akkor a jot kapod. Igy inkább többet nem is rendeltem azota sem.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Csak a régi, ki nem húzható kábelek miatt tartottam meg azokat amik lejöttek. Az összeillő rendszer futott telepítéshez.
(#) SzantoE hozzászólása Júl 16, 2016 /

Kedves fórumozók
A következőkben kérem szakértéseteket. XX. kerületben a DIGI tv a szolgáltatónk. Én a X.emeleten lakom és szeretném a tv hálozatott megújítani a lakásban. Az eszközöket a sat.hu honlapról választottam. Az első négyes osztón csak 3 kimenet kell ezért lezárnám egy véglezáróval. Azért nem használnék egy osztót mert a kábelezés költségét nagyon emelné. Még nem vásároltam meg semmit kérném szakértéseteket.
(#) Joe_001 válasza SzantoE hozzászólására (») Júl 16, 2016 /

Üdv!
Először kipróbálhatnád, hogy a TV működik-e a digi által adott Rádió kimenetből.De minek erősítő ha anélkül is megoldható esetleg?
Következő: »»   13 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem