Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2828 / 3982
(#) moderboy válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Júl 28, 2016 / 1

Nekem körül-belül 6 méterrel vannak megtoldva a hátsó szatelitek, behúzva a falba, semmi probléma nem volt még vele. Annyi, hogy legalább akkora vagy nagyobb keresztmetszetű vezetéket tegyél, mint ami gyárilag van rajta.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
(#) qvasz2 válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

A 4Ah-ás akksit max. 400 mA-el lehet tölteni, és kell neki olyan 14-15V. Ha tud ennyit a napelemed, akkor jó lesz. Ezekkel az értékekkel lehet egy ilyen aksit tölteni.
(#) Tranzisztor mester válasza moderboy hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Köszi!
Sikerült, tökéletesen működik

Más kérdés: Tudtok-e olyan kapcsolást linkelni, amivel meg tudom oldani, hogy külön-külön kapcsolhassak a hangszóró és a fejhallgató között? Tehát a gépbe egy Jack kábel megy, a kábel közepére egy kapcsoló (ez a kérdéses rész) és a kábel a kapcsoló után 2 felé osztódik, a 2 eszköz számára. Remélem érthető a megfogalmazás ( A csatlakozók ki-be húzgálását akarom megszüntetni)
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016

Azt egy DPDT kapcsolóval meg tudod oldani, ha nagyon bonyolítani akarod akkor egy relével.
(#) Tranzisztor mester válasza moderboy hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Ilyen kapsolóm nincs itthon, de van egyszerű tolókapcsolóm. Ilyen: Bővebben: Link
Viszont az nem probléma, hogy ezzel csak a 2 eret (jobb és bal oldal) tudom átkapcsolni? Tehát a test az egyszerre rá lesz csatlakoztatva mindkét eszközre? Nem fog ez zavart/zúgást okozni? Esetleg építsek be még egy ilyen tolókapcsolót, amivel a testet is át tudom kapcsolni az adott fogyasztóra?
(#) kameleon2 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Erre találták ki a hangszóró csatlakozókat. Például ezt, Hátránya, hogy könnyen szét tud csúszni. Sokan újra felfedezték a banándugókat és aljzatokat - éppen a keresztmetszet és a jó kezelhetősége miatt. Viszonylag stabil és még az audiofilek is sokan szeretik. Ha betonstabil megoldás kell akkor lehet speakon aminek bajonettes a rögzítése, van belőle előlapba fúrható és lengő is. De lehet akár XLR csatlakozó is - nyilván ez feszültségfüggő lehet. Használhatsz menetes Amphenol csatlakozókat is. Elég sokféle megoldás létezik. Van ipari, csatlakozóként bontható sorkapocs - az könnyebben szerelhető, védett a fordított polaritás ellen és komplett rendszerben kapható. Ezek nagyobb feszültséget és áramot is képesek elviselni. Használhatsz hagyományos , vagy rugós sorkapcsot, esetleg Wago-t. Az RCA is korlátokkal viszonylag jól használható ilyen célra, de nem szerencsés, mert felcserélhető más jelkábellel. A 3,5-ös Jack csatlakozódba nem tudsz olyan kábelt szerelni ami elbírja, hacsak nem 6,3-as Jack-et használsz erre a célra és valami izmosabb kábelt. De az is könnyen összecserélhető más jelkábellel.

Bővebben: Link

Szerintem nem fog problémát okozni, ha mégis akkor utólag még tudod módosítani az áramkört.

A képen is DPDT kapcsoló van szerintem csak nem billenő, hanem toló kivitelben.
(#) pont válasza Danesz6 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

A Csendes Óceán közepén vagy, nem tudod hova szeretnél eljutni, és kérded merre indulj.

A mikrokontrollerekkel valamit általában vezérelnek, őket körbe kell majd építeni "hagyományos" alkatrészekkel, tehát szerencsés lenne az alapoktól kezdeni. Mindig legyen egy megvalósítandó kapcsolás, akkor ahhoz a Google, a Hobbielektronika fórum, és a szimulátor programok sokat segítenek. Pl sorrendben: tranyós astabil multivibrátor, 555-ös kapcsolások, műveleti erősítős kapcsolások, logikai kapuk, számlálók, 7 szegmeses kijelzők, erősítők, stb...aztán jöhetnek a kontrolleres kapcsolások....
(#) Danesz6 válasza pont hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Csinálni egy android alkalmazást és/vagy weboldalt amin keresztül RF kapcsolattal be tudok kapcsolni konvektoron fűtést, nyáron klímát. Tudom, egyik sem spanyol viasz, ha jól megfizetem akkor megcsinálja nekem szakember.
Led-et akarok vezérelni. Ezek amik konkrét dolgok.
De ehhez kellenének nekem alapok, ebben kérek javaslatokat. Pl nem tudom a tekercset mikor kell beiktatnom áramkörbe, mikor hasznos és mikor káros. De a működését is csak nagyjából sejtem.
Amiket írtál, azokra tudnál hasznos linket mutatni? Vagy e-mailben (treszkai.daniel@freemail.hu) vagy itt. Rá tudok mindre keresni de nem tudom eldönteni melyik a hasznos és hol tudom alkalmazni.
Köszi!
(#) MikulaSan hozzászólása Júl 28, 2016 /

Sziasztok! Van egy hagyományos gamepadom amit a pc-n a hangkártya sárga (általában sárga) csatlakozóján használtunk. Szeretném ezt átkötni ha lehetséges usb-re. Találtam rajzot (mellékelem) illetve sima ""kábeles"" átalakítót, hogy ez működő alternatíva e. Azért nem veszek egy újat mert ha már ez van szeretném használni de nem létszükség. Ha tudnátok segíteni megköszönném!
(#) Gafly válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 28, 2016 1 /

Szóljál ha sikerült. Imádni fognak érte
(#) pont válasza Danesz6 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Az internetes távvezérlést ugyan feltalálni nem kell, de talán az egyik legösszetettebb hobbista feladat, talán nem azzal kellene kezdeni.
Idézet:
„Led-et akarok vezérelni

Mit szeretnél mit csináljon a led?

Idézet:
„tekercset mikor kell beiktatnom áramkörbe, mikor hasznos és mikor káros.”

Egy kuplungot mikor tervezel egy gépbe.... szóval ez nem úgy van, hogy az alkatrészeknek keresünk feladatot, hanem a feladathoz alkatrészeket. Válasz egy konkrét feladatot és segítünk összehozni.
(#) attika válasza kapu48 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /

Köszönöm.
(#) MikulaSan válasza Gafly hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Kérdést tettem fel hogy működne e nem szeretnék kárt okozni.
(#) T_Kornel hozzászólása Júl 29, 2016 /

Sziasztok !
Gyerekszobába 2db falilámpa fényét szeretném szabályozni.
Vettem egy Legrand Valena Life dimmert 5W-300W
Működésével az a gondom , hogy zúg ,ha feltekerem maxra akkor halkul picit.
Fontos lenne hogy ne adjon hangot mert éjjel mondjuk szoptatás vagy altatás alatt a félhomály fény az jól jön viszont a zúgás elég idegesítő.
Milyen dimmert érdemes venni ami halkan teszi a dolgát?
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) Zsora válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 29, 2016 / 1

Mint ahogy az általad mellékelt képen olvasható; az adapter kizárólag Microsoft Sidewinder eszközökhöz használható. (Bizonyos MS SW modellek ugyanis digitális (USB) kommunikációra is képesek a sima játék csatlakozón keresztül.)
(#) nedudgi válasza T_Kornel hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Próbáld meg kiönteni valami nem ecettartalmú anyaggal a tekercset. Alternatív megoldásként egy kisteljesítményű helyi világítást javaslok.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) MikulaSan válasza Zsora hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Köszönöm az értelmes választ!!
(#) T_Kornel válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Akkor nem fog melegedni? Nem akarom a garanciáját ugrasztani...
Guglizgatok olvasgatok de némelyik rész nem egyértelmű számomra.
Az oltásszögvezérelt dimmer nem zúg úgy mint a gyújtásszög vezérelt ezt jól értelmezem?
(#) nedudgi válasza T_Kornel hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Ha garanciális, vidd vissza.
(#) RoliNyh válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 29, 2016 / 1

A PC GAME (MIDI) portja általában úgy működik, hogy a megadott lábakat testre zárják egy nyomógombon keresztül, vagy egy potméter ellenállásváltozását tudja érzékelni.

Az USB port teljesen más, ott ugyanis soros kommunikáció folyik a két eszköz között, szóval kell valami, ami a nyomógombok állásából és/vagy a potméter ellenállásából (magyarul a gamepadodból) digitális jelet állít elő, csak így tudsz bármit is USB -re kötni.

Egyszóval az úgynevezett "analóg" gamepadodat direktben nem tudod rákötni a PC USB portjára...
(#) moderboy válasza T_Kornel hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Elvileg nem szabadna zúgnia, ha garanciális vidd vissza és reklamálj.
(#) laacika hozzászólása Júl 29, 2016 /

Segitségeteket kérem egy kapcsoló beszerzésben,szóval olyan kapcsolót keresek egy 1100w os Imi motorhoz (1~) ami 3 állású,0-1-2 és most jön a lényeg hogy a 2 es ről vissza álló legyen.Ezzel akarom kiváltani az inditó relét ami ugye az inditó kondit nyomja rácez bizonyos áramfelvételig (még fel nem pörög).
(#) moderboy válasza laacika hozzászólására (») Júl 29, 2016 /

Nem túl nagy segítség, de a Ganz KK biztos gyártott ilyet is.
(#) kameleon2 válasza T_Kornel hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Szia! Milyen a fényforrásod? Ha jobb dimmered lenne akkor a preheat-el lehetne csökkenteni a zúgást. Dimmernél sokan azt hiszik, minél nagyobb - annál jobb. Pedig illeszteni kell a teljesítményhez. Azaz 100W-os dimmer 100W fogyasztó. LED fényforrással járnál a legjobban. Annál nincs olyan hangos zúgás. Minimális hangjelenség van, mert pwm-el vagy fázishasítással vezérelsz, ami a hallható tartományba esik. De jelentősen le lehet redukálni. Ezért találták ki évtizedekkel ezelőtt a Dali és DMX rendszereket is. Amelyik egybe van építve a lámpával, az optimalizálva is van. Ha veszel egy dimmelhető állólámpát az sem véletlenül csendesebb kivitel.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
(#) Gj hozzászólása Júl 30, 2016 /

Üdv!

Az UTP kábeleken miben segít a fólia? Miben jobb pl egy F/UTP kábel egy U/UTP-nél?
Kisebb a hajlítási sugár, vagy a fólia is árnyékol?
(#) proli007 válasza Gj hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Nyilván az árnyékolásban, és nem a hajlításban..
(#) Gj válasza proli007 hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

De ez a fólia valami műanyag fólia, vagy fémfólia? És akkor miben tér el a shield-től? A shield az a fémharisnya?
(#) Bakman válasza Gj hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Sok típusú UTP kábel van. Van, amelyikben nincs semmilyen árnyékolás. A következő lépcső az, hogy az erek még be vannak tekerve alufóliába, a következő fokozatban már az érpárok vannak fóliába tekerve, majd az egész szintén egy réteget kap (aztán a külső szigetelés).

A külső árnyékolás lehet fémfólia plusz egy szál csupasz vezeték, fémfólia és fémharisnya, esetleg egy vagy több típusú réteg duplázva.
(#) aramis hozzászólása Júl 30, 2016 /

Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni tőletek, van egy gőztisztitó ami nem tud gőzt fejleszteni, amint vizsgáltam szétszerelésnél láttam a hőkapcsoló hamar kikapcsol, kérdésem lehetne egy rövid ideig a hőkapcsolót rövidre zárni hogy eldöntsem ő a hibás ,mert akkor kellene gőznek fejlődni.
üdv.ar
Következő: »»   2828 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem