Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2641 / 3575
(#) nagym6 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Szerintem túl komplikálódott ez a szoftverért mikor fizetés dolog.
Van egy munka, megtervezem, legyártom, beüzemelem az elektronikát, pénzt kérek érte, kizárólag pénzért csinálom.
Szoftver annyiban különbözik, hogy -fizikailag- könnyű, szinte ingyenes a sokszorosítás.
Így a programozók megengedhetik bizonyos esetekre az ingyenes használatot, kb. ott, akik úgysem vennének pénzért, nem veszítenek ezzel, és reklám.
Nem vagyok járatos a témakörben, kívülállóként nézve nem igazán értem miért ilyen bonyolult a dolog. Dolgozunk pénzért, ha nincs bevétel, nem lesz dolgozás. Szerintem ilyen egyszerű mindenhol, vagy nagyon naiv vagyok.
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Olvasd el amit írtam. Az ellen nem ágáltam, hogy valaki pénzt kér a szoftverért. Csak az ellen, ha olyanért kér pénzt, amit a csomag részeként kapnom kellene.
(#) Norberto válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 1 /
 
Idézet:
„amit a csomag részeként kapnom kellene”


Ezzel egyetértek és nyilván jó lenne a világ összes szoftverét alanyi jogon ingyen kapnia a Föld összes lakójának, de van egy rossz hírem. Mivel még látszólag sajnos nem a megfelelő kapukat döngeted, így javaslom felkeresni a Microsoft vezérkarát minél előbb. Ott lehet nagyobb sikered lesz, mint itt. Lehet, az ő agyuk jobban befogadja ezeket a szűk elveket, mint én ezt az értetlenkedést.

Olyan témában pörögsz és agyalsz, aminek se széle, se hossza. Nem tudom felmérni az értelmét az emúlt másfél napnak. Sikerült bárkit bármiről meggyőznöd? Nem, ellenben én totális erőlködésnek és magyarázkodásnak látom már indulása óta is ezt az egészet. Már bánom, hogy felhoztam ezt a témát egyáltalán, legközelebb igyekszek többször meggondolni, miről, kitől és mikor, hol érdeklődök. Igyekszem inkább a szabadságok idejére időzíteni majd...
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) ktamas66 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Ma még a való életben a legtöbb cégnél az MS termékeivel találkozol, nem gondolod hogy kiszúrás lenne a gyerekkel megtaníttatni egy olyan programot, amivel a munkában csak ritkán fog találkozni. Nem feltétlen a létrehozott dokumentum vagy bemutató a lényeg, hanem a program kezelésének elsajátítása.
(#) Stewe válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
A kiszúrás az, ha csak egy valamit tanítasz meg.
Gondolj csak bele, hogy mi a különbség a magolós diák, és a között, amelyik megérti, hogy hogy működik a világ!
A MS PC termékeinek az ismerete egyébként sem elég, mikor az emberek 85%-ának a zsebében Linux duruzsol....
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) ktamas66 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Ugye, mert a használati tárgyak kezelését nem kell tanítani (pl. a távirányító használatát felesleges lenne iskolában tanítani, már mindenki tudja ). Az a 85% akinek Android van a zsebében, annak szerintem a 90% nem tudja, hogy az Linux, és nem is kell, hiszen autót sem csak azok vezetnek, akik pontosan tudják hogyan működik. Nem hiszem, hogyha valaki megtanulja mondjuk a Word használatát teljesen hülye lenne a Writer-ben. Persze fordítva is igaz, miért ne a legelterjedtebbet tanítsuk.
(#) Ge Lee válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Annak idején engem is arra tanítgattak, mert az ECDL-hez az kellett. Aztán tele lett a hócipőm az állandó fejlesztgetéssel, új verziók, kódok, egyre nagyobb méret stb. és átálltam az openoffice-ra. Pont ugyanúgy működik, még talán úgy is néz ki, legfeljebb más menüben kell keresni az adott dolgot.
Szóval teljesen mindegy melyiket tanítja meg a gyerekkel, mert nem lesz neki nagy gond kezelni a másikat sem.
Nekem a linux is fából vaskarika, de ha nem lenne az a néhány speckó programom ami win-re íródott és napi szinten használom, akkor a microsoft oprendszerét is letörölném a gépről, mert elboldogulnék a linux-szal is.
Gondok majd akkor lesznek amikor a többség úgy dönt hogy jó lesz neki egy linux is, mert akkor nem sokan fognak pénzt adni a winért és a foltozásaiért, mert akkor vakarózhatnak hogy miből lesz bevétel (ami ugye akkor is busás hasznot hozott volna ha csak egy ezresért adtak volna egy windows-t, csak akkor Billinek néhány milliárddal kisebb vagyona lenne...).
(#) Robin2 hozzászólása Szept 22, 2016 /
 
Nagyapámnak volt egy mondása: "Ki mint él, úgy itél".
Én meg azt mondom: Kinek inge, vegye már magára.
(#) Stewe válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Mi tettük gazdaggá Bill Gatest (is!). Egy szavunk se lehet.
(#) zolika60 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Amit rajtam keresett abból valószínűleg éhen halt volna.
(#) Stewe válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 22, 2016 / 1
 
Akik megvették, szemrebbenés nélkül továbbszámlázták neked a rád eső részt, még akkor is, ha ez nem szerepelt a blokkon.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) Stadi hozzászólása Szept 22, 2016 / 4
 
Néhány megjegyzés szoftver témában.

Manapság egyre inkább terjed, hogy a szoftvereket mint szolgáltatást akarják értékesíteni a gyártók, azaz havi x Ft-ért használhatod. Pl. mint a felhőalapú tárhelyszolgáltatások esetén. Ebbe beszállt már az Adobe, a Microsoft az Office365-tel és nyilván még sokan mások. A Windows 10 esetén a hangoztatott modell az, hogy álljon át lehetőleg mindenki erre a verzióra, ami az utolsó lesz, és majd folyamatosan frissíteni fogják, meg új funkciókat adnak hozzá ingyen. Tehát az oprendszer az ígéret szerint megáll 1 vásárlásból / gép.

A Microsoft régóta partner a mindenkori kormánnyal abban, hogy a sulikban az ő termékeit nyomják, ezért vannak (a felhasználók számára) ingyenes vagy kedvező árú oktatási licencek, ill. amennyire tudom, továbbra is megy a Tisztaszoftver Program, melynek segítségével az iskolába járó gyerekkel bíró családok használhatnak bizonyos MS termékeket ingyen (jellemzően Windows és Office).

Egyébként én is az ingyenes szoftverek lelkes támogatója vagyok, de nem vagyok az ellen (sőt, kimondottan támogatom), hogy ha valakinek megtetszik valamilyen fizetős program, akkor azt megvásárolja, különösen akkor, ha üzleti célú felhasználásra kell, és azért már pénzt kér a készítő. Azokat a fanyalgókat meg kimondottan utálom, akik hangoztatják, hogy az adott szoftver nem éri meg az árát, ezért nem hajlandóak megvenni, de ettől függetlenül vígan használják üzleti célokra feketén, illegálisan. Akkor kérem lehet keresni alternatívát. Választás mindig van, kérdés, hogy melyik út mennyibe kerül.

Azt szokás mondani, aki egyszer valamilyen nyelven megtanult programozni, az bármely más nyelven is tud. Ez egy szövegszerkesztő használatának elsajátítására nem alkalmazható, vegyük pl. az Office 2003-2007 váltást. Teljesen más környezet, nem véletlen, hogy az MS készített egy weboldalt, ahol a 2003-as verzió menüjéből ki lehetett választani a szükséges funkciót és egy animáció megmutatta, hol található az az új verzióban.

Én egyébként a MS mentalitásában azt utálom, hogy kitalálnak valami újat, és onnantól kötelező azt használni ("eszi, nem eszi, nem kap mást" alapon), mert az új verziót nem lehet visszaállítani a régebbi megjelenésre, működésre stb. Ráadásul minden arra van kihegyezve, hogy azt sugallja, nem kell értened a gépekhez, mert minden működik, aztán ha véletlen mégsem, akkor a szakember is csak vakarja a fejét, mert az adott hibajelenséggel kapcsolatban semmilyen olyan tájékoztatást nem ír ki a rendszer (és kinyerni sem egyszerű), ami előre vinne a probléma megoldásában.
(#) Norberto válasza Stadi hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Én is korábban, amíg csak lehetett, beállítgattam a legminimálisabb kinézetre az összes Windows-omat az XP után, hogy lehetőleg arra hasonlítson leginkább, mert az volt eddig a legfelhasználóbarátabban gördülékenyen használható (eddig, szvsz.).

Illetve ott van egy másik dolog is, amit én is utálok: amihez hozzá kéne nyúlniuk, azt viszont hagyják évtizedek óta. Pl. Vezérlőpult mélyebb beállításainál, nem hajlandóak egy dobozt vagy egy nyamvadék mezőt méretezhetőre állítani, vagy tömb szerű megjelenítésre. Pl. Windows környezeti (tmp) változók helyei, listája, stb. Ez kicsit hangulatromboló, de még így is az átlagember számára a fizetős verzió ad nagyobb felhasználói élményt anélkül, hogy a programozásról, mély konfigurációról, kernelről, újrafordításokról (Linux) tudnia kéne, hogy mi is az és mire való.
(#) Bakman válasza Stadi hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Idézet:
„Azt szokás mondani, aki egyszer valamilyen nyelven megtanult programozni, az bármely más nyelven is tud. Ez egy szövegszerkesztő használatának elsajátítására nem alkalmazható, vegyük pl. az Office 2003-2007 váltást.”
A hozzászólsodban benne van, de talán nem ennyire egyértelmű: Az iskolákban nem szövegszerkesztést és táblázatkezelést tanítanak, hanem Word és Excel kezelést. A többséget leülteted egy OpenOffice elé és vége is a dalnak.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) Stewe válasza Bakman hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
A PE2 vagy LOTUS elől pedig sikítva menekülnek....)
(#) BarnaPili válasza Stewe hozzászólására (») Szept 22, 2016 /
 
Ezelőtt huszonpár évvel a nyári gyakorlaton fogadtunk az oktatóval,hogy lehet NYÁK-ot tervezni PE2-vel.
Rendes volt,ideadta a leírását a programnak,amiben a speciális karakterek voltak.Ennek segítségével egy astabil multivibrátor NYÁK-ot sikerült rajzolnunk.
Szívesen visszamennék abba az időbe...
István
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 22, 2016 /
 
Sziasztok. Keresnék valakit aki Sharp pc-1500 vagy pedig HT PTA 4000+16 programozásában jártas. Esetleg ha van ilyen topic akkor elnézést,de ha nincs akkor esetleg privátban elmondanám miről is volna szó.
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 22, 2016 /
 
Eddig azt hittem, Az ember szóból ért. Tévedtem.
(#) kameleon2 hozzászólása Szept 22, 2016 / 3
 
Kis ízelítő a szoftverek világából. Volt szerencsém egy MS fejlesztővel együtt dolgozni - mint kolléga. Azaz nem más tapasztalatait mondom el, hanem a volt kollégámét. Együtt dolgozott egy közel 20 fős csapatban a többi fejlesztővel. Leültettek egy felhasználót a MS Word elé és egész nap figyelték szerkesztés közben, milyen felhasználói szokásai vannak. Ebből összeállt egy munkaanyag. Majd a munkaanyagot a jegyezetelő kollégák legnagyobb megrökönyödésére úgy alakította át a vezető fejlesztő, hogy a 90%-át kihúzta a listáról. Ő is megkérdezte, hogy ezt miért tette? A válasz: nekünk az a jó, ha a felhasználó megszokott egy programot. Tudja készség szinten használni, elkezdi otthonosan kezelni. Ha mi a szokásainak a 90%-át töröljük az új szoftvereinkből és a maradék 10%-ra fejlesztünk, akkor a felhasználó rácsodálkozik, hogy mennyi újdonság van a legújabb szoftverekben és hülyének érzi magát. Mi ezt kihasználva tudjuk a marketinggel kiegészítve folyamatosan telíteni a piacot. Ugyanezt az elvet követi azóta is a cég. Nem véletlenül akartak megszabadulni az explorertől, a start menütől. Nem véletlen az RTF inkompatibilitás, hanem szándékos. Ezért kellett a csempefelület, a folyamatos oprendszer verzióváltás. Én fenntartom magamnak ezek után a morgás jogát, ha ezt még meg is akarják velem fizettetni. Ugyanúgy mint azt a bizonyos repülőszimulátort az excelben. Jogosan mondjátok, hogy a TC nem MS termék - ha mondjátok. Fizessétek meg, használjátok nyugodtan a következő windows verzióig. Utána megvásároljátok mégegyszer - ugyanazt. Az androidban is a Google miatt veszett el a hitem. Vásároltam egy nagyon jó kis tabletet a gyereknek. 3D gyorsítás, játékok hasítottak rajta. Amíg a Google Play új verziója meg nem jelent. Azóta egy darab tégla. Lányom telefonjával már több szerencsém volt. Bár a Google playáruház nem akart menni egy napi szenvedés után sem, de jött tőle az isteni szikra és letöltötte a pure apk programot, amivel azonnal elérhetővé vált minden szoftver. Utólag derült ki, hogy annyi nyűgje volt a playáruháznak, hogy SIM kártya nélkül el sem indult. Ma már nem is használjuk. ..és igen.. az a lényeg, hogy az ember megtanuljon szoftverekkel bánni - nem pedig az, hogy melyik cég készítette. Sokszor éppen a free szoftvereknek köszönhetően tudom azt, hogy egyáltalán mit is kellene keresnem az új rendszerek alatt, amit már jól elfednek a felhasználók elől. Tényleg sok gondolat cserélt gazdát ennek az egyszerű felvetésnek köszönhetően. Én még mindig reménykedem, hogy nem hiába.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Idézet:
„A többséget leülteted egy OpenOffice elé és vége is a dalnak.”
Azért ezzel vitába szállnék. Sógorom megkért, hogy építsek neki egy számítógépet jó pár éve. Feltettem rá dualboot módban egy linuxot és egy windowst. Kíváncsi voltam, melyiket kezdi a lánya használni. Meglepve tapasztaltam, hogy a Linuxot. Kérdezősködtem: Miért? Sokkal biztonságosabb, nem kell mindig újratelepítgetni, nem kell vírust irtani - volt a válasz. A lányomnál ugyanezt tapasztaltam. Sokkal jobban megy neki a linux kezelése mint gondoltam. A windows7 felkerült a gépére - de utálja. Amíg az iskolában elő nem írták nekik a word, excell, powerpoint szentháromságot - eszébe sem jutott mást használni. Most is inkább Linux és OpenOffice alatt megcsinálja gyorsan amit kell - és kiexportálja. Én nem beszéltem rá soha. Csak adtam neki egy döntési lehetőséget. A jó oktatáspolitikában ugyanezt kellene biztosítani. Értem persze, hogy milyen személyes döntések és érdekek húzódnak meg emögött. De attól, hogy értem - nem tolerálom. Hangsúlyozom a gyengébbek kedvéért - mégegyszer: használok fizetős szoftvereket. Sőt Androidos szoftverekért is fizetek. Sőt ha megtetszik egy zeneszám - fizetek a letöltéséért. De fontos, hogy kapjak is valamit cserébe. Ezért nem fogok például Autodesk programot sem önszántamból használni. Megtanultam, munkahelyeken dolgoztam is vele, de nem ér annyit, mint amennyibe kerül. Azokat a feladatokat, amit a "csak" rajzoló Autocad tud - simán meg tudtam eddig más - olcsóbb, kisebb, hatékonyabb programokkal oldani. Sokan kérdezgetnek, milyen szoftverek alkalmasak erre: OpenOffice Draw, Gimp, Inkscape, Xnview, Firefox, Thunderbird, Foxit Reader és még sokáig sorolhatnám a keresztplatformos szoftvereket is. Nekem nem voltak ezekkel még olyan típusú negatív tapasztalataim mint a fizetősökkel. MS Excelben simán előfordult, hogy 5-6 táblázat meg volt nyitva munkára. Bezártam az egyiket és szó nélkül bezárta a másik 5-öt is - mentés nélkül. No komment.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) Buvarruha válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 / 1
 
A lányomnál ugyanezt tapasztaltam. Sokkal jobban megy neki a linux kezelése mint gondoltam. A windows7 felkerült a gépére - de utálja. Amíg az iskolában elő nem írták nekik a word, excell, powerpoint szentháromságot - eszébe sem jutott mást használni. Most is inkább Linux és OpenOffice alatt megcsinálja gyorsan amit kell - és kiexportálja. Én nem beszéltem rá soha. Csak adtam neki egy döntési lehetőséget.

Akkor te is és a családod is kilógtok a sorból, mert az emberek 99%-a a haját tépi a linuxtól. Megint oda jukadtunk ki, hogy te is egy két példa alapján ítélsz millió emberre kivetítve
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) kameleon2 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 23, 2016 / 1
 
Akkor csak egy dolgot árulj el nekem. Milyen operációs rendszer fut a telefonodon? Mert az Android ugye linux kernelen fut. Fel sem tűnt, hogy az emberek azért léptek olyan gyorsan az okostelefonok irányába, mert ott például az oprendszert "ingyen" adták a készülékekhez? Az emberek 81,6%-a nem tartozik az általad emlegetett 99%-ba csak áttevődött, átalakult a piac a táblagépek és telefonok irányába. Grafikon. Árnyalja a képet, hogy ai imádott iPhone készülékeken is FreeBSD kernel az alap. Akkor most hogy is állunk az utált linuxokkal? Az én telefonomon például Android 4.4.2 fut. Alatta kis megjegyzésben: Kernel verziója: 3.4.67 Ha kicsit követed a linux kernelek számozását fel fog tűnni a hasonlóság ugyanis a telefonokon a hosszú támogatottságú kernelek futnak éppen: 3.x.x iOS és MAC OS esetén ugyanúgy a kernel számozási metódus a linuxot követi: X.X.X . Hát ennyire tépik az emberek a hajukat a linuxtól. Sőt a gyártók is buták valószinűleg, hiszen rengeteg PC-t notebookot már eleve Ubuntu Linux-al szerelve árulnak MS oprendszer helyett. Valószinű ezért is fejlődik olyan nagy mértékben a windows 10 eladás és veszik mint a cukrot: cikk.
(#) Buvarruha válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 1 / 3
 
A telefonos oprendszer alapján ítélni az emberek desktopos linux étvágyát olyan, mint undorodni szextől miközben sertéseket nézel aktus közben. Rohadtul semmi köze hozzá. Én nem okostelefonozok, régi blackberry-m van és csak telefonálok vele, de azt még én is tudom, hogy az androidtól is sokan hánynak telefonoknál is, a hetente bejelentett kritikus biztonsági résekről nem is beszélve...

Az, hogy több telefont és tabletet használnak fészbúkozásra, nem azt jelenti, hogy az asztali gépeknek leáldozna, sőt, a tabletpiac egyre zsugorodik, mert rájöttek az emberek, hogy a tablet tipikusan olyan kütyü ami semmire sem jó, mert telefonnak nagy, viszont értelmes használatra, vagy ne adj isten munkára egy notebook sokkal használhatóbb.

Ja és a csempés baromságot nagyon nem vette be az emberek gyomra desktop vonalon, így kénytelen volt a microsoft beismerni, hogy egy asztali PC-ből nem lehet telefont csinálni.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) SzervízMacska válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2016 1 / 2
 
Tegnap írtad, hogy a szoftver jár a hardverhez, ezért Te nem is kérsz pénzt. Akkor nyilvánvaló számomra, ha elkészült egy terméked mondjuk 10 nap alatt, és ennek a fele volt a szoftver fejlesztése, akkor csak 5 napi munkát számolsz fel. Ez elég viccesen hangzik. De tényleg elég messzire jutottál az eredeti témától. Az, hogy ki milyen rendszert használ és miért, még hetekig lehetne ragozni. Desktop szinten szerintem azért olyan elterjedt a windows, mert egyre inkább mentes a parancssoros beviteltől. Tehát nem kell a használatához terminál, meg különféle angol "varázsszavak" bemagolása. Gondolom, még manapság is egyszerűbb egy felhasználói programot win alá, mint linux alá telepíteni. Abban sem vagyok biztos, hogy egy komplex munkát szeretnének az emberek kis részekre felbontani, hogy sok kis ingyenes szoftverrel tudják a feladatot megoldani. Inkább a profival dolgoznak ingyért, mert az gyorsabb és kényelmesebb. De azért azt is jól lefikázzák, mert milyen dolog, hogy egy ilyen drága program esetleg tartalmaz néhány hibát...
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Ez így igaz.
(#) pjg válasza Stewe hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
A tanárok is!
(#) Moderátor hozzászólása Szept 23, 2016
 
Kérem a jelenlévőket, hogy még mielőtt még tovább fajul a vita, fejezzétek be légyszíves! Bár ez az OFF topik, de az ilyen vérremenő vita már nem való ide szerintem.

Köszönöm előre is!

(T)
(#) vizor hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Üdv.

Ért valaki a benzines fűkaszákhoz? Stihl FS 55, a következőt csinálja: rögtön indul, alapjárat tökéletes, közepes fordulat megfelelő, de ha maximális fordulat környékére pörgetem akkor lefullad, így nincs ereje rendesen vágni. Nem szorul de azért levettem a damilfejet, kivettem a légszűrőt, de ugyanaz. Az üzemanyag 1:50-es keverék, a gyári piros olajjal. Mi lehet a baja? a válaszokat köszi.
(#) zolika60 válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Kevesli a benzint. Tisztítani kell a fúvókákat, vagy a keverék arányon kell állítani.
(#) Ge Lee válasza vizor hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Ha szerencséd van akkor az előttem leírtak megoldják a problémádat. Szokott ezekkel olyan történni, hogy anyaghiba/fáradás miatt lesz egy hajszálrepedés a karburátor házának a belső felében. Semmit nem lehet csinálni vele, cserélni kell. Bár a Stihl-re nem jellemző, inkább az olcsóbb termékekre.
Következő: »»   2641 / 3575
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem