Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   268 / 360
(#) niedziela válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Miért kell ahhoz ekkora pic ?
(#) bubuszoft válasza Bakman hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Akkor nem elég a VDD és a VSS lábakat összekötni, hanem külön kell a tápról hoznom. Most nézem, hogy 3,3 voltos a kicsike. Na annak is kell valami tápot kreálnom.
(#) bubuszoft válasza niedziela hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

egy kört 4 szer kapcsolok figyelem a bekapcsolás és a kikapcsolását. Ez alapból 8 változó. Ha belevesszük, hogy én az órát és a percet külön figyelem, az már 16 változó. Ezt megszorzod 6 körrel az 6*16=96 és akkor csak az órát figyeltem.

Nem értem a gondolatmeneted, szerintem bonyolultabban gondolkodsz mint én

Elküldöm pic18F14K22 vel készített két körös verziót. A pic jelenleg a belső órájával működik, csak a progit alókarom tesztelni, utána a nagy testvérnél kvarcot kap majd.

locsol-1.fcf

(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Sokkal ! Az óra és a perc 1-1 változó és a 6 kimenet lehet szintén 1-1 az összesen 8 változó az értékeket meg mondjuk eepromba be lehet menteni és ha az egyik időpont elmúlt akkor kiolvassuk a következőt . De azt nem értem minek a 40 lábú pic, talán a nagyobb memóriaterület miatt ?

Kell egy pic 16Fxx, órának RTC, kimeneteknek Shift 74HCxx
Az RTC pontos idő dátum.., a Shift-el pedig annyi kimenetet hozol létre amennyit akarsz.
A változók száma ha szabadjára engedem a fantáziám 15db

96 változóval a világot kétszer meg lehet váltani
Próbálj ne csak menni előre a ködbe.
(#) bubuszoft válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Ha a most feltett progit befordítod, látni fogod, hogy eléggé kevés a memória már, arról nem is beszálve, hogy nincs elegendő lába. 6 láb kell a kimenetnek 6 láb az LCD-nek. jobb esetben 2 a tápnak 1 a tiltásnak 2 a kvarcnak az 17 láb és akor a kezelő gombok sehol sincsenek.
(#) kaqkk válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Idézet:
„17 láb és akor a kezelő gombok sehol sincsenek.”
Akkor a 28 lábú pic bőven elég lehet . A memória foglalást meg az előbb leírt trükkökkel és a program egyszerűsítésével akár még a felére is le lehetne redukálni .

Szép az RTC, de működő FCF-el még nem találkoztam, arról nem is beszélve, hogy ez nekem már kínai. Értem ezalatt Pl reggel 6-kor kapcsoljon be az egyes kör és 6:20 kor ki. ezt minden nap tegye meg. ezt nem tudom hogy kell az RTC-vel közölni. Tudom, hogy a legjobb megoldás az lenne, de nem tudom hogy kell a progtamot megírni hozzá. I2C-hez kuka vagyok.
(#) Bakman válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Egy láb is elég a gomboknak.

Idézet:
„Szép az RTC, de működő FCF-el még nem találkoztam”

Pedig van vagy egy tucat, a többit meg meg kell tanulni és utána "értelmesen" nekiállni.
Persze lehet igy is, csak akkor soha nem jutsz előbbre
Irsz egy jó nagy pikbe egy jó nagy katyvaszt oszt jónapot.

Nem fontos az rtc vel közölni mit mikor akarsz kapcsolni elég csak a pontos időt kiolvasni majd a pic kapcsolgat az I2c kezelést sem az ördögtől kell ellesni van példa itt a fórumon is egy pár.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016

Ezt így csinálom, de a 8 változó mire elég? Hogy azoz be Pl 1 kör 6-6:15 menjen majd 2 kör 6:20-6:40 is majd 1 kör 20:00-20:20-ig majd 2-es kör 20:40-20:55-ig

Amikor megmondod neki, hogy mikor menjen, azt az értéket eltárolod, aztán amikor kell kiolvasod azt az 1 változót, akár napjában 100x is

A programomba nem így csináltam?

Mint írtam a változó a kimenet , az értéket meg eepromba mented és összehasonlítod a kiolvasott értéket az aktuális időponttal ha egyezik bekapcsol majd a következő adat kiolvas-és ha az egyezik az idővel akkor kikapcsol , de ha 6 kimenet kell akár használhatsz 12 változót is ha az adatok eepromba vannak mentve sokkal kisebb lehet a program sőt úgy is megoldható hogy bekapcsolás után nem a kikapcsolás idejét figyeled hanem azt hogy mennyi idő telt el a bekapcsolás óta .Tehát az rtc ből kiolvasod az időt majd összehasonlítod az eepromba mentett értékekkel és ha egyezés van akkor kapcsol valamelyik kimenet , és ha letelt a mondjuk 20 perc locsolásí idő akkor kikapcsol a kimenet és kiolvasod az eepromból a következő kapcsolási értéket

Megnézted a progimat?

Belekukkantottam, de szerintem eléggé el van bonyolítva .

Értem, a pic-re visszatérve milyen 28 lábút tudnál esetleg ajánlani?

Nagyon szuper szép munka.

Nézz körül a chipcadnál ott minden picnek fent van az adatlapja is , kiválaszthatod a teljesítményben árban megfelelelőt . Erre a feladatra (jó szervezéssel) átgondolt programmal elég egy 16f886 is de egy 18f252 bőven jó lehet ,sőt ha megfogadod a kapott tanácsokat akkor még ez a 20 lábú is röhögve megcsinálja

Köszi a dicséretet (és nincs lefoglalva két egész port a 28 lábú picen)
3 gomb az lcd + és az rtc 3 lába

PIC18F26K22

Ha ebbe nem férsz el, akkor hagyd a fenébe az egészet. Mellesleg a programod tele van felesleges kóddal. A RAM tárolja a változókat, abból a PIC18F14K22 -ben is van bőven de te csak 20 %-ot használsz. Hol van még a majdnem tele (RAM.jpg melléklet)?

A ROM tárolja magát a programot, ott is lehet bőven spórólni. Pl. ha egy feltételes elágazás mindkét ágába szerepel ugyanazon utasítás, akkor az az utasítás mindenképpen végrehajtódik, tehát felesleges kétszer beleírni. Egy csomó ilyen van a programban. Shot_677.jpg és Shot_678.jpg. A 679-es és 680-as képen lévő utasítások (feltételes elágazások) is egyeznek. A két vizsgálat között az "AND" (magyarul ÉS) kapcsolat szerepel.

A "Mentés" szót nem sikerült elővarázsolnom a gombokkal. Hiba lenne a programban?

Mentés amikor az adott zóna idejét állítod (menu) azután nyomd meg a clock gombot, akkor mentődik az érték.

Feszültség figyelés, nem is rossz ötlet. És ezzel egy gombsorozatot tudok változtatni, zseniális.

Azt láttam az EEPROM területen, de a kijelző ezt nem írta ki.

Igen, mert a kiírást időzítenem Deley utasítással tudnám. De a Delay utasításnál leáll a timer is.
(#) kokozo válasza bubuszoft hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Szia!
Egy egyszerű példa a ramban tárolt idő figyelésére. Minden páros a bekapcsolás minden páratlan a kikapcsolás. Jelenleg 4 időt állítottam be de természetesen bővíthető egyszerűen.

locsolo.fcf

Következő: »»   268 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem