Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Tiszteletem! Az arduinora szeretnek egy Max7219 8x 7segmenses kijelzon megjeleniteni egy xyz valtozoba beirt folyamatosan valtozo erteket (pl325,073). Inicializaltam a ledcontrol.h-t, digitenkent tudok beirni setDigittel, de hogy tudok valtozot kiiratni a kijelzore ? Nincs veletlenul valakinek keznel egy pelda programja amibol kitudnam szedni ? Koszonom elore a segitseget!
Próbáldki ezt a rutint!:
Na egy szó mint száz megcsináltam egy Midi Arpeggiatort amit fotoellenállásokról vezérlek, az egész nagyon jól működött a hétvégén be is lett dobozolva. Aztán tegnap fogta magát és minden elhalványult, néha egy-egy másodpercre még ment a program, aztán most végkép semmi. Az lsusb látja az eszközt, viszont a programozó már nem találja a szinkront vele. A bootloader égetése sem működik. Összességében így elég nagy csalódás. Kuka?
(Arduino Nano)
Ha kijavítod a hibát, nem kuka. Ha nem javítod ki, akkor bizony kuka!
Ennyi infóból? Bármi lehet... Milyen programozó? Milyen program? Mi a hibaüzenet? Mi ez a Midi mittudomén? Egy Arduino Nano-ról beszélünk, ha jól látom?
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
A MIDI most lényegtelen. Nem működik az egység magában sem.
A fejlesztőkörnyezet innen van: Arduino ide A hibakódot nem tudom fejből, otthon megnézem. Googlézva a nem felel az eszköz a megfelelője... Tehát nem tudok áttölteni kódot, de a régi sem fut ami benne van, illetve néha pár másodpercre elindul, aztán leáll.
Milyen USB-UART átalakító van rajta?
- Ha FT232, akkor lehet, hogy az egyik láb lebeg. Ez egy apró forrasztással helyrehozható. Bővebben: Link - Ha esetleg hamisított FT232 van rajta, akkor megfelelő drivert kell keresni hozzá... Idézet: „...néha pár másodpercre elindul, aztán leáll...” Elvileg egy működő szoftver nem romlik el csak úgy egyik napról a másikra. Feltéve, ha már volt több újraindítás is, és mindig működött "szépen" elmondásod szerint. (Esetleg csak akkor, ha túlcsordult valami számláló, netán végtelen ciklusba került.) Ez nem inkább valami hardveres hiba lenne?
Ha a tápfeszültség jelző led is kialszik rajta, vagy a procid zárlatos rendesen, vagy egyszerűen az usb dugó ki van törve, és azért nem kap áramot.
A számítógép látja az usb eszközt, amikor rácsatlakoztatom:
Bus 001 Device 002: ID 1a86:7523 QinHeng Electronics HL-340 USB-Serial adapter A feltöltéskor viszont ezt az üzenetet kapom: avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x00 Amik eddig világítottak a fejlesztőpanelon: azok halványan égnek, de a program nem fut. Az Arduinot kivéve csak usb-re csatlakoztatva a tápfeszültség 2,5V-körül van(laptopról 3,5V). Több gépről is mértem... A powerled világít az eszközön, az L-betűs pislákol, a többi nem nagyon. (rx-tx) Egyik este még tökéletesen üzemelt, reggelre már nem. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
Idézet: „csak usb-re csatlakoztatva a tápfeszültség 2,5V-körül van(laptopról 3,5V).” A panel hátoldalán az USB csatlakozó alatt szokott lenni egy dióda. Nem az ment tönkre véletlenül? Nekem már sikerült leégetni egyet. Ki kell cserélni egy nagyáramú (1A, pl. SS12) Schottky diódára! A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
Nem nagyon tudok ilyen kis dolgokat forrasztani, pont ezért mentem el ebbe az irányba, hogy 0,5cm-nél kisebb dologgal még csak dolgom se legyen
Melyikre gondolsz dióda ügyben? (Eddig is köszönöm a segítséget)
Ha az USB csatiba semmi nincs bedugva 4.5V vagy a felett KELL lennie a feszültségének.
Azt mérted már? A 2.5-3.5V az NUDLI... A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
Nem az usb-ről kapja a tápot?
(De régen megvolt itt 4,5V) A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
Idézet: „Melyikre gondolsz dióda ügyben?” Az arduinonano2.jpg képed jobbszélén a kis fekete bigyó.
Megmértem diódaként viselkedik, csak egyik irányban vezet kb (348) egységet diódavizsgáló állásban. Általában 600körül szokott lenni egy normál szilícium diódán nálam. De mivel csak az egyik irányba mérhető a másiknál szakadás, így nagy valószínűséggel jól működik.
Esetleg még a stabic-n lehetne mérni valamit, ami bizonyítaná, hogy kuka, és akkor nem vacakolok tovább vele.
Összességében erről volt szó:
Midi-Theremin Itt még csak egy fotoellenállás volt, később három lett. Ha valakit érdekel a projekt elküldöm neki. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
USB táplálás esetén a stabilizátor IC elvileg nem játszik: az USB-ről jövő 5 V a diódán keresztül közvetlenül szolgáltatja a 4.7 V körüli tápfeszültséget a CH340 és az ATmega328P IC-knek.
Megpróbálhatnád az USB helyett a Vin bemenetről táplálni az Arduinot (7 - 9 V). Ekkor mennyi Vdd értéke? A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
Úgy szépen elindul, megy is minden...
Csak gondolom nem tudok majd usb-ről feltölteni rá... A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
A "szépen elindul" helyett számszerű értéket szeretnék hallani VDD értékére!
Ha így (Vin bemeneten) táplálva VDD 5 V körüli, USB táplálás esetén pedig 2,5 - 3 V, akkor mégis csak a dióda a hunyó! Másra legalábbis nem tudok következtetni...
Igen külső tápról nem tudtam régebben sem usb-ről rátölteni, most sem.
Nincs valami másik mód, a felprogramozásra?
Azért az atmega zárlata is lehetséges, a külső táp még bírja árammal...Külső táp esetén egy áramfelvétel mérés azért még érdekes lehet.
Mérhetek holnap egy áramot, de nincs melegedés, vagy más rendellenességre utaló jel, így külső tápról.
A soros vezérlőt megkerülve egy USBASP-vel lehet ugyan úgy programozni, a processzor MOSI MISO.. programozó lábakon. De ha a fogyasztás sok, kár bele energiát fektetni. Max annyit, túlzott fogyasztás esetén az USB soros átalakítót, meg a táp ic-t leköszörülni, ha az a rossz maga a proc mehet tovább.
Persze csak még szerettem volna 3 potit, meg egy tempo szinkron bemenetet rátenni, ahhoz meg nem ártott volna újraprogramozni. Mindegy lehet marad így...
Inkább az a bajom, ha a legközelebbi is ugyanígy elszáll a vezérlő, akkor nem érdemes bele energiát fektetni...
De egyébként soros portot szerintem bármikor varázsolok a gépre, de úgy látom akkor sem lehetne közvetlenül csatlakoztatni a géphez...
Ahhoz kell egy TTL RS232 jelszint átalakító.
Sajnos ez magas nekem még pár nap után is. C-ben nem vagyok jártas.
Ez a könyvárt tudja az I2C timeout-ot, de sajnos ezt nem tudom adaptálni a programomba. A lcd-re való írásra még csak-csak van ötletem, de az rtc parancsokra még ez sincs. Valami egyszerűbb, megoldás esetleg? Az is érdekes, hogy mindig az rtc parancsok okozzák a fagyást, ezt a könyvtárat használom: Bővebben: Link Ezek a sorokba fagy bele, néha néha:
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |