Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Szevasztok,
Segítséget kérek, kaptam egy Behringer eurolive 812 neo aktiv hangfalból való erösítö(ke)t tàpegysėggel, amit jó volna beindítani.Bekapcsolás utàn rövid idöre felvillan a tápfesz a végfokon, nincs nyoma égésnek, de rajz nélkül nem haladok... Ha valakinek van rajza, kérem, segítsen! Bocs hogy nincs hosszú ö
Szia,
Az alábbi doksi azt sugalja, hogy a B912 és a B812 elég hasonló B912-B812 . A csatolmány a B912.
Köszönöm szépen, még ma este nekifutok...
Sziasztok! Lehet hüle kérdés, de egy d osztályú végfokhoz milyen hangfalvédelem dukál? Sokféle szép végfok panelt lehet vásárolni kínából, akár többszáz wattost is. Kell ezekhez valamiféle védelem?
Köszi a választ!
Pl egy ilyenhez milyen védelmet javasolnátok, és egy esetleges kimeneti rövidzárat, hogy tolerálnának ezek a konstrukciók? Én is a múlt részese vagyok sajnos (quad405 hídba, 5kg hűtőborda 15kg-os trafó stb.), nincs rálátásom erre az új technikára...Köszönöm aki segít! Üdv
Nem pont ez a panel, de hasonló IC. A bekapcsolásnál erősen pattan. A hagyományos hangfalvédelem ami késleltetve kapcsol be, illetve DC tápfeszre leold ugyanúgy használható.
Köszi a választ! A gyárilag applikált borda többnyire elég rájuk? Ill. néhány személyes benyomással, tapasztalattal légyszives gazadagítsd már szerény, ezirányú tudásom!
Előre is köszönöm! Üdv
Nem kérdezünk két helyen ugyanazt!
Ha max. teljesítményen járatod, bizony kelleni fog a ventilátoros rásegítés.
Köszi! "Sziasztok! Kínai PWM végfokokhoz milyen védelmet javasoltok?
Üdv" Erre gondolsz? Mert nem ugyanaz.
Sziasztok, Kaptam egy kínai PAM8610-re épülő kapcsolást.
http://trevormarshall.com/temp/PAM8610_board.jpg A probléma a következő vele: autóban használva bezavarja a rádiót (pontosabban ellehetetleníti a használatát). Elegendő tápfeszt adni neki, és a rádió már sistereg is. Ha jól néztem, ez a konkrét kapcsolás nem tartalmaz kimenetű szűrőt. Meglehet oldani, hogy egy utólagos szűrővel „kompatibilissé” teszem a rádióval? Esetleg valakinek volt már ilyen problémája?
Igen, de lehet hogy a kimeneti szűrő nem lesz elég. Elvileg a tápfelöl és szórva is zavarhat, azaz a tápoldalról is szűrni kellene és fémházba kellene építeni.
Egyet értek, mi több, úgy gondolom, hogy sokkal valószínűbb az, hogy a tápkörön kerül vissza a zaj a fejegységhez. Szűrd meg a tápját valami combosabb fojtóval, legelőször is próbából. Én boombox-ot építettem PAM-okkal, ott nem volt gond, pedig fadobozban volt, de a végfok és a hangszóró között rövid volt a távolság. Nyilván szórhat a hangfalkábelen is, de ezek elég magas frekin járnak ám...
Köszönöm a hozzászólásokat. Majd bontok ki egy autórádióból fojtótekercset a táphoz, és kipróbálom azzal. A kocsiban úgy próbáltam ki, hogy közvetlenül az akksira kötöttem anélkül kötöttem volna rá hangszórót, és bemeneti jelet (na jó, volt rajta 4 centi vezeték a kimenetén), és ekkor már megszűnt a rádióvétel. Közben érkezett TPA 3116-tal egy kapcsolás, de abban van kimeneti szűrő. Egyelőre ezt is csak a fentihez hasonlóan próbáltam ki, az nem zavarta be a jelet. Egyébként autórádióba szeretném szerelni őket. TDA7375-tel már építettem végfokot azzal nyilván nem volt ilyen probléma, de most ez az új rögeszmém.
Másik megoldás lehet, ha húzol külön kábelt a rádiónak vagy ennek a kis nyáknak az akksiról közvetlenül. Ha a pozitív nagyjából külön van, akkor csak a negatívot kell. Tudom, nehezebb megoldás...
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
Igen. Sima jelölésűt szerintem már nem is nagyon kapsz, egyébként meg lényegtelen mert ugyanaz van benne. Csak a tokot jelölik a betűvégződéssel.
Sziasztok!
Ezek a ferrit klipszek alkalmasak lennének PWM erősítő kimenő fojtójának? Nem kell törni, köszörülni őket. Könnyen kialakítható bennük a légrés.
Az ilyen zavarszűrő vasmagoknak általában nagy a vesztesége, ami egyébként zavarszűrésre való használatkor előnyös is lehet, mert csillapítja a parazita kapacitásokkal kialakuló esetleges rezonanciákat. D osztályú erősítőben ettől még működhet, de melegedni fog, rontja a hatásfokot. Szerintem inkább alacsonyabb veszteségű vasmagot keress.
Bár csütörtök óta akár ki is próbálhattad.
Nem tudom hogy van-e valaki aki megvette ezt a legújabb tinát, de egész jó dolgok vannak benne, többek között IRS meg TPA D osztályú is, amiket akár a beimportált zenei wav fájllal is lehet szimulálni.
Igen, kipróbáltam. Egy TPA3116 10uH-s fojtójához megfelelne, de fizikailag nagy. Ezen a teljesítményszinten nem érezhető melegedés. Az áramfelvétel sem utal nagyobb veszteségre, de gondolom itt alig van gerjesztve a vas. Ha nem lenne egy marékkal, nem venném meg, mert ezért a pénzért kapni odavaló gyári fojtót. A sárga/fehér ATX toroidtól viszont jobb ilyen teljesítményszinten. Ha abból csináltam a kimeneti induktivitásokat, húsz százalékkal nőtt a felvett tápáram. Persze gondolom az nem 400 kHz-re készült.
Ahogy néztem a legolcsóbb tanuló/hobbi verzió is 25800Ft, a teljes verzió meg hobbi célra végképp megfizethetetlen. Nem hinném, hogy innen bárki is megvette volna. Te megvetted valamelyik verziót? Ezt sem értem egészen, hogy mit kell alatta érteni:
Idézet: „TinaCloud Basic registration for one year” Mondjuk ha sokan összeállnánk közösen megvenni... de az sem igazán legális. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2018
Az ATX tápok kicsi, légréses, segédtáp trafó vasmagjával inkább érdemes lehet próbálkozni.
TPA3116-hoz esetleg kompaktfénycső fojtótekercs pici EE vasmagja is jó, és az nem olyan nagy.
Nem vettem meg csak a demóját töltöttem le. Nem igazán látom át hogy a verziók miben különböznek, mert nekem a nyáktervező részére meg a 3D-re nem lenne szükségem, olyan verzió kellene aminek az alkatrészkészlete és a szimulátor része teljes. Valahol olvastam, hogy állítólag ennek vagy a tízesnek az alkatrészbázisa és a sample könyvtára átmásolással használható a 9-eshez is.
A Cloud reg elvileg azt takarja hogy kapsz egy évre használható felhőtárat.
Köszi a tanácsot. Szerencsére (vagy sajnos) van egy marékkal belőlük. Nem volt szívem kidobálni őket. Talán 4 egyforma is akad közöttük.
Szia!
Nekem is van de a bekötését nem találom, tudom van valami trükk. üdv. Misi
Sziasztok!
Találtam a fiók mélyén 2 db Spafi végfok modult. De sajnos nem tudom hogy mi a bekötése, mivel lehet hogy 10 éve ott pihen, ki tudtam silabizálni egy két bekötési pontot, de nem vagyok biztos mindenben. Ha valakinek van hozzá emléke vagy leírása megköszönném.
Érdekes a kérdés bevezetése, miszerint találtad. Nem mérte ezeket olcsón, szóval nem egyszerű ilyet találni, valaki nem keveset fizetett értük valamikor. Ennyiből a bekötését sem egyszerű kitalálni. A képből nem egyértelmű hogy teljes sávon megy vagy csak sub végfok, és a tápfeszültség tartomány értéke sem. Működését tekintve majdnem biztos hogy önrezgő.
Ami szinte biztos az a fóliakondik mellett lévő hármas csatlakozó, az a betáp, felülről pozitív, negatív és a tápközép. Az alsó kettes elvileg a hangszórókimenet, a másik kettő passz, de ha jól emlékszem ő mindig külön segédtápot használt, tehát valami segédtáp is kell neki. Aztán nekem az sem egyértelmű hogy hidalt-e a végfok, vagy párhuzamosan vannak kötve a fetek, de inkább hidaltnak nézem.
Szia! Egy IR meghajtó van benne, a fetek párhuzamosan, csak az áramkorlát ellenállásai választják el őket. Természetesen egy jobb felbontású kép alapján egyszerűbb lenne a visszafejtés. A fetek típusa talán segít a maximális tápfesz behatárolásában, a túláram figyelő söntök, meg a figyelő áramkör pedig a maximális terhelő áramhoz adhatnak segítséget.
Személy szerint örülnék ha visszarajzolhatnám, mert olyan ez mint egy ásatás, másrészt érdekel Pafi szellemi munkája. Nem építeném meg, de amíg a tiétek szerencsére le van dokumentálva, addig az övé amolyan misztikus felhőbe van burkolva.
Szia! Jobban megnézve valóban. A két böszme 4,7µF tápszűrők, a fojtó meg úgy van kialakítva hogy 2-2 tekercs párhuzamosan majd ezek sorba kötve. Nem nagyon értem, méretben is jobb lett volna oda egy légréses ferrit. A 8 lábú SMD IC mintha fázisfordító lenne, a soklábú nem tudom mi, talán a védelem áramköre, mert ha a DIL 8 lábú komparátor, akkor abból nem arra megy a jel hanem egyből az IR-be, amit szintén nem értek. Valami hasonló dolog lehet mint a miénk. A két-két nagy tokos fetet sem értem, TO220-ban vannak inkább olyanok amik ide igazán jók, és tudnak kellően nagy áramot és feszt is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |