Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Igazad van. Az OKJ-s képzés után az ember kevesebbről indul, mint a 3-4 éves iskolát végzett, viszont hogy pár év alatt mennyit fejlődik valaki, az egyén kérdése. Lehet az OKJ-s leelőzi, ez teljesen normális. Ismerek embert, aki villanyszerelő, nem OKJ-s, és gondot okoz neki a cm m átváltás. A 0.3m-rel már nem tud mit kezdeni, pedig még fiatal (30 év körüli). A másik 1.5éves kurzusra jár még, és ipari csarnokok vasszerkezetit fogja elkészíteni, és gondot okoz neki egy egyszerű 3D-s alakzat térbeli elképzelése terv alapján.
Okafogyott lessz a vita ,friss hir ebben az évben megszünik au OKJ képzés mint olyan 760 szakmát dobnak a kukába.
Úgy olvastam, nem megszűnik, hanem helyette egy sokkal jobb jön. De nem olvastam bele mélyebben.
Igen ha 1000 szakirány helyett mindösszesen lessz 180 az.biztos jobb lehet csak, az OKJ jó legyen tanfolyam de az csak max 9 honap volt , most szakiskolák leszenek majd 3 év vagy 4 .
Eltudom képzelni mondjuk egy targoncás képzést ami majd 3 évig húzódik,kész vicc. A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
A targis oktatás vicc volt. 3 gépből vizsgáztunk 20 tamuló 1 oktató.
2 hónapos tanfolyam. 1 hónap 1 hét elmélet. 3 hét gyakorlat. Egyszerre csak 1 gép mehetett mert nem volt több oktató. Naponta 5-7 percet voltunk gépen. Összesen 105 percet voltunk a kétfajta gépen. A vezető állásos gépet az vizsga napján hozták oda. Volt kemény 5 percünk megtanulni rajta mindent kezelni. Egy szó mint szát van róla papírunk dolgozni nem tudunk elmenni rutintalanság miatt. Ugyan ez a cnc/gépi forgácsoló ra is. Amikor azt mondták hogy 60% gyakorlat 40% elmélet jó ok mondom tömény lesz de oké. Erre a valóság meg 85% elmélet 15% gyakorlat lett. Mindezt úgy hogy az elméleti időnek a felét malmoztam mert 2 ember 1 gép. Jah a cnc programnyelvek közül 3 hét alatt nem hogy egyet kelet megtanulni hanem többet. A programírástól elkezdve mindent. Ennyit az okj képzésekről.
Gondolom iskolája válogatja, nekem 9 hónap volt heti 5 napban, gépek voltak nem azt mondom hogy jók de arra amire kellett megfelelt. Programnyelvet egyet tanítottak, akkor azt sem tudtuk hogy milyent, mert csak szimulátor volt.
Kint a való világban viszont szépen mindent el lehet sajátítani, ez csak arra jó hogy fogalmad legyen dolgokról, tapasztalat úgyis munkahelyen lesz majd.
Maxthon böngésző most nagyon jól jött a video letöltési lehetőség miatt. Videókból tanulok leginkább (3D tervezés, 3D nyomtatás,CNC és még sok más)
Nálunk nem volt gond a gyakorlattal. Leszámítva, hogy nem volt se saválló se más komlexebb anyag. A gyakorlat egy "vicc" volt. Mint már írtam róla korábban a srácokat facebookból kellett volna vizsgáztatni nem a szakmai részből. Sejtheted miért. A gyakorlat alatt ment a telefonozás meg a cigizés.
Legalább addig Te tudtál gyakorolni.
Csabán nem volt nagy tolongás a saválló flexelésnél.
Pedig más szerszámával, más anyagából, felelősség nélkül, csíkot levágni...
Én is azt hittem "tudok" hegeszteni ( védőgázas normál gép) , addig nem is volt gond még függőlegesben össze kellet hegeszteni egy sima csövet és egy menetes véget , elő is lett készítve rendesen de 4 varrás után sem tudott nyomást tartani ( 14bar üzemi nyomás). Mindig eresztett valahol.
Én azóta azt mondom hogy taknyolok de legalább nem túl ótvarul (azt se magamnak inkább a hegesztőnek köszönhetem )
14 fő 1 gépre szimulátorra addig csak papíron írtunk. A cnc oktatás 6 alkalom volt. Igaz akkor reggeltől estig. A vizsgán mindezt feljegyeztettem a vizsgabiztosoknak és szépen beintettem nekik hogy még lehetőség sem volt rá hogy egy minimálisan is használható tudás lett volna amire lehetne építeni. Az aláírások a naplóba aztán szépen otthagytam a vizsgát. 3 hét múlva ért a legnagyobb meglepi. Megkaptam a bizonyítványt. Úgy ahogy volt ment az égetőbe.
Anno, programozásból úgy vizsgáztam, hogy még a gépet sem láttam. PL1 programnyelv 1983. ESZR35 gép.
Idézet: Jómagam OKJ-s képzésen szereztem felsőfokú végzettséget. A velem együtt vizsgázók iskolában tanultak, de ugyanazok vizsgáztattak minket. Nekem volt gyakorlatom, nekik nem. Az én eredményem 4-es írásbeli, 5-ös szóbeli lett. A 3 éves iskolarendszerű képzésben, iskolában tanulók között sok jó ha a 2-es 3-ast megkapta a többség. Ugyanakkor egy kétdiplomás tanárt megvágtak a vizsgán. Szerintem nem a rendszeren múlik, hanem a képességeken. Az OKJ egy eszköz egy cél elérésére. Lehet ezt is jól és rosszul is csinálni. „nagyon sok hülyét termelt az okj, olyanokat akik tudás nélkül akartak papírt”
Szerintem akár mi jöhet, akkor is egyre kevesebb lesz a jó szakember. Hiába majd nem lesz kitől jól megtanulni egy adott szakmát.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
Ez igaz. én is egy mestert keresek hogy legalább 1 hónapig dolgozhassak nála még ingyen is.
Viaszgyertyaöntést szeretném megtanulni rendesen. Bár most is megy a dolog de egy hónap tanulás/munka után már 1000x könnyebb lenne a dolgom.
Kétféle " cnc -s " van, az első a zöld gomb nyomkodó, anyagcserélő - vagy még az sem kell, csak fújja le az anyagot az optikai mérőgépbe. Maximum korrekcióz, gép lezárva, de még van hogy korrekciózni se kell mert azt is lezárták.
A második az gépbeállító/műszakvezető/egyedi gyártásba részt vevő. Ott a gépek kezelése, karbantartása, kis javítása, felszerszámozása, technológia, megfogások, gépjavítás, program-modell készítés, gyártási rajzok készítése-felület/hőkezelés szerint a feladat. Mindkettőt lehet okj s papírral. Régi, 96' os vezérlővel általam szerelt gépem "két nyelvű" , lehet grafikusan programozni. Ahhoz már tényleg nem kell sok, bár a szabad kontúrt hiányossága és bonyolultsága miatt nem használom. Mégis a 40% munkához nem kell semmi csak ez, cammal is lehet programozni, vagy jegyzettömbbel. Az új hurcokat pl egy utcáról behívott összeadni-kivonni képes anyuka is leprogramozza. A régebbiekre 2 hét betanulás kell. Sarkalatos pont amit nem tanít az a megfogás és technológia. A szakma vizsgája áll 2 A4 oldalból, 1 képletből - többi olvasmányos haknizható. Ezzel el is lehet lenni adott vezérlőn. Jó egyedis helyre bekerülve őszintén elmondva hogy bár semmit sem ért az okj de szeretnéd megtanulni a szakmát van esély. 1 év gombnyomkodás "gyakorlatnak" elviselhető. Úgy is vezérlés specifikus a dolog.
A nappali, 3 vagy akárhány éves képzés is a béka feneke alatt van manapság. A suliból már 11 óra körül hazaengedik a kölköket, szinte semmit nem tanulnak, a gyakorlati képzés abból áll, hogy segítenek az oktató saját melóit elvégezni, meg maszekolni neki, takarítani stb. És az oktató azzal nyugtatja őket, hogy a szakmát úgysem ott tanulják meg, hanem majd a való életben.
És akkor csodálkoznak hogy annyi az értelmes szakember mint a fehér holló. Meg hogy a többségnek csak a papírja lesz meg, aztán majd teljesen máshol, más területen fog dolgozni.
Hálai isten én 5 éve egyediben vagyok, nem is bírnám ki a zöld gombozàst. Egyediben van a pénz is...
Lassan én is 10 éve. Most szériázok 60+2 darab , zöldgombász munka. Előny hogy állandó nappalos, megfizethetetlen.
Lehet úri dolog, de én már nem vállalnék éjszakás műszakot, volt részem benne bőven.
Nem úri dolog ez . Van aki vállal. De 5 évet tuti elvesz az életéből.
5 évet hogy érted? annyit árt a szervezetnek az éjszakázás?
Igen, úgy értem. Persze kutatásonként, emberenként más. De káros az biztos.
Van aki meg imádja, különösen a négyes fordát.
Lehet mellette maszekolni rendesen... Az, hogy mi mennyire káros az egészségre, elég csak körülnézni a temetőben...
47 évesen kidőlni a napi 12 óra vezetéstől... Utána meg még 40 mázsa szén be... Aztán reggelre jött az orvos meg a hullaszállító. És még nem is 3 műszak. Ha majd most a 8 köbnek neki kell ugrani másnap tuti pihenés. Meg még betonozni , építeni kell. Hál Isten kicsi, bár azzal is lesz munka.
Soha nem jutott eszembe túlórázni. Pláne 12-t. Max egy óra aztán irány haza. Kell az egészség és a szabadidő másra is.
Van ahol sportot űznek belőle, az átlag magyar meg örül mert túlórával milyen jó a kis fizetése....
Egyszer én is megmondtam hogy főnöknek hogy túlórát nem tudok vállalni a hétvégére mert programom van. Még ha kirúg akkor sem befizetett utam volt. 1 órán belül jöttek az biztonságiak hogy kikísérjenek a termék vonalról. Szekrény/ruházat ellenőrzés. Szerencsére a szekrényt sosem vettem használatba. sosem zártam. Így teljesen üres volt Bár nem találtak semmi kirúgtak fegyelmivel. És fel lettem jelentve lopás gyanújával. Terméseztessen a hétvégi program ugrott. Este helyett valami másnap délután értem haza. Természetesen nézhettem hogy a szépen összepakolt holmimat a bőröndökből kipakolják.
Akkor a feljelentést megtettem ellene és a fia ellen is. Aki a biztonsági őrökén dolgozott. Jó nagy kátésírést kértem tőlük. Rágalmazás, megszégyenítés és a kiesett nyaralási pénz miatt. Végül a kártérítés és a büntetés miatt be is zárták a céget. Van amikor megéri nemet mondani |
Bejelentkezés
Hirdetés |