Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3054 / 3599
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Igazad van. Az OKJ-s képzés után az ember kevesebbről indul, mint a 3-4 éves iskolát végzett, viszont hogy pár év alatt mennyit fejlődik valaki, az egyén kérdése. Lehet az OKJ-s leelőzi, ez teljesen normális. Ismerek embert, aki villanyszerelő, nem OKJ-s, és gondot okoz neki a cm m átváltás. A 0.3m-rel már nem tud mit kezdeni, pedig még fiatal (30 év körüli). A másik 1.5éves kurzusra jár még, és ipari csarnokok vasszerkezetit fogja elkészíteni, és gondot okoz neki egy egyszerű 3D-s alakzat térbeli elképzelése terv alapján.
(#) CIROKL válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Okafogyott lessz a vita ,friss hir ebben az évben megszünik au OKJ képzés mint olyan 760 szakmát dobnak a kukába.
(#) Kovidivi válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Úgy olvastam, nem megszűnik, hanem helyette egy sokkal jobb jön. De nem olvastam bele mélyebben.
(#) CIROKL válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Igen ha 1000 szakirány helyett mindösszesen lessz 180 az.biztos jobb lehet csak, az OKJ jó legyen tanfolyam de az csak max 9 honap volt , most szakiskolák leszenek majd 3 év vagy 4 .
Eltudom képzelni mondjuk egy targoncás képzést ami majd 3 évig húzódik,kész vicc.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) antikzsolt válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

A targis oktatás vicc volt. 3 gépből vizsgáztunk 20 tamuló 1 oktató.
2 hónapos tanfolyam.
1 hónap 1 hét elmélet. 3 hét gyakorlat.
Egyszerre csak 1 gép mehetett mert nem volt több oktató.
Naponta 5-7 percet voltunk gépen.
Összesen 105 percet voltunk a kétfajta gépen.
A vezető állásos gépet az vizsga napján hozták oda. Volt kemény 5 percünk megtanulni rajta mindent kezelni.
Egy szó mint szát van róla papírunk dolgozni nem tudunk elmenni rutintalanság miatt.
Ugyan ez a cnc/gépi forgácsoló ra is. Amikor azt mondták hogy 60% gyakorlat 40% elmélet jó ok mondom tömény lesz de oké.
Erre a valóság meg 85% elmélet 15% gyakorlat lett. Mindezt úgy hogy az elméleti időnek a felét malmoztam mert 2 ember 1 gép. Jah a cnc programnyelvek közül 3 hét alatt nem hogy egyet kelet megtanulni hanem többet. A programírástól elkezdve mindent.

Ennyit az okj képzésekről.
(#) Sanyesz5 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Gondolom iskolája válogatja, nekem 9 hónap volt heti 5 napban, gépek voltak nem azt mondom hogy jók de arra amire kellett megfelelt. Programnyelvet egyet tanítottak, akkor azt sem tudtuk hogy milyent, mert csak szimulátor volt.
Kint a való világban viszont szépen mindent el lehet sajátítani, ez csak arra jó hogy fogalmad legyen dolgokról, tapasztalat úgyis munkahelyen lesz majd.
(#) bbatka válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Maxthon böngésző most nagyon jól jött a video letöltési lehetőség miatt. Videókból tanulok leginkább (3D tervezés, 3D nyomtatás,CNC és még sok más)
(#) jani1987 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Nálunk nem volt gond a gyakorlattal. Leszámítva, hogy nem volt se saválló se más komlexebb anyag. A gyakorlat egy "vicc" volt. Mint már írtam róla korábban a srácokat facebookból kellett volna vizsgáztatni nem a szakmai részből. Sejtheted miért. A gyakorlat alatt ment a telefonozás meg a cigizés.
(#) mnyugger válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Legalább addig Te tudtál gyakorolni.
(#) Gafly válasza mnyugger hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Csabán nem volt nagy tolongás a saválló flexelésnél.
Pedig más szerszámával, más anyagából, felelősség nélkül, csíkot levágni...
(#) szikorapéter válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Én is azt hittem "tudok" hegeszteni ( védőgázas normál gép) , addig nem is volt gond még függőlegesben össze kellet hegeszteni egy sima csövet és egy menetes véget , elő is lett készítve rendesen de 4 varrás után sem tudott nyomást tartani ( 14bar üzemi nyomás). Mindig eresztett valahol.
Én azóta azt mondom hogy taknyolok de legalább nem túl ótvarul (azt se magamnak inkább a hegesztőnek köszönhetem )
(#) antikzsolt válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

14 fő 1 gépre szimulátorra addig csak papíron írtunk. A cnc oktatás 6 alkalom volt. Igaz akkor reggeltől estig. A vizsgán mindezt feljegyeztettem a vizsgabiztosoknak és szépen beintettem nekik hogy még lehetőség sem volt rá hogy egy minimálisan is használható tudás lett volna amire lehetne építeni. Az aláírások a naplóba aztán szépen otthagytam a vizsgát. 3 hét múlva ért a legnagyobb meglepi. Megkaptam a bizonyítványt. Úgy ahogy volt ment az égetőbe.
(#) mnyugger válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 22, 2019 / 1

Anno, programozásból úgy vizsgáztam, hogy még a gépet sem láttam. PL1 programnyelv 1983. ESZR35 gép.
(#) kameleon2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 22, 2019 / 5

Idézet:
„nagyon sok hülyét termelt az okj, olyanokat akik tudás nélkül akartak papírt”
Jómagam OKJ-s képzésen szereztem felsőfokú végzettséget. A velem együtt vizsgázók iskolában tanultak, de ugyanazok vizsgáztattak minket. Nekem volt gyakorlatom, nekik nem. Az én eredményem 4-es írásbeli, 5-ös szóbeli lett. A 3 éves iskolarendszerű képzésben, iskolában tanulók között sok jó ha a 2-es 3-ast megkapta a többség. Ugyanakkor egy kétdiplomás tanárt megvágtak a vizsgán. Szerintem nem a rendszeren múlik, hanem a képességeken. Az OKJ egy eszköz egy cél elérésére. Lehet ezt is jól és rosszul is csinálni.
(#) sany válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Szerintem akár mi jöhet, akkor is egyre kevesebb lesz a jó szakember. Hiába majd nem lesz kitől jól megtanulni egy adott szakmát.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) antikzsolt válasza sany hozzászólására (») Júl 22, 2019 /

Ez igaz. én is egy mestert keresek hogy legalább 1 hónapig dolgozhassak nála még ingyen is.
Viaszgyertyaöntést szeretném megtanulni rendesen. Bár most is megy a dolog de egy hónap tanulás/munka után már 1000x könnyebb lenne a dolgom.
(#) SALáta válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Kétféle " cnc -s " van, az első a zöld gomb nyomkodó, anyagcserélő - vagy még az sem kell, csak fújja le az anyagot az optikai mérőgépbe. Maximum korrekcióz, gép lezárva, de még van hogy korrekciózni se kell mert azt is lezárták.
A második az gépbeállító/műszakvezető/egyedi gyártásba részt vevő. Ott a gépek kezelése, karbantartása, kis javítása, felszerszámozása, technológia, megfogások, gépjavítás, program-modell készítés, gyártási rajzok készítése-felület/hőkezelés szerint a feladat.
Mindkettőt lehet okj s papírral. Régi, 96' os vezérlővel általam szerelt gépem "két nyelvű" , lehet grafikusan programozni. Ahhoz már tényleg nem kell sok, bár a szabad kontúrt hiányossága és bonyolultsága miatt nem használom. Mégis a 40% munkához nem kell semmi csak ez, cammal is lehet programozni, vagy jegyzettömbbel. Az új hurcokat pl egy utcáról behívott összeadni-kivonni képes anyuka is leprogramozza. A régebbiekre 2 hét betanulás kell.
Sarkalatos pont amit nem tanít az a megfogás és technológia. A szakma vizsgája áll 2 A4 oldalból, 1 képletből - többi olvasmányos haknizható. Ezzel el is lehet lenni adott vezérlőn. Jó egyedis helyre bekerülve őszintén elmondva hogy bár semmit sem ért az okj de szeretnéd megtanulni a szakmát van esély. 1 év gombnyomkodás "gyakorlatnak" elviselhető. Úgy is vezérlés specifikus a dolog.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

A nappali, 3 vagy akárhány éves képzés is a béka feneke alatt van manapság. A suliból már 11 óra körül hazaengedik a kölköket, szinte semmit nem tanulnak, a gyakorlati képzés abból áll, hogy segítenek az oktató saját melóit elvégezni, meg maszekolni neki, takarítani stb. És az oktató azzal nyugtatja őket, hogy a szakmát úgysem ott tanulják meg, hanem majd a való életben.
És akkor csodálkoznak hogy annyi az értelmes szakember mint a fehér holló. Meg hogy a többségnek csak a papírja lesz meg, aztán majd teljesen máshol, más területen fog dolgozni.
(#) Sanyesz5 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Hálai isten én 5 éve egyediben vagyok, nem is bírnám ki a zöld gombozàst. Egyediben van a pénz is...
(#) SALáta válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Lassan én is 10 éve. Most szériázok 60+2 darab , zöldgombász munka. Előny hogy állandó nappalos, megfizethetetlen.
(#) Sanyesz5 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Lehet úri dolog, de én már nem vállalnék éjszakás műszakot, volt részem benne bőven.
(#) SALáta válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Nem úri dolog ez . Van aki vállal. De 5 évet tuti elvesz az életéből.
(#) nagym6 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

5 évet hogy érted? annyit árt a szervezetnek az éjszakázás?
(#) Sanyesz5 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Sajnos nagyon káros a szervezetre...
(#) SALáta válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Igen, úgy értem. Persze kutatásonként, emberenként más. De káros az biztos.
(#) Gafly válasza SALáta hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Van aki meg imádja, különösen a négyes fordát.
Lehet mellette maszekolni rendesen...
Az, hogy mi mennyire káros az egészségre, elég csak körülnézni a temetőben...
(#) SALáta válasza Gafly hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

47 évesen kidőlni a napi 12 óra vezetéstől... Utána meg még 40 mázsa szén be... Aztán reggelre jött az orvos meg a hullaszállító. És még nem is 3 műszak. Ha majd most a 8 köbnek neki kell ugrani másnap tuti pihenés. Meg még betonozni , építeni kell. Hál Isten kicsi, bár azzal is lesz munka.
(#) jani1987 hozzászólása Júl 23, 2019 /

Soha nem jutott eszembe túlórázni. Pláne 12-t. Max egy óra aztán irány haza. Kell az egészség és a szabadidő másra is.
(#) Sanyesz5 válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 23, 2019 /

Van ahol sportot űznek belőle, az átlag magyar meg örül mert túlórával milyen jó a kis fizetése....
(#) antikzsolt válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 23, 2019 / 3

Egyszer én is megmondtam hogy főnöknek hogy túlórát nem tudok vállalni a hétvégére mert programom van. Még ha kirúg akkor sem befizetett utam volt. 1 órán belül jöttek az biztonságiak hogy kikísérjenek a termék vonalról. Szekrény/ruházat ellenőrzés. Szerencsére a szekrényt sosem vettem használatba. sosem zártam. Így teljesen üres volt Bár nem találtak semmi kirúgtak fegyelmivel. És fel lettem jelentve lopás gyanújával. Terméseztessen a hétvégi program ugrott. Este helyett valami másnap délután értem haza. Természetesen nézhettem hogy a szépen összepakolt holmimat a bőröndökből kipakolják.
Akkor a feljelentést megtettem ellene és a fia ellen is. Aki a biztonsági őrökén dolgozott.
Jó nagy kátésírést kértem tőlük. Rágalmazás, megszégyenítés és a kiesett nyaralási pénz miatt. Végül a kártérítés és a büntetés miatt be is zárták a céget.
Van amikor megéri nemet mondani
Következő: »»   3054 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem