Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Elolvastam a hasonló témákat,de nem találtam olyat ami számomra segítség lenne. Arról lenne szó, hogy szeretnék villogtatni egy piros ledet kb 3-4x majd a piros kialudna és világtana a zöld led. Ez egy piros/zöld led. Az egész egy gombnyomásra indulna el és ha úgy van akkor ugyan ezen gomb megnyomásával állna is meg. Vagy ha bekapcsolva marad akkor akkor valamennyi idő után kikapcsolna. 1-2pec kb. (De ez nem annyira fontos része) Az egészet meghajtani li-ion 18650 cellával akarnám. Ehhez van Bms em. 1S;2S;3S;4S kb 2000Mah az akku.
Meg lenne egy másik ami vagy megvalósítható vagy nem. Hogy egy hangszóró recsegne amikor elhúzzák a kart oldalra, mintha főne a kávé. Hogy pontosan miért is akarok ilyet építeni?! A gyerekeimnek akarok egy tönkrement kávéfőzőt úgy megcsinálni mint anyának meg apának van. Ott is villog a piros led, majd a hőfokot elérve zöldre vált és a kart elhúzva jön a kávé. Ezt akarom szimulálni. Dolce gusto mini mi a kávéfőző. Alkatrész lista és a kb ár hogy megéri e ilyennel foglalkozni? Mivel játék kávé főző ami hasonlókat tud az 10-12000ft. Köszönöm ha tudtok segíteni.
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
Gyanítom, hogy nem vagy járatos valamilyen mikrovezérlőben, mert azzal elegáns ujjgyakorlat egy ilyet megcsinálni. Én mással nem is kezdenék hozzá. Szeretem az ilyen feladatokat. Egyedül a recsegős hangszóró szimulációja lehet egy kicsit macerásabb.
Ha jól értem, a 433 MHz vevő már adott. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy milyen vezérlőjelet akarsz átküldeni. Fontos lenne tudni az adatmennyiséget, sebességet, hányféle parancs kell, stb. Ha gyári adóval nem tudod összehozni, saját tervezésűt kell gyártanod. Ebben talán tudnék segíteni.
Az eredeti topicban írtam még, de bemásolom ide, hogy meglegyen:
Attól függ, mit tudsz használni, piccel, arduinoval, de akár régi módszerrel is megvalósítható. A hanghoz talán a legegyszerűbb egy kis ebayes lejátszó modult venni (máshogy is megoldható, de kísérletezést igényelne), a ledet tudod egy astabillal villogtatni majd vagy egy kondis időalappal vagy ha villogás darabszámra megy, egy 74-es számlálóval/ shift regiszterrel vagy kb. bármivel át tudod kapcsolni a zöldre. Tökéletes projekt gyakorláshoz és új módszerek kipróbálásához. Viszont ez elférne a kezdő kérdések topicban (már csak azért is, mert ott sok segítséget és ötletet kapnál). A moderátor meg igazán átmásolhatná a hasznos válaszokat topic átrakáskor, nem az első eset, hogy ennél sokkal hosszabb válaszok is elvesznek, és eléggé elveszi az embert kedvét a válaszolástól, amikor a semmibe gépel. Idézet: „Egyedül a recsegős hangszóró szimulációja lehet egy kicsit macerásabb.” Szimulálás helyett sima hangfelvétel lejátszása egyszerűbb. Huszonéve az ISD sorozatú felvevő/lejátszó ic-k voltak, azóta biztosan van rengeteg más típus is, amiket mikrovezérlővel kényelmesen lehet kezelni.
Sziasztok!
Hangerőszint állítást szeretnék elérni a legkisebb fúrfaragással a kocsimban. Ebben kérném segítségeteket. Adva van egy Astra, amiben elől a műszerfalban van a sarokban egy-egy darab középmagas hangsugárzó, illetve az első ajtókban egy-egy darab kétkónuszos egybeépített hangszóró. (Már nem gyáriak, jobb minőségre cseréltem mindet.) A probléma az, hogy a műszerfalban lévő hangszórók túl hangosak az ajtóhangszórókhoz képest, és elviszik a hangképet (és a hangteret) a közepek felé, azaz nem hallani az egyébként szépen szóló mélyeket az ajtóhangszórókból. A két hangszóró között szeretnék hangerőkülönbséget elérni az ajtóhangszórók javára. Két dologra gondoltam: 1., Potméteres hangerőcsökkentés a műszerfalban a két kishangszórónál... Ezt hogyan kellene bekötni, hogy ne menjen tönkre a fejegység? 2., Pici erősítő az ajtóba a nagy hangszórók továbberősítésére. Egy egyszerű erősítőt gondolok ide, de a kérdés az, hogy ide már erősített jel érkezik, azzal mit is csinálok, hogy újra erősíthető legyen? A válaszokat köszi előre is!
Kösz, ismerem őket, dolgoztam is nem eggyel a sorozatból, de én szeretem a kihívásokat és a minimalizálást . Biztos, hogy közvetlenül egy kicsi PIC-ből is ki tudnám csiholni a megfelelő hangot egy kis kreativitással...
Egyébként újabb, az ISD-khez hasonló, _analóg_ tárolós hangcsipek tudomásom szerint nem léteznek. Helyettük sok mp3 alapú, meg SD kártyás modul található pl. az Ali-n.
A műszerfalban lévő hangszórókkal köss sorba egy-egy ellenállást. Kezdésnek mérd meg, olvasd le, milyen ellenállásúak a hangszórók.
Ehhh, de kár, hogy beforrasztottam Nem volt kéznél szétszedhető csatlakozó... Gladen Alphaline high efficiency tweeter néven fut. Ez nem visszafejthető így esetleg?
Ha nincs sok tapasztalatod, esetleg kérd meg proli007-et, hogy rajzoljon neked egy kis rajzot az astabil multivibrátoros megoldáshoz a ledekhez.
Több alkatrész, mint egy piccel, de nem kell programozni, csak összerakni (én is megrajzolnám, de akkora magabiztosságom nincs, hogy teszteletlenül kiadjam neked) A hanghoz valami ilyesmit keress: Bővebben: Link Amit linkeltem, az loopban játsza le a felvett hangot. Mivel csak zajhoz kell, nem szórakoznék magas hangminőségű darabokkal. Olyat is találhatsz, ami sd kártyáról játszik le, az több dologra is jó, és tisztább a hangja. Ma egy pici sd kártya gyakorlatilag semmibe sem kerül. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2020
Ez szinte csak a gyártóra utal. Mekkora teljesítményűek azok a hangszórók?
Adatmennyiség kb 4-5 db karaktert jelent/gomb. 2 db gomb kellene.
Egyik gombot ha nyomom, akkor elküldi pl. a be_025 parancsot, ha a másikat akkor a ki_025 parancsot a HC12-nek. A baud rate lehet 4800 vagy 9600 . A lényeg hogy össze tudjam hozni egy hc12 433mhz-s modullal. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2020
Köszönöm. Írtam neki,hátha tud segíteni. Nem akarnék mikrovezérlőre költeni. Inkább összeforrasztgatom mert véleményem szerint az olcsóbban kijönne.
Idézet: Nem. „Inkább összeforrasztgatom mert véleményem szerint az olcsóbban kijönne.” A mikrovezérlős megoldás lenne olcsóbb, sokkal egyszerűbb.
Most így visszakeresve szerintem ez lehet>
Terhelhetőség: RMS 85W; Max 125W Gladen ...és tévedtem, nem duálkónuszos az ajtóban...
Sziasztok, valaki meg tudná mondani nekem hogy mi különbség az:
NAYY-O NAYY-J EAYY-J Földkábelek között? Nem találtam semmilyen katalógust ahol a betűk jelentését leírták volna. Köszönöm.
Első lépésként egy 3 Ω/5 W körüli ellenállást köss sorba a hangszóróval, aztán majd meglátod, hogy elég-e vagy sem. Ha túl halk, akkor csökkenteni, ha még mindig hangos, akkor növelni kell az ellenállást.
Kaptam egy vezérlést a ledek villogtatására, kikapcsolására. 536Ft az alkatrész ár, 630-1000Ft az univerzális nyák, 990Ft a posta, de a postát nem számolom, mert az mindenhol lenne. Egy vezérlő ahogy néztem 171Ft már vehető de ehhez akkor is kell még tranzisztor amit tudok terhelni. Van drágábban is persze ami tudná biztosan egyből. Annyira nem értek hozzá. Na meg fel is kellene programozni. Ahhoz kellene a modul amibe beleteszem. Így hogy csak 1szer akarok ilyet csinálni így nekem egyszerűbb a régi módi forrasztgatós összepakolós móka.
Nem akarlak lebeszélni, én is szeretem a barkácsolást, de ha az ár az elsődleges, akkor egy ilyen panel elég, vagy kínából jóval olcsóbban is jön 1-2 hónap alatt. Ha a ledjeid és a nyomógomb megvan, más nem kell hozzá. Vagy mennyire akarod terheni, amihez tranzisztor kell? És kihívás ebben is van.
Mindkettő jó, mindegyiknek más a gyíkja, egyik sem olcsó. Ha nem akarsz barkácsolni - amire jó helyet találsz a li-ion-sajat-akkucsomag-keszitese topicban (ezzel egy sokkal szuperebb megoldás állna össze), akkor én talán a metálhidridest válsztanám, ha tudja a töltőd.
Szia! Szerintem meg vagy kamu vagy elírás... A 3300mAh-s Ni-Cd tuti nem passzol. Valószínű ebben 10db SUB-C cella van. Ez Ni-Cd-ban szerintem sosem létezett 2Ah-nál nagyobb és szerintem az Ni-Cd-ot már évek óta nem gyártják, max ipari célra. A 2100mAh-s Ni-Mh elhihető/elképzelhető. Ebből van 2600mAh-s esetleg még 3000-s is.
Egyébként a régi Ni-Cd jobban bírta a nagy terhelést és nagyobb volt a memórieffektus. Az Ni-Mh nem bírja a nagy terhelést, pedig régen erre írtak jókat. A cégnél a Makitáknál még van működő Ni-Cd, 5-6-7 év felettiek, az Ni-Mh-kat már mind kidobtuk, pedig újabbak voltak. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
Ez nem az árról szól, mindkét megoldás nagyon olcsó. Főleg, hogy a gyári megoldásra 10-12 ezret írtál, ez pedig ha nem sürgős, a hang panellel és alkatrészekből 1500 alatt megvan Kínából. A mikrovezérlő előnye a méret, fogyasztás és az ár, és ilyen fapados kódot 1-2 kezdő leírás alapján bármikor össze tudnál rakni, úgyhogy csak rajtad múlik, hogy melyiket választod, nagyon sok módon meg lehet oldani ezt a feladatot.
Proli007 szokta olvasni a topicokat, ha úgy gondolja, akkor fog segíteni, én nem tudom más segítségét felajánlani a helyében :I lobo67: hestore is tart készleten, igasz postaköltség van A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
Megtörtént..
Köszi mind kettőtöknek. A gyári az Ni-cd, kettő van hozzá, de az egyiket már nem tudom feltölteni (sokáig nem használtam), és az heklyett ekllene egy, akkor a Ni-MH választom.
A töltőm ilyen: aeg-al9618 Jó lenne Li-ion csinálni, a töltőm azt is tudja, csak abban kellene segítség, az akkui ilyenek: B1215R, 1.5Ah, 12V, NiCd
Igen, postaköltség mindenhol van. És biztos még egy csomó más helyen is kapható, de postaköltség mindenhol van.
Igen, ez jó kis töltő, meg a gép is biztosan jó, valameddig el fog menni az új MH akksival. Ha érdekel a téma, esetleg addig tájékozódj a Li utántöltésről, az sokkal tutibb, de tény, hogy utána kell olvasni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |