Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2318 / 2527
(#) Peet19 hozzászólása Máj 15, 2021 /

Sziasztok!
Ennél a hangszínszabályzónál mit jelent a jobb alsó sarokban lévő kapcsoló? (contour / linear)
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) Régi motoros válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /

Ha párhuzamosan kapcsolódik az ellenállás a potikkal, kisebb lesz a szabályozási tartomány...
(Valami ilyesmire gondolok).
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2021
(#) Gafly válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 15, 2021 /

Én ezt olvastam róla:
Idézet:
„Current sensing is used to provide a flat
response when R5 is connected to pin 17, and
a loudness contour when disconnected.”
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 15, 2021 /

Gondolom valami referenciafeszültség kimenet a 17 -es láb, pl 5V.
Ha a kapcsolóval ellenálláson keresztül testre húzod, csökken a referenciafeszültség.
(#) tothbela válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 16, 2021 / 2

Szia!
Ez egy feszültség vezérelt hangerő/hangszín szabályzó, aminek a referencia kimenetén nem csak egyszerűen stabil feszültség van, hanem van belső áram érzékelője is. Ha ezt a pontot nagyobb árammal terheljük, akkor normál szabályzást érünk el, ha pedig kisebbel (közben a referencia feszültség természetesen nem változik), akkor a belső logika úgy módosítja a vezérlést, hogy alacsonyabb hangerő állásban felerősödik a basszus és a magas szabályzás, úgymond lehalkításkor az IC virtuálisan feltekeri a basszus/magas potikat, így érve el a loudness görbét.
Hogy ezt a lábat miért nem külön vezették ki, arra azt írta egy régi hobbi elektronika vagy rádió technika cikk, hogy vezetékes távirányító esetében a minél kevesebb vezető ér elérése volt a cél, vagy egyszerűen elfogyott az IC kivezetéseinek a száma. Ez utóbbit nem számoltam soha, de mindjárt megkeresem az adatlapot, és megszámolom. Ha van még szabad lába az IC-nek, akkor az első állítás bizonyul igaznak.
(#) Peet19 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 16, 2021 /

Értem, köszönöm, ez nagyon jó.
(#) Peet19 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 16, 2021 /

Köszi.
Neked is Gafly.
(#) szucsistvan123 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 16, 2021 /

Üdv!

Megnéztem a PWM jelet, az jónak tűnik. Egyébként a komplett jobboldal berecseg, egy bizonyos hangerőszint felett, szóval szerintem az IC lesz a gond. Keresek hozzá alkatrészt, és majd jelentkezek a fejleményekről!

Köszi a segítséget!
(#) tothbela válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 17, 2021 / 1

Közben megnéztem az adatlapot, és csak a basszust emeli kontúr állásban, valamint valóban nincs szabad kivezetés az IC-n.
(#) Gafly válasza tothbela hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

És ha mondjuk 4k7-et (vagy potmétert) teszünk oda, akkor kevébé lesz durva a fiziológia?
(#) firstman válasza mcc hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

Nos, a próba asztalon összeállt a dolog. Gerjedést nem igen észleltem, vagy legalábbis látható, illetve hallható jelei nem voltak. A jobb oldali erősítő viszont tényleg meglehetősen gyorsan melegedett, de annak a nyugalmi árama is a többszöröse volt a bal oldalihoz képest. Azt hozzá kell tennem, hogy ez a probléma +-77 volt mellett jelentkezett. +- 45 volt mellett nem igen volt gond. A nyugalmi áram stabilizálást még nem oldottam meg.
(#) tothbela válasza Gafly hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

Nem tudom, de vélhetően nem analóg az összefüggés. Gyaníthatóan két állapotot között lehet választani. De ha megépíted, akkor lehet vele kísérletezni, hátha több dolog derül ki, mint amit a gyártó közöl. Én is szoktam ilyen kínzásokat csinálni, és néha meglepően új funkciókra találok.
(#) Antauri hozzászólása Máj 17, 2021 /

Sziasztok!
Adott egy öreg erősítő, hibás STK0050 végfokkal ami 96V tápfeszről üzemelt. A javítás az eredeti tokokkal elég húzós volna. Mit ajánlanátok helyette? Valami modernebb olcsóbb végfok IC ami tudja kezelni ezt a feszültséget, esetleg van benne koppanásgátló, zárlatvédelem. Mivel műhely cucc, nem kell nagy teljesítmény, mondjuk az eredeti 50 helyett 30W is elég.
Köszönöm!
(#) Régi motoros válasza Antauri hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

Az kb csak egy darlington tranzisztor, pár alkatrésszel, akár helyettesítheted is.
Ha van kedved barkácsolni, és csak a végfok IC halott, talán az alábbi két videó segít...

STK0050 javítás 1...
STK0050 javítás 2...
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2021
(#) Peet19 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

Na, az király, köszi .
Mi az hogy nincs szabad kivezetés? Mire gondolsz?

Még egy S.O.S kérdés.
Épített már valaki PT2399 -ből visszhangosítót? Nézegettem az adatlapját és csak arra vagyok kíváncsi hogy ami ott található áramkör az használható vagy másképp érdemes megépíteni?
Ha jól tudom akkor a 6-os lábán lévő potival lehet a visszhang ismétlődését szabályozni, de nem teljesen vagyok képbe. Ha vannak tapasztalatok akkor légyszi segítsetek egy kicsit.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2021
(#) Antauri válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 17, 2021 /

Köszi a tippet, azt hittem lesz egyszerűbb megoldás, sajnos a panelen is megégett pár alkatrész.
Valami ilyesmire gondoltam, csak ez nem bírja a 96V-ot.
(#) tothbela válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Úgy értem, a 18 láb mind megkapta a funkcióját.
A PT2399 használható effektként, de kicsit mélyebben érdemes foglalkozni a dologgal. A visszhang kifejezést nem nagyon szeretem, mert nem igazán helyes. Gitár effektként zengetőt (reverb), valami késleltetőt (delay) használunk. A reverb egy kevert visszaverődésekből álló hangzás, amnél nem lehet egyszerűen egyetlen számmal leírni az ismétlődését, és nem is egyszerű ilyet csinálni PT2399-ből. Én építettem egyet, abban 6 darab PT volt eltérő időzítésekkel. Egy delay egyszerűbb, az egyetlen PT-ből megépíthető. A gyári rajz viszont nem jó, mert az olyan kapcsolás, ahol az eredeti jel is áthalad az aluláteresztő szűrőn, elrontva a hangot. Gitárhoz egy kis kiegészítéssel viszont egészen normális effekt építhető belőle. Jól használható szólóknál, de nekem gondot okozott az ismétlődési idő beállítása. Otthoni gyakorlásnál ez nem probléma, de zenekarban nem jó ha a zene üteme nincs szinkronban az ismétlődés idejével. Oda mindenképpen olyan kell, aminek van "TAP" funkciója.
Ennek ellenére érdemes építeni PT2399-ből otthonra delayt, csak jó kapcsolást kell választani.
(#) Peet19 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Értem, köszi.
Megrajzoltam a Delay áramkört ahogy az adatlapon van. Nézd meg légyszi ha van időd hogy mit változtassak meg rajta. Fölötte van egy kapcsoló amivel be/ki tudom kapcsolgatni, és az első előerősítő után raktam a hangszín elé. nem tudom jó helyen van-e így. Vagy máshová kell rakni? Mennyit csillapít a jelből?
(#) tothbela válasza Peet19 hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Nem a PT körítése a gond, az rendben van. A jel útjába illesztés hibás. Telefonról nem tudok rajzolni, ha PC közelben leszek rajzolok.
Addig is egy észrevétel. Gitárhoz nem ez a hangszín szabályzó az optimális, oda a klasszikus három utas passzív a legjobb. Gitárnál az az egyik gond, hogy nem uniformizált a jelszint. Amíg CD játszó és más zene lejátszók esetén szabványos a 775mV (0dB), gitár esetében 5mV és 500mV között bármi lehet. Ez 40dB átfogás. Egy 60-70dB dinamika tartományú IC esetén vagy túlvezérlés, vagy zaj lesz az eredmény. Könnyebb lenne rajzolnom, de azt most nem tudok.
Szerintem a gitáros topikban érdemes folytatni.
Majd jelentkezek.
(#) Peet19 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 18, 2021 /

Rendben. Akkor a hangszínnel kapcsolatban ha tudsz segíteni azt nagyon megköszönném. Egy TDA1524-re gondoltam de ha azt mondod hogy nem nem okés, akkor jól jönne egy kis segítség.
Írd meg melyik topcban folytassuk és átmegyek oda. Előre is köszi.
(#) airwalker hozzászólása Máj 19, 2021 /

Sziasztok!

Hozzám került egy JBL SUB 178 aktív mélysugárzó, azzal a hibával, hogy nem ad hangot.
Valóban nem ad hangot, bekapcsolni bekapcsol, viszont jel nélkül is érezhetően meleg a hűtőbordája. Miután levettem a bordát, az egyik oldala alatt lehetett jobban érezni a melegedést. Szétszedtem az erősítőt, kibontottam belőle a végfok panelt, végigmértem a kondikat, diódákat, tranzisztorokat. Egy tranzisztornál volt nagy eltérés az erősítésben, méghozzá a Q120(TIP42C), ennek 120 volt az erősítése, míg a párjának 67. Valószínű ez melegedett. Szóval zárlatos alkatrészt nem találtam, se kiszáradt kondit. A nyugalmi áramot nem néztem, mekkora kell hogy legyen kb és hol mérjem? Végtranzisztoron vagy van előtte ellenállás, amin tudok mérni (R117 lehet az?)?

jbl.pdf

(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 19, 2021 /

Szia! Ez egy H-osztályú erősítő, a Q120/124 kapcsolja a végtranzisztorra a magas tápot. Ezen tranzisztorok bétája nem kritikus. Normál hangerőnél nem is folyik rajtuk áram.
A nyugalmi áramot az R121 vagy R122 ellenálláson eső feszültségből számolhatod, 2-5 mV közötti értéket tartok elfogadhatónak.
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2021 /

Időközben rámértem azokra a 0R1 ellenállásokra, 200-400 mV közötti feszültséget mértem, de nem sokáig volt bekapcsolva, mert melegszik és gyanús volt, hogy nagy a feszültség.
Egyébként mi határozza meg, hogy mekkora nyugalmi áram kell? Szkópos szinuszjel vizsgálat a kimeneten? Vagy van rá valami ökölszabály, esetleg tranzisztor függő?
(#) Ultimate hozzászólása Máj 21, 2021 /

Sziasztok!
Az erősítőm kimenetén megjelenik némi dc fesz, (bal oldalon 0.25v jobb oldalon 0.07v)és nem tudom, hogy hogyan merre tovább, mit kellene megnéznem, illetve észrevettem, hogy az egyik oldalon az egyik ellenállás jobban melegszik, gnd re mérve 12v ot kaptam, a hűvösebb társán 14.4 et, az ellenállás két lábán mérve pedig 18.18v a hűvösebb társán pedig 15.53v, ezt a két alkatrészt bekarikázom kékkel, és pirossal a könyebb azonosítás érdekében. A piros lesz a melegebb értelem szerűen, ez tartozik amúgy a nagyobb dc kimenetes oldalhoz, ami rendszeresen gerjed is, főleg hidegen. A típusra (Renegade V8 1500watt) rákeresve semmit sem találtam a neten sehol sem, szóval rakok fel képet, hátha valaki felismeri, vagy csak van jó ötlete, hogy merre keresgéljek.
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 21, 2021 /

Az Q101 melletti R109 6k8 ellenállás csökkentésével tudod visszább venni a nyugalmi áramot.
Más előírás hiányában 20-50 mA-t szoktam beállítani, természetesen ez üzemmeleg állapotra vonatkozik.
A nyugalmi áram a keresztezési torzítás megszüntetéséhez kell, amit az egészen halkan szóló erősítőnél a legkönnyebb érzékelni.
A 0,1 Ω-on eső 200 mV az 2 A-nek felel meg, ami valószínűleg nem beállítás kérdése, hanem hibás alkatrésztől származhat.
Az ilyen magas áramfelvételű végerősítőket így szoktam javítani.
(#) reloop válasza Ultimate hozzászólására (») Máj 21, 2021 / 1

Szia! A kimeneti feszültség nem jó de nem is tragikus, ezzel nem foglalkoznék.
A bekarikázott ellenállások szerintem a névleges ±15 V előtét-ellenállásai. Valahol Zener-diódához csatlakoznak. Ahol a 12 V-ot kapod testhez képest, ott cserélném a 15 V-os Zener-t. Ha ettől nem változik a feszültség, akkor valami rendellenesen beterhel, vagy meg van nyúlva a jelölt ellenállás. A színkódból visszafejtett értéket ellenőrizd méréssel!
A hidegen rosszul viselkedő autós végfoknál célszerű minden forrasztást újra futtatni. Ez ugyan macerásnak hangzik, de általában hamarabb elkészül mint a hiba kimérése.
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Végülis, a nyugalmi áram beállt 20-30 mA környékére, az oké, sőt a végfok jó. Ami feltűnt, hogy a végfokon lévő relé nem húz meg. Nem kap feszültséget, és másik fórumon olvastam, hogy volt már bajuk az auto on-off funkcióval.
Ez is az lenne plusz védelem egyben?
(#) airwalker válasza airwalker hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Közben rájöttem, hogy ez a verzió, ami nálam van. A mute áramkörön van valami, ami miatt nem éled fel.
(#) Profisixx hozzászólása Máj 22, 2021 /

Üdv mindenkinek!
Videoton erősítő, az egyik panelen mintha kicsit megégett volna a tekercs, és működés közben erős pattogás hallható . Egyéb égésnyom nincs a panelen. Mi lehet a gond?
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Mekkora a feszültség a mute vonalon testhez képest, ha kap jelet a készülék? Van rajta direkt ON kapcsoló?
Következő: »»   2318 / 2527
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem