Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2319 / 2526
(#) Régi motoros válasza Profisixx hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Az nem tekercs, csak úgy néz ki. Valójában teljesítmény ellenállás akar lenni, (gondolom én) kanthal huzalból. Az elszíneződés a melegedésre utal, ami nem biztos, hogy hibás működés.
Én inkább a pattogó hang forrását keresném, valamelyik kondenzátor, esetleg félvezető átüt.
Esetleg maga a transzformátor...

Bár nem vagyok egy nagy erősítő guru, nálam hozzáértőbbektől lehet kapsz jobb választ is.
(#) Suba53 válasza Profisixx hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Az nem tekercs, hanem huzal ellenállás, amiről a nagy áram miatti hő leégette a zománcot.
Vagy zárlatra dolgozhatott, vagy gerjed, ami miatt nagy áram folyik.
Ellenőrizd szkóppal, meg árammérésekkel.
(#) Profisixx válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Köszi mindkettőtöknek a hozzászólást.
A zárlat forrása lehet a végfok tranzisztor?
Ha esetleg az a hunyó,akkor párban kell cserélnem? van nagyon sok alkatrészem,tranzisztor párból is tucatjával.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2021
(#) Suba53 válasza Profisixx hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

A végtranyókat ki tudod mérni egyenként. Ahogy nézem, már volt forrasztgatva a panelnél a csatlakozása. Ha a tranyók jók, akkor lehet hogy gerjed, azért is pattoghat. De azt érdemes szkóppal nézni, mert ott látszik is. De a végfok áramát is mérni kéne. Nem kizárható, hogy a tranyók szigetelése a hűtőbordákon nem százas, esetleg valami fémforgács átdörzsölte, és ott van zárlat.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2021
(#) Profisixx válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Ebben lehet valami. Most kiszedtem a panelt, leszedtem a hűtőbordáról a tranzisztorokat és lehet hogy tényleg van valami szigetelési probléma.
(#) Ultimate válasza reloop hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Szia. Megnéztem, és az előtét ellenállások valóban egy egy Zenerhez csatlakoznak ahogy azt írtad is, a preamp panelon, viszont mind2 jó, ellenőriztem őket, az ellenállás értékek is tökéletesek. Ami az átforrasztást illeti, azzal kezdtem, mert láttam pár szemmel látható problémát is.
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Egy kapcsoló van az elején, ami 220-at kapcsol, ezután ő maga kapcsolja ki-be az erősítőt, meg talán az előlapi led is két színű (zöld-piros), az aktuális állapotot jelezve. Testhez képest jelle is és jel nélkül is -12V.
(#) reloop válasza Ultimate hozzászólására (») Máj 22, 2021 / 1

Ha az átforrasztás nem segít, akkor az előerősítőben valami rendellenesen terheli az egyik 15 V-os tápot. Ez valószínűleg valamelyik műveleti erősítő melegedésévél jár együtt, tapogasd meg őket!
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

A Mute áramkör kimenete helyesen, az aktív állapotnak felel meg.
Még három helyről érkezhet tiltás (túlmelegedés, túláram, DC-hiba).
A mellékelt ábrán bekarikáztam három ellenállást. Mérd meg közülük melyiken esik volt nagyságrendű feszültség, ott kell a hibát keresnünk!

Tiltások.gif

(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Máj 22, 2021 /

Köszi, holnap megnézem!
(#) Ultimate válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Szia. Köszi a választ. Megnéztem amit írtál, de nem melegszik egyik ic sem az előerősítőben. Az előrerősítőbe a 15v os power ágon 29.5mAh utazik, leszedtem mind az 5 ic -t, 29,5mAh ról 22,5mAh ra csökkent. Összesen a jobban melegedő zöld ellenálláson amúgy 32.7mAh, a hűvösebb társán pedig 27.9mAh -t mértem. Továbbra is gerjedezik sajnos.
(#) Alkotó válasza Ultimate hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Van néhány számadat, ami után egy mA és egy "h" karakter is van. A "h" milyen jelentést hordoz? (Ha "milliamperóra" egység lenne, akkor hogyan kapcsolódik az áramméréshez?)
(#) Ultimate válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Ohh basszus, annyira igazad van. Sima mA akart lenni...
(#) reloop válasza Ultimate hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

A gerjedés milyen jellegű? Milyen frekvenciájú?
(#) jdani hozzászólása Máj 23, 2021 /

Üdv. Javítok egy JBL EON612 hangfalat.
Csak mikrofon dugós bemenet van rajta. 3 PINes, ezeket nem ismerem, mik a lábkiosztásuk.
PC Jack-cinch kábelenl levezettem 2 vezetéket hogy kipróbáljam.
Próbáltam beledugni a mikrofonos dugóba, de csodálkoztam, amikor csak az egyik kábelt beledugva szól a zene...?...
Hogy is van ez?
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) Dióda válasza jdani hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Az xlr/jack kombó csatlakozó jóember.
A 6,3-as jack belemegy a közepébe.
Amugy az xlr 3pin bekötése egyszerű.
1-es pin a test.
2-es pin a jel+.
3-as pedig a jel-.

A monó 6,3-ast nem kell ecsetelni gondolom.
(#) jdani válasza Dióda hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Sosem láttam ilyet, de még csak a mikrofonos dugó is halvány emlékezetembe van
Nekem az ugrott be először.
De tényleg, lyuk van a közepébe a 6,3ra.
De még most sem értem, hogy mehet 1 vezetéken.
Miért nem kel neki test a jel+hoz?
(#) Dióda válasza jdani hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Lehet hogy a földelésen átviszi a testet.
(#) firstman hozzászólása Máj 23, 2021 /

Sziasztok!

A képen, a jelölt ellenállásnak hogyan lehet meghatározni az értékét?
Van más mód is a híd ellen fázisú bemenetének kivitelezésére így a kapcsolásokon belül?
(#) mcc válasza firstman hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Legyen egyenlő R20-al. Ez a legeszerűbb módszer.
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Szia! Bekarikáztam azt az ellenállást amelyiknek az értékével egyezőnek kell lennie.
A T1-T2 differenciálerősítő addig változtatja a rajz jobb oldalán látható erősítő kimeneti feszültségét, míg a két 33k ellenállás árama ki nem egyenlíti egymást. Így jön létre a fázisfordítás egységnyi erősítés mellett.
Ha a feketével karikázott ellenállást 1k-ra cseréled és arra adod a vonalszintű bemenőjelet, akkor ugyan annyit fog erősíteni mint a baloldali áramkör csak fordul a fázis. Ennek viszont feltétele az ideális, azaz nullához tartó kimeneti ellenállású jelforrás.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Nem jó. Ha R33=1kohm, akkor az erősítő invertál és 33-at erősít. De a baloldali (nem invertáló) erősítése 33/1+1=34 szeres, tehát a fázisfordítás nem lesz tökéletes. R33=970ohm esetén lehetséges a közös bemenetről vezérlés. De akkor már inkább egy invertáló műveleti erősítő.
(#) jdani válasza Dióda hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Annyira nem részleteztem a leírást, nade egy notebookot használok a műhelyben, amire külsö egér-billentyűzet-monitor van kötve. A notebook töltőjén nincs földelés..
(#) reloop válasza mcc hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Jó az, csak nem pontos. A pontos értéket 1k paralel 33k adja.

Így van, az a 970 ohm...
(#) reloop válasza mcc hozzászólására (») Máj 23, 2021 / 1

A kerekítés szabályai szerint 971 Ω, de úgyis mindegy, az E192-ből 965 és 976 közül kéne válasszunk. Megjegyzem 1k-val kevesebb mint 0,26 dB-lel csökken az erősítés, nyulat nem lőnek vele.

Hát legyen akkor 1kohm. Semmi kedvem tovább vitatkozni
(#) reloop válasza mcc hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Ne hagyd, hogy becsapjalak! A nem invertáló elején van egy 2k2 / 47k osztó
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Azok az ellenállások jók, viszont szerintem megvan a ludas. A relét vezérlő tranzisztor előtt lévő D102 3V3 zener mindkét irányba átenged műszer szerint.
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 23, 2021 /

Ügyes vagy, hogy kiszúrtad! Méréssel elég sokára találtuk volna meg, mert nagyon kicsi a meghibásodás esélye.
Következő: »»   2319 / 2526
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem