Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3852 / 3984
(#) JMarton87 hozzászólása Máj 7, 2023 /

Kedves Fórumozók!

Kicsit alap dologgal kapcsolatban érdeklődöm.
Minimális villanyszerelési ismereteim vannak - amivel pl. egy dugalj-t vagy egy lámpát felszerelek, tudom hogy működik egy fí relé, vagy kismegszakító stb - bár ezekhez én nem nyúlnék.
Konyhát átalakítottuk, ezáltal máshova kerültek a dugaljak, és a konyhába érkező 4 áramkör nyomvonala így változott. Villanyszerelő ismerősöm azt mondta, hogy dugaljban a fázist mindegy hogy balra vagy jobbra kötöm, de akkor legyen konzekvens.
Azóta olvastam, hogy van egy íratlan szabály mely szerint balra kell kötni.
Amennyiben kétféle kötés is van a lakásban (bal is meg jobb is), úgy legyen mind balra kötve avagy maradhat - nincs különösebb jelentősége.?
Szeretem a rendet, de ha felesleges, akkor nem végzem el.
Megmondom őszintén, még felhasználóként sem jutott sosem eszembe, hogy nem mindegy hogy dugom be a dugvillát a dugaljba. Fémburkolatú berendezéseknél számít csak? Kazánnál tudtam, hogy ott fontos melyik a fázis.
Fí relé van, de mégis ha kell, akkor inkább megcsinálom, hogy szabályos legyen.

Előre is köszönöm a segítséget!
Márton
(#) sany válasza JMarton87 hozzászólására (») Máj 7, 2023 /

Szia!
Idézet:
„Villanyszerelő ismerősöm azt mondta, hogy dugaljban a fázist mindegy hogy balra vagy jobbra kötöm, de akkor legyen konzekvens.”

Igen elvileg mindegy... Itt hazánkban nem tudom, hogy mennyire követlik meg ezt. De én úgy tanultam, hogy az EU-ban szabályozás van rá. Mindig balra a fázis (L) és jobbra a nulla (N).
Jelentősége abban van, hogy ne legyenek összevissza bekötve az egyes konnektorok. A fázis "mindig rázósabb", mint a nulla. Azoknál a készülékeknél van jelentősége, amik csak bizonyos pozícióban bedugható, csalatkoztatóval vannak ellátva. Ezek az eszközök kikapcsoláskor, a fázist szakítják meg, egy kapcsolóval. Pl. számítógép tápegység.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2023
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Máj 7, 2023 / 3

Többször volt már erről itt parázs vita.
Én amióta az "eszemet tudom", mindig így csinálom:
- Konnektorban bal oldal a fázis.
- Kapcsolónál felül van a bekapcsolt állapot.
- Foglalatnál a külső gyűrű a nulla.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2023 / 1

Idézet:
„Én amióta az "eszemet tudom", mindig így csinálom: ...”

Én is, egész életre megtanultam. Így tanították elfogadom.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2023
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2023 /

Jól feleltél! Nyalhatsz.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2023 / 1

Csakhát...
-a konnektorban mindig ott a fázis, ahová sikerült
-a kapcsolónál ha angolszász vagy, akkor lefelé van bekapcsolva. Kivéve, ha fordítva.
-persze, mindig úgy csinálja az ember, ahogyan szokás.
(#) sany válasza szs hozzászólására (») Máj 7, 2023 / 2

Idézet:
„ahogyan szokás.”

Meg néha ahogy adja.
(#) Lacika válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2023 /

(#) Jonni válasza JMarton87 hozzászólására (») Máj 7, 2023 /

Mindegy merre áll, de azért érdemes balra rakni a fázist mert nagyonsokan úgy csinálják.

Idézet:
„Fémburkolatú berendezéseknél számít csak?”

Ott is jobban számit a földelés megléte, mint a fázis bekötési iránya.

Jobban akkor számit ha 3 fázis van.

Esetleg olyan berendezésnél ahol a dugvilla mögött van olvadóbiztositék, ott jobb ha a fázist szakitja meg a biztositék.
(#) Bakman válasza JMarton87 hozzászólására (») Máj 7, 2023 / 1

Mivel a készüléket így is, úgy is bele tudod dugni, nem számít a dolog, legalábbis a készülékek szempontjából. Csak szokás van, balra a fázis.
(#) david87 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 7, 2023 /

Valaki ismeri ezt a modult Bővebben: Link
Egy kérdésem volna vele kapcsolatba hogy mért nem jön le róla a 12 v a ventilátornak csak 10 voltig megy fel nem megy tovább.
Az ic ről nem találok semmit Az ic CHN063AC van írva.
(#) pipi válasza david87 hozzászólására (») Máj 7, 2023 /

Leírás alapján valami kapcsitápból van... 12V-ból nezéz 12V-ot csinálni, vannak veszteségek a kapcsoló elemeken. Bár tápfesznek 12V-ot ír, de szerintem lehet nagyobb, 14V-ból megcsinálja a 12V kimenőt...
(#) Gafly válasza Lacika hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Arra jutottam, hogy akkor is "két színű" a vezeték, ha úgy "egyébként mindegy".
Ha a CE felírat alul van, akkor a bal oldali a fázis.
(#) Lacika válasza Gafly hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Igen. Ebben igazad van, de mérj át egy védőföldelésest is, majd meglátod, melyik fele a kék vezeték...
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Máj 8, 2023 /

Sziasztok!

Nem biztos, hogy alap kérdés, de nektek az!

DAC-ra lenne szükségem, de mindegyik lassú lehet nekem, amit elérhető áron megkaphatok, illetve az SPI miatt körülményes a használata magas frekvencián. Belefutottam az ellenállás hálózatból kiépített DAC-ba, ami 2R-R ellenálláslétrákból áll. A mikrokontroller lábairól vezérelném. Videókat találtam, de nem szól semmi a frekvenciákról. Mivel 200KHz maximum kapcsolgatással menne, és arra gondolok, hogy ebben nem nagyon vannak kapacitív, induktív dolgok(valamennyi a szórásokból, vezeték stb persze van) ezért működhetne a dolog.
Mennyire gyorsan kapcsolható? Mennyire pontos? Nagyon zajos? Bár mindenképpen szűrni kell utána, no meg halál pontos nem is kell.
8 bit felbontásút készítenék, Vref=3.3V, vagy ha optókkal lecsatolom, akkor a ref akár 5V is lehetne.

Életképes lehet?

Köszönöm!
(#) Skori válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Működhet a dolog, de mire kell? Ilyen (vagy jobb) paraméterekkel szerintem lehetne céláramkört találni. A lábak kapcsolgatási sebessége elsősorban az MCU-tól függ, 200kHz-et szinte bármi tudhat...
(#) KoblogPerGyok válasza Skori hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Igen, ac MCU tudja, de kicsi a memória. Az SPI vonalak meg nehezen mennek, ezért soros SRAM, ami olcsó, és ez a DAC lenne a buli. Sokkal egyszerűbb, és szerintem gyorsabb is lehet. A DAC-ok gyorsak, de azok SPI-n kapják folyton az adatokat, míg ez egy port beállítással menne. Az SRAM- pedig elég nagy, könnyen lehet címezni közvetlenül, nem kell SPI-sem. A kimenete rögtön 8, vagy 16 bites.... Szinuszos jellegű Chirp-höz kell. Elméletben minden ok, de a valóság sokkal bonyolultabb, így egyszerűsítenék.
Meg a program is sokkal-sokkal egyszerűbb lenne.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

A megfelelő DDS, aminek programozható profilja van, igen drága. Inkább az egyszerűbb megoldásokat keresem. Az sem lenne baj, ha lenne egy ilyen 8 bites 2R-R ellenállás létra modulárisan. A kimenetére még szűrést tervezek, de az könnyű lenne.
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Milyen MCU-ról van szó, hogy az SPI "nehezen megy"? Kb. a leggyorsabb periféria, modernebb kontrollerekben pedig van DMA, még egyszerűbb lehet a helyzeted.
(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Dspic33fj128mc802. A memória + Dac + SPI nem egykönnyen hozható össze. Illetve ekkora tempónál már nem anyira könnyű. SPI-n pl. csak a ram-nak kell 8 bit instrukció, 16 bit cím, majd visszajön 8 bit. Ezután a DAC-ra fel SPI-n ki kell küldeni, miközben a Cs lábak lehúz/felhúz stb. De ezt leprogramoztam lassabb jelekre, de fizikailag nem tudtam egyelőre megépíteni. Elvész valahol az SPI kommunikáció. 200KHz-en azért kell tempó. 8MHz SPI-n mire kimegy 24 bit,majd visza 8 majd a DAC-ra kimegy, az minimum 40 bit ( de több) azaz 200 000*40=8 000 000 órajel. Épp hogy, de az MCU-idejével nem is számolok ilyenkor. 8MHz, de nekem nem jött össze fizikailag... Csak a szimulátorban...
De még jobb lenne 400KHz, hogy szebb legyen a jel. Azt viszont az SRAM tudja, egy ilyen dac-meg szintén. (remélem) Így direktben mennének az adatok, SPI-nélkül. Szerintem sokkal gyorsabb lenne így, illetve sokkal könnyebb megvalósítani is. Így csak egy port írás lenne az MCU felől, mert a port csatlakozik az SRAM-hoz, pár művelet, s meg is jelenik az adat a ram kimenetén, ami meg a létra dac-ra menne. Sokkal gyorsabb lenne szerintem.
(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Elvileg meg tudom építeni ezt az ellenállás létrát 0.1%-os ellenállásokból. Amit megértettem, hogy minden esetben adott értékű, ha jól emlékszem R ellenállás lesz a kimeneti ellenállása. Ez igen jó a műveleti erősítőnek is. Szóval meg tudnám építeni, de egyelőre az ellenállások mértékén gondolkodom. 1K és 2K jók lennének? Ezek nem terhelik meg az MCU lábait, azt elbírja. Szeintem. Bár preciziós (0.1%) ellenállásokból 1k és 2.05k-st találtam, nem pontosan a kétszerese az utóbbi az 1k-nak. De mennie kell így is.
(#) Suba53 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Elvileg van elérhető.
Soroknál minden alacsonyabb tűrésű osztály tartalmazza a magasabb tűrésű osztály minden elemét is, plusz mértani sor szerinti közbülső értékeket is.

Alkatrész értéksorok.
(#) kendre256 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Egyféle ellenállásból is meg tudod építeni, és úgy biztosan pontosabb lesz, mint az 1k 2,05k-s ellenállásokból. Felület szerelt ellenállások esetén nem foglal sokkal nagyobb helyet, ha a 2R két darabból van összeállítva. A legnagyobb hibát eltérő ellenállások esetén a legnagyobb helyiértéken lévő ellenállások okozzák. De a kisebb helyiértéken lévő kisebb hibák sem elegánsak...
Szerk: Azt is meg lehet csinálni, hogy az R érték egy 2R érékű "hátára" forrasztott másik 2R értékből párhuzamos eredővel jön ki.
(#) vargham válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Én ilyen esetben, ha lehet, másik mikrokontrollert választanék.
(#) KoblogPerGyok válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Jó ötlet, kipróbálom. Azért 0.1%-os ellenállásokat választok, mert a 8 bit-hez még elmegy szerintem. A kísérleteimből kiderült, hogy a kívánt szinusz jó 256 felbontással, az alak akkor lesz sokkal szebb, ha az időben több helyen reprezentáljuk. Ok, 2x freki elvileg jó, de ez nem igaz, csak elvi hibát nem okoz annyira, azonban a jel igen torz. Szóval időben szeretném minél jobban felbontani, ahhoz kell a tempó. 3.3V/256=0.01289V. Épphogy de elérhető úgy hunyorogva távolról a 0.1%. Amúgy pedig mindenképpen simítani kell, illetve Vref/2-vel el kell tolni, hogy legyen negatív tartománya is, amihez opamp kell. Ez a létra megoldás igen hasznos lenne, mert könnyű az opamp ellenállását számolni.

Akkor a 2R-t szerintem létrehozom két 1K-val, nekem az jobban átlátható. Remélem úgy is jó. Sőt, most már nem is az MCU-val hajtom meg majd az egészet, hanem más digitális számlálóval. A mintavételi jelet meg eseleg PWM 50%-on, azt elő lehet állítani MCU-val is akár. 32K*8 RAM kicsit kevés, de ebből akár kettőt is használhatok. Bár annak még utána kell néznem, hogyan tudnám 1db számlálóval vezérelni a két RAM-ot, amiknek kimenete ugyanarra a DAC-ra menne ki. De 1 is elég lesz, de jó lenne bővíthetővé tenni.
(#) KoblogPerGyok válasza vargham hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Milyet javasolnál?
(#) kapu48 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Inkább ezt a DAC-ot: Bővebben: Link
Már benne van az analóg erősítő rész is.
És vezérlőnek pedig olcsó: Bővebben: Link ESP32
Mintának egy kész projekt: Bővebben: Link

Jóval egyszerűbb és biztosan beválik!
És a hangja tökéletes: Bővebben: Link
(#) pipi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Majd bőven rendelj ellenállást, és válogasd... Múltkor vettem a gazdinál 0.1%-os ellenállásokat, és igencsak nagy különbség volt köztük, a valós értéket nem tudom mennyire pontos volt mert a multim nem kalibrált, de a különbség az egyes ellenállások között igencsak nagy volt.
(#) kapu48 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Én nem vacakolnák ellenállás létrával, mikor itt egyben van minden: Bővebben: Link
17. oldal 2db. 8 bites dac, vezérlő.
(#) pipi válasza kapu48 hozzászólására (») Máj 8, 2023 /

Ennek az S-nek nem néztem az adatlapját, de a "sima" esp32-nek csapnivaló az AD linearitása...
Következő: »»   3852 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem