Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   807 / 850
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 10, 2023 /

Sajnálom, ha képtelen vagy felfogni a feladat lényegét.
Abba is hagyom.
Csináld a PWM-et meg a TV távvezérlöt. Ahhoz értesz, a vasut technikárol meg fogalmad sincs.
(#) zosza18 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Lehet kapni magát az IC-t is, amivel eléggé sokféle dolgot meg lehet oldani LED nélkül. Gyakorlatilag olyan mint egy 3 csatornás portbővítő, ami PWM-et is tud. Árban sem túl drága.

WS2811 IC TME
(#) Jonni hozzászólása Jún 11, 2023 /

Üdv!

Arduinoval fogok kapcsolni egy 230-as szivattyút. Az arduino kapcsol majd egy irlz44n mosfetet, a mosfet kapcsol majd 230V 40A SSR-t . Szerintetettek ezek mehetnek direktbe vagy kell valami kiegészitő a motor miatt , vagy más miatt? Mire kell odafigyelni , hogy ne legyen semminek se baja? Csinált valaki ilyet? Van tapasztalat?
(#) mnyugger válasza Jonni hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Idézet:
irlz44n mosfet”

Helyette MOC-ot javaslok.
(#) Jonni válasza mnyugger hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Ezt nem ismerem. Elmagyarázod?

Bocs. Félrevezettelek. Nem MOC, hanem egy egyszerű optocsatolóval vezérelném az SSR-t.

(#) lalca válasza Jonni hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Felesleges a fet, az ssr-ben már benne van az opto, mehet közvetlen az arduinora.
(#) Jonni válasza lalca hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Amikor elindul a motor nem megy vissza semmi az arduinoba?
(#) antikzsolt válasza Jonni hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Igen nem megy vissza semmi. Közvetlenül mehet az ssr relére. Kérdés. Mit fog figyelni az ardu hogy mikor kell elindulni?
(#) lalca válasza Jonni hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

(#) Jonni válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Lesz egy beálitott idő ami szerint indul majd (pl 10:00)
(#) antikzsolt válasza Jonni hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Értem. Egy digitális időzítő lesz belőle.
(#) Massawa válasza lalca hozzászólására (») Jún 11, 2023 /

Valami azért nem koser. Nekem is visszabeszélt a szivattyumotor az SSR-en keresztül, mégül ki kellett cserélni relére. Nem tudom, ( igaz nem is volt idöm kinyomozni) mi lehetett a gond. Az SSR szépen bekapcsolt, a pumpa el is indult, de egy idö után az Arduino resetelt.)
(#) GPeti1977 válasza Jonni hozzászólására (») Jún 12, 2023 /

Látom nem vagy nagyon hozzáértő, ide nem ajánlom neked az arduinót, vegyél időrelét tizen ezerért, vagy ha bonyolultabb a feladat akkor egy Logo okosrelét használtan, vagy egy APB gyártmányú PLC-t, drágább első ránézésre de nem fog lefagyni.
(#) Jonni válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 12, 2023 /

Az idörelével az a baj hogy nem tudom mi történik és mikor. Minimum olyan gép kéne ami kijelzi hogy mennyi az idő és mikor mi kapcsol be vagy ki. Mondjuk idökapcsoló van itthon ,de azt nem lehet tovább fejleszteni ha valamit még hozzá kell kapcsolni az áramkörhöz. (szenzor / átfolyásmérö stb)
(#) GPeti1977 válasza Jonni hozzászólására (») Jún 12, 2023 /

Erre találták ki a plc ket, házilag úgysem tudsz rendes zavarszűrést készíteni.
(#) Jonni válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 12, 2023 /

Jó. Egyébként van is itthon samsung fara n70 alfa, csak kábel és program meg ismeret nincs hozzá...
(#) mnyugger hozzászólása Jún 13, 2023 /

Nem találtam hasonló szálat ezért kérdezem.
Egy relét kellene vezéreljek nyomógombbal.
1. Ha megnyomom a gombot 1 másodpercnél rövidebb ideig, akkor a relé meghúz 1 másodpercre.
2. Ha megnyomom a gombot 1 másodperc és 3 másodperc közti ideig, akkor a relé addig húz amíg a gombot nyomom.
3. Ha megnyomom a gombot 3 másodpercnél hosszabb ideig, akkor a relé 20 másodpercig húzva marad. Ha közben ismét megnyomom a gombot, akkor elenged.
A nyomógombot megszakításban kell kezelni, hogy a vezérlő holtidőben mással is tudjon foglalkozni.
Valaki adna hozzá ötletet, esetleg mintát.
Köszönöm.
(#) pipi válasza mnyugger hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Timer okozzon megszakítást, és a megszakításban figyeled a gombot, ha nyomva van akkor számolod a megszakításokat (ez az időalapod)....
(#) mnyugger válasza pipi hozzászólására (») Jún 13, 2023 /

Erre nem gondoltam.
A gombra fókuszáltam a megszakítást.
Köszi.
(#) benjami válasza mnyugger hozzászólására (») Jún 14, 2023 /

Egy régi (még pic-re írt) nyomógomb kezelő függvényemet átírtam arduinora (lásd a mellékletben). Nem teljesen azt csinálja amit szeretnél, de kiindulási alapnak talán megteszi. Nem megszakításba tettem, hanem a loop-ba, de ha mindenáron megszakításba szeretnéd, akkor tedd át nyugodtan abba. Ki nem próbáltam (csak az eredetit), ezért nem garantált a hibátlan működés.
Ez úgy működik mint a számítógép billentyűzete. Ha csak röviden nyomom a gombokat akkor "egy karaktert" ad, majd egy idő után ha lenyomva tartjuk akkor elkezd ismételni. Majd a felengedéskor is eltérő parancsot ad attól függően, hogy röviden vagy hosszan volt lenyomva.

Button.ino

(#) Matqux hozzászólása Jún 26, 2023 / 1

Sziasztok!
Nem közvetlenül Arduino, de a témához erősen kapcsolódik. STM32-vel szeretnék meghajtani egy 8x8-as LED mátrixot, Adafruit LED backpack 1.2" másolat, HT16K33 vezérlő van rajta. A problémám az, hogy mikor beírom az adott címre az adatot, nem a beírt adatnak megfelelő LED-ek világítanak. Például ha 0x81-et írok egy sorba, akkor a két szélső LED helyett az első kettő világít. Arra jutottam hogy gyakorlatilag el vannak shiftelve eggyel az oszlopok. Megnéztem a panel kapcsolását, ezt csatoltam.
A kapcsolásom is azt látom, hogy a ROW kimenetek nem egymás után vannak kötve, hanem van egy eltolás a bekötésben.
Valaki esetleg találkozott ezzel a problémával? Leginkább az érdekelne, hogy mi lehet emögött a bekötés mögött a logika. Csak simán szoftverből kellene megoldani az adat shifetlést, vagy én rontok el valamit, ami miatt el van csúszva? Az Adafruitos LED backpack könyvtárral nem volt gondom Arduinon.
(#) Bakman válasza Matqux hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Lehet, hogy így egyszerűbb volt a NYÁK terv. Vagy átkötöd vagy a programban eltolod pl. táblázat segítségével.
(#) kapu48 válasza Matqux hozzászólására (») Jún 26, 2023 / 1

Biztosan van rá asm utasítás, de C-ben is könnyen meg irható:
  1. uint8_t row = 0x81;
  2. void setup() {
  3.   // put your setup code here, to run once:
  4.  
  5. }
  6.  
  7. void loop() {
  8.   // put your main code here, to run repeatedly:
  9. // Byte rotálás
  10.   if ((row & 0x01) == 1 ){  // megvizsgálod a 0-ás bit értékét
  11.     row >>=1; //  eltolod 1-el jobbra
  12.     row |=0x80; // A legfelső bitet 1-be állítod
  13.   }else{
  14.     row >>=1;
  15.   }
  16. }
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2023
(#) Matqux hozzászólása Júl 5, 2023 /

Köszi szépen a válaszokat, akkor marad a szoftveres eltolás!
(#) gaspa hozzászólása Júl 5, 2023 / 1

Üdv
Jó pár héttel ezelőtt már kérdeztem ezzel az energia monitorral kapcsolatban,akkor is SD írásról.
Azóta úgy tűnt mindent sikerült megoldani és elkezdtem végleges panelon is megépíteni.Minden működik jól,kivéve az SD írást,1 percenként olvassa a szenzorokat,megszakítással betölti egy tömbbe amit 30 percenként átír az SD-re (ez 6 kB).Minden nap az aktuális dátummal nyit egy új fájlt,ezt szépen csinálja,de csak 5 alkalommal 30 kB-ig(fizikailag is),a program ugyanaz,mint a deszka modellen.Megvártam míg a régi rögzít egy teljes hónapot a grafikon rajzolás miatt és megcseréltem a két SD kártyát.A régi SD kártyával jól működik az új panel és az új SD-vel a deszka modell is csak 30-ig rögzít.A deszka modellen már mindkét kártya jól működött régebben.Valami az SD kártyával történhetett,közben töröltem rajta,formáztam vagy panel élesztés közben nem zárt le egy fájlt,talán megsérült a fájl rendszer.Ilyenkor mi a teeendő,hogyan lehetne a kártyát helyre állítani?

DSCN1574.JPG

(#) Jonni válasza gaspa hozzászólására (») Júl 5, 2023 /

Számitógéppel sem tudsz file-t másolni a kártyára? Nekem volt olyan esetem hogy, csak olvasni lehetett a kártyát irni nem, abban az esetben kuka kártya.
(#) gaspa válasza Jonni hozzászólására (») Júl 5, 2023 /

Kipróbáltam,számítógéppel lehet másolni rá sokkal többet.
(#) gaspa válasza gaspa hozzászólására (») Júl 5, 2023 /

Azt viszont nem tudom, formázáskor a "lemezfoglalási egység mérete" mit jelent.
Kínomban kipróbáltam formázni 64 kB-al és akkor 64512 B-ig írta,de kipróbáltam alapértelmezettel is,ilyenkor 30 kB-ig írta.

sd form.jpg

Következő: »»   807 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem