Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Értem...és az mennyi?
A neten ez "kering" erről...:
Írtam!! Édeskevés!!
Idézet: „A neten ez "kering" erről...:” Annyit is ér... A beépített hangszórók pontos villamos adatai is kellenének...
"Írtam!! Édeskevés!!"....mihez is?
"Annyit is ér..."...ez gondolom tény...meg gondolom az is, hogy aki a fentebb megadott adatokat leírta, csak a hasára ütött...vagy lehet ismerte a "beépített hangszórók villamos adatait".
Idézet: „lehet ismerte a "beépített hangszórók villamos adatait"” Lehet hogy ismerte, csak nincs leírva Külön kellene mind a 3 hangszóró kb. 10 féle paramétere...
Egy hangszórónak/ hangsugárzónak nincsenek villamos adatai. Szerintem.
Ezt ne mi döntsük el!
Több helyen is le van írva. pl.: Bővebben: Link Persze egyértelmű, hogy eléggé problémás az a hangváltó... Lehet bele venni másik hangszórókészletet (ismert paraméterekkel), vagy beleépíteni egy imert frekis hangváltót. (8 ohm?) Haveromnak is van egy pár ilyen hangfala, tényleg ocsmány a hangjuk. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2023
Kép és ár alapján nem tűnik komoly hangfalnak. Szerintem lehetne átlagolni egyszerű hangszórók adatait és abból kiindulni. Nem fognak embert a Holdra küldeni azzal a hangfallal. A gyári kondenzátoroknál biztosan jobb eredményt lehet elérni.
Szia!
Köszönöm a válaszokat...a kérdés egyébként azért merült fel, mert az általad küldött képen látható adatokat korábban én is megtaláltam több helyen, de egy másik hangfal fórumon egy ilyen hangfalba hangváltót akartak rakni és ott a keresztfreki nem a 4500/9000 Hz volt, hanem 650/6000Hz, ami állítólag közelítőleg megfelel a gyár által beállított értékeknek...laikusként számomra eléggé eltér a két adat, ezért gondoltam, hogy a beépített kondik és tekercs értékei megmutatják, melyik áll közelebb a gyári valósághoz Hát ennyi a lényeg
A 4500/9000 elég nagy marhaságnak tűnik, a kétutas hangsugárzóm 2KHz-en van váltva 20cm-es mélyközéppel, nem 4.5KHz-en.
Megmutatják hát: Pl. tele van a net hangváltó kalkulátorral.... Azokba be kell írni az ismert alkatrész értékeket. Meg a frekit ist be lehet írni és "jáccogatni" a számolásokkal. (Persze eszement értékek fognak kiszámolódni... )
Persze, előbb derítsük ki 4 vagy 8 ohmosak a hangszórók !? A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2023
Egy kis kiegészítés ehhez... Meg ami a felvételeken rajta van, meg amit az erősítő tud, meg ahogy a hangfal illeszkedik az adott erősítőhöz, meg ahogy kábelezve van a végfoktól a hangszórókig.
Igen, tudom hogy vannak kalkulátorok, de nekem ez kínai a négyzeten...bocsi
Ezért gondoltam, hogy a fórum nagy tapasztalattal rendelkező tagjai választ adnak ...egyébként a sajátomat nem akarom "átépíteni", mert a megromlott hallásomnak megfelelő...tudjuk, kinek a pap, kinek a paplan......pusztán a kíváncsiság motivált. Egyébként a beépített hangszórók 8 ohmosak.
Ebbe azért nem szerencsés belemenni, mert nem ismert az adott hangszórók hallható karakterisztikája ("kellemessége") a teljes átviteli sávjukban. Magyarul, egy mérési adat nem mindig tudja jól eladni magát. És még nem is esett szó arról, hogy hogy illeszkedik impedanciára az adott erősítőhöz.
Ne kezdjük már megint.
De! Pontosan meg lehet mérni egy hangszóró átvitelét és tudni lehet, hogy meddig működőképes és egy 20cm-es mélyközép ritkán működik 4.5KHz közelében jól, nem is lenne értelme 3 utasra csinálni a hangsugárzót, ha így lenne. Miféle erősítőhöz való impedanciailleszkedésről beszélsz? Ha az erősítő nem tudja meghajtani, akkor rossz az erősítő, vagy nem alkalmas, de ennek semmi köze az átvitelhez. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2023
Mi köze van az erősítő csillapítási tényezőjének, egy hangszóró felső határfrekvenciájához, aminek ismerete a kezdő lépés a váltási frekvencia meghatározásához? Semmi, a linkelt oldalon is leírják, hogy nagyon alacsony tartományban van jelentősége.
Kedves deebo! Ez a mérési zsolozsma, meg a nemértemezés, csak a trollkodásod kelléke. És nem miattad vetettem fel, hanem mások félrevezetése miatt e dolgokban.
Te trollkodsz itt és írkálsz, szakmaiatlan hülyeségeket folyamatosan! Leírom, hogy mi az alapja az egésznek és az a trollkodás? Mi bánatos franc folyik itt?
Melyik az olcsóbb? Cserélni egy mély nyomó peremet vagy újat venni? A probléma adott.
Peremezés, ha magad csinálod, anyagárban olcsóbb lehet!
Innentől kezdődnek a beszerzési problémák! Van e perem ebben a méretben, van e megfelelő ragacs, vagy van e eredeti hangsz. még ehhez?? A valamit belerakunk ami épp belefér, az nagy valószínűséggel, csak "valahogy" fog szólni.
Szerintem ennek gyári állapotban is a "valahogy szóljon" volt a célja. Meg lennék lepődve ha egy kondinál több lenne a váltója
Hát pedig van benne tekercs is. kettő is plusz ellenállás.
A peremezés nekem elsőre sikerült, a ragasztó sem annyira speciális.
Semmit nem veszítesz vele ha megpróbálod. Sőt sokkal olcsóbb is... Sérülésmentesen letakarítani a legnagyobb szívás. Kicsit megázott és porlik az alja, annak a kultúrált javítása szintén kihívás.
Szia!
Fehérváron van hozzád a legközelebb perem beszerzési lehetőség. Vidd magaddal a kiszerelt és letakarított hangszórót és úgy rápróbálható helyben a perem. habszél Ha nem bizol magadban, meg is csináltathatod, de úgy drágább lesz. Javítás Székesfehérvár Sk is meg lehet ragasztani, a lényeg, hogy nagyon alaposan le legyen takarítva, legyen hozzá passzoló perem és megfelelő ragasztó. Tiszta felúletre a megfelelő méretű peremet szépen rá lehet ragasztani és még sokáig szolgálhat tovább. Fehérváron tanácsot es esetleg még ragasztót is kaphatsz hozzá a H2000-nél. Sikeres peremezést. Üdv.
Ha ügyesebben ragasztod, mint ahogy én gépelek, akkor biztosan jó lesz
bizol=bízol felúletre=felületre |
Bejelentkezés
Hirdetés |