Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   91 / 96
(#) img válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Mi a hosszútávú célod: napi / heti / havidíjas előfizetési modell forrasztópákára?

Mi a megoldás arra, hogy ha a PC / tablet / akármi megfagy vagy éppen célzottan meghekkelik, akkor a páka nem éget szét valamit, pl. a kezelője kezét?

Nem kötözködöm, csak kíváncsi vagyok.
(#) nyuszis2 válasza img hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Szia
Nem veszem kötekedésnek.
Minden opensource github és openhardware az én elképzelésemben. A távoli célom, hogy tudjon "játszani" olyan is aki nem ért a mikrovezérlő kezeléshez, de vannak ötletei akár PID vezérlésre akár a felhasználói felület kezeléséhez. De ez mind csak bónusz lenne, ha esetleg más is használná.
A jelenlegi tesztpanel is úgy működik, hogy ha 1 mp alatt nem jön kérés, akkor hibát jelez (villog a led ami ha stabil a kommunikáció, akkor folyamatosan világít) és lekapcsolja a PWM-et.
Pont erről szólt a tesztpanel, hogy mi az az időzítés, ami "stabil", de az 1 mp is működik.
(#) img válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Nem tudom, hogy annak a fűtőelemnek milyen a melegedési görbéje, de ha jól emlékszem, a JBC PID-es vezérléssel 1 másodperc alatt akár izzásig is hevítheti a hegyet: valószínűleg érdemes lenne neked is szűkebbre venned a lekérdezési időközt. Erről Skori és Tottechnika fórumtársak tudnak egzakt pontos infókkal szolgálni, mert ők terveztek saját állomásokat és kísérleteztek velük sokat, én csak kibickedem.
(#) Skori válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Ott ragadtam le, hogy oké, de miért? Mi a cél? Oktatási célra pl. el tudom képzelni, ha PC oldalon játszunk a szabályzás különféle megvalósításával, de más olyan indokot egyelőre nem látok, ami az erősebb hardverigényt (PC stb.) indokolja, ezért kérdezem. Az sem világos, hogy ki, miért, és hogyan akarna ezzel játszani?
Ezen kívül tudni kell, hogy ha a kommunikáció nem is szakad meg, de egy elhibázott vezérléssel is ki lehet nyírni a pákahegyet, tehát az MCU oldalon szerintem akkor is kellene valamiféle hőmérés, és beavatkozási lehetőség is (pl. kikapcsolás), ami nem engedi egy bizonyos hőfok fölé hevíteni a pákát.
(#) nyuszis2 válasza Skori hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
A miértre persze lehet sok válasz, miért készül egy nixie óra? mutassa az időt? Mondanám hogy YA soldering station, de főleg a technológia kihasználása lenne a célom, a buktatók feltárása és lehetőségek szerint a megszüntetése.
Azért tetszik a forrasztóállomás, mert itt vezérelni kell, nem csak adatot olvasunk ki, hanem be is avatkozunk a kiolvasott értékek alapján. A WEBUSB felhasználása a fő irányom, ha ezt esetleg valaki felhasználná oktatásra az csak non plus ultra.
A túlvezérlés kiküszöbölése természetesen jó ötlet, de abból a szempontból, hogy ha ad egy PWM értéket és én azt felülbírálom mert úgy ítélem meg, hogy tönkreteszi a hegyet, az számomra hibás működés.
Olyan kóddal tenném közzé, ami figyel a túlhevülést, ha azt valaki átírja és tönkreteszi a saját forrasztóhegyét az eszp.
(#) nyuszis2 válasza img hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
félreértettél. Ha 1 mp -n belül nem jön vezérlés, akkor leállítja a fűtést. Természetesen 1 mp -n belül több kérés válasz menne/megy, de ha megszakad a kommunikáció, arra az esetre van ez benne.
Írtam, hogy a tápja USB PD, az 1 mp alatt izzikhez sok watt kellene, az én PD töltőim 40W környéke.
(#) img válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Nem értettelek félre, csak elsősorban a hackerre gondoltam, aki felnyomja a páka fűtését a maximumra (tehát vezérlés van, csak abnormális). Ha mondjuk egy sima kábelen 60W-os teljesítményt leadni tudó USB PD tápot használsz az már tud sütni, nem kell hozzá még a 100W-os sem. Csak hangosan gondolkodom.
(#) Bakman válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Nem is olyan rég valaki felvetette, hogy olyan sütőt kellene készíteni, amiben meg lehet adni a belerakott étel tömegét, víztartalmát, az étel induló hőmérsékletét, azt, hogy hány fokra melegítse fel, mennyi idő alatt, meddig tartsa a beállított hőmérsékletet, működés közbeni vízveszteség stb. Ki a fene venne ilyen sütőt? Ez a projekt is hasonlít egy kicsit ehhez, overengineering a javából.

Nekem úgy tűnik, elsősorban te akasz ebből tanulni (szabályzás, kommunikáció, kommunikáció esetleges zavarai, programozás több környezetben), ami dicséretes, de ne lepődj meg, ha nem ugranak rá tömegével az emberek. Az biztos, hogy én a hátam közepére sem kívánnék olyan pákát, amihez valamilyen okos eszköz kell. Naplózni ezt-azt még csak-csak (gyárakban sok helyen követelmény is), de hogy ne működjön önmagában...
(#) cua válasza Bakman hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Szerintem a vezerlo onmagaban irrelevans, az lehet barmi, miert ne epp egy okostelefon?
Nalunk itt kallodik harom Galaxy S8, ezek onmagukban bivalyeros, kicsi szamitogepek, telefonnak mar picit dadogosak, de peldaul kombinalt bicikli computer/emergency phone kategoriaban kivaloak (en mar csak arra hasznalom).
Mar most is fillerekert vehet barki regebbi alsokategorias telefont, es azok barmelyike alkalmas lehet vezerlesre.
Kerdes a rajtuk futo rendszer meddig uzemkepes, illetve meddig lehet ra forditani alkalmazast....
(#) nyuszis2 válasza cua hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
végre egy nem "miért hülyeség" tipusú hozzászólás.
Pont ez tetszik benne, hogy nem szükséges alkalmazást fordítani!
Ha fut rajta újabb Chrome ami támogatja a webusb-t, akkor működni fog.
Nekem egy pixel 4-em van "régi" telefonként, azon működik.
(#) Alkotó válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Két iránymutató megjegyzést javaslok mérlegelni.
1. Lényeges az elérni kívánt cél. Más eszköz születik ha elsősorban forrasztani akarsz, vagy inkább a kapcsolódó tudománnyal, lehetőségekkel akarsz ismerkedni. Amikor én forrasztok, eszembe sem jutnak a háttérben futó paraméterek, illetve csak akkor nyúlok az állomáshoz ha valami nem ideális. (És ez mindig a hőmérséklet. Én Skori állomását használom, és az állapotjelző piros/zöld LED hasznosabb információforrás számomra, mint a kijelzőn elérhető számos egyéb adat -mert ezek nem érdekelnek-.)
2. Ha néhányan okafogyottnak, esetleg butaságnak titulálják a gondolatodat, az nem jelenti, hogy nekik van igazuk. DE azt sem jelenti, hogy tévednek. Ezért ilyenkor célszerű nyitott elmével mérlegelni, és megfontolni mások érveit is, hátha van abban is hasznos bölcsesség.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Nekem is van hasonló ötletem, bár nem ennyire a "ló másik oldala". Gyakran melegítek ételt, italt mikróval, és néha előfordul, hogy túlmelegszik, kifut, vagy éppen nem elég meleg a végeredmény. Tehát pl. mikrosütőhöz jól jönne olyan kiegészítő, ami a belerakott étel, ital hőmérsékletét tudja mérni, és adott célérték eléréséig melegítene! Tehát pl. kávéhoz szeretnék 79°C hőmérsékletű vizet a poharamba, beteszek egy pohár hidegvizet, elindítom, és majd akkor áll le amikor ennyi a hőmérséklet.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) Skori válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Kezdem érteni. Tehát a forrasztás vagy forrasztóállomás, csak eszköz ebben a projektben, a cél viszont inkább maga a fejlesztési feladat, a kommunikáció és a programozás.

Azért szerintem továbbra is érdemes lenne univerzális eszközt készíteni, azaz tudja az mit vársz tőle (webusb-s kommunikáció vezérlés, stb...), de pl. legyen képes önálló működésre is - hogy egy gyakorlatban (is) használható eszköz legyen az eredmény.

Pl. írtad a kommunikáció megszakadása esetén kikapcsolna.. De mi lenne ha ilyenkor "auto pilóta" módba váltana és megy tovább minden, csak jelzi pl. egy leddel, hogy most "önvezető módban" van.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) nyuszis2 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
köszönöm a visszajelzést.
1. A képen látható, hogy van egy RGB LED a próbapanelon is (épp pirosan világít)
azért terveztem oda, mert
- van még elég nem használt lába az MCU-nak
- de fondosabb, hogy én is hasznosnak tartom. Ezt is a protokollon keresztül lehet vezérelni. Nem ejtettem még szót a kommunikációról, ami JSON, mivel JS-el kommunikál. p -vel a 10 bites PWM kitöltést lehet vezérelni, r g és b-vel a ledet.
Visszafelé pedig visszaadja az elküldött értékeket (lehet úgy fordítani, hogy az rgb-t ne) és a mért 10bites ADC értékét.
2. igen, ezzel is egyetértek. Éppen ezért készült az eléső bejegyzésem ide. Ami meglepett, hogy több volt a "minek az", mint az "és mi lenne ha ezt is tudná" tipusú visszajelzés.
(#) Skori válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Szerintem nem kell meglepődni, hogy firtatják a miérteket. Alaphelyzetben eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy egy forrasztóállomást 99%-ban pl. forrasztásra akarunk használni. A te projekted viszont inkább a fennmaradó 1%-ba tartozik, mondhatni a forrasztás szinte csak egy mellékes funkció (legalábbis az eddigiek alapján úgy tűnik). De ettől függetlenül kíváncsi leszek rá, hogy mire jutsz ezzel a projekttel.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Szerintem problémát fog okozni a mikrohullám hőmérő szondára gyakorolt hatása. Azt nem tudom milyen hatás ez valójában, de szerintem ott bent más körülmények vannak mint az ajtón kívül.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) img válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Infrás, érintésmentes mérés, távolról? Szerintem annál nem lenne probléma.
(#) img válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Direkt azért emeltem ki, hogy nem kötözködöm, mert a látszattal ellentétben engem is érdekel, hogy miért erről az oldaláról közelíted meg a dolgot. Az egyik fele amiért meglepő, hogy nem szokványos úton közelítesz a cél felé (kb., mint kipufogón keresztül benyúlva cserélni a hengerfej tömítést ), a másik, ahogy Skori is említette, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kap minden más (a körítés), mint a lényegi rész amire a páka való: maga a forrasztás.

És azért tenyereltem bele a kényes kérdések firtatásába, mert ami a weben lóg, annál nem az a kérdés, hogy feltörik-e, csak az, hogy mikor. Ezért ha én csinálnám, akkor fokozott hangsúlyt helyeznék a biztonságra, pl. ne lehessen online (módosított) firmware-t frissíteni, csak fizikai USB-ről (és még a webUSB-vel se lehessen emulálni), titkosított kommunikációt használjon, stb. Viszont így már egy jóval szerteágazóbb, mélyebb feladatkörré válik: távolról sem csak egy kis hétvégi hobbi project. Vagyis ez inkább két, egyenként sem kicsi project házassága: a PID pákáké és a webes vezérlésé. Lehet rosszul látom, de az online kommunikáció hoz felesleges nehezítéseket, amik ugyan megoldhatóak de annyi energia ráfordítással, ami számomra a gazdaságtalan kategóriába sorolja hobbiprojektként. Akkor látnám az értelmét, ha automatizált céges háttérre (gyártósorok) lenne fejlesztve, ahol egy kattintással át lehetne állítani egy adott alkatrész vagy panel karakterisztikájához az egész gyártósort. Ott pedig akár lehetne úgy is, hogy egy központi egység vezérel x db pákát hálózaton keresztül egyenként, a munkaállomásoknál pedig már csak a teljesítményt kapcsoló tagok vannak amik a vezérlést központilag kapják. Ezért firtattam a biztonságot, mert ha az nem megoldható akkor ez az út nem járható (vagy max. offline hálózaton).
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Igen, érintésmentes megoldás kellene, de pl nem tudom, hogy egy pohárban levő víz hőmérséklete megmérhető-e infrás hőmérővel...? Tartok tőle, hogy a pohár üvegén keresztül nem, sőt lehet, hogy a víz felszínét sem egyszerű így mérni. Nyilván a mikrohullámtól is meg kellene védeni a szenzort, és a mikrohullám szivárgását is meg kellene akadályozni.
A forráspont elérését talán lehetne érzékelni pl a gőz megjelenéséből (pl. folyadék kifutásának megakadályozása céljából), talán optikai, vagy valamilyen elektronikus, esetleg ultrahangos megoldással.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) nyuszis2 válasza img hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
ok, írtam hogy nem kötözködésnek veszem.
Itt nincs webes kommunikáció, márha ugyanazt érted ezalatt mint én. Pont az egy fontos tényező, hogy a HTML önmagában hordozza a felhasználói felületet és az USB kommunikációt, ezáltal a PID vezérlést és pl az RGB led szinezést is.
Ez absolute hobbiproject, a világmegváltáshoz már öreg vagyok (sajnos).
Nincs ok hackerkedés kivédésére, plusz elvileg a felület ad egy biztonságot (github) ahol gondoltam közzétenni (gites commit elfogadás).
A hackereknek ugyanúgy indok kell ahhoz, hogy hackerkedjenek. Személyes adatokra utaznak. Az hogy van egy HTML-ed amit offline is elindíthatsz és akár átírhatod úgy, hogy túlfűtse a saját gépedhez csatlakoztat saját pákád, a szíved joga. A kés gyártóját sem veszik elő, ha valaki megsebesíti magát vele.
(#) Skori hozzászólása Nov 7, 2023 /
 
Rákerestem a webusb-re, hogy kicsit képben legyek a dologgal. Nem csak webusb-t, hanem webGPU-t és hasonlókat is fejlesztenek, és mindenhol ódákat zengenek róla, hogy ez micsoda jó ötlet, fokozza a biztonságot stb... Hát mit mondjak, nekem erős kétségeim vannak. Hatalmas lehetőség újfajta vírusprogramok megjelenésére, ill. újabb biztonsági rések beépítésére, amelyíen át már nem csak a PC, henm minden rádugott eszköz veszélybe kerülhet. Vagy bedugsz a PC-be egy USB-s eszközt, és a gyártó azonnal frissíti (akár akarod akár nem), és persze mindjárt hozzáfér az adataidhoz is. Ne legyenek illúziók erről, a sokszáz oldalas szerződés 63%-ánál ott lesz apróbetűvel, hogy ezt efogadod, sőt kifejezetten ezt szeretnéd. Néhány ilyen frissítés esetleg funkciócsökkenéssel is jár, és persze mindez csak a felhasználó érdekében (csak egy példa az androidban megszűnő telefon-hangfelvétel készítési lehetőségekről - tudom hogy GDPR, csak nem érdekel, amíg nem frissítek addig tudja a telefon... utána már nem) Innen csak egy lépés, hogy egy-egy eszköz támogatásának lejáratakor egyszerűen inaktiválja a gyártó... (ilyenre is van már megtörtént eset ill. példa). Szóval egyik cikkíró sem látja ennek a veszélyeit?? Egy operációs rendszer lesz a böngészön belül, így nem csak az MS, hanem minden böngésző gyártó hozzáfér majd, mindenhez is. Persze nyilván lesznek a böngészőben biztonsági beállítások ezzel kapcsolatban is (meg nyilván lesz utólag kiderülő biztonsági rés is). Nem véletlen, hogy a webkamerák esetén is már elég sokan hardveres megoldást használnak: szigszalaggal leragasztják.... Ez előrevetít ismét olyan dolgokat mint USB hardverkulcsok, kizárólag interneten elérhető alkalmazások, amelyek nem vehetők meg, csak bérelhetők, amelyekért rendszeresen kell majd fizetni. Biztos, hogy ez egy jó irány?? (mármint igen, a gyártóknak jó, mert plussz bevétel, de a felhasználóknak???)
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) dB_Thunder válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Idézet:
„egyik cikkíró sem látja ennek a veszélyeit??”

Dehogynem!
De ők is pénzből élnek, rabszolgák, ki kell nyalniuk a a megfelelő hátsókat, ahonnan dől a lé! Tehát ódákat kell zengeni a sz@rról, is ha azért fizetnek!
(#) nyuszis2 válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
igen, amiket itt leírsz az mind igaz, De ugyanúgy igaz egy desktop alkalmazásra is. Ez csak lehetőséget ad arra, hogy ne csak felhasználói felületet készíthess HTML + CSS + JS és online funkciókkal halmozd el, hanem akár eszközöket is vezérelhess a PC-dhez vagy tabletedhez csatlakoztatva.

A biztonság fontos kérdés, de én jelenleg jobban tartok a közvetett hatásoktól, mint attól, hogy az USB-n keresztül általam csatlakoztatott eszköz egy böngészőben futtatott kódtól "rám támad"
de ne értsd félre, nem célom elbagatelizálni a tényleg létező veszélyt, de azért nem használni egy technológiát, mert veszélyes is lehet, ezt sem tartom jónak. A kés esetét tudom itt is előhozni. Vághatsz vele kenyeret amire való, vagy az ujjad is.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Ennyire nem vagyok benne otthon csak beugrott, hogy van egy infrás hőmérőm ami távolról mér.
(#) img válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 7, 2023 / 1
 
Értem én, hogy HTML, de mi hajtja? Úgy rémlik, hogy a TCP-USB kommunikáció lehallgatása nem nehéz, max. ha el van rejtve VPN-el, titkosítással, illetve más biztonsági megoldással.

"A hackereknek ugyanúgy indok kell ahhoz, hogy hackerkedjenek. Személyes adatokra utaznak. Az hogy van egy HTML-ed amit offline is elindíthatsz és akár átírhatod úgy, hogy túlfűtse a saját gépedhez csatlakoztat saját pákád, a szíved joga."

Ha nagyot álmodunk és egy gyártósoron használják az eszközt és ott piszkál bele valaki, akkor milliós károkat, leállást, kötbért, stb. okozhat. Persze tudom, hogy a project jelen állásában, egyelőre nem reális ilyen szinten gondolkodni, de mindig érdemes előre tervezni mert ha valami kimarad akkor utólag ne kelljen az egész rendszert az alapoktól újratervezni. Szerintem.

Ja és egyetértek Skori nézetével.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) Skori válasza nyuszis2 hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Nem. Desktop alkalmazás esetén a tűzfallal megszabhatom, hogy kommunikálhat-e, (és hová) az interneten. De a böngésző elveszti a funkcionalitását, ha nem érheti el az internetet. Viszont ezen funkciót használva, akár egy pendrájv firmware is tartalmazhat olyan kódot ami az interneten át küld-fogad adatokat. Vagy mondjuk törölhetik az USB-n csatlakoztatott zenelejátszódról azokat a számokat, amikről úgy ítélik meg, hogy pl. nem vásároltad meg. Soroljam még? Esetleg az adóhivaltal oldalát böngészve egyszercsak megkérdezik, (webgpu), hogy miből vásárolt ön nagy értékű PC-t, drága GPU-val. Vagy az eddigi "bányász-trójai-vírus" programok már nem csak a CPU-t tudják majd agyon terhelni, hanem végre a GPU-t is használhatják majd! Soroljam még? Aki virus, trójai stb. programokat készít, annak tuti, hogy megmozgatják a fantáziáját ezek a lehetőségek. Úgy gondolom, hogy a böngésző program legyen az ami: internet böngésző. Nem kell hogy kávét is főzzön (mert azt inkább kávéfőzővel tenném), és nagy GPU teljesítményt igénylő alkalmazásokat sem böngészővel kellene futtatni - hanem az operációs rendszerrel, az ugyanis erre való.
Idézet:
„....akár eszközöket is vezérelhess a PC-dhez vagy tabletedhez csatlakoztatva...”

Ez pedig már régesrég megoldott dolog, még csatlakoztatni sem kell. Pl. a labortápomban van egy wifis MCU (ESP) bármilyen böngészővel, bármilyen eszközről tudok rá csatlakozni, és minden funkcióját, teljeskörűen tudom is használni. Nem kell hozzá kábel, webusb, és semmi egyéb. A tűzfallal korrektül (és az eszköztől függetlenül) szabályozhatom, hogy honnan érhető el, és honnan nem. Biztos vagyok benne, hogy ezek a dolgok eddig is megoldhatók voltak, csak éppen a nagy testvér nem mindenhez fért hozzá - akkor ha azt a felhasználó nem akarta. Jelen pillanatban akár ide is kiírhatom nyilvánosan, hogy nosza, hajrá, ki tudja meghekkelni a labortápomat? Nem fog sikerülni. Ha viszont történetesen mondjuk a webusb valamely biztonsági rése nyilvánosságra kerül, akkor már nem csak a PC-kben tudnak majd kár tenni a virusok, trójaik, és hackerek, hanem sok egyéb eszközben is.
Ezeket a funkciókat inkább egy külön kiegészítőban tudnám elképzelni, amit feltelepíthetek a böngésző mellé, ha úgy döntök, hogy használni szeretném. Ha meg nem kérek belőle, akkor nem telepítem. De így senkinek sem lesz választása, mert árukapcsolás lesz...

És, hogy ne csak off legyen: ha olyan forrasztóállomást szeretnék, ami vezérlehető PC-ről, tabletről, telefonról, akkor azt is wifi-vel tenném, és nem USB kábellel. Egy ESP MCU ugyanúgy tudna forrasztóállomást is vezérelni, amellett, hogy egyúttal mint webszerver elérhető wifi-vel is.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2023
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Szerintem is felesleges "maszturbáció", amibe sokan beleesnek, különösen "kockák".
Ámbár nagyon sok minden ugyanebbe a kategóriába tartozik, például, hogy messze nem menjek, a macska alakú magnetométer is.
(#) proli007 válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2023 / 1
 
Hello!
"mondjuk törölhetik az USB-n csatlakoztatott zenelejátszódról azokat a számokat, amikről úgy ítélik meg, hogy pl. nem vásároltad meg."
Az idő nagy dolog.. Már elfelejtettétek, hogy azért emelték fel a pendrive árát mert úgy is lopsz?
Én nem felejtettem el, ezt a pofátlanságot, ami minden joggal szembe megy..
(#) cua válasza Skori hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Mondjuk a Wifi vs USB esteben azert en jobban aggodnek a Wifi kommunikacio biztonsagaert
(#) Skori válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Mert ahogy mondani szokták: "minden csoda 3 napig tart". Jövőre meg majd azért frissítjük (havonta) a pendrájv firmware-ét, mert újabb biztonsági rést fedeztek, fel amivel a böngészőn keresztül hozzáférhetőkké válnak a fájlok.
Következő: »»   91 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem