Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Megfelelő méretű awab bilincs.
Csak drót meg szög, de nem mindegy, hogyan.
Azé' ez már mesteres!
Ez lett, mert ősi Jaffa mondás szerint, amit technocoll és awab nem fog meg, az Tóni bá' sem tudja megállítani.
Mit szóltok hozzáSziasztok Ezt a kis segéd eszközt építtetem,az igényemet egy két tekercselésre kielégíti,igaz vannak jobbak és szebben megépítetek is.Még kikelenne egészíteni menet számlálóval.
Kicsit rusztikus a megjelenés és a csapágyazást sem látom elég jól, de ha az elvárásokat teljesíti, akkor pont jó. (Ha fából lenne, akkor azt mondanám, hogy szekercével lett kinagyolva, és még látszanak a metszések nyomai.)
Dolgozz mindig pontosan és precízen! Mérd meg mikróval, jelöld meg krétával, vágd el baltával!
Teljesen jó, de nagyon sokat lehet rajta javítani pl. egy ablaktörlő motorral amiben ott az éttétel és a nagy nyomaték. Mindkét kezed szabad, tudod a huzalt menet közben vezetni, feszíteni, igazgatni stb anélkül hogy meg kellene állítani a forgást. A motor kapcsolását én lábkapcsolóval csinálom, amíg nyomom forog, ha elengedem leáll. A trabant ablaktörlőmotorjának tengelyére egy fúrás után simán fel lehet tenni egy tokmány tartót amire utána bármelyik tokmány felfogatható, abba tetszőleges tengely, menetes szár akármi befogható. Plusz egy számláló és más nem is kell, nincs szükség semmiféle bonyolult mechanikára, kivéve ha pontos gépi huzalvezetést is szeretnél.
KarctűNem tudom hivatalosan karctű, vagy rajztű, de egy hegyes szerszám, ami megkarcolja akár a fémet is. Legalábbis idáig, mert most levertem, és "beszakadt" a hegye (próbáltam lefotózni). Azt gondoltam a kb. 15 mm-es hegy teljes egészében valamilyen kemény anyaból van, amit kedvem szerint újraköszörülhetek. Nem így van. Csak a leghegyébe van beleügyeskedve valahogy egy mákszemnyi kis kemény anyag, ami most belesüllyedt a kis fém hegybe. Kicsit sajnálom, megelégedéssel használtam idáig.Régebben esztergakésből kiesett lapkát forrasztottak nekem egy 6-os köracél végére, amit megköszörülve évekig prímán lehetett használni. De ez a hegyvég ugyan hogyan rögzült a hegybe, hogy nem letört, hanem belesüppedt?
Belefúrnak, belenyomják. A furat mélyebb mint a kemény anyag hossza, így tud belesüllyedni.
De ez egy bizonytalan rögzítés lenne, akár üzemszerű használat során is kibillenhetne, kifordulhatna a helyéről. Persze attól lehet, hogy éppen így készül, de szerintem könnyebb, olcsóbb, megbízhatóbb lenne odaforrasztani, mint megfúrni. Ráadásul az a kis valami a végén nagyon kicsi, szó szerint mákszemnyi (kb. 3,5 mm-es a fogadó hegy vastagsága).
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2025
Egy furatba siman csak bele van nyomva , modern technika .
Mi még a cégnél ,régi jó bevált forrasztott megoldást használjuk . Szoktam hegeszteni 10-20 darabot egy - egy alkalomkor az sok évig kitart , néha kell csak köszörülni ha netán baleset éri.
Nem bizonytalan az. Nyílván a furat nem 0.5 mm-rel nagyobb átmérővel bír, mint a hegy, hanem "kellően szoros" az illesztés. Karcoláshoz elég, de mint a mellékelt ábra is mutatja, egy leejtéshez már nem.
Aktív koromban munkahelyen napi használatban volt a forrasztott változata. Idővel áttértem az elpattant keményfém nyákfúrók újrahasznosítására. A fúró szárát zsírtalanítás után a rajztű testbe csapágyragasztóval rögzítettem. Kíbírja a hegyezéskor megnövekedett hőmérsékletet, cseréje gázláng feletti melegítéssel megoldható.
Én a TIG hegesztéshez használatos wolfram elektródát használok erre a célra. Kb 600-2000Ft, van 5 különböző vastagságban. Szinte elkoptathatatlan, lehet köszörülni.
Egyenlőre megoldottam. Egy törött M3-as gép menetfúrót ütöttem bele, és megköszörültem. Nem várok tőle gyémánt keménységet, de egészen jól lehet vele rajzolni. Könnyebbnek tűnik a fémen való siklása mint a régi volt, ha egyáltalán lehet értelmezni egy ilyen tulajdonságot. Sőt még pontozónak is tudom használni ha éppen úgy alakul.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2025
Idézet: „totális hárs ugyanaz ( ugyanaz a szimbólum)egy éve vettem , talán 2m karcolás a gyurma keménységi profilján és tompult szinte kopott ... a régit én magam pusztítottam el, mert puntaka tojást használtam, de a ril mindenben olyan, mint a vaddisznó” Idézet: Vigyázat, rideg törékeny, leváló darab nagy sebességgel mehet emberbe. Régen munkahelyemen ugyanilyen csinált pontozó dolgozó szemébe ment, komoly műtéttel még éppen megmentették a szemét. „pontozónak is tudom használni ha éppen úgy alakul.”
Ennek most még nagyon kis ügyes hegye van, mert frissen köszörültem. És sokkal hegyesebb (kb.30°) mint amit a pontozótól várnánk (amit kb. 90°-osra köszörülök az ajánlott 120 helyett), tehát valóban nem ideális. Mégis, például alumíniumba kézzel be tudok nyomni egy határozott pontot (éppen most követtem el ilyesmit), ami jól vezeti a kisebb fúrót.
Ha trehányságom miatt mégis sérülne a látásom, akkor pórul jártam. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2025
Érintésmentes karctűt üvegre, kerámiára és fémre...még keresek!
De üvegbőrnek is fordítja a gugli a "rysik do szkła, ceramiki, i metalu"-t. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2025
Ez mi?Tudja valaki mi ez? Doboz felajánlásból van de van benne törött darab.
Panel vezető sín rack dobozba, például.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2025
PZEM mérőegységKorábban is volt, a szabályozható tápegységemben is van, de most egy fixen rögzített méréssel kiegészített dugaljsort is felszereltem. A szabályozható tápban 2A-re korlátozva van a kivehető áram, viszont a mostani mérésnek csak a 20A-es maximum szab határt.A mérőegység és a kapcsoló dobozkája az érdekesség, ami egy mindenhol zárt doboz, csak a rajta lévő lyukakon lehet belenyúlni. Az utolsó képen két azonos mérőegységet látunk, amik gyakorlatilag a hálózat azonos pontjára csatlakoznak (a szabályozható táp is FIX állásban van). A két egység jelentősen eltérő feszültséget mutat. Multiméterre is ellenőriztem az értéket (kettővel is), és a kisebb értéket mutató, most beszerelt egység a pontos, szabályozható tápegységen lévő mérés mutat többet mint kellene. Erről az utóbbi (hibával mérő) egységről azt kell tudni, hogy a táplálása át van alakítva az itt leírtak szerint. Az átalakítás célja hogy nulla feszültséget is tudjon mérni, azaz ne a mért feszültségből állítsa elő a saját feszültségigényét. Az áramméréssel is van egy apró döccenő, mert nulla áram esetén is mutat esetenkén egy minimális áramértéket (most helyesen nulla áramot mutat), de a feszültség hibára csak most figyeltem fel. A táplálásának átalakítását gondosan végeztem, itt elvileg nem csúszhatott félre a pontosság. De mivel most már fény derült arra, hogy az áramból és a feszültségből is egy kicsivel többet mutat mint kellene, adódik a kérdés, hogy orvosalható-e a két probléma egyszerre?
Helyesbítenem kell magamat, mert maflaságokat állítottam a mérési pontosságról.
A feszültségmérés teljesen rendben van, szinte hajszálra együtt fut a multiméterekkel mért értékekkel. Az okozta a zavart bennem, hogy én a hálózatot mértem és ehhez viszonyítottam. De a szabályozható egységben lévő mérőke nem ezt méri, hanem a leválasztó trafó kimeneti feszültségét, ami ennyivel magasabb terheletlenül. Elnézést kérek akit esetleg megzavartam a téves információval! |
Bejelentkezés
Hirdetés |