Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy barátomnak van egy borhűtője, ami kissé döglődik. 3db termoelektromos panellel működik és ennek megfelelően 6db ventilátor van benne. Mindezt, elől egy kijelzős panellel állítgatja, hátul pedig 2db tápegység modul van. Az egyik tápegység hajt 1db termoelektromos panelt és 2 ventillátort. A másikon már 2db termoelektromos panel van és több ventillátor. Nos, ami ezen a panelen van, az nem működik. A képeket a rossz panelről készítettem. Sajnos csak az Ebay-en és az Alin találtam panelt, jelentős áron. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e valamit nézni, vagy méricskélni ezen a panelen? Legalább, hogy biztosan tudjam, hogy ez a rossz? Az biztos, hogy a ventillátorokra és a termoelektromos panelekre nem jön ki feszültség. A 230Volt az biztos, hogy rámegy. Aztán, hogy a kijelzős hőmérséklet figyelős része nem küld rá vezérlést, vagy simán csak tönkrement a tápegység panel, ezt már nem tudom biztosan eldönteni. Esetleg a fényképek alapján nem látszik a panelen valami biztosíték? Nem néznétek kicsit rá? A 230-as táp melletti fekete hengeres alkatrész esetleg nem lehet az? Vagy mit mérjek? Van ötletetek? Köszönöm szépen!
Szia!
Először is takarítsd ki a portól, rossz ránézni. Igen, az a fekete hengeres a biztosíték. Ugyanilyen borhűtő tápegységgel már foglalkoztak korábban: Bővebben: Link
Köszönöm a válaszod!
Amint lehet, rámérek a biztosítékra. Nagyon örülnék, ha csak ez lenne a gond vele. Természetesen, ki is takarítanám az egészet. Remélhetőleg, a biztosítékkal lesz csak probléma. Esetleg, be volt már nagyon tömődve kosszal és nem bírtak a ventillátorok jól hűteni? túlmelegedhetett a termoelem? Elolvasnám a link alatti beszélgetst, de több chat soba van a link alatt. Nem tudom így, hol van pontosan.
A kérdéses topik oldal felső részél lévő "Új kérdés a topikon belül" melletti lefelé mutató nyílra ha ráviszed az egeret, akkor a lenyíló menüsorban indíthatsz keresést a topikon belül, jelen esetben a "borhűtő" kifejezésre. Bővebben: Link
Sziasztok!
Megmértem a panelen lévő biztosítékot és egyértelműen rossz volt. Valójában egy zsugorcsövezett 6 Amperes üvegbiztosíték volt. Több darabba volt törve. Kicseréltem 6,3Amperes hengeres, panelbe forrasztható biztosítékra. Összekötve a készülék fogyasztóival és rákapcsolva a 230Voltot sajnos azonnal ki is olvad. Kicseréltem másodszor is és minden fogyasztó nélkül is ráadtam a 230Voltot. Sajnos úgy is kicsapja. A képen, a narancssárga nyillal jelöltem a biztosítékot, amit beforrasztottam, zöld nyillal pedig egy pici trafó szerűséget. Ez a kis trafó meleg volt, miután kicsapta a biztosítékot és nézegettem, mi lehet a baj. Esetleg, tudnátok segíteni, hogy milyen úton induljak el a hiba keresésében, pl.: Kiforrasszam a kondikat? Cseréljem őket? Vagy a kis tranzisztorokat? Esetleg a nagyokat? Vagy mit kéne mérni rajta? Szemrevételezéssel, nem nagyon látni semmit a panel alkatrészein. Mármint, hibát. Köszönöm!
Én a "trafó" után lévő kis diódákat nézném először (valamelyik zárlatos lehet )
Az a trafószerű zavarcsökkentő tekercs is lehet zárlatos.
Vagy a nagy hűtőbordás tranzisztor a rosz, vagy az egyenirányító diódákban van zárlatos. A bizti helyére tegyél egy 100W-os normál izzót. A két nagy kondenzátoron 300 V körüli feszültségnek kell megjelennie.
Üdv. M.
100W-os "villanykörtére" gondolsz?
Meg van 3db nagy hűtőbordás tranzisztor. Amelyikek a fehér hűtőbordán vannak?
A kettő egymás mellett.
Azok a tranzisztorok vannak sorba kötve a 300 V-ra.
Ez a két féle nyagy 3 lábú van benne. A WO jelölésű amiből 2db van, de ezt a számot beütve a google-ba, skotty diódának írja. A másik típus a fekete bordánál van. Megyek veszek hozzá, amit lehet. A kicsi fekete diódákat, meg a nagy kondenzátorokat érdemes megnézni, vagy kicserélni? Esetleg a pici tranzisztorokat? Ebből is van 2db.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2025
A13005 re találsz megoldást.
Először meg kell keresni a hibás alkatrészt és nem észnélkül cserélgetni a hibásat, "mint a biztosítékot". Utána megállapítani mi miatt tudott tönkremenni, mert lehet még benne a kiváltó ok, és akkor hiába cserélsz alkatrészt az is tönkremegy. Egyébként helyileg merre van ez a panel? A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2025
Ez egy borhűtő hátuljaban van. A harom hűtő panelből kettőt ez visz.
Két ilyen panel van. Az elsőre csak egy hűtő elem van kötve a veltillátorokkal, a masodikra pedig kettő. Ennek eleve kétszer akkora a terhelése. Ha esetleg a por miatt nem hűtött rendesen a két ventillator, az nem terhelhette túl? Idézet: Szerintem a lakhelyedre vonatkozott a kérdés ... „Egyébként helyileg merre van ez a panel?” A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2025
E13005 -> MJE13005
STPS2045 -> Dual schottky diode / Power Schottky rectifier
Volt ilyen sejtésem, de nem találtam egyértelműnek a kérdést.
Mondom, ha megírom, hogy Szombathelyen, lehet kiröhög valaki, mert a javítás szempontjából nem egy döntő meghatározás.
Ha esetleg nem válaszoltam kimerítően, akkor elnézést!
Ha a helységnévre vagy kíváncsi, ami a panel helyét illeti, akkor Szombathelyen lakom. És emberi keretek közt, rábíznám hozzáértőre a javítást. Én max. annyit tudok tenni, hogy pár alkatrészt kimérek a magam módján. Annyit tudok, hogy sok esetben az a jó, ha kiforrassza az ember legalábbis az egyik lábát az alkatrésznek és úgy ellenőrzi. DE hogy pontosan mit kell és hogyan mérni, azt csak az egyszerű alkatrészek esetében tudom és csak az egyértelmű hibákat találom meg segítség nélkül. Így felderített hiba nélkül, van hogy marad a pár alkatrész cseréje, ami szerintem tönkremehet. Ezzel a módszerrel sokszor javítottam meg egyszerűbb dolgokat, de volt olyan is, hogy nem sikerült. Viszont, mentségemre szolgáljon, hogy rajtam kívül van még ilyen ember. Meghát azok, akik meg sem próbálják. Faternak a 280 000 forintos masszázs fotel a vezérlő panelje sehol sem kapható. Szervize nincs. Egy pici tranzisztor visz rajta mindent. 3 éve kicseréltem és azóta használja. Elmentem ma a Málta bt-be pár alkatrészt venni. Hát mit mondjak, fanyar mosollyal jöttem ki. Tudni kell, hogy ez az egy "normálisnak" mondható elektronikai bolt van Szombathelyen. De amikor bemegy az ember, szinte megfagy a levegő. Vagy lehet, hogy mindig is fagyos volt. Kérdez az ember, úgy válaszolnak, mintha egy oroszlántól kérdezte volna egy kisegér. Ugy nem vagyok elektronikai szakember, de autószerelőként láttam már egyet, s mást. Én még kicsit benne voltam, a Ledet forrasztgatós, pici áramkört savval maratós forrasztgatós generációban. Láttam már LM317-et és csináltam belőle hülyeségeket. Viszont, amit nem forrasztottam, annak a nevét sem biztos, hogy tudom. Ebben a boltban kérdezek valamit és rosszul, akkor tutira éreztetik, hogy hülye vagy. Mondom a csókának, hogy nagyon szeretném a segítségét kérni. Kellene nekem pár dióda, és tranzisztor. Mutattam a panelt. "Áhh. Be kell azonosítani, le kell olvasni, forrasszam ki és akkor meg lehet nézni a számát, írjam fel, stb. Bevallom, azt gondoltam, hogy legalább a kis fekete diódákat megismeri majd, de nagy lópikulát. Hát nem tudott ez semmit leolvasni. Gondoltam, akkor hagyjuk. Kijöttem. Elgondolkodtam, hogy ez esetben akkor mitől van az a jó nagy magas ló, amiről nem tud leszállni? Mosolyogtam, de nem volt őszinte a mosolyom, mert szerettem volna venni pár dolgot. Ez van. Nem lehet találni senkit, aki értene hozzá és azt mondaná: Én tudom hogy működik egy ilyen (vagy hasonló) táp. Lehet hogy csak két dióda, kicserélem neked. Helyette van az, hogy "Ennek nem fog nekiállni forrasztgatni senki" Vegyél újat. Pont úgy működik ez is, mint az autószerelés. Nem ír ki hibát, akkor meg sem nézik, mi baja lehet a kocsinak. Mindezt arra hivatkova, hogy nem éri már meg megjavítani.
Köszönöm! Bár tudnám értelmezni egyértelműen a meghatározások sorozatát.
Jól értem? Az E13005 helyett kereshetek így? MJE13005 Az STPS2045 helyett pedig így? Dual schottky diode?
Igen, de az MJE 13005 helyett jó az MJE 13007 is, ami kapható a HE-ben. ( Régen szitázták, akkor kiírta a teljes nevet, ha elfért. Mostanában lézer gravírozza és spórol az idővel.)
Az STPS2045 két dióda egy tokban, közös katóddal. Egy teljes hullámú egyenirányító schottky diódákból, kis nyitófeszültséggel, nagy áramra, impulzustápokban használják. De ez a kimeneten van, neked a bemeneti kört kellene nézni. Hálózati oldalon lesz zárlat.
És nem tudom mennyi időt és energiát akarsz beleölni, de végül lehet vennél egy komplett panelt.
Panelek az aliexpressen.
Ha tudnám biztosan, hogy utána jól működik, akkor nem csinálnék gondot belőle.
Az az igazság, hogy a panelen rámértem a pici diódákra és mindkét irányba vezetnek. Az összes, ami a 230 Voltos bemenet közelében van. Oké, hogy kiforrasztva kell méricskélni, de ha úgy vesszük, akkor a dióda az dióda. Nem?
Egyébként lehet hogy elnéztem a biztosíték értékét. 6 Amperesnek láttam otthon este, mikor néztem. Csakhogy most világosban megnézve, az nem 6A-es, hanem 1.6A-es. Nagyon nem mindegy. Lehet ezért röppentek a diódák?
Egy hasonló, ha nem olyan kapcsolási rajz.
A csatolt képen pedig a hálózati rész van, ahol a zárlat lehet. A diódának elég az egyik lábát kiemelni, és dióda mérésben mérni. 1N4006, 1N4007 jó lesz oda. A dióda nem lesz zárlatos nagyobb biztosítéktól, csak nagyobb lesz a tűz.
Köszönöm Szépen!
Hazamegyek, számítógépen megnézem, amit küldtél. Ha minden igaz, kedden már jön a barátom hosszú idő után dolgozni. Ő komolyabban ért az elektronikához. De csatolom neki a rajzot. Addig is, holnap még kiemelen a lábakat és úgy mérek diódakat. Csak addig lehet nem kellene komolyabban belemásznom, mert hadd lássa a kiinduló állapotot. Idézet: zárlat ... „és mindkét irányba vezetnek.”
Akkor is, ha benn vannak még az áramkörben? Nem forrasztottam még ki őket.
Esélyes ... Ámbár az utánna lévő puffer kondi is beleszólhat a mérésbe . Ezért jó ha úgy méred hogy nincs az áramkörben .
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2025
Holnap megmérem úgy is. Ma sok dolgom lett. (Dolgozom sajnos)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |