Fórum témák
» Több friss téma |
A címet (processzoros környezetben) a mikroprocesszor adja ki, és olvassa ki az adatot belőle.
Egyéb esetben, például egy bináris számláló, is adhat címet az epromnak. Ekkor a rekeszek tartalma egylásután kerül kiolvasásra... Az UV-LED-es törlést + kikell próbálni! Egy próbát mindenképp megér!!! :yes:
Az UV led-es törlés nem biztos, hogy összejön.
Egy RT évkönyvben ('83) található cikk szerint a hullámhossz mellett a besugárzási teljesítmény is meghatározza a törlési időt. Én az eprom törléséhez kvarclámpát használtam. 25 cm-ről 20 perc kellett a nullázáshoz (pontosabban az 1-esek beírásához, mert ügye, a törölt eprom minden cellája magas állapotban van).
Én csak egyenkőre egy kis játékszert szeretnék csinálni, hogyha valamelyik címre a címsinen adnék TTL logikai eggyet, akkor LEDeken mutassa meg a tartalmát. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet megoldani azt ,hogy nem számítógép programozza, hanem kis kapcsolókkal adnám neki a TTL logikai 1-et. Ez amolyan olcsó játék Hülyegyereknek játék lenne. Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
Szvsz. megoldható az elképzelésed szerint, csak a címsínre olyan IC-t kell tenni, ami a megfelelő gomb lenyomása után a megfelelő cím-szót adja az EPROM felé.
De majd az okosok, akik régebben foglalkoznak a Tmával, megmondják... Idézet: „ Azt szeretném kérdezni, hogy lehet megoldani azt ,hogy nem számítógép programozza, hanem kis kapcsolókkal adnám neki a TTL logikai 1-et. ” Tenyleg kapcsolokkal akarod programozni?,vagy csak en nem ertem jol? Ha igy van akkor: Tapfeszultseget biztositod. +5V Egeteshez szukseges (az adatlapban nezd meg)tapot biztositod. 27C64 / 256 -nal 12.5 V. Biztositod az Output Disable -t(asszem 1 szint)(szinten adatlapban..) Kell legalabb 1db. 4040 IC.(attol fugg mekkora cimtartomanyt akarsz kezelni,errol volt itt mar szo.) Ezt, a forumban mar emlitett formaban rakotod a cimvonalakra. Az adatvonalakra meg rakotod a kapcsolot(DIP-SW 8),ugy hogy 1,v. 0 szinteket tudjal kapcsolni. A kapcsoloval beallitod a beirando 8 bitet. A 4040 IC-nek meg az orajelet egy nyomogombbal adod. Iras: +5V tap. CE ->>GND(ez mindig.) OE kikapcsolva.(aszzem 1 szint) DIp-SW kapcsoloval beirando 8 bit beallitva. +12.5V egetes fesz bekapcs. Orajel nyomogombbal.Itt az 'elso helyre' ar irja is a 8 bites adatot,utanna beallitod ujra a dip-sw vel a kov. adatot,nyomogombbal orajel(mindig 1 -szer csak!),beirja a kov adatot es igy tovabb... Kimenet LEDekre: ledeket rakotod az adatvonalakra 1k-val; +5V tap(marad) +12.2V kikapcs. CE ->>GND. OE bekapcs(0 szint ) orajel nyomogommbal(itt mar hasznalhatsz 555 timert is orajelnek,csak kell egy visszacsatolas RST aszerint hogy hany byte van beegetve ..)
Én arra gondoltam, hogy kapcsolókkal beadni a címsínre a címet. Vagy ez eléggé elvont ötlet? Megoldható-e ez ebben a formában? Segítségeteket köszönöm: Hurka
Meg hat(De, csak egy rekeszbe akarsz irni,szoval 1 byte -nyi adatot akarsz bevinni?)
Binarisan szamolsz felfele,es a megfelelo binaris adatot bekapcsolgatod DIP-SW-vel a cimsinre. Teljesen mindegy ,hogy IC adja a 0.1 szintet vagy kapcsolo. Majd mutasd meg ha elkeszul.
Egyszerre csak egybe. A címsínekkel álítanám be, hogy melyikbe akarok írni. Háááááát nemtom mennyi örömet lelnétek azokban a képekben, mert lehet hogy nem fog kinézni valami gyönyörűen.
Egyszerre csak egybe lehet
Tehat szamolsz felfele binarisan,es azt bekapcsolgatod a cimsinre SW-vel,aztan OE disable ,egeto fesz bekapcs. es adat beir. A herkentyure lennek kivancsi,nem a szepseg a lenyeg En is inkabb probapanelra dolgozom,es ha latom ertelmet csak akkor csinalok nyakot. Remelem mar ertheto,hogy hogyan kell,amugy a cimzes ha nem vilagos,olvasss vissza ebben a topicban. Sokszerencset!
Én egyszer grafikus LCD vezérlésének próbálgatásánál használtam 8-as DIP kapcsolót...marhára nem tetszett a dolog, nem is sokáig próbálkoztam vele :vigyor3:
Szívesen csinálnám billenőkapcsolóval, de az jó sok
MONEYMONEYMONEY In the rich men world! Mindenki segítségét köszönöm,nagyon sokat tudtam és tanultam meg (hála nektek milliószor) az elmúlt 24 órában az EPROM-ról. Mindenki segítségét köszönöm: Hurka
Sziasztok.
Volna egy kérdésem. Olyan különleges dolog ez a 93C56-os eprom "valami"? Van 2db különböző típusu égetőm amiket eddig minden gond nélkül használtam -----eddig. Ma ugyanis szerettem volna kiolvasni egy 93....nak a tartalmát,de nem sikerült. Semelyikkel sem.Ja és törölni sem tudok Nincs valakinek tipje egy nagyon egyszerü égetőre ami ezt a sz...rt tudná írni olvasni A többi e,ee eprom- mal elbírok,csak ez adta fel a leckét Köszi
Tovább megyek, Mivel lehetne ezt helyettesíteni,mármint a 93C56-ot
Szia!
Hát különlegesnek annyira nem mondanám. Sima SPI-s EEPROM. Ki gyártotta? Ahogy az adalapokat elnéztem az Atmel úgy gyártotta, hogy van egy láb amivel a memória 8 illetve 16 bites blokkméret között lehet kapcsolgatni. A Microchip pedig gyártott külön 93C56 A-t és B-t. Amúgy lehet könnyen bugázni ilyeneket mindenféle IT lomból SO8-as tokban. A Willem féle égető IC-proggal elvileg írja. Mondjuk mivel SPI-s ezért én egy AVR-hez való ISP letöltőkábellel próbálkoznék. Igaz a nagy kérdés, hogy milyen szoftver támogatja.
Ez a két égetőm van.
A nagyobbik az Willem progival megy,de ez sem viszi. Lehet ezt az eepromot esetleg valami mással helyettesíteni, úgyis csak egy pár adatot kellene bele írnom
Persze. Ha csak pár adat kell bele Pl. 93C46 Ugyanez csak kisebb. Mármint memória kapacitásra. Van itt előttem két mezei 10/100-as Lan kártya, azokban olyan van.
Látom te is szereted az SMD-t. Íme egy jó kis foglalat amit elkészítve nem kell ammyit kinlódni.
És mi lenne, ha pl. 24C04-et vagy C02-t alkalmaznál?
Vagy az már kevés neked? Mármint az adattároló képességét tekintve...
A 24C02/04 I2C buszos. A 93C56 meg SPI-s.
Mondjuk Nyulbul nem mondta, hogy valamibe csere miatt kellene, avagy saját fejleztéshez kell.
mire jó az eprom mert van 4 darab és valamire felakarom használni
Bocs igazad van,elfelejtettem,csak már annyira tele vele a gatyám hogy már nem látok a pipátol.
Ez egy roncsderbis autónak a motorvezérlőjének egy alkatrésze. Ezt szerettem volna átírni ,de az istennek sem megy (igaz akkor nekem miért menne) Nagyon szivesen kicserélném valami általam írható epromra csak az a baj hogy én nemtudom mi az hogy I2C busz /én vagy a piros hét C busszal járok vagy kombínó-val/ Tulajdon képpen ezt nem én írom meg,hanem kapom az adatokat, és csak bemásolom. Tulajdon képpen segédmunkát végzek.
Ez egy kérdés! mire jóegy "szabadon" programozható eszköz!!! Arra amira beprogremozzák!. Azaz arra amire e programozó beprogramozza! Vagyis bármire! CSAK egy kis lelemény kell hozzá és egy eszköz amire(-amivel) az EPROM be lesz programozva!!!
Hala!
Én is boldog tulajdonosa vagyok 20db texas instrument-es epromnak. A kérdésem az volna hogy lehet-e hangot rögzíteni rá úgy hogy nem használok hozzá pc-t? Hanglejátszás az menne pc nélkül is, 4040es ickkel könnyű kipréselni az adatokat. De a be "programozás" számomra sajnos rejtély. Valaki felvilágosítana? akár 1 linkkel... Köszönöm
Nem is írok többet, mint hogy egy EPROM túl kevés ahhoz, hogy hangot tárolj benne...ennyi. Egyszerű hangtárolásra ott vannak az ISD típusú IC-k...van belőle pártíz darabom, ha érdekel, akkor 1-2-t küldhetek "játszáshoz" :yes:
Szia!
Jól sejtettem, hogy valamibe cserére vagy átírásra kell. Azt még nem árultad el ki a gyártója. Az Atmel lábbal beállítható blokkmérettel gyártja a Microchip meg fixel de van két külön típus. Amúgy ez amit mutattál a képen az az eredeti kiolvasott tartalma? Ezt ha jól számolom 256 bájt. A hasznos adat minimum 164 bájt. Ez esetben a 93C46 nem jó mert kicsi. Amúgy a másikat abszolút nem tudod írni? Visszaolvasva visszajön valami? Nem lehet, hogy az ATmel félét használsz és a blokkméret állító láb lóg a levegőben? Ja egy tipp: használd print screen gombot. Ez kiteszi a vágólapra a képernyőképet Paint beillesztés mentés (JPG-be). Így jóval egyszerűbb, kényelmesebb.
Hu köszi, 1 nekem is van, arany áron vettem nem is merek hozzányúlni lol....
Igazából nem nagy hangokat akarnék tárolni 3-4 másodperc bőven elég lenne. Arra is kicsi?
Ez fugg a mintavetelezestol: bit es frekvencia.
8KHz 8 BIT mintanal: 8*8000=64000 bit, vagyis 64Kb 1 masodpercnyi hang.
OKé oké meggyőztetek mennyibe is kerülnének azok az isd-k Norberto? Bár valószínü hogy most nem fektetek be iesmibe...
hi
attól függ miylne hosszan akarsz felvenni, 1000-sokig FT, van sokféle, chipcadnál lehet kapni, meg mivel akarod kezelni (nyomógomb vagy MCU). ISD1730 12khz mindtavételzéssel 20s anyagot képes felvenni, és van gombos és mikrokontrollres felülete (SPI) 700+ÁFA üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |