Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra hang veszélyei
Témaindító: KeserűCukor, idő: Aug 21, 2006
Témakörök:
Hi
Állítólag van valami csngőhang, melyet csak 20 vagy 17, pontosan nem tudom év alatti emberek-gyerekek hallanak csak, mivel a fülünk, ebben a korban változik a hallás... Valaki hallott erről, esetleg megvan valakinek? Ha feltenné, megköszönném, komolyan érdekelne.... A létezés biztos, mert ismerős hallotta, vagyis hallotta volna, szal csak fel kellene lelnem valahol..... THX: ---ZoLee---
Ez elég érdekes. Engem is érdekelnek az ilyen dolgok, de ilyenről még nem hallottam. És azt tudod, hogy ez egy frekvencián szól csak, vagy valami frekvenciaváltozáson alapul? Esetleg hangerőváltozáson?
Másról viszont hallottam, a témája is idevág: alacsony frekvenciás (5-10Hz a pontos értéket nem tudom) hang, jó nagy hangerővel képes a belső szerveket manipulálni. És egy idő után az embernek meg kell célozni a mellékhelyiséget. Asszem tán barna hangnak hívják, hogy miért, azt nem részletezem
A Discovery nem láttad a Mythbusters-t? Jamy és Adam bebizonyította hogy ilyen nem létezik. Bár Adamre rájött a hányinger. Már nemtudom hányezer wattal vették körük.
Üdv!
Az életkor növekedésével csökken a magas frekvenciák érzékelésének a képessége. Ez azért van, mert a fülben található csiga (az a szerv, amely a rezgést "átkonvertálja" idegi úton továbbítható jellé) sejtjei a magasfrekis tartományban szép fokozatosan elhalnak. Azért ott, mert ott rángatja őket a leggyorsabban a rezonancia. Kisgyerek pl. hallja a 22 kHz fölötti hangokat, és ez 40 éves korra akár lemehet 15 kHz-re is. Az ilyen csengőhangok 18-20 kHz-en működnek. Nem minden telefon képes ezeket a csengőhangokat normálisan lejátszani. Sok áramkör a nagyfrekis jel mellé még berak egy párezer Hz-es halk zúgást is. Annak idején bátyám írt egy Basic progit, ami a HT 1080Z (vagy lehet, hogy az már egy 80286-os PC volt??? - már nem emléxem) speakerét szólaltatta meg növekvő frekvenciával, közben írta a frekit a képernyőre. Jókat lehetett vele játszani. 20-800 Hz-ig olyan hangja volt, mint egy repülőnek... :yes: Infrahang (20 Hz alatt): nem jó vele játszani, mert tényleg van elég jelentős élettani hatása is. Például bizinyos frekvenciák az idegrendszer, mások az érrendszer sajátfrekvenciáját veszik fel... A többit el lehet képzelni... Visszatérve az ultrahangokra: többféle kapcsolás létezik ultrahang generálására, jól lehet velük játszani.
Mythbusters: ja, színvonalas műsor. Kb. annyira, mint a Brainiac. Jobb nem művelődni ilyen műsorokból...
Szoktam nézni őket. Láttam is ezt a részt. Nem kötekedés képp, de ők csak szinuszjellel dolgoztak, állandó frekvencián. Sztem azért meg kellett volna nézni a négyszögjelt is esetleg a fűrészjelet. Vagy modulálni 5-10Hz között. Lehetséges, hogy nem is az állandó frekvenciájú jel váltja ki a dolgot, hanem egy modulált.
Akkor lehet, hogy nekem megvan a telómon ez a hang. egy 20kHz szinusz hang frekije csökken szépen 20Hz-ra úgy fél perc alatt. Az elejét már én is alig hallom. Ha gondoljátok majd feltöltöm a fájlt, mert most nem tudom áttenni a gépre.
Rengeteg ingyenes hanggenerátor létezik a NET-en. Érdemes benézni ide Kipróbáltam néhányat közülük. Most egyenlőre nem építek erősítőt, de engem ebből a szempontból érdekelt. pl BowlXplorer-t próbáld ki.
Jó hangsugárzó nélkül nem érdemes kísérletezni. pl. az én nem túl márkás Jamo Studio 170 seim nem akartak 30Hz alatt megszólalni. Rákötöttem a PC hangkártyáját a Technics 2x38W-os erősítőmre úgy 6 éve , aztán tesztelgettem a Jamo jelátvitelét 20-20000Hz-ig úgy fél hangerőn. Majdnem sikerült berobbantanom az ablaküveget, mert a rezonancia frekije pont 30-35Hz körül volt. Aztán lejjebb vettem a hangerőt. A kisebb hangfalak 60Hz alá nem fognak lemenni. A Jamo mérete 80x24x28cm.
Az nekem is megvan. Innen letölthető.
nem jó a link, ráadásul fejlesztés alatt
ja bocs jobb klikk/mentés más néven
Már miért ne lenne jó? Ha rányomok a linkre, akkor igaz bejön előbb egy másik oldal, miszerint kívülről nem elérhető, de ha arra a linkre is rányomok, akkor tökéletesen megnyílik.
Persze, fejlesztés alatt végtelen ideig... Csak, hogy ne rinyáljon az extra... Egyébként ftp tárhelyként használom...
Sziasztok!
Igen énn láttam ezt a reklámot, arról szól, hogy "Készítsd ki tanáraidat, szüleidet olyan hanggal, amit a felnőttek nem hallanak! 17000 Hz" Az elvről most nem tudnék obszcén kifejezések nélkül nyilatkozni, így ezt hagyjuk, foglalkozzunk inkább az objektív résszel. Igen, a HIFI (high fidelity = magas, torzításmentes hanghűség) a 20-20000Hz tartományt írja elő, de - ahogy az előttem szólók is jól mondták - ez a tartomány csak gyermekkorban érvényes. Felnőttként a 25-30Hz-15-16kHz tartomány az ami érvényes. 25-30 Hz alatt már inkább a csontok vezetik a hangot és nem a füleddel érzed, 16kHz felett meg érzi mindenki a hangot, de nem biztos, hogy az ingerküszöb fölött. Az hogy érzi, az azt jelenti, hogy egy monoton (pl.) 17kHz-s hangot nem hallasz, de stresszeli az embert, és a nap végén szellemileg elfáradsz, de nem tudod mitől. Nem véletlenül lett kitalálva a DVD szabványban a 96kHz-s mintavétel, mert azzal, 48kHz-s hangokat még lehet reprodukálni. Bár az ember nem hallja a 20kHz feletti hangokat, viszont befolyásolja az agyat, ugyanúgy, mint amikor pl. az állatok előre megérzik a földrengést, csak az embernél ez már eléggé háttérbe szorult. Sziasztok!
17200-ig hallom most teszteltem pedig 31 éves vagyok!
Hát az állítólagban a 2 srác néha nagyon mellényúl...
Nekem nem tetszettek a koncerthangfalak, amikkel próbálták az infrahangokat. Ide valami extrem mélnyomó kellett volna. A hadsereg kísérletezik ilyennel és működik, ők hatalmas tölcsérekkel csinálják. Üdv Inhouse
Kicsi a valószínűsége, hogy az mp3-ba konvertált 20kHz körüli hangok a telefon hangszóróján megszólaljanak, szerintem még a végfok sem visz át annyit, mivel felesleges...
Üdv Inhouse
Sziasztok!
patexati: Bocsánat biztos félreérthetően írtam le. Nem konkrét határokat írtam le, hanem általánosságokat! Én is hallom még a 17kHz-s hangot, pedig felnőtt vagyok. Csak magát a jelenséget írtam le! Az hogy 17,2kHz-ig hallasz az nagyon jó!!! Inhouse-nak pedig igaza van a valószínűséggel kapcsolatban, két okból is. Az mp3 technológia lényege, hogy tömörítsék a hangokat, kevesebb helyet foglaljon el. Lényege a veszteséges tömörítés, ugyanúgy, mint a jpeg tömörítés a képeknél. Az mp3 a sávszélességet lecsökkenti 16kHz-re (innentől megkérdőjeleződik, hogy a 17kHz-s csengőhangért ki hajlandó fizetni!), mert az nem jelent nagymértékű érzetváltozást az ÁTLAGOS zenehallgatásban, és ezen kívül még rengeteg apróság: ha a bal és jobb csatorna egyezik, akkor csak az egyiket tárolja, nagy hangerőváltozás (pl. mennydörgés, kalapácsütés...) előtt 2ms-al, utána meg 8 ms-al nem hallja senki a halkabb hangokat, ezért azokat is levágják... A másik része, (de ez már csak feltételezés) hogy a mobilteefon hangszóró átvitele se biztos, hogy megfelel a 17kHz-nek. Röviden ennyi! Sziasztok! Idézet: „Infrahang (20 Hz alatt): nem jó vele játszani, mert tényleg van elég jelentős élettani hatása is. Például bizinyos frekvenciák az idegrendszer, mások az érrendszer sajátfrekvenciáját veszik fel... A többit el lehet képzelni...” Ezt olvasva arra gondoltam,hogy a szamitogep,meg a kijelzo vezerles ,meg pl. a monitor is szornyu hatassal lehet a szervezetre.Mit gondoltok?
Igen az a lényege a tömöritett zenei fájloknak(mp3,mp4,stb),hogy a nem hallható tartományt kivágja és csak a hallhatót vagy annak is egy bizonyos részét (rátától függően) jeleníti meg lejátszáskor.
ezt a témát már énis feldobtam a viccek topicban
kezdjük azzal hogy abban az idióta reklámban a bal felső sarokban 17.000 KHZ!!!!! van írva ennyit erről... gratulálni tudok annak az agyatlannak aki fizet érte 500+áfát...
Fóleg meg azért is mert ilyent nem kell venni, mivel lehet ugyebár csinálni is. Erre is jó a számítógép
Innen letölthető:MP3 forma
és a Wav és mégegy [link=http://optimist.geekisp.com/samwise/audio/17Khz.mp3]http://optimist.geekisp.com/samwise/audio/17Khz.mp3[/link]
Szia !
A *.wav -ra mondható hogy 17KHz, de az MP3 talán 8KHz en szól. Legalább is nálam Üdv!
Hi!
A helyes megoldást vicsys-nél találtam meg, hiszen nekem maga a fájl kellett... Persze ez a rengeteg info is újdonság erejével hatott rám, amit nagyon köszönök mindenkinek! Mégegyszer kössz mindenki! ---ZoLee--- ui.: Én a teenbuzz-ot hallgattam, ennek valamilyen élettani hatása van?
A WAV fájlban 14.000 Hz-es hang hallható. Nem 17 kHz
Hali!
Már csak az a gondom, hogy ez marha nagy... Nem tom feltenni telóra, valaki nem ismer kisebbet, esetleg valakinek nincs konvertálója, vagy vágója, nem tudom mi kell, én nem értek ehhez...:S
de a reklában nem 17khz van hanem 17000 khz azaz tizenhétezer KILOhertz ami már elég erősen rádiófreki
|
Bejelentkezés
Hirdetés |