Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdvözlet!
Na átnézem még egyszer. Egy tápom van csak így csak a 8-as GND láb kapott belőle. A multihoz ennyire nem értek azt hittem jó lesz. Teszek valami kütyüt a helyére. A logikájánál elvileg jónak kell lennie, de azért még megnézek más rajzot is. Az általad belinkelt rajzot tekintettem irányadónak a lábaknál csak nem vagyok benne biztos mert nem tudom, hogy a rövidebb vonal melyik lábat jelenti 3D-ben ., ez így most azt jelenti, hogy a multiwatt15 helyett a feliratok vannak? Nekem még sajnos ez a legnagyobb gondom, hogy beazonosítsam a lábakat .
Hello!
Hát a 8. láb a GND(-0V), a 9. a logikai tápfesz (+5V). De ha 4. lábra nem adsz feszültséget, akkor az életbe nem fog működni a H-híd... "VS Supply Voltage (pin 4) Operative Condition VIH +2.5...46 V" Amúgy 3D ide-oda, elég logikusan a szélső láb, az első. Hiszen nincsenek fedésben a lábak... üdv! proli007
A 4-esre adtam szintén 5V-ot ugyanarról a tápról.
Igen magam is így gondoltam, de az utolsó általam logikusnak gondolt lábkiosztásos bekötésnél 1 napom ment el arra, hogy rájöjjek mit is rontottam el és valóban nem úgy kellett fordítani a tranyót ahogy én tettem. A képet köszönöm így már egyértelmű.
sziasztok
a napokban megrázott a házi szivattyú ennek a márkája gartenjet 750 TIp . nedves lehetett, mert ráment a víz én meg beakartam kapcsolni és akkor megrázta a kezemet áthúzott vagy mi lehetet a gond? mekkora áramot kaphattam? lehet- valami bajom? nagyon megijedtem és inkább rázás volt mit csípés, de nem maradtam az áramkörbe van ezeknek IP védettségük? mintha el lenne zsibabdva még a karom köszi a segítséget, kicsit parázok
Szervusz!
Egy EKG nem ártana! A szivattyúnak nem lenne szabad a ráfröccsenő víztől ráznia... Nincs: ÉV relé? Védőföldelés? Jobbulást: P István
szia
hogy gondoltad a sorbakötést? lerajzolnád? köszi
hali
köszi a választ szerintem se kellene rázni egy kis nedvességtől nincs év relé, kismegszakító van vagy 12, de nem oldott le egyik sem és szikra sem volt csak rázott a kapcsolónál, pedig az műanyag köszi
Hello!
Áramütés esetén elvileg kötelező orvoshoz fordulni. Mert akár szívritmus zavart okozhat , vagy vérrögöt. Utólag is lehet belőle probléma. Ez egy EKG-t takar, ahogy István is írta és fél-egynapi megfigyelést. Nem megijeszteni akarlak, (sőt nem is szabad, mert annak esetleg több a káros hatása) csak ez a szabály. A gyakorlatban általában inkább eltusolják a dolgot, főleg az öreg szakik. De első az ÉV relé, és vizes cuccot nem üzemeltetünk! Kiszárítjuk és szigetelési ellenállást mérünk rajta. üdv! proli007
Hello!
Sőőt... Lehet pont a kondival és a diódával készült benne a tápfeszültség. üdv! proli007
Lehet hogy rossz a kapcsoló tömítettsége és befolyt a víz.
Az ÉV relé ugyan nem óv meg mindentől, de sokszor jó szolgálatot tehet. Új házaknál már beépítik. Ha még nincs akkor nem pénzkidobás felszereltetni. Üdv.
tegnap előtt volt, tehát az egy nap már eltelt elvileg
és be is kellene feküdni egy napra?
és ha befolyt a víz akkor milyen mértékű áramütés lehetséges?
(minden az eredeti elvileg a szivattyún) köszi
Hello!
Valami ilyen rém egyszerű dologra gondoltam. Ha túl nagy lenne az áramfogyasztása, akkor egy kondenzátorral párhuzamosan kötött ellenállással korlátozható. (telefon hallgató esetén nem kellene a trafó sem) De a puding próbája az evés... üdv! proli007
A 230V érintése életveszélyes!
Az áram nagysága a vízben megtett úttól, a víz szennyezettségétől és menyiségétől függ. Elég széles határok között mozoghat, de épp elég nagy lehetett, mert ahogy írod még mindig zsibbad a karod... Nem ijesztgetésből mondom, de lehet hogy szerencséd volt. De meg kellene az a szivattyút jobban vizsgálni, például hogy nincs-e testzárlata ! Mert nem feltétlen a kapcsoló belsejéből jött az áldás, főleg ha a védőföld esetleg nem jó. Nem kell ezen annyit tépelődni, reggel el kell menni a házorvoshoz, egy EKG nem fáj! Üdv:
Távolság érzékelőt szeretnék csinálni robothoz.
Csináltam már egy olyat ami 36khz infra leddel és egy szűrővel ellátott érzékelővel szépen érzékelte is, de sajnos ezt nem lehet (vagy nemtudom) állítani. Így a 30cm-re lévő akadályt is érzékeli: SFH 5110-36 Infra vevő, fotodióda + szűrő 36 kHz Ezzel csináltam, a jelet meg egy AVR hozta létre. Mivel más megoldást nem látok arra gondoltam, hogy sima fototranyóval állok neki, de itt jön a szűrő és az állíthatóság kérdése. Ha jól tudom a fenti alkatrész a változást érzékeli vagyis mind1 neki, hogy milyen világos vagy sötét van, ha 36khz-vel változik ez egy bizonyos mértékben akkor állapotot vált. És szintén gondolom nekem ezt a változási tényezőt kéne szabályozni, hogy pontosítsam a távolságot? Érdemes elkezdeni a szűrő kapcsolásokat nézegetnem, ha 1-3cm-re akarok az akadályt érzékelni vagy infrával ez nem megoldható?
köszi
Hello!
Miért nem az adó teljesítményét csökkented. És valami csővel irányítani, hogy egymást az adó és a vevő ne lássa. Ha fordítva lenne a dolog, az nagyobb probléma lenne szerintem. A kézszárítóban használnak valami ilyen összetett optikát ami a lelke a készüléknek. Csak a visszavert jelet veszi. üdv! proli007
Kb két órája vettem észre,hogy az alaplapon van LPT port csak nincs kivezetve.Ha én kivezetem egy aljzattal akkor menni fog normálisan vagy kell még neki valami?
Sziasztok!
Tudna valaki abban segíteni hogy egy pc tápot hogy lehet életrekelteni?Nem a régi hanem az új amit az alaplap kapcsol be.Azhiszem valamelyik ágát kell terhelni de nemtudom biztosan.
IBM PC-nél a BIOS-ban
* ** le lehet tiltani ** lehet engedélyezni néhány i/o címmel és megszakítással * be lehet állítani az üzemmódját ** SPP ** EPP ** ECP ** ECP+EPP Például az én lapdigitalizálómnak EPP kell.
Nah szórakoztam kicsit összekötözgetésekkel és elindult,igaz találtam kb 3lehetőséget amelyiknél megy Egyiknél viszont a hűtőventi nagyon lassú volt.
Ez nem IBM hanem asus
Szia!
A kapcsoló szálat földre kell húzni. Itt megtalálod, hogy melyik az és írja is, hogy földre kell húzni! Bővebben: Link De ahhoz, hogy menjen is, az 5V os ágat terhelni kell! Mondjuk egy 12V-os izzóval!
Én kötöztem össze valamit és elindult,és nem is melegszik.Amugy egy akksis csavarozót kötöttem rá ahoz kéne mert így 6amperral elég jól megy,csak hirtelen terhelésnél lekapcsol a táp.
Igen, működni fog, nem kell semmi több hozzá.
Az elválasztást már próbáltam meg a csövet is, de azért még próbálkozom vele.
A led fényereje viszont jó ötlet lehet, de pwm-el azt nehéz megvalósítani gondolom, hogy még villogjon is 36khz-vel . Lehet berakok egy nagyobb előtét ellenállást vagy egy potit.
Hello! Egy trafóról hogyan tudnám megállapítani hogy hány ampert tud leadni? Köszönöm előre is.
Elsődlegesen a szekunder-huzal keresztmetszetéből/átmérőjéből lehet következtetni, bár az eredményként kapott szám biztosan nagyobb, mint a valós áramérték. Ugyanis a huzalokat túl szokták méretezni...
Ezen kívül függ még a trafó vasmagjának méreteitől is, illetve annak anyagjellemzőjétől is.
Üdv! Látom az előző kérdés is a trafókkal kapcsolatos volt, akárcsak az enyém most:
Szeretnék egy-egy 10-15 VA Körüli, 24 V szekunder-oldali feszültséggel bíró transzformátort összerakni. Ehhez rendelkezésre áll itthon vas ( Ami hegesztés útján fog maggá összeállni) , lakk és lágyvas drót. Véleményem szerint az utóbbi is megfelelne a tekercsek anyagául, ha megfelelően szigetelem a lakkal , csak gondolom a kissé silányabb vezetőképessége miatt kevesebb A-fog tudni a trafó. A drót átmérője nem több 0,4-5-6 mm-nél. Mit gondoltok, működne ez ebben a formában. Valamilyen képletet és állandókat szívesen olvasnék a válaszaitokban. Kösz szépen
Sziasztok! Megvettem a kapcsoláshoz az alkatrészeket, és azt akarom kérdezni hogy tantál kondi helyett használhatok sima elektrolit kondit? Vagy mindegy hogy milyen kondit használok csak az értéke legyen ugyanaz meg a feszültsége? És vettem egy 470nf 275 v váltófeszültségű kondit de x2 helyett csak x1- est kaptam, ebből lehet valami baj? Köszönöm a segítséget üdv!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |