Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1 Hz előállítása
 
Témaindító: blackre, idő: Feb 13, 2007
Témakörök:
A mértékegységet a mérőszámtól szóközzel el kell választani! A tulajdonnevekből képzett mértékegységek (Ohm, Volt, Amper, stb.) nagy kezdőbetűvel írandók!
Lapozás: OK   2 / 5
(#) potyo válasza zimpee hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Az a 24 órás reseteléshez kell, hogy pl. amikor 09 óra után 10 órára billen, akkor csak az első chipet resetelje, a másikon csak billentsen egyet, viszont amikor 23-ról 24 órára billen, akkor mindkét chipet resetelje, tehát 00-ra billenjen. Meg lehetne oldani logikai kapukkal is, talán így egyszerűbb volt a kivitelelés.

Megjegyzem, 74HC90-es chipekkel úgy emlékszem, még ettől is egyszerűbben meg lehetne oldani, de már régen foglalkoztam vele, nem emlékszem pontosan.
(#) pbalazs válasza zimpee hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Idézet:
„találtam 32,768 KHz-es kvarcoszcit, órába valót, az csak pontos, nem?”

Na ezt próbáltam magyarázni.
Veszel egy ilyen kvarcot, aminek névlegesen ennyi a frekvenciája, de +-20ppm-et csalhat hivatalosan.
Namost ezt a "pontos" kvarcot rezgeted be olyan 18p-s kondival, aminek +20% -80% a toleranciája (na jó, nem néztem utána, de az X7R ilyen körül van).
De ha valahogy szerzel 1%-os kondit, az is 10000ppm-et jelent.
Ez nem azt jelenti, hogy a frekit 10000ppm-mel el fogja húzni, de igencsak hatással van rá.
Épp azért van a trimmerkondi, hogy egy sokdigites frekimérővel mérve pontosan be lehessen állítani a frekit, és ne kelljen a kondigyártókban bízni.
A multimétereden lévő "frekimérő" meg inkább csak frekvencia indikátor, túl sokat ne várj tőle, ha csak nem valami drága multimétered van...
(#) zimpee válasza pbalazs hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Üdv,
potyo-nak köszönöm, most már értem a diódás szitut.
Sajnos nekem csak valami ócska 6-7 ezer forintos multiméterem van (my-64), nem tudom, attól mennyit várhatok el.
Kár, igazán örültem volna, ha tudok itthon pontos órát gyártani ultradrága eszközök nélkül...
20 ppm az 30 mp tévedés (feltételezve, hogy egy irányba csal) egy évben, ha jól számolom, igaz? Javítsatok ki, ha tévedek!
Köszi,
z
(#) potyo válasza zimpee hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Egy hónap kb. 3600*24*30=2592000 másodperc. Ez idő alatt a 20ppm-s kvarc 2592000/1000000*20=51,84, tehát havonta maximum 52 másodpercet téved.
(#) Zoli_bácsi válasza potyo hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Potyo:

Jól számoltál, igen. Na egyébként ezért nem használok 8Mhz-es kvarcnál kisebbet.

Blackre:

Inkább oszcillátor modullal oldanám meg az 1Hz-es jel előállítását, mégpedig 8-16Mhz-es modullal. Xtal modul. Fémházas, atom stabil, nem hőfüggő, korrekt időalap. Négy kivezetés, (+Ut, Gnd, vez, Out. ) és aztán ezt már lehet osztani lefelé. Én ezzel csináltam órát, kb 3 hónapja, de még 1mp-nél sem tart a késé, sietés. Van egy referencia órám, amihez képest mérem a pontosságát.
(#) zimpee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
ManGroove,
kérlek írd meg, honnan szerválhatok ilyet, nagyon jó lenne, sok gondtól megkímélne.
Kb. mennyibe kerül egy ilyen modul? Hogy keressek rá? Gondolom nem csak simán kvarc, van hozzá más is...
Köszi,
z
(#) szilva válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Hát nem igazán tudom, egy ilyen modul mitől lenne pontosabb, mint egy kvarcoszci, de lehet, hogy igazad van.

Annak idején kísérleteztem 11MHz-es kvarccal egy 89C51 mellett, azárt pont 11-essel, mert abból van egy marék itthon, az elég pontatlannak bizonyult (heti fél perc eltérés). Aztán vettem valahol 12.000000 feliratú kvarcokat, ez már lényegesen jobb eredményt mutatott, mondjuk havi fél perc lett az eltérés. Summa summárum, nekem az volt a tapasztalatom, hogy a MHz nagyságrendű, processzorok órajelének használt kvarcokkal nem tudtam igazán pontos órát építeni.

A legutolsó (PIC-es) órámba 32768Hz-es órakvarc került, ez meglepően pontos lett, most a napokban lesz 1 éve, hogy folyamatosan jár, és nincs 2 perc az eltérés. A referenciát néha DCF77-es óráról nézem, de leginkább netről szinkronizált, állandóan járó PC-vel szoktam ellenőrizni. Egyébként ebből az órából készült már talán négy is, és mindegyik elég pontosan jár, úgy tűnik, hogy az évi 5 perc eltérésen belül marad mindegyik.

A topic témájához: egyszer nagyon régen csináltam egy frekimérőt TIL306-osokból, az 1mp-es időalapot úgy állítottam elő, hogy egy CD4060-as IC-vel 2Hz-et, majd ezt valamivel még leosztottam kettővel. Szerintem ennél egyszerűbben viszonylag pontos 1Hz-et nem nagyon lehet előállítani.
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Pontos lehet a modul, mert ott van a kvarc mellett a belőtt kondenzátor, illetve vannak olyanok, amiknél még hőmérsékleti kompenzálás is van. Persze csak oda éri meg ilyet használni, ahol tényleg szükség van rá. Link
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Aha, ez, amit linkeltél, egy jó cucc.

Akkor lehet, hogy én félreértettem, mert azt gondoltam, hogy a PC-kben is mindenhol megtalálható, DIP14 alakú oszcillátormodulokról van szó: ilyenekről.

De ezek közül is a legjobbak csak 10ppm-esek.
(#) zimpee hozzászólása Ápr 26, 2009 /
 
Válaszaitokat köszönöm.
Lehetséges, hogy megpróbálom kondi nélkül, 20 ppm nem tűnik olyan vészesnek (autóba lesz), aztán, ha nagyon nagy csúnyaságok vannak, akkor megoldom kondival.
Köszönöm mindenkinek,
z
(#) gt7482 hozzászólása Júl 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy 0-3 perces időzítőhöz kellene az 1Hz-es jel. Nem szükséges, hogy ultra pontos legyen, szóval belefér pár tized másodperces eltérés a 3perc alatt. Néztem a Bss oldalon az 1MHz-es kvarccal épített áramköröket, de nagyon drága a kvarc. Arra gondoltam, hogy inkább a 10MHz-es oszcillátort építeném be és egyel többször osztanám le a frekvenciát.
Ezzel az a problémám, hogy a TTL számlálók megbírkóznak-e ilyen magas órajellel. Nézegettem az adatlapokat és ott 15-20MHz volt a max freki, de inkább megkérdezném tőletek is.
A másik kérdés, hogy miként kellene módosítani a kondik, ellenállások értékét, hogy ok legyen az órajel.
Köszi
(#) mex válasza gt7482 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Ha belefér a tizedmásodperces eltérés, akkor fölösleges a kvarc. Valamilyen időzitővel készitesz egy mondjuk 10kHz-es kapcsolást (akár 555 astabil üzemmódban) és ezt a frekit osztod le 1Hz-re.
Egyébként a TTL áramkörök bőven birnák a 10Mhz órajelet.
(#) ABU hozzászólása Júl 4, 2009 /
 
Itt egy cikk, hátha valaki hasznát veszi.
Elég nagy kép lett, inkább mentsétek, azután nézzétek meg
(#) zenetom hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Hali!
Sikerült már valakinek normális 1Hz-et előállítani?
Mondjuk ami 1 év alatt késik/siet max 10 másodpercet?
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Egy termosztáttal kiegészítve maximum,de szerintem azzal sem tudja a 10mp/évet.
Ha ennyire fontos a pontosság akkor egy GPS vevő vagy egy DCF-es vevő a megoldás.
(#) vilmosd válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Hali
A Ricoh gyart precizios ora IC-ket. Nem nagyon dragak. Pl a R2025S. Beepitett kvarcos. Ez az IC normal aramkorben tud +-5 ppm pontossagot, ami korrigalhato +-1.5 ppm-ig. Ez kb 3 sec/ho. Viszont ha csinalsz hozza egy 40 fokos termosztatot, akkor esetleg javulhat a stabilitas. Ennel pontosabbat hazi eszkozozokkel mar nehez megoldani. esetleg lehet kapni precizios oszcillatorokat, idoalapokat, de a pontossag novelesevel az aruk negyzetesen nol. Lehet esetleg megoldas NTP, amire neten keresztul tudsz szinkronizalni. Megoldas lehet meg a mar emlitett a vilagon mindenutt elerheto GPS. Pl EB-3531 GPS modul. Nem nagyon draga, es ez garantaltan megoldja a pontos idot. Emlitheto meg a DCF, de ez MO-n mar eleg nehezen foghato az igen jelentos elektroszmog, es a tavolsag miatt.
Csa Vili
(#) webinas válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Csinálj Q órából. Évi +/-1mp.
(#) webinas hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
A haladás érdekében, én vállalom, hogy beállítom évi 1mp-re, ha valaki órából készítené el.
Van műszerem hozzá.
(#) szilva válasza webinas hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Nem az a legnagyobb baj, hogy a _pillanatnyi_ értékét be lehet-e állítani évi 1mp-en belülire, hanem sokkal inkább az, hogy ez az eltérés mennyire lesz hőmérséklet- és páratartalomfüggő az adott áramkörben, valamint az alkatrészek öregedése mennyire fogja elvinni a pontosságot idővel.

Az évi 10mp eltérés valahol 0.7ppm körül van, ami szerintem amatőr eszközökkel kivitelezhetetlen pontosság, főleg hosszabb távon. Az átlagos órakvarcok 10-30ppm pontosságúak, ezekkel így évi 2-3 percen belüli időtartás érhető el, és ez a gyakorlatban nagyjából hozható is. Ha valaki ennél többre vágyik, akkor gyári félprofi vagy profi megoldások felé kell kacsintgatni, mint azt többen is megírták már előttem. Ennek viszont ára is lesz.
(#) webinas válasza szilva hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Az éves 2-3 perces eltérés, a szabályzatlan, vagy csak egy kondenzátorral szabályzott quartzokra jellemző.
Ha trimmer is van, vagy van lehetőség a trimmer behelyezésére, akkor garantáltan beállíthatóa mp/éves eltérés. Igaz, sohasem mértem műhely, vagy szobai hőmérséklettől eltérő környezetben.

De ha gondolod, akkor megmérhetem szélsőséges hőfokon, hogy van-e, illetve mennyi lesz az eltérés, a szobai környezethez képest.
(#) szilva válasza webinas hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Épp azon van a hangsúly, hogy az így beállított pontosság vajon mennyire környezet- és öregedésfüggő.
(#) zenetom hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
Először is köszönöm a válaszokat, arra voltam kíváncsi hogy elő állítható-e ilyen pontosságú órajel olcsón és egyszerűen, RTC nélkül.
De akkor sajnos nem.
Hogy mindig nagy fába vágom a fejszét...
Kinéztem egy egszerű (illetve kettő) kapcsit, az egyik: Bővebben: Link, a másikat meg csatoltam. A csatolt képen lévő kapcsiban az a bibi, hogy szerintem sehol nem lehet beszerezni a kavicsot, szóval marad a linkelt kapcsolás. Valakinek valami vélemény róla?
Köbzoli írta hogy fel kell fűteni állandó hőmérsékletre és akkor pontos lesz.
(#) webinas válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Ha a "kavics" alatt a quartzot érted, akkor keresek neked 1-2 db-ot. Biztosan akad még valamelyik fiók sarkában.
(#) p_istvan válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szervusz!
Miből gondolod, hogy nem lehet beszerezni ilyen kvarcot?
Üdv. István

lome@x.png
    
(#) proba válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Ezt Szerintem bármelyik kivénhedt kvarcórából beszerezheted.(más kérdés hogy a gyártók mennyire jó kvarcot raktak bele) Egyébként ha kvarcot veszel erre a célra ,akkor minél kisebb ppm értékűt válassz.És esetleg ehhez keress kapcsolást.(talán pont a 32Khz -s kvarcok voltak ilyen szempontból a legjobbak).Ekkor viszont a kvarcórából kialakított 1Hz a legegyszerűbb.(főleg ha találsz olyan órát ami megfelel pontosságilag).
(#) proba válasza webinas hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Nekem volt egy casio órám .Igazából kézen elég pontos volt,napi 16 óra használat ,többi asztal .Akkor kezdett pontatlan lenni, ha ezt a ciklust nem tartottam be, és többet tartózkodott a fiókban.
(#) zenetom válasza webinas hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Azt lehet, megköszönném, de majd megkérdezem békéscsabán a bolt(ok)ban.
Netről nem akarok rendelni, többe kerül a posta (többszörösébe) mint maga a kvarc.
Igen, a "kavics" alatt a quartzot értettem.
(#) zolee1209 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Egyszerűbb lenne, ha letennéd a feneked, és hajtanád az I2C-t... Mire összeraksz egy olyan oszcillátort, ami adja azt a pontosságot, amit említettél, megtanulod az RTC kommunikációját. És bár nem használtam még RTC-t, szerintem azok is vannak annyira pontosak/pontatlanok, mint egy szimpla kvarc oszcillátor, ha nincsenek termoszban. De ez csak tipp.
(#) zenetom válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Igaz, de most csak egy egyszerű óra kéne. No mindegy, arra jó lesz a pontatlan kvarcos megoldás. Aztán téliszünetbe nekiülök a DS1307-nek.
(#) webinas válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Ha kell, akkor szólj, és küldök.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem