Fórum témák
» Több friss téma |
Kagkk azt írod,hogy állandóan túlcsordul a számláló.
Miért? Nem értem. Mivel másodpercenként nullázva van és a 16 bites számláló nagyjából 65000-ig számol,hogyan következhet az be,mikor mi jóval kevesebb impulzust viszünk be másodpercenként?
Erre még én sem jöttem rá hogy miért, de nálam csak a pic belső idő alapját mérve adott helyes eredményt, ha külső jelet kapott rögtön rosszul mért.
Heló mindenkinek.Van egy kérdésem és remélem tudtok segíteni.Van két különálló bemenetekkel és kimenetekkel rendelkező egyszerű osztóm,amik 10,100,1000 arányba osztanak.Ez működik is de szeretném ha nem "felejtene" a táp kikapcsolása után,és itt a kérdés,hogyan kössem rá a belső EEpromot ?
Előre is kösz minden ötletért!
Az eeprom használata : (a zv1 a te számlálód )
Köszi.Nem tudtam melyik mi!
Hali! Köszi az infót! Az a baj, hogy ez nekem sajna nemsokat mond, mint mondtam programíráshoz nem értek. Ehez az érzékelőhöz megvan az include file azon az oldalon?
Az I2C szerint való kapcsolathoz tettem fel régebben cuccot, abban van I2C-s include...
Bele kell túrni, és átalakítani, gondolom eszközcím, adatforma, regisztercím, stb...ahol van a mért érték... Azért küldtem a linket, az kész projekt, meg kell építeni, ls beégetni... Nem Parsic-al készült, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor itt az alkalom, hogy megtanuld, egy konkrét feladattal sokkal többet tanulsz, minta a "vakon való tesztelgetésekkel" Az egész mikrokontroller használatot önerőből tanultam meg... A Net segítségével szinte minden információ hozzáférhető, csak idő kell az elsajátítására...
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget kérni I2C communikációhoz. Az adott feladat az lenne, hogy fogadnom kéne a master felől az adatot, majd továbbküldeném Lcd-re és UART-ra. Példát találtam itt, de nem igazán tiszta mivel még nem alkalmaztam subrutint sem. Köszi
A topic elején van egy ilyen, (esetleg erre gondolsz?)
ezt igy rajzban és szimulációban nem tudod megtapasztalni... Először pl. csináld meg az I2C olvasást és irasd ki kijelzőre, (ténylegesen panelen), ha ez megy, akkor keress egy eszközt amire elküldöd UART-on, (ha Pc, akkor illesztő ic közbeiktatásával max232, használd az RScheck.exe segéd progit is, fenn van a topicban) Erre van egy kész panelterv az elején PIC16f876-ra, az I2C a panel hátulján smd (chipcad-nél kapható óra ic) Kijelző és Uart is van vezetékelve rajta. Optocsatolós bemenetek és Relés komenetek, azt használsz belőle amire szükség van. Próbaként az elképzelésedet, akár lyukas próbapanelon is összedrótozhatod... ha összetett a feladat, célszerü egy-egy még nem használt részletét külön ténylegesen kipróbálni...
A problémám az (szegénységi bizonyítvány), hogy a példánál nem tudom, mi kell az I2C-hez és mi kell a sallangokhoz. (Naptár Ic). Ez az egész egy már meglevő hardware módosítása lenne ami eddig külön Pic-kel hajtott egy ledes kijelzőt és ezt az adatot küldte egy PC felé. Engem csak az I2C vétele akaszt meg. Uartot, Lcd-t már próbáltam az valószínű menne.
Ha a kalendár ic PCF8583 akkor van hozzá szubrutnom, a harmadik oldalra már feltettem...
Az I2C-s eszköz (szolga) a PIC a (mester) 2 dróttal van összekötve egymással a tápon kivül, a két adatvezetéket 4,7k ellnállással plusz 5v-ra kell kötni... Az adatforgalomról az eszközök adatlapjáról szinte minden segítséget megkapsz... szoftware-sen meg néhány példaprogit nézz meg... olyan PIC kell amiben hardware-sen is benne van Pl876, 877, lehet a 628 ra és a 84-re is írni de az bonyolultabb...
Hali! Kész projektet már csináltam a ds1821-el, de jó lenne ha a parsic-al is meg tudnám oldani, mert szeretnék csinálni egy órát ami tud hőfokot is mérni. Tudsz erröl az i2c-röl valami magyar leírást?
Ezen "szocializálódtam", meg az adott I2C-s eszköz adatlapja is sokat segít...
(az általad jelzett eszköz 1wire szerint kommunikál...)
köszi szépen akkor azzal kezdem jövőhéten, hogy ezt elolvasom. Lenne egy kérdésem teljesen más ügyben. triac-al fényerő szabályozás. Arra gondoltam, hogy a pwm modulra nem belső timmer-röl adom a négyszögjelet, hanem a 230V-os hálózatrol. Szerinted működne úgy? A belső timerrel csak össze vissza villog az égő. Előre is köszi a választ! Egy kapcsrajzot mellékeltem amiböl a táp részt és a nullátmenet figyelést szeretném felhasználni.
csináltam régebben olyant, hogy egy váltóáramú optocsatolóval figyeltem a hálózatot ("sima" is megfelel)
ez egyik bemenetre került és ezzel variálgattam a teljesítményt... Elvileg müködnie kell... Van egy olyan megoldás is, hogy egy 20mhz-n járatott pic-et 2ms os impulzusait az 50hz-el moduláljuk. a 2ms-os impulzusokat kivonjuk a 50hz 1 impulzusából, ezzel megvalósítjuk a "fázishasítást" a PIc-et 4mhz-re kell állítani a konfigban, így valójában 5x gyorsabb a "2ms"-os impulzus (400us) Annyi impulzust válogatunk le ahány % fényerőt akarunk... Így 2% a felbontás...
a moc3021 meg jó lesz triacot hajtani...
A 12k helyett én tennék egy kicsit nagyobbat, 22K-ig jó lehet...Hajrá, vigyázz 230v... Ha sokat kisérletezel vele, érdemes az 50hz-t egy dugasztápból kisebb ellenállással kinyerni, a kimenetre meg ledet tenni a MOC és a triac helyére, így biztonságos.
Hali! a moc-ot pont azért vettem a 4n25 meg kitermelt cucc. A 230as résztöl nem vagyok megijedve. Az jobban megy a programozásnál Villszerelő a szakmám. Akkor amint lessz időm jöhet a kisérletezés. Addigis köszi a segítséget!
Írtam ezt a dobókocka progit de nem tudom beégetni csak ha a kimenetek nem-invertáltra vannak állítva,különben hibaüzivel leáll a pic-prog.Nekem viszont közös anódos a kijelzőm tehát invertált kimenetek kellenének,miért nem fogadj el el invertáltnak a kimenetet?
És ha igy csinálod?próbáld meg
Köszi , eredetileg így volt csak amikor nem akarta beégetni akkor tettem bele a plussz kapukat de így se volt jó.Viszont rájöttem! Bekell jelölni az mclr pipát az égetésnél,viszont így 10k-ellenállással +ra kell kötni az mclr lábat különben nem megy a pic de így már jól működik.
Ugyanerre a dobókockára kellene egy sleep mód amikor kialszik a kijelző és elalszik a pic és a nyomógombra ujraindul.erre valami ötlet?Felteszem amit próbáltam de nerm működik.
Az MCLR annak tápfeszt +5v kell adni üzem közben különben nem megy a PIC
Picit tovább gondoltam a dobókockát , így már egy élvezetes játék lenne . Ha lesz időm és kedvem
kipróbálom ! Az RA.0 az indítás Az RA.1 RA.2 RA.3 az értékek fogása A negyedik pörgetésnél a fogás törlődik . A ledekre menő (meghajtó )lábak még nem lettek elnevezve !
ebben a kockában már a sleep is benne van
Az előzőekhez néhány észrevétel...
Fentebb a kimeneteknek szánt kapuk, ha 1be 1ki-menet, akkor az ne vagy hanem és kapu legyen, akkor nem lesz az a gond... A sleep...- tisztán látszik, a modulra "jobb klikk", hogy az említett bemeneteket lehet használni... Egyébként az említett feladatban nem biztos, hogy a sleep a megoldás, hanem eeprom egy kiegészítő számlálóval és MX modullal... Régebben feltettem a kombinációt.
Kicsit javítottam a 3x6 on .Így már multiplex -ben hajtja a ledeket és elég hozzá a 16F628
Azért kiváncsi lennék, a valóságban mit művel a 15000ms
és az 5000ms időzítés, az elvárt 2ms mellett, és mind ez belső oszcillátorral... Szerintem ha kipróbálnánk a valóságban, lehetséges azt mondanánk magunkban, nem egészen erre gondoltam... |
Bejelentkezés
Hirdetés |