Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   608 / 2208
(#) punkkazy hozzászólása Jún 20, 2009
Eszembe jutott vmi. Egyenirányítónak használható a DY86? Azért kérdem, mert nem kell neki fűtés és gondolom nagyon nagy feszültségen működik, de 230VDC-on? Még van a PY88, de annak 26-30V kell fűtésre, olyanom meg nincs .
UI: tudom hogy nem csöves, és hogy nem is lesz az, de hamár megvan, nomeg elfér a többi között...
(#) Müszi válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 20, 2009
Kell neki fűtés, méghozzá 1,5V.
Az nem bírja el az erősítőd.

üdv
(#) punkkazy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 20, 2009
Kössz mindent skvácok! Én is néztem azt az oldalt, de nem vettem észre ... Most érettségiztem angolból 97%-ra, de úgy látszik visszaadom...
(#) rockersrac válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 20, 2009
Korábban már volt két EM80 beüzemelve,működtek is szépen nagyon! annak az alkatrészeit felhasználom,mert azokat a csöveket jelen pillanatban nem használom,mert át fogom dobozolni az ECL-emet,és amikor új dobozba kerül az ECL86SE-m akkor beletervezem a varázszemeket is! HA minden igaz és lesz börzén az az úr akinél múltkor láttam EM71-et akkor venni fogok egyet! Az meg majd(valamikor,ha elkészülök vele ) a sub erősítőnek lesz az indikátor csöve! Még egy kérdés: ha az ECL triódájáról hajtom meg az EMM801-et akkor kell valami módosítást eszközölnöm rajta? Ha igen,akkor mit?
(#) kocos válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 21, 2009
Be*****s ez a cső! Kéne egy ilyen nekem is a mini PP-mbe, ha egyszer elkészül (6N6P) Ma dúrom ki a kimenőknek valót régi telefontechnikai átviteli mérőhelyből! van 0,06-os derót is, na azt érdekes lesz tekerni
(#) fleta válasza kocos hozzászólására (») Jún 21, 2009
a 0,06-os drótot hintőporos kézzel vezessed tekeréskor, és nem szakad.Én valamikor rengeteg hangszedőt megtekertem így 0, 05-ből, egy pici csévére 6000 menet, és nem volt problémám.
(#) mark.budai hozzászólása Jún 21, 2009
Ha kapcsolóüzemű tápról fűteném a csöveket, akkor az ne lenne brummos? (Persze itt is AC.) Mert azon gondolkozok, hogy 50Hz-es táp legyen, vagy kapcsolóüzemű a Gu-ban, vagy az EL-ben. Ha nem lenne változás, akkor kapcsolóüzemű lenne (anódfesz is), akkor valamelyik erősítőnek kapcsolóüzemű táp lenne.
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 21, 2009
Szokták kapcsolóüzemű táppal fűteni a csöveket gyári erősítőben is! nyilván ekkor a fűtés felől nem "érkezne" brumm, mert a kapcs. tápok kilohertzes tartományban működnek! De a megfelelő szűrés (LC) nagyon ajánlott, mert a kapcs.tápok bár 50Hz-est nem, de egyéb magasabb frekvenciájú zajt termelnek! (jómagam még nem próbáltam)
Az a anódot nem próbálnám kapcsoló üzeművel. Egyáltalán honnan szerzel 3-4 száz voltos tápot? vagy Te építesz, mert az majd' akkora munka, és érték, mint egy megfelelő hálózati trafó beszerzése/elkészítése/készíttetése
(#) Merkel Géza hozzászólása Jún 21, 2009
Sziasztok!
Nem gond a 0.06, sőt akár a 0.05 milajos drót tekerése ha az "vadon" történik mint ahogy a Pickup-oknál ajánlatos. Én is tekertem többször is kb. 15000 menetet, méghozzá síkpor nélkül, amikor nagyimpedenciájú un. high gain pickupokat csináltam. Persze ehhez akkor egy spéci tekercselő készüléket használtam. A gond csak akkor van ha a vékony huzalt menet-menet mellé kell tekerni és ráadásul mindezt "kaka" minőségű (mondjuk Keravill forgalmazású török gyártmányú) drótból... Ahhoz már szerintem olyan computer vezérlésű tekercselő automata használata szükségeltetik, amely mind a tekerést, a számlálást, a menetelhelyezést és nem utolsó sorban a megfelelő szálfeszítést is biztosítani tudja.
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Jún 21, 2009
Van egy régi rádióból EI magos szűrőtekercs (vagy inkább trafó?). Nem tudom, hogy az elég lenne-e szűrésnek. De tudok szerezni vasúti (már el is mondtam, hogy kitől) reléket, annak a tekercsét esetleg fel lehetne használni szűrőnek. Igazából ezt akartam megépíteni, de csak egyféle feszt ad le, én meg neki sem állok megtervezni, mert tűzijátékon kívül szerintem más nem lenne belőle . Még van egy másik ajz, de nem itteni, feltölteni ebbe a témába meg nem akarom, esetleg átmehetnénk a kapcsolóüzemű táp 230V-ra témába.
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 21, 2009
Ez egy 60w-os táp még egy darab GU 50-nek is soványka ( ha nem akarjuk, hogy csutkán járjon mindig ) egyébként is át kellene számolni a secundert. HASZNÁLJ HÁLÓZATI TRAFÓT !
relék nem jók fojtónak, mert hogy alakítod ki a légrést? A rádió fojtója sem jó, mert az 100Hz re van méretezve, ennek a szűrését meg az oszcillátor frekvenciájára kell méretezni. Inkább Számítógép tápból lenne érdemes kitermelni a fojtókat
(#) mark.budai válasza kocos hozzászólására (») Jún 21, 2009
Inkább az EL84 SE+EM34-nek lenne kapcs. üzemű táp. Írok a kapcsolóüzemű tápos témába!
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Jún 21, 2009
Nem lesz jó a váltós kapcsi táp. Én régebben próbáltam 12 V-os halogén kapcsitápjával (fűtést), működött is, de nagyon leromlott a hangminőség. Új problémák jönnek elő, a fűtőspirál induktivitása a frekvencia növekedtével egyre nagyobb súllyal lesz jelen, a fűtés- katód kapacitás is túl nagy lesz nagyfrekvenciás fűtésnél, összességében a cső kap mégegy vezérlést a fűtőkörön keresztül, amit ugyan közvetlenül men hallasz, de mivel a cső még azon a frekin lazán működik, komoly működési zavarokat okoz.
-Ha kapcsitáp, akkor mágnesen is jól leárnyékolt tiszta egyenáramot leadó tápegység jöhet csak szóba szerintem. :yes:
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Jún 21, 2009
És ha a fűtés 50Hz-es, az anód pedig kapcsitáp? Van egy kis 5V-os trafóm. Az elszigetelésnek milyen doboz lenne jó? Arra rá kell kötni a GND-t, ugye?
(#) djhans hozzászólása Jún 21, 2009
Ma teszteltem a második kimenőt és a panelre épített végleges változatot. Sajnos a hálózati trafóm még nincs kész ezért egy ősrégi rádió 50VA-es trafójáról tudom kipróbálni és persze csak egy csatornát egyszerre. 270V-ra esik le terhelten a feszültség. Nagyot üt, simán odaveri a régi GU50 SE-met. Hát még ha meg lenne a 300V. Nagyon megmozgatja a 20-as Vidi mélyet. Ilyen tiszta erőteljes mély hangot még nem hallottam. Jobb mélye van mint a nálam lévő összes félvezetősnek. Emellett magasból sincs hiány. A hangerő bőven sok a szobába ha tudom majd egyszerre a 2 oldalt hallgatni.

teszt.jpg

(#) CIROKL hozzászólása Jún 21, 2009
Sziasztok : a multkor amikor kész lett a 6P14P pp /EL84/ akkor megigértem hogy teszek föl képet üzem közben ! Azóta sajnos csak most volt időm beüzemelni a kép kedvéért ? djhans : ez már azért ütőseb mint az SE egészen más kaliber ! Mondjuk nekem a PCL86 pp nem a hangzása jobban bejön? egy csöppet kisseb teljesítmény mint az EL de sokkal szebben szól nálam ! De ez csak az én személyes megitélésem kinek ez kinek az ?
(#) mark.budai válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 21, 2009
Köszi a képeket! Működés közben még szebb ez az erősítő!
(#) djhans válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 21, 2009
Nagyon szép! Az enyém nem lesz látvány erősítő mert a csövek a dobozon belül lesznek.
(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 21, 2009
Talán azért tetszhetett jobban, mert a PCL86 -ban lévő pentóda igazándiból egy sugártetróda. A 3-ik rács az egy nyalábterelő lemez.
(#) mayky válasza mayky hozzászólására (») Jún 21, 2009
általában a tetródák szebben szólnak mint a pentódák.
Ezt bizonyítja a mostani upgrade-em a PP erősítőmnél.
Az EL34-eseket Svetlana 6l6gc re cseréltem.

PP amp

Ja meg formailag is szebb
(#) punkkazy hozzászólása Jún 21, 2009
Üdv!
Egy kicsit megint zaklatlak benneteket... Ha a Bővebben: Link PCL86-os kapcsolásban az 560Ohm-os ellenállást 470Ohm-ra cserélem lesz valami gond? Működni működik, de hosszútávon lesz gond?
(#) rhesus23 válasza mayky hozzászólására (») Jún 21, 2009
Hol szerezted ezeket a csöveket? Jól jönne nekem is négy belőle!
(#) mayky válasza rhesus23 hozzászólására (») Jún 21, 2009
(#) rhesus23 válasza mayky hozzászólására (») Jún 21, 2009
Köszi! Azt hittem van valami olcsóbb forrásod...
(#) mayky válasza rhesus23 hozzászólására (») Jún 21, 2009
Hát sajnos ez ennyi

De van valamivel olcsóbb is itt. egy próbát megér(ne):

SOVTEK
(#) punkkazy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2009
EZ tényleg jobb mint az előző, és végre értelmét látom annak, hogy hazahozok minden szutyok TV alaplapot. Minden hozzávalót megtaláltam a mindenes ládámban. Itt-ott azért nem jöttek ki teljesen az értékek, de szerintem nem nagy gond. A 220ohm-ból lett 270ohm;a 680ohm-ból meg 710ohm; az 1.2kohm helyett pedig 1 kohm. Ezek okozhatnak nagy galibát? Eddig minden rendben volt. Mondjuk csak 1 percig ment.
(#) Action2K válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 21, 2009
Semmi nagy "galibát" nem okoz. Én az első csöves szárnypróbálgatásomnál elkövettem egy nagy szarvashibát: Bővebben: Link És itt még nem is a jobbik rajzot próbáltam ki.
Mindig bekötöm a multimat a pozitív tápágba, akármit is csinálok. 27mA ha jól emlékezem.
Az is vicces, hogy a félvezetős építményeimmel általában volt valami gond először. Ezzel meg semmi, sőt ezt légszerelve raktam össze, a foglalat köré építve. Meglehetősen szépen szól, semmi brumm, pedig váltóárammal fűtöm a csövet. Érdemes egyenirányítanom, vagy hagyjam a csudába?
Ennek örülök
Remélem holnap már szépen dobozolhatom és jöhetnek a képek...
(#) Mate78 hozzászólása Jún 21, 2009
Elkészült az EL84SE, képek vannak fent róla itt.
Még a trafók lehet hogy kapnak valami festést.

Következő: »»   608 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem