Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   326 / 2534
(#) Akashi válasza muimui hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

20 fokos?? Nyár van...! Mit csinál ez, hűt?
(#) Akashi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Szerintem nyáron ha valami csak 20 fokos annak örülni kell
A szobahőmérséklet is több szokott lenni.. hogy lehet 20 fokos?
(#) Akashi hozzászólása Júl 12, 2009 /

Nem tudom menyire idevágó téma, de ebben még új vagyok.. Letöltöttem egy szkóp progit és ki szeretném próbálni az újonnan elkészült erősitőmön.
Nem vagyok tisztában hogy kell a pc-re kötni.. Az stimmel hogy egy jelgenerátor progival ráküldöm a jelet a hangkártya kimenetén az erősitőre, de a mérést hogy oldom meg? Az erősitő kimenetét ha rákötöm a hangkártya bemenetére akkor nem fog sokkot kapni a hangkártya? Valami ellenállással gondolom le kell redukálni nem? Mivel csatoljam vissza?
(#) Akashi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Lehet leköltözöm a pincébe. Nálunk ott 15 fok van nyáron Ha beüzemelem a cuccosokat akkor több lesz
(#) wtc hozzászólása Júl 12, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne kérdésem, hogy milyen műszerrel, lehet kimérni egy erősítő RMS teljesítményét? Egyátalán kilehet mérni?
Köszi előre is!
(#) djgombi válasza wtc hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Legegyszerűbb a tápfeszből számolni /becsülni/
(#) szamóca válasza wtc hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Tegyél egy (4-8Ohm) műterhelést az erősítő kimenetére, majd a bemenetére adj színuszjelet (lehetőleg akkorát amit még mér a multimétered. (pl 100Hz)
Mérd meg a maximális feszültséget rajta, a kapott értéket négyzetre emeled, és osztod a műterhelés ellenállásával.
(#) elektro777 hozzászólása Júl 12, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha egy erősítő 8ohm-os hangfalon 2x150W RMS-t ad le, Akkor az 4ohm-os hangfalon mekkora teljesítményt ad le?
Szerintetek elbírná a 2 db 4ohm-os 200W-os hanfalam?
Válaszotokat köszi, és sürgős lenne!
Nagyon köszi előre is!
(#) Akashi válasza Akashi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Senki ? :help:
(#) lapose válasza Akashi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Szia!

Az erősítő bírja a 4 ohm-ot? Ha gyári keress rá az adatlapjára.
(#) Tomi20 válasza Akashi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Szia
A szkóp rogik többnyire a számítógéped LINE IN bemenetén várják a jelet. Oda tenned kell egy potmétert, vagy ellenállás oszót, annak függvényében, hogy mekkora jelet szeretnél mérni. Nem vagyok benne biztos, de mintha valahol azt olvastam volna, hogy erre a bemenetre maximálisan 5V köthető. Ennek azért még nézz utána.
(#) Akashi válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Köszi.. Potit fogok használni.. Jelenleg azzal küzdök hogy minden búg.. valószínű földhurok, de azt viszont nem értem, hogy miért búg. Egy fadobozba van az erősítő bedobozolva, és a fadobozon van egy fém zsanér. Ha hozzáérek a fémhez hallani a hangszórón.. ?
(#) Tomi20 válasza Akashi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Az erősítőd konnektoron keresztül le van földelve? Ha igen, akkor szüntesd meg, a PC-den keresztül lesz leföldelve. Erősítőn belül a jelkábelek árnyékolását csak egyik végen kell bekötni. Nézz át mindent, kövesd végig a bemenő jel negatívját is hogy a két ér árnyékolása nem alkot-e földhurkot.
(#) nikolatesla hozzászólása Júl 12, 2009 /

hali szeretnék egy 2*250w erősítőt építeni tudnátok egyszerű rajzot adni nyákkal együtt
(#) Akashi válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Erősítő nincs konnektoron földelve.
Nem értem... A jelbemenő kábelek árnyékoltak, de 2 eres, olyan hogy az árnyékolás rész a Gnd.
Valószinű kontakthiba lesz a PC jack kimenetén.
(#) lapose válasza lapose hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Bocsi ezt elszúrtam, erre akartam válaszolni:Bővebben: Link
(#) proli007 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Hello!
Idézet:
„majd a bemenetére adj színuszjelet”

Pontosabban olyan nagyságú szinusz jelet, ahol, még az erősítő kimenete nem torzít. (Ez egy szkóppal mérhető, vagy esetleg a hangszóródat is használhatod hozzá, egy 47..100ohm-os soros ellenállással.)
üdv! proli007
(#) hapro válasza proli007 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Az nekem se volt túl világos...
Én úgy mérek teljesítményt, hogy műterhelés (nekem 18ohmos ellenállások vannak párhuzamba kötve, 9 és 4,5ohm-okat tudok létrehozni) a végfok kimenetére, a műterhelésen multival feszültséget mérek AC állásban.
Ugyanide a szkópot is ráakasztom. Amikor szemmel látok egy hangyányi kis torzulást is az 50Hz-es szinusz jelben amit adok rá a generátorból, akkor megnézem mekkora feszültség jön ki a végfokból.
Majd ugyanennél a poti állásnál mérek egy áramot is, tehát kikapcsolom a végfokot, a műterheléssel sorba kötöm a multit, AC árammérés állásban megmérem a kimenő áramot.
Megkaptam a feszültséget és az áramot is, ezt összeszorzom, és viszonylag pontosan így megkapom a végfok teljesítményét.
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Zolikám, ha ismert a feszültség (azt méred), és ismert az ellenállás, az áram számítható ( Ohm törvény). A számított áramot szorzod a feszültséggel, megkapod a teljesítményt. Ezt egy képletben összevonva kapod a P=U^2/R képletet, amit igen gyakran használunk.
(#) hapro válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Csak biztosra mentem

Ezek szerint eggyel többet mértem eddig.
(#) zenetom hozzászólása Júl 13, 2009 /

Hali!
A csatolt rajzon bevan karikázva egy elko kondi, egy STK végfok IC adatlapjában van ez a kapcsirajz. Annak a kondinak nem fordítva kéne lennie? Tehát a '+'nak az IC lába fele kell néznie?
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Továbbá a bekarikázott ellenállásokból, az a 4,7k ohm-os, azokból csak az alsó 0,5W-os? A jobb oldalt is van, csak ott nem karikáztam be...
(#) Tomi20 válasza zenetom hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Szia

Válaszolni nem tudok, de megkérdezhetem, hogy melyik STK IC ez?
(#) zenetom válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

STK4241V, elvileg 2x120W-os
(#) valve válasza zenetom hozzászólására (») Júl 13, 2009 / 1

Láttam már így-is úgy-is... Ha a mérnökök úgy rajzolták akkor az biztosan úgy a jó. (STK402-120, 465)
(#) Tomi20 hozzászólása Júl 13, 2009 /

Szerintetek melyik a legszebb hangú STK végfok, ami 8ohmon lead 2x70W-ot? Elnézegetve a karakterisztikákat, elég soknak van a mélytartományban erősítés csökkenése. (20-40Hz)
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Júl 13, 2009 / 1

Hello!
Egy elkó polaritáshelyes bekötése, mindig attól függ, hogy hogyan alakulnak a potenciálok. Tehát a polaritász a potenciálnak megfelelően kell bekötni. Tehát ezzel arra akarok utalni, hogy ha az előző (meghajtó) fokozatból pld. + polaritású DC feszültség is van, akkor így helyes az ábra. (De lehet nem ezt kérdezted.
Itt jelen esetben feltételezve, hogy a bemenetre a váltófeszültségen kívül DC feszültség nem érkezik, teljesen mindegy, hogy hogyan rakod be a kondit. Az 56kohm gyakorlatilag nulla poteciált visz a kondi "-" lábára és a bemeneten is ez van.
Én egyébként ide egy fólia kondit tennék, annak sokkal jobb a minősége, mint az elkónak. Egy elkót, csak akkor célszerű használni, ha a kapacitás nagysága nem enged mást alkalmazni, és/vagy DC feszültség is lesz a két összekötendő pont között.
(Annak ellenére, hogy a 4,7Kohm-nál csúcsban 620mW-ot számolok, én 0,9W alatt nem tennék oda ellenállást, már csak a +-54V feszültség miatt sem.)
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Köszi!
Esetleg ha sikerül bontani akkor kap fóliakondit, boltban jó drága
Amugy ilyenre gondoltál: Bővebben: Link ?
(#) mhatalyak hozzászólása Júl 14, 2009 /

Jóestét mindenkinek!
Van nekem egy TDA7566 IC-m és szeretném összeépíteni, ehhez kellene nekem valami egyszerű kapcsolás. Googleba keresgettem, de nemtaláltam csak lábkiosztást és nemtudom mikell még hozzá, hogy jólegyen. A válaszokat előlre is köszi!
(#) titi válasza mhatalyak hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Hali!
Szerintem keress másik IC-t, mert ezzel nem lesz egyszerű dolgod. Ugyanis I2C-n kommunikál, vagyis nem csak úgy működik, hogy fogsz néhány kondenzátort meg ellenállást, és rákötöd a bemenetet, meg a hangszórókat, adsz neki tápot, és már hallgatod is.
Szóval kell hozzá egy mikrovezérlő, vagy valami olyasmi, ami I2C-n keresztül beállítja a működését. - szerintem...
Következő: »»   326 / 2534
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem