Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 46
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Az termosztát az +30 C és -30C akart lenni természetesen.
Tegnap felszereltem a cuccot a helyére.
Minden jól működik.Részemről jöhet a kánikula
Majd ha ki lesz festve a ház rakok fel képeket.De most még elég romos a látkép.
(#) durkonorbi hozzászólása Ápr 18, 2009 /
 
Én is készítettem egy frankó kútklímát Toshiba beltéri egység fan-coillá alakításával... nagyon jó, és korrektül dolgozik! Még nem a végleges verzió, mert csak hűteni tud most, de őszre elkészül a hűtő/fűtő egység!

Akit érdekel esetleg info, szóljon, ha tudok szivesen segítek!
(#) sniperx válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
Honnan vettél csak beltérit?
Mibe fáj egy ilyen így külön a kompresszoros rész nélkül?
(#) sniperx válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
A kútban milyen és mekkora nálad a hőcserélő?
(#) Goodman válasza f27 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Hi!

Tetszett a cikk és rögtön lenne egy kérdésem a kivitelezéshez : Hol lehet ilyen kis szivattyút ennyiért venni, illetve mennyire megbízható (esetleg milyen márkát keressek ?

Előre is köszönöm!
(#) jaccint hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Mivel sziklán élünk, és kútfúrásra esélyem sincs, arra gondoltam, leások a földbe jó hosszú csövet, olyat, mint a hőszivattyús rendszerek talajkollektorához használnak. Ebbe folyadékot keringetnék, és egy autó hútőjébe vezetném. Zárt rendszerű lenne. Mivel lenne érdemes feltöltenem a csövet? Az elfagyás miatt aggódok a legjobban, mivel a cső egy része a külső falon menne fel, ahol télen ki van téve a hidegnek.
(#) fester válasza jaccint hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Szia
Minnél mélyebbre ásd le a csövet.
Vízzel töltsd fel és szigeteld le a kültéri csövet ,olcsóbb lesz mint pl a fagyállóval való feltöltés..
(#) zolika60 válasza fester hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Meg környezet kímélőbb is. Egy kis szivárgás miatt nem sznnyezi be a kerted fagyállóval. Egyébként télire le is lehet engedni, hiszen akkor úgy sem hűtesz.
(#) jaccint válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Szia!
Van ötleted a leeresztésre?
(#) zolika60 válasza jaccint hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Egyszerű vízcsap egy aknában a fagyhatár alatt. A földalatti részében ha marad egy kis víz nem okoz problémát.
(#) jaccint válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Sejtettem, hogy nem úszom meg betonozás nélkül.
Esetleg süritett levegővel ki lehetne nyomni annyi vizet, hogy fagyhatár alá menjek, de csk híg levegőm van itthon...
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Sziasztok
A melegebb időjárásra való tekintettel hétfön felszereltem a split beltérit a emelti szobába(padlástér).Megtetszett a cimborámnak,igy kedden hoztunk Egerböl egy beltérit neki is,amit még az este fel is szereltünk.Lájtos nap volt Ha valakit érdekel Bővebben: itt talál rolla képeket.Ha valaki valamit nem ért a kép alatt hozászolásnál megihatja kérdését.
Egyenlőre várjuk a kánikulát, de biztató a működésük.
(#) Raidenman hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Sziasztok ! Én autoban gondolkodom, nekem nem az kell hogy megfagyjak benne, csak mondjuk ha állok a dugoban, van 30 fok......... Szerintetek mennyit hüthetne 3 db 85 wattos peltier modul a 30 fokos beérkező levegőn ? mert ha 30 fok helyett 25 öt fújna az már nekem elég is !!!
(#) lapose válasza Raidenman hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Szia!

A neten találtam:"A klimatizálás legfontosabb alapkérdése a teljesítmény, vagyis hogy mekkora és milyen hőszigetelésű területet kell mennyire gyorsan lehűteni. Ennek kiszámítását az autógyártók (nyilván a klímagyártókkal együttműködve) már egy-egy típus fejlesztésekor elvégzik, így a hatékonyságra elvileg nem lehet panasz. De csak elvileg, mert az autókba épített 3-4,5 kW teljesítményű rendszerek dolgát számos más műszaki paraméter könnyíti vagy nehezíti."

Vesd össze a peltier teljesítményével...
(#) Raidenman hozzászólása Jún 13, 2009 /
 
Ejjj, akkor felejtsem el ? .... 3 * 85 az 255 Watt

a max amit lehetne az 340 watt amihez nem kéne még uj generator is :S... mert ha 34 ampert felzabáltatok ezzel, még marad egyebre 11
(#) jaccint válasza Raidenman hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Hali!

Nem kell elfelejteni, csak az ülésbe kell 2db.
(#) sprofan hozzászólása Jún 19, 2009 /
 
Ma megint összeraktam a kútklímát, na nem mintha szükség lenne rá mert a vályogházban legalább 5 fokkal hidegebb van mint kint, de kipróbáltam mit művel egy sörsátorban. Az a fajta van nekem, aminek vannak átlátszó feltehető oldalai és ajtaja is van, kb 3x3x2méter. Tettem bele 3db Barkaz fűtőradiátort sorbakötve, erre 3/4 colos fehér színű cső le a kútba ahonnan 1db régebbi bika erős mosógép szivattyú szívta a vizet (110W-os, és pot ezért kelett ez, mert keveset fogyaszt). A fűtőradiátorokra meg tettem mindegyikre 1db nagy légszállítású 110V-os motort. Ez az egész pontosan 134,3W-ot fogyaszt. A sátorban fél óra alatt 3 fokkal lett hidegebb, sajnos nem volt nálam rendes hőmérő csak egy szobai de vasárnap majd játszok még vele egy kicsit és viszek digit. hőmérőt. Mivel ásott kút és mindíg legalább 3-4hl víz van benne, ezért annak egy fokot sem nőtt a hőfoka (beleengedtem előtte is meg utána is a hőmérőt ) Szóval nagyon jó dolog ez, csak kár hogy nekem nincs igazán szükségem rá. Inkább azon gondolkodom, hogy hogyan lehetne melegvizet előállítani napkollektor építése nélkül, de ez itt már off....
(#) jaccint válasza sprofan hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
[/OFF]
Melegvizet előállítani napkollektor nélkül sokféle képpen lehet:
Villanybojler, gázbojler, lábasban gázláng fölött, bográcsban tábortűz fölött....
(#) sprofan válasza jaccint hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Gondoltam hogy lesz egy ilyen értelmes ember aki ezt beírja....
(#) bubus9 hozzászólása Júl 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Olvasgatom a fórumot és jobbnál jobb ötletek tárulnak az ember elé. Nekem egy olyan ötletem támadt, Ami nagyban épül az itt olvasottakra. Sok helyen olvasni az autók hűtőjéről és kerti kútról. Maradjunk az autók hűtőjénél- az egyik legjobb megoldás - De kút helyett, mi lenne, ha egy hordozható aksis v. hálózatról működtethető hűtőtáskát alkalmaznánk. Teletömjük jéggel, rányomjuk hálózatra, hogy valamilyen szinten hűtve tartsuk, ami benne van és mehet a hűtés az eddig leírtak szerint csőben történő cirkulációval. Ráadásul ezzel a megoldással nem kell falat fúrni és még valamilyen szinten hordozható is. Igaz, egy megtermett szekrény méretével vetekedni és a súlya se lenne piskóta. Kevesebb hőt termel, mint egy fagyasztó, és a fogyasztása is jócskán alatta marad. Mivel fagyasztója mindenkinek van otthon, ami éjjel- nappal zúg, így a jeget ki lehet váltani jégakkukkal, amiket felváltva lehet a nagy fagyóban megújítani. Javaslatokat ezzel a megoldással kapcsolatban szívesen várok. Sziasztok!
(#) Libus válasza bubus9 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /
 
Van egy bakugrás a gondolatmenetedben, addig értem, hogy hűtőtáska, meg bele jég, de utána hogyan jön az autóhűtő vagy a csőben cirkuláció?

Aztán ahhoz, hogy a fagyasztó fagyasztani tudjon, hőt kell leadnia hátul és ha az egy légtérben van a hűtendővel, akkor nem csináltál semmit, sőt még melegíted is a helységet a veszteségi energiával.
(#) fester válasza Libus hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Szia
Egy nagy vödör tele jeges vízzel kb negyed órára elég!
(tapasztalat)
Nincs akkora teljesítményű hűtőtáska ami a célnak megfelelne.
Ne hiába maadtunk a geotermikus energiánál.Amit a legegyszerűbben igy kútvízzel tudsz hasznosítani.
(#) bubus9 hozzászólása Júl 8, 2009 /
 
A cirkuláció - ugye maradna az eddig olvasottak szerint - egy kis szivattyúval. Hűtőtáskáből cső az autóhűtőre, amin egy venti nyomná át a levegőt a szobában.
"egy vödör jég negyedórára elegendő". Na ez új. És ezek tekintetében valóban a geoterm a nyerő. Negyedóra alatt valószínűleg két fokot se nagyon hűtene a szoba hőmérsékletén. Az gáz. Itt még lenne is kút, de az öreg nagyon rigolyás. Kizárt, hogy a kutas megoldás nálam megvalósítható lenne, de még egy bóti klíma beszerelése se megengedett. Ezért gondolkodtam én is hűtős-fagyasztós megoldásban. Azért köszi az észrevételeket.
(#) sprofan válasza bubus9 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Pedig ha gazdaságos klímát akarsz akkor beszéld ezt le az öreggel, mert végülis bármit meg lehet oldani, csak nem mindegy hogy amennyit fogyaszt a hűtős fagyasztós cucc, abból már esetleg simán kijönne egy kisebb ablak klíma is.
Ha ügyes vagy akkor találsz olyan szivatyút mint én, ami csak 110W-ot eszik, és simán kinyom 4 méter magasba, ilyen keveset fogyasztó klímát nem igazán hiszem hogy lehetne csinálni más múdszerrel csinálni (más módszerrel mint a kút). Az elektromos hűtőtáska is simán eszik ennyit, azt meg nem igazán hiszem, hogy a fagyasztóban negyed óra alatt megfagyna a víz (márha ezt a módszert választanád, és negyed óránként cserélni kellene a vizet)
(#) sprofan hozzászólása Júl 14, 2009 /
 
Ma elvégeztem a méréseket amiket multkor írtam.
Adatok: Szoba mérete: 4x7méter, szigetelése: nagyon jó, kútvíz hőmérséklete: 14°C, Kifújt levegő hőmérséklete: 23°C (ha megnézitek a képeket meglátjátok miért ilyen sok) Vízszállítás: 12l/perc. Hőmérséklet a kezdetkor: 31,9°C 1 óra járatás után: 26,7°C Mindezt úgy, hogy nem a kútból szívtam fel a vizet, hanem a kert sarkában egy nagy diófa alatt van egy nagy beton kád, és azt töltöttem meg vízzel. Képeket itt találtok: Bővebben: Link Végül is arra jutottam, hogy ez tényleg egy nagyon jó dolog
Megoldottam már a melegvizes kérdést is, ennek a fűtőradiátornak a másik 2 tesóját felszereltem egy álványra, ami alá a szabadban rakok egy egészen kis tüzet (épp hogy csak legyen némi hője) és olyan frankó egyenletes hőmérsékletű langyos víz jön belőle azzal a kis szivatyúval, zuhanyzáshoz pont tökéletes
(#) jaccint válasza sprofan hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Szia!

Jól értem? Majdnem 32 fokra ment fel a szobád hőmérséklete? Az becsületes déli tájolású redőnynélküli nagyablakos lehet. Gratula a szerkezethez!
(#) sprofan válasza jaccint hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Úgy érted a teszt előtt?
Igen, dél-keleti tájolású, de miért vagy így meglepődve? Ez teljesen normális Bár az is igaz hogy bent a vályogházban talán még 24 fok sem volt Egyébként nem a szobámban csináltam hanem a műhelyben, ami utólag lett téglából a ház mellé építve.
(#) jaccint válasza sprofan hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Meglepődtem, mert a leírtakból arra következtettem, hogy nem panelban laksz (erre hogy jöttem rá magamtól ), viszont álltalában vigyáz az ember, hogy ne menjen fel ilyen élhetetlen hőmérsékletűre a lakószobája. De így, hogy írod, ez a műhelyed, már érthető. A szivattyút miből termelted ki?
(#) sprofan válasza jaccint hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Egy ősrégi német automata mosógépből való, meglepően halk, csak eléggé melegedik. Mert ugye nem több óra fojamatos üzemre tervezték, de azért van benne anyag, szóval bírja. A másik amiről korábban írtam az nem tudom miből való, vaterán vettem 2000ft-ért. Jaja, azért kicsit durva lenne, panelban a szoba közepén egy ásott kút, bár így belegondolva, földszinten ez még jól is jöhet, legalább nem lenne meleg
(#) jaccint válasza sprofan hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
És ez a szivattyú ugyanazon az elven működik, mint a mai mosógépek szivattyúi? Mert úgy tapasztaltam, azok szívni nem tudnak, csak a beléjük folyatott vizet tudják kipumpálni.
Következő: »»   23 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem