Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   14 / 54
(#) koadi válasza Novak hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

No, mégegy hülye kérdésem lehet?
Az 1n5818 Schottky dióda helyettesíthető esetleg pl egy 1N4001-essel is? Csak mert abból van itthon és az adatlapja szerint az is bírja rendesen..

Komolyan, néha a legyegyszerűbb kapcsolás a legbonyolultabb..
(#) Novak válasza sándor hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Az 51 °C szerintem nem olyan vészes. Ha a dobozt meg tudod úgy oldani, hogy a borda "kilógjon" a szabadba, akkor felesleges a ventilátor.
(#) Novak válasza koadi hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Persze, nyugodtan rakd bele helyette. Ha van elég feszültség-tartalékod (márpedig 24 V-tal azért lesz kellő), akkor gyakorlatilag teljesen mindegy milyen diódát raksz bele, csak bírja az áramot. De az 1N4001 a 0,5 A-t nevetve elbírja
(#) potyo válasza sándor hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

A tok már rég égési sérüléseket okoz, de még az üzemi hőmérsékletén belül van. Van benne túlmelegedés elleni védelem, úgyhogy nem kell félteni...
(#) koadi válasza Novak hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

No, köszönöm a segítséget!
Elkészült a 7805-ös töltőm, igaz ellenállást csak 2db 8,2Ohm-osat találtam itthon 5W-osba, így azok kerülteke bele. Amin először meglepődtem, hogy a 7805-ös IC nemis melegedett annyira(Procihűtő volt rajta), viszont az ellenállások fél óra után már égettek! Így azok is kaptak egy fél procihűtőt hűtőzsírral, és meg lettek fújatva egy kis zsebventivel.
No, így már jó volt!
Az elemek 7 óra után csak langyosak voltak, viszont 10 óra után égettek, így hamar lekapcsoltam mindent.
Remélem nem lett bajuk...
(#) potyo válasza koadi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Hát ha égettek, az már nem egészséges, az élettartamára biztosan kihat. Épp mostanában olvasgatom az NiMH akkuk töltéséről az irodalmakat (Panasonic, Duracell), és ott ilyen 60-65 fokot írnak maximális hőmérsékletnek...
(#) sándor válasza koadi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Szia !Nem mérted hány A-el töltött?én tegnap teszteltem, 490mA -al 12,75 órát töltve a 3db 4500mAh akksi csak langyos lett.
(#) koadi válasza sándor hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Hát az áramerősséget sajnos nem mértem meg, de kb 350mA lehetett (viszonyítva az ellenálásértékekhez: 10 Ohm->500mA, 20 Ohm -> 250mA) Sajnos nem volt lehetőségem egyfolytában figyelni.
Így valószínű, hogy tényleg nincs meg még csak 2000mAh sem a 2600mAh-snak mondott piacos elem...
(#) sándor válasza koadi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Ha mindent jól kötöttél be, (az ellenállásokat sorba)/bocsánat de én már jártam így azóta mindent ötször ellenőrzök akkor csak az aksi lehet a hibás próbáld meg kisütni 0,9V ig egy izzóval,és megtudjuk mennyi lehet a kapacitása kb.
(#) koadi válasza sándor hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Egyszerre 10db tölthető elemet töltöttem sorba kötve, az elemek úgy le voltak merítve, hogy az össz feszültségük 5V volt.
Az áramkör jól volt bekötve, a készüléket amiben vannak, ma már 2 órát járattam, és még közel sem merültek le.
(Ugyan ezen elemek töltőben való töltés után kb8 órát bírtak) Majd most meglátluk, hogy így meddíg bírják..
(#) sany hozzászólása Jún 21, 2009 /

Sziasztok! Van egy 8.4 V - os 1100 mAh Ni - Mh akkumlátorom. A töltője sajnos elromlott.Ezért szeretnék készíteni egyet. A régi töltője 8.4 V 250 mA volt.Én arra gondoltam, hogy egy 9V 400 mA adaptert használok fel. Nem tudom hogy megfelelő lenne e az adapter feszültsége és az áramerőssége arra a célra , hogy feltöltsem az akkumulátort?

Segítségetek előre köszönöm!
(#) sector99 hozzászólása Júl 18, 2009 /

Szaisztok !

Találtam egy univerzális akkutöltőt, teljes dokumentációval:
UNIV. PIC-es akkutöltő

Elég sokféle akkum van már és jó lenne ezt a kapcsolást megépíteni, - ahogy belenéztem mindent tud (!) - csak egy kicsit elriasztott a rajzon szereplő áramszenzor. Mármint az ára....A kérdésem az lenne, hogy más módon ki lehet-e "váltani" ezt az alkatrészt.
Nekem max 3 Ah-s akkuk vannak, tehát nem kellene akkora áram sem töltésnél sem kisütésnél.
A rajz ebben található:
UNIV. PIC-es töltő rajz

Segítségeteket előre is köszi !!!
Üdv.:
sector99
(#) proli007 válasza sector99 hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

Hello!
"Némi" engedmény árán megoldható a dolog. Azért ennek az áramkörnek, nem véletlenül van ára. Kommersz eszközökkel, ilyen alacsony bemeneti ellenállást nem lehet biztosítani (mert ebben az csak egy "drót" a valóságban)
- Ha jól értem, a szenzor, kimenő feszültsége 0A esetén, 2,5V. Ez változik az áramnak megfelelően fel-le 20mV/A mértékben.
- Az áramkörrel ki lehet váltani a szenzort. Az IC-nek 12V tápfeszültséget kell biztosítani, mert 12V feszültség esetén, a bemeneti feszültség már meghaladná az IC képességeit ha 5V a tápja. Ebben az esetben Rail-to-Rail erősítő kellene bele, ami megint emelné a költséget.
- Az LM324 5-ös bemenetét, egy diódával kellene felkötni a +5V tápra, (Katód az 5V-on.) Hogy a PIC bemenete véletlenül sem kapjon nagyobb feszültséget, mint 5V. (R4 és C4 közös pontjáról)
üdv! proli007

U-per-I.png

(#) hapika hozzászólása Júl 21, 2009 /

Sziasztok!
Nem túl régen regisztráltam magam, és nem vagyok egy rutinos amatőr. 1,2V-os NiMH akutöltövel kapcsolatban szeretnék segitséget kérni. Hónapok óta kinlódok,
keresek, kutatok és épitgetek, mivel a gyári töltők
/ van belőle 3db/ nem igazán jók. Pl az egyik Ansmann
fele annyival tölt mint ami rá van irva.
Próbáltam hátha akad valahol TEA 1101/5db volt Németországban amiből 1 hét alatt 5-6 eFt-ért kaphattam volna/ Azután MAXIM 921-el, de ez is reménytelen. És igy tovább. Belefáradtam, végül
itt a Forumban találtam egy USB töltőt ami thermistoros
és LM393-al müködik. Megépitettem /fénykép mellékelve/ Ez sem müködött igazán jól, mert 33C°-on
kikapcsolt, holott a töltési csúcsfeszültség visszaesés
ami a töltöttségre utal 42C° körül van. /Tmax 45C°/
Ezt úgy oldottam meg, hogy egy 5k trimmert tettem
sorba a thertmistorral, és az akkun mérve a hőfokot
állitottam be a kikapcsolást. Természetesen figyelve a
csúcsfeszéltséget és a visszaesés kezdetét. A töltőáramot is megnöveltem 800mA-re, úgy hogy a
750 ohm-os ellenállást kicseréltem egy 2.2k-ós trim-
merre, és ezzel állitottam be 800mA-re. /kisebb is jó
lett volna/ Most nem laptop-ról működtetem, de nem is
akartam.
De ez sem az igazi, mert a környezeti hőingadozás
ha kis mértékben is de befolyásolja.
Szeretnék már végre egy olyan töltőt /nem PIC-es/
ami szerény igényeimet kielégiti, hasonló a fenti
thermistoroshoz, csak delta V-vel kapcsol ki, és átáll
csepptöltésre, és ezt led jelezze. Valamint szabályozható legyen a töltőáram úgy 1A körülig

Sziasztok!
Most vettem csak észre, lemaradt, hogy:
Ebben szeretném a segitségeteket kérni.
Ezen kivül akku 2k-val
köszönettel: hapika
(#) Novak válasza hapika hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Szia!

Nem tudom, hogy konkrétan milyen töltőre gondoltál, de ha mindig kéznél van egy számítógép, akkor szerintem ennél a töltőnél nincs jobb: BattMan II.
Kicsit több, mint egy hónapja építettem meg, és csak jót tudok róla mondani. Én repülőgép modellekbe töltök vele lítium akkumulátorokat. De töltöttem már vele NiMH cellákat és ólomakkut is. Mindegyikkel boldogul. Kiválasztod a programban az akkutípust, töltőáram nagyságát, stb...-t. Rengeteg mindent lehet állítani. És deltaV-re kapcsol ki NiMH töltés során.
Ezentúl kisütésre is lehet használni, sőt ciklikusan lehet tölteni/kisütni vele akkukat.
A legjobb pedig, hogy kiírja egy adott cella kapacitását is a töltés vagy kisütés végén, és grafikonnal is nyomon követhető a töltési/kisütési folyamat.
Ha érdekel, akkor tudok róla feltölteni képeket...
(#) sándor válasza Novak hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Szia engem érdekelne hogy néz ki átépítésedben ez a töltő! Milyen tápegységgel működteted? Jól láttam hogy a számítógéppel USB-n keresztül "kommunikál"? Mi a minimum hardver-igénye?
(#) sector99 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Szia !

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Bár úgy tűnik, hogy találtam egy céget, ahol számomra is "baráti" áron beszerezhető az áramszenzor.

KÖSZI az ötletet !!!
Üdv.:
sector99
(#) Novak válasza sándor hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Még nem dobozoltam be, nem volt rá időm/kedvem. A NYÁK saját tervezésű, 10X5 cm-es, és úgy terveztem meg, hogy ne legyenek rajta átkötések (az oldalon található tervvel ellentétben). Tápegységnek egy névelegesen 21 V feszültségű, 2,2 A terhelhetőségű trafót használok (LM350 stabilizátorral, 2200 µF kondival).
Én nagyon szeretem ezt a töltőt, főleg azért mert sokoldalú és pontos. Század pontosan be lehet állítani a töltési végfeszültséget is, ami lítium akkuknál nagy előny.
Nem tudom milyen gépigénye van, nekem egy 3,2 GHz-es procim van, de töltés közben dolgozik rendesen (ha semmi más nem fut, akkor 35-40 %-os CPU használtságot jelez). Egyébként az oldalon csak meg van említve, hogy akár USB-s illesztéssel is használható, ha megveszed/megépíted a kiegészítő áramkört hozzá. De alapesetben párhuzamos porton keresztül kommunikál a PC-vel. Én is így használom.
(#) sándor válasza Novak hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Mivel nálunk majdnem egész nap megy a számítógép, a pontos beállíthatóság miatt ezt a megoldást látom optimálisnak. Kérdés még az anyagiakon is múlik: kb.milyen összegből sikerült megépítened (csak hozzávetőlegesen + - 500-1000Ft)?
(#) Novak válasza sándor hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Én annyiban módosítottam az eredeti rajzon, hogy táprésznél van még egy 12 V-os ágam is, mivel voltak itthon megfelelő 12 V-os reléim. Így a relék nálam 12 V-ról mennek, nem 5 V-ról, mint az eredeti rajzon.
Relék, FET és táprész nélkül nem volt egy ezres az áramkör költsége. A FET-re és a két relére lehet számolni még egy ezrest, plusz a táp (trafó, egyenirányító).
Ilyen, vagy hasonló tudású töltőt még gyári, kínait sem lehet ennyiből venni.
Személy szerint az benne a kedvencem, hogy töltés/kisütés végén láthatom, hogy hány mAh-ment bele, vagy jött ki az akkuból. Szépen látszik, ha egy akku már öregszik. Azt még nem mondtam, de az akku belső ellenállását is kiírja minden töltésnél!

Szia!
Nagyon szépen köszönöm a gyors reagálást. A leirásod alapján tetszik a töltő, és látom már érdeklődő is van rá, de egy kicsit bonyolultnak tünik.
Felületesen és forditói segitség nélkül úgy látom mintha
programozni is kéne, ami nálam nem megy. Minden esetre nem adom fel. Egyenlőre azonban valami egyszerübb konstrukcióra gondoltam. Ha tudsz olyat
ami a leirt szempontoknak megfelel megköszönném.

Üdv: hapika
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Lenne azért még egy kérdésem. Nézegettem a kapcsolási rajzot (#476512)és van egy olyan csatlakozó, hogy akku sense.
Ha az akku packnak nincs ilyen kivezetése, akkor ezt a csatlakozót szabadon kell hagyni, vagy mi a teendő vele ? Anélkül is fog korrekt módon tölteni ?

Köszi !
(#) Novak válasza sector99 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Először én is nézegettem, hogy mi ez, de aztán végigolvastam a cikket, és abban le van írva. Igazából SEN+ és SEN- pontokat közvetlenül az akku végpontjaira kell kötni. Csak azért van különválasztva a töltőkábeltől, hogy a töltés/kisütés során fellépő nagyobb áramok okozta feszültségesés ne hamisítsa meg a mérést. Ezeken a mérővezetékeken gyakorlatilag 0 áram folyik, így mV pontossággal tudja mérni a töltő az akku feszültségét, a töltő- vagy kisütőáram okozta feszültségeséstől függetlenül.
Igazából ez is azt mutatja, hogy egy elég precíz töltőről van szó.
Viszont mindenképpen be kell kötnöd, létfontosságú az áramkör működése szempontjából.

hapika:
Programozni nem kell a töltőt. Feltelepíted a szoftverét, és ott kell pár dolgot beállítani, átírogatni néhány számot. De az egész procedúra nem tart tovább 5 percnél, és csak egy egyszerű multiméterre van szükséged hozzá.
(#) sector99 válasza Novak hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Ok !
Tehát ez olyan rendszer, mint a négyvezetékes mérés.
KÖSZÖNÖM !!!
(#) Novak válasza sector99 hozzászólására (») Júl 22, 2009 /

Pontosan.
(#) hapika hozzászólása Júl 22, 2009 /

hapika válasza Novak hozzászólására
Szia!
Köszönöm a tájékoztatást, és ha sort keritek a megépitésére, lehet hogy lesz néhány kérdésem.

Üdv: hapika
(#) sándor válasza Novak hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Üdvözöllek! Sokunk örömére szolgálna ha készítenél ebből (is)egy cikket /ha van kedved hozzá..A rádióadóról szóló cikked elolvastam szerintem nagyon jó lett.
(#) fraba hozzászólása Júl 28, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Nekem is szükségem lenne egy tölőre, szóval körbenéztem itt HE-n, hogy van-e valami egyszerű, és megbízható szerkezet erre a célra. Lehet én kerestem rosszul, de nem találtam egyet se, ami jó lenne nekem, így gondoltam "tervezek" egyet. Jobban mondva, csak firkáltam egy papírra, de azért csak kisült belőle valami. Azért írok, mert szeretném megkérni az itteni tudorokat, nézzenek már rá egy picit a kapcsolásra, és mondjanak már valami negatív vagy pozitív véleményt, esetleg valami tanácsot. Nem akarnám feleslegesen megrajzolni eagle-be, meg megtervezni hozzá a NYÁK-ot, pláne nem megépíteni.
Előre is köszi mindent.
üdv: fraba

Ui: Ha esetleg nem lenne tiszta a dolog, hogy mi hogy akarna múkodni, írjatok csak nyugodtan, amint tudok válaszolok.

DSC00498.JPG

(#) benőke hozzászólása Júl 29, 2009 /

Sziasztok!

Van egy NI-Cd töltőm mely 70mA-el tölt.Eredetileg 700mAh akkukhoz adták. Fel tudok ezzel Ni-Mh akksikat nagyobb kapacitásúakat (2100mAh) tölteni? Mennyi a töltési idő?
Köszi
Következő: »»   14 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem