Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   16 / 54
(#) evildodo hozzászólása Szept 3, 2009 /

Sziasztok!
Remélem nem off a téma, ami miatt most írok
Van egy áramköröm ami normál üzembe hálózatról megy, és kb 200mA-t eszik 12V-ról! Erre a kapcsolásra szeretnék egy vész-akku sort kötni(NiMh10X1,2V sorba), ami hálózati kimaradás esetén átkapcsol akku üzemre, észrevétlenül Najó, esetleg egy LED jelezhetné a kimaradást hálózat esetén pedig töltenie kellene automatán az elemeket
Szemezgettem Krisz03 féle maxim chip-esl, a kérdés csak annyi, hogy kell-e nekem ilyen fullos töltő, és egyátalán tud-e ilyen átváltást
üdv: EvilDodo
(#) Action2K válasza evildodo hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Szia! Szerintem nem tudja, akkor úgy írta volna le. Aksinak ne ceruzaaksikat tegyél, hanem zselés riasztóaksit, harmadárba kerül. (Olcsón van hozzá gyári átkapcsolós töltő. Nekem van egy, vissza akarom fejteni a kapcsolását.)
(#) Krisz03 válasza evildodo hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Helló!

Én is ólom akkut ajánlanék a nikkel helyett, mert utóbbit minden töltés előtt célszerű teljesen lemeríteni. Nos ez nálad biztosan nem valósulna meg, mert csak áramszünet esetén merülne, utána újból töltődne. Hamar tönkremennének.

A csatolt kapcsolást ajánlanám, természetesen az LM2576-ok elhagyásával. A Graetz után csak az "A" jelű akkura, a diódára, a zenerre és az ellenállásra lenne szükséged (esetleg még a 100µF-os puffer). Ha van hálózat, akkor a 100 Ohm-on keresztül töltődik az akku a zener által meghatározott feszültségig, áramszünet esetén pedig a diódán folyik az áram.

tap3.gif

(#) karpi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Az aku elettertama nem annyira fiontos mint a gyors toltes .Nincs idom varni ,24 akut toltok fel sokszor es kinek van ideje varni 16 orat plusz 8 tolto kene .
Ha egy evet tart egy aku az mar szuper .Ha kiszamitod menyibe kerulne hogy elemet hasznaljal 5 toltes utan mar kifizetodott az akumulator , tehat ha 250 toltest kibir ( 1000 igert ellenebe ) az mar nagyon jo.
Azt irjak a szakirodalomban hogy a ho az artalmas nem annyira az aram ,igy ha hutve van akkor a ho kisebb a karosodas ha a ho miatt van nem olyan nagy. Masrol nem talaltam leirast .valamint arrol irtak meg hogy "szarad" az aku tobbek kozott a nagy hotol es igy is veszit a kapacitasabol.( vagyis valahogy szivarog ).A kemiai valtozasokrol ami a ho altal bekovetkezhet nem tudok csak feltetelezem hogy valoszinuleg lehetnek.

Most lassan lecserelem az akukat "GP ReCyko +" tipusra nem tudom mi van benne kisebb a kapacitasa csak 2100mA a normal Ni-MH 2700 mA ellenebe de nem kell allandoan kethetente tolteni ha nem hasznalom.Allitolag egy evet is lehet a "fiokba" hagyni feltoltve karosodas nelkul sot alig veszit 15% a toltesbol.
Utanna kell nezzek hogy mi is az abra ezekkel egyenlore csak reklamot talaltam.
(#) Krisz03 válasza karpi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Helló!

Ha nem is ReCyko-t, de Varta Ready2Use-t használok már egy ideje a fényképezőben. Gyakorlatilag alig van önkisülésük, így biztos lehetek abban, ha kell a fényképező, akkor nem a lemerült akkut fogja jelezni.
Szóval csak ajánlani tudom ezeket az új generációs akkukat.
(#) evildodo válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Szia Krisz!
Egy kicsit nem értem a kapcsolást amit küdltél, de majd agyalok rajta, hátha rájövök Találtam egy ilyent:
http://www.tme.eu/savas-akkumulator-12v-13ah-97x43x53mm-vipow/arts/...2.html
gondolom ez teljesen kimeríti a savas akkumulátor fogalmát Ha egy kicsit pontosítanál az áramkörön, akkor nagyon hálás volnék!
(12V- kell, ha elmegy a hálózat, akkor váltson át akkura!)
evildodo

Nem tudom mit kellene még pontosítanom?! Leírtam, hogy mi marad, a többit (stabilizátorok) el kell hagyni. Ennyi. Ez a pár alkatrész kell csak, amit újra csatoltam (kivágtam a lényeget, az előbbi rajzból).
(#) evildodo válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Én ennél bonyolultabbra gondoltam! Ez nagyon egyszerű, és tökéletes is! Köszönöm!

Szívesen!
(#) nagy hoho válasza karpi hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Helló!A Sanyo Eneloop NiMh akkuja tudja azt amit írtál.Én a fényképező gépemben használok 4 db-ot nagy megelégedéssel.
(#) Action2K válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Én is azokat használom, és már az új generációsak. Hónapokig állt a polcon, aztán betéve a gépbe egy hét nyaralást végigfotóztam, meg még utána 1-2 hónapig heti pár alkalommal. most merült le pár napja.
(#) nagy hoho válasza Action2K hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Megvettem hozzá a saját töltőjét,ami időre tölt. Ezért töltés előtt lemerítem egy kisütővel 1 voltra, igy nem tudja túltölteni.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Ez nekem már bonyolult.
(#) rascal hozzászólása Szept 10, 2009 /

Üdv!

Van egy Palm m105-öm, aminek nem saját akkumulátora van, hanem elemtartója. Most két AAA NiMh akkuról hajtom, ami kb két-három hét üzemidőt tesz lehetővé (elemmel 2 hónapot is bírt). A készülék megbontása nélkül szeretném menet közben tölthetővé tenni. Az elemtartó mérete akkora, hogy a két AAA elem/akku pont elfér egymás mellett. A Palmon max az elemtöltő fedelét buherálnám meg, hogy legyen kivezetés a töltéshez.

A kérdésem az lenne, hogy a NiMh akku kapacitása a gyakorlatban mennyire romlik, ha sűrübben töltögetek rá, mint hogy teljesen lemerülne? A Palm elem töltés kijelzője elemre van kalibrálva, ezért a fullra töltött NiMh-ra is hamar azt mondja, hogy már merülőben van. Ezért arra indikátorra nem számíthatok.
(#) orgiusz hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok!
Nézegettem egy töltőrajzot és ezt a kiegészítő kapcsolást nem igazán értem. Pontosabban milyen inverterről, illetve áramátalakítóról van benne szó?
Valaki segítsen értelmezni, please!
Vagy mindent félreértek és a fetet csak somán be kell kötni a "háromszög" figyelembevétele nélkül?
Mi is az a "háromszög"?

AN3959.pdf

(#) orgiusz válasza orgiusz hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Esetleg használni lehetne egy 74ls04-es IC-t?

74LS04.pdf

(#) mex válasza orgiusz hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Inkább CD 40106
(#) orgiusz válasza mex hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

És az jó lenne szerinted oda? Egyáltalán minek is ez az inverter?
(#) mex válasza orgiusz hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Figyelembe véve, hogy a 74-es széria 5V-os tápfeszültséget igényel, ami nem képes teljesen nyitni-zárni a fetet, javasoltam a 40106-ot.
A kapcsolást nem ismerem, nem tudom mi vezérli az inverteteket, mindenesetre a fetek akkor nyitnak, ha az inverterek bemenetén levő felhúzóellenállást testeled.....
(#) karpi válasza rascal hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Nem sima Ni-MH aku kell hanem ReCyko tipusu ami ugy viselkedik mint egy normal szarazelem nem igenyel allando toltest nagyon jicsi az onkisules , allitolag 1 evet kibir a fiokba. Meg nincs sok tapasztalatom most vettem az elso 4 darabot .
(#) karpi válasza orgiusz hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Invertery elvalaszto valamint "buffer"-kent tettek oda , tulajdonkeppen logikai aramkor az inverter ka bemeneten "H" ( magas szint ) van a kimeneten "L" alacsony szint lessz es forditva , ezert inverter .
Ezek MOS inverterek gomdolom igy 15V koruli tapfeszultseggig lehet hasznalni es jol kivezerlik a MOSFET kapcsolo tranzisztotokat .A MOSFET kapcsolok azert jok mert nagyon kicsi a belso ellenallas "nyitott" alapotban , 0,1 Ohm vagy talan meg kisebb tipustol fuggoen.Igy kisebbek lesznek a vesztesegek ha impulzusban hasznaljak ...el kel olvasni a cikket ..
(#) rascal válasza karpi hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Köszi, az ötletet! Rákerestem, és úgy látom ódákat zengenek róla (akik árulják ). Egyikben azt írják, hogy 4-szer annyi fényképet lehet ezzel használt fényképezővel készíteni, mint alkaline elemessel. Én úgy tudom a sima elemekben az egyszeri használhatóságért cserébe sokkal több kakaó fér, mint egy ugyan olyan méretű akkuba. Vagy a nagy gyártók elemeiben (pl Duracell) nem alkaline van?

Szerencsére azt írják, hogy az eddigi töltőkkel is tölthető, úgyhogy egy ezekhez hasonló töltő építésével működnie kellene. Mondjuk, hogy hőmérőt hogy biggyesztek oda, azt nem tudom. Annyi helyem van, ami a két AAA henger, meg helyüknek kialakított passzentos téglatest alakú tartó térfogatkülönbsége megenged.

Kb 5 éve itt a 8. kerületben Kínában vettem Bluebaby akkukat. Azok már akkor AA:2600 mAh, és AAA: 1500 mAh-t "tudtak". Sőt Sony-ból AA: 3800 mAh-st is vettem. Azóta is kicsit csodálkozok, hogy miért van az, hogy a hivatalos helyeken kapható akkuk akkor bőven nem voltak ezeknek az értékeknek a nyomában, de még most sem nagyon... A Sony, az tényleg erősebb mint a vele együtt vett AA-k, de az AAA-kban csalódtam. Mondjuk az is igaz, hogy sohasem vettem a fáradtságot, hogy egy kis próbaáramkörrel lemérjem mit bírnak valójában. Ja, és a Sony honlapján nyoma sincs ilyen akkunak...
(#) Krisz03 válasza rascal hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Idézet:
„Ja, és a Sony honlapján nyoma sincs ilyen akkunak...”

Mert azok nem Sony akkuk, hanem olcsó hamisítványok.

Szerk: Egyébként ezekkel az új generációs akkukkal meg vagyok elégedve (Varta Ready2Use). Többet nem tudok fényképezni velük, mint hasonló kapacitású más akkuval, de az alacsony önkisülés miatt nem kell attól tartani, hogy amikor kell a gép, pont akkor lesz lemerülve.
(#) orgiusz válasza karpi hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szia!
Az eredeti kapcsolásban tranyó van, csak valamiért szerintem lassú lehet. Ezekszerint a fet stabil nyitása és zárása miatt kell a "1" ill. "0" szint.
A Vcc=5V .Azt, hogy a vezérlő ic-ból mi jön ki nem tudom (CCx). Szerinted is jó lenne a CD40106 vagy valami más ötlet? Számít mekkora áramot tud, vagy nincs jelentősége a fet nyitásához?
(#) orgiusz válasza mex hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

CD4049 vagy CD4069 is jó lenne! Ez közvetlen meg tudná hajtani a fetet?
(#) wolf_y hozzászólása Szept 30, 2009 /

Sziasztok.

Lenne nekem egy 3.6V-os 160mAh NIMH akim és neki szeretnék építeni egy egyzserű töltőt. Ha lehet tényleg minél egyszerűbbet. Tudna nekem segíte valaki ebbe.
Előre is köszi mindenkinek.

Üdv
(#) LaciSupreme hozzászólása Szept 30, 2009 /

Sziasztok!

Ugye a NiMh aaku fullra töltve 1,22 Volt. Ahogy merül, úgy csökken a feszültség kb 1 Voltig. Leaglábbis eddig illik.

Namost ezek elég nagy áramot tudnak, vagyis kicsi a belső ellenállásuk.
Hogyha ez igaz, akkor töltés közben is lehúzza a feszültséget a pillanatnyi feltöltött szintre.

Mi van akkor, ha a töltő méri az akku csatlakozásain lévő feszültséget, és ha az eléri az 1,22 (vagy valamivel nagyobb) feszültséget, akkot lekapcsol?

Nem kellene hőt meg időt figyelni, csak a feszt, mint egy egyszerűbb LM317-es lítium töltőnél. Működne?
(#) Krisz03 válasza LaciSupreme hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Röviden, tömören: nemigazán. Egyrészt 1.3-1.4V egy feltöltött cella feszültsége, másrészt inkább a töltés végén fellépő feszültségesést kell figyelni, nem pedig a csúcsfeszültséget. Ezért egyszerűbb inkább időre tölteni.
(#) LaciSupreme válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Mármint elképzelhető, hogy eléri ezt a bizonyos feszt a töltés közepén például? Pedig jó lett volna így megoldani.

Tudom nem ide tartozik, de létezik olyan akku, ami 1,2-1,5 Voltos, és rá lehet tölteni?
(#) proli007 válasza wolf_y hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Hello!
Hát ilyen kicsi aksit, lehet legegyszerűbb, ha pld. 12V-ról töltöd 16mA-el egy mezei ellenállása, és időre. (510ohm/12óra v. 220ohm/5óra)
üdv! prolli007
Következő: »»   16 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem