Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A bekötés ebben a cikkben van benne, a tüskesor 1-es, az LCD 1-es lába (a test), a 2-es a táp, és így tovább. Szóval a 4adatbit most RB2-RB5-ig van bekötve.
Üdv mindenkinek.
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy belepislant egy ams fileba és megnézi, hogy mi lehet a bibi vele? Építettem egy LPT portról DMX 512 re fordító kütyüt. És háát valami nem stimmel mert a kimenet egy kicsit érdekesen viselkedik. Ráakasztottam egy kontrol ledet egy ellenállással es kb 1 másodpercenként villan. És ha jól tudom rendes dmx jelnél nagyon gyorsan kellene vibrálnia. Valamitől nagyon be van lassulva szegény.... Szóval az egész kis projektet becsatoltam kapcsirajzal mindennel együtt. Nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni mi a baj mert itt a munkahelyemen nagy szükség lenne a kütyüre. Előre is köszi srácok... Üdv Idézet: „Szóval a 4adatbit most RB2-RB5-ig van bekötve.” Igen, szoval ezt tedd at az RB3..RB0 -ra, es inkabb a masik kettot vezereld a felso nibble also ket bitjen.
Elnézést, hogy én is belekotyogok, de szerintem az LCD adatvezetékeit tedd vissza az RB4-RB7-re! Az RB1/Rx-en hagyd az RF modult, így tudod használni a beépített USART-ot. Ha az LCD-t nem forrasztod be, hanem tüskesorral csatlakoztatod, akkor programozás előtt az LCD-t levéve a PGD, PGC kivezetésbe nem zavar be, de azokat a vonalakat két jumperral is leválaszthatod.
Ha a hardver USART-ot bekapcsolod, akkor a TX (RB2) kivezetést nem fogod tudni használni másra, így az LCD vezérlésére sem. Azt tedd az RA portra. (Az áramkört célszerű dugaszolós próbapanelon összarakni és úgy fejleszteni a programot.)
Szia!
Az 5V-ról 16F193x eszközök belső feszültség stabilizátorral rendelkeznek, amit az egyik Vcap lábra kötött alacsony ESR kondenzátorral stabilizálni kell. A 2, 7, 10 lábak egyikére egy 100nF - 1µF kerámia kondenzátort kell kötni. A Config 2 szóban a 5. és a 4. bittel kell beállítani, hogy melyik láb legyen a Vcap kivezetés. Ha 3.3V-ról jár, akkor nem kell a feszültség stabilizátor, a Config 2 szóban a 5. és a 4. bittel a "No Vcap" beállítást kell megadni. Szia
Sziasztok !
Pickit2-vel égetnék 18f6680-at , de nem sikerűl. a programozó eredeti és jó is , ellenőriztem másik áramkörrel. A picet felismeri , ki is olvassa csak éppen a beégetés után hibaüzenetet ad "pickit 2 programming failed at program memory address 0x00000". Esetleg aki tapasztalt már ilyet, hol lehet a hiba ? Előre is köszönöm!
Volt már rá példa (más típusnál), hogy a PICkit2 melletti PK2DeviceFile.dat volt hibás. Ha nem a legújabb PICkit2 szoftver van nálad, akkor próbálkozhatsz frissítéssel.
Köszönöm ! Közben meglett a hiba, be kellett kötni az
Avdd és Avss lábakat, ugyan ehhez semmi köze (szerintem) és nem is értem a programozáshoz miért lenne erre szükség, de ez van , rögtön működött.
sziasztok!
Megépítettem egy párhuzamos portra való égetőt WLPT Vpp mini v4 -et. Próbáltam programot beleégetni egy 16F84 es PIC-be de mindig azt irja ki hogy "verify failed at adress 0000h!" IC-prog nevü programot használom. Mi lehet a hiba? köszi a segítséget! üdv: Tiva
Új fejezettel gyarapodott az Ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel c. PICCOLO projekt!
Mutatók, tömbök, szubrutinok A fejezet tartalma: * Mutatók használata C programokban * A PIC18 indirekt címzésmódjainak áttekintése * Mutatók használata assembly programokban * Tömbök használata C programokban * Tömbök kezelése assembly programokban * Karakterfüzérek kezelése * A veremtár * A STKPTR regiszter * Szubrutinok * Szubrutinhívás és visszatérés assembly programokban * Szubrutinhívás és a veremtár kapcsolata * Rekurzív függvényhívás * Dinamikus helyfoglalás * A paraméterátadás szabályai függvényhívásnál * Veremkeret (paraméterátadásra és lokális változókhoz) * A programtároló memória elérése * Változók inicializálása
Úgy látom még bírja a DURACELL nyuszi !
Gratulálok! Steve
Tudja vki hol lehet megnézni, hogy a 18F-es sorozatban mekkora az a max. frekvencia, amivel a belső számlálókat (pl. TMR0-t előosztóval, ill. e nélkül) meg lehet külső órajelről hajtani? Sajna az adatlapban nem találom.
Szia!
adatlap / Electrical Characteristics / AC (Timing) Characterictics / Timer0 and Timer1 external clock timing... Szia
A legtöbb esetben 50 MHz a legnagyobb frekvencia, amit a Timer0 előszámlálóval számlálni bír (min 10 ns alacsony és min 10 ns magas állapotban legyen a bemenet).
Mindez csak akkor igaz, ha az N előszámlálási osztást úgy választottuk meg, hogy a (Tcy + 40 ns)/N nem nagyobb 20 ns-nál. Az AN592 alkalmazási mintapélda leírja, hogy milyen trökkel lehet a Timer0 előosztóját kiolvasni.
Köszönöm mindenkinek a választ. Érdekesen számolják. Én konkrét MHz-et kerestem
Nemcsak a MHz a lényeg, hanem az is, hogy az előszámláló kimenetét szinkronizálni lehessen a belső órajellel. Ez utóbbi meg 0 Hz-től 40 MHz-ig bármi lehet...
Leegyszerűsítve: az A betűs többnyire elAvult típus, az A-betű nélküli pedig egyenesen ősrégi. Különösen a -04 jelzésűek, amelyek csak 4 MHz-es órajelre lettek specifikálva.
Ha beírod a keresőbe a PIC16F873A típusszámot, akkor a Google elvezet a Microchip honlapjára, ahol az adott típusra vonatkozó minden információ (elvileg) össze van gyűjtve. Adatlap, Errata, programozási specifikáció, alkalmazási mintapéldák, s a Referencia Kézikönyv megfelelő fejezetei. (Az más kérdés, hogy a gyakorlatban nincs mindegyik típushoz összeszedve az info, de azért nagy segítség, hogy soknál meg igen... ). A PIC16F873A típushoz is azt írják, hogy inkább a PIC16F883 típust használják az új fejlesztésekhez. (Egyébként az ára is ezt indokolja...)
Mondjuk azert azt nem igy mondanam, hogy elAvult, inkabb ujAbb Bar az biztos, hogy sok "A" tipusnal mar erdemes korul nezni hatha jobban jar az ember egy ujabb fejlesztesu termekkel, ami a piaci verseny miatt mar lehet alacsonyabb aron van, mint a "jol bevalt regi" tipusok.
Sziasztok
Tudna nekem valaki csinálni egy programot Pic 12f629-be. Annyit kellene tudnia, hogy a 3 lábán kapna 5v-ot és kb 1s múlva kiadná az 5v-ot a 6 lábán. Van egy ilyen hexem állítólag így van megírva ne nem így működik. itt a hex:
Ezt inkabb az Aprohirdetesek koze kellene tenni...
6 lábon biztosan nem fog jelet kiadni, mert a 8 lábából a tápfesz, a föld és az MCLR láb (ami I/O funkcióban is csak BEMENET lehet) hármat elfoglal, marad tehát 5.
Mellesleg ehhez minek PIC?!
Ah!
Idézet: „a 3 lábán kapna 5v-ot és kb 1s múlva kiadná az 5v-ot a 6 lábán.” ... ha talan nem sporolnad le a pontot a szamok utan, akkor egyertelmu lett volna, hogy a 3. (harmadik) ill 6. (hatodik) labrol beszelsz... (es nem 3 db lab es utana 6 db lab -- nem csak en ertettem felre, hanem icserny is) Amugy nem ertem, hogy miert szeretned ezt a nagyon egyszeru feladatot massal megcsinaltatni -- nem tudom, hogy mihez kell, de ez olyan szogbeveresert 1000Ft jellegu feladat: Mikor kerdezi a megrendelo miert 1000Ft egyetlen szog beverese, a mester valasza: "1Ft a szog beverese... csak 999Ft hogy tudom hova kell beverni..."
Hali
El tudná valaki magyarázni hogy a comparator modul és a voltage reference modul hogyan működik és mire lehet használni? Átnéztem pár doksit, de angol tudás híján nem jöttem rá sajnos.
Igen már olvatam, de nemsokat ír a témáról csak megemlíti hogy van ilyen.
Meg tudná-e esetleg nézni valaki a hex tartalmat hogy miért nem úgy működik ahogy kellene?
Aki ért hozzá, mert a program íráshoz nem értek.
A hex egy lefordított kód. Ebből visszafejteni a programot nagyobb meló mint megírni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |