Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A bekötés ebben a cikkben van benne, a tüskesor 1-es, az LCD 1-es lába (a test), a 2-es a táp, és így tovább. Szóval a 4adatbit most RB2-RB5-ig van bekötve.
Üdv mindenkinek.
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy belepislant egy ams fileba és megnézi, hogy mi lehet a bibi vele? Építettem egy LPT portról DMX 512 re fordító kütyüt. És háát valami nem stimmel mert a kimenet egy kicsit érdekesen viselkedik. Ráakasztottam egy kontrol ledet egy ellenállással es kb 1 másodpercenként villan. És ha jól tudom rendes dmx jelnél nagyon gyorsan kellene vibrálnia. ![]() ![]() Idézet: „Szóval a 4adatbit most RB2-RB5-ig van bekötve.” Igen, szoval ezt tedd at az RB3..RB0 -ra, es inkabb a masik kettot vezereld a felso nibble also ket bitjen.
Elnézést, hogy én is belekotyogok, de szerintem az LCD adatvezetékeit tedd vissza az RB4-RB7-re! Az RB1/Rx-en hagyd az RF modult, így tudod használni a beépített USART-ot. Ha az LCD-t nem forrasztod be, hanem tüskesorral csatlakoztatod, akkor programozás előtt az LCD-t levéve a PGD, PGC kivezetésbe nem zavar be, de azokat a vonalakat két jumperral is leválaszthatod.
Ha a hardver USART-ot bekapcsolod, akkor a TX (RB2) kivezetést nem fogod tudni használni másra, így az LCD vezérlésére sem. Azt tedd az RA portra. (Az áramkört célszerű dugaszolós próbapanelon összarakni és úgy fejleszteni a programot.)
Szia!
Az 5V-ról 16F193x eszközök belső feszültség stabilizátorral rendelkeznek, amit az egyik Vcap lábra kötött alacsony ESR kondenzátorral stabilizálni kell. A 2, 7, 10 lábak egyikére egy 100nF - 1µF kerámia kondenzátort kell kötni. A Config 2 szóban a 5. és a 4. bittel kell beállítani, hogy melyik láb legyen a Vcap kivezetés. Ha 3.3V-ról jár, akkor nem kell a feszültség stabilizátor, a Config 2 szóban a 5. és a 4. bittel a "No Vcap" beállítást kell megadni. Szia
Sziasztok !
Pickit2-vel égetnék 18f6680-at , de nem sikerűl. a programozó eredeti és jó is , ellenőriztem másik áramkörrel. A picet felismeri , ki is olvassa csak éppen a beégetés után hibaüzenetet ad "pickit 2 programming failed at program memory address 0x00000". Esetleg aki tapasztalt már ilyet, hol lehet a hiba ? Előre is köszönöm!
Volt már rá példa (más típusnál), hogy a PICkit2 melletti PK2DeviceFile.dat volt hibás. Ha nem a legújabb PICkit2 szoftver van nálad, akkor próbálkozhatsz frissítéssel.
Köszönöm ! Közben meglett a hiba, be kellett kötni az
Avdd és Avss lábakat, ugyan ehhez semmi köze (szerintem) és nem is értem a programozáshoz miért lenne erre szükség, de ez van , rögtön működött.
sziasztok!
Megépítettem egy párhuzamos portra való égetőt WLPT Vpp mini v4 -et. Próbáltam programot beleégetni egy 16F84 es PIC-be de mindig azt irja ki hogy "verify failed at adress 0000h!" IC-prog nevü programot használom. Mi lehet a hiba? köszi a segítséget! üdv: Tiva
Új fejezettel gyarapodott az Ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel c. PICCOLO projekt!
Mutatók, tömbök, szubrutinok A fejezet tartalma: * Mutatók használata C programokban * A PIC18 indirekt címzésmódjainak áttekintése * Mutatók használata assembly programokban * Tömbök használata C programokban * Tömbök kezelése assembly programokban * Karakterfüzérek kezelése * A veremtár * A STKPTR regiszter * Szubrutinok * Szubrutinhívás és visszatérés assembly programokban * Szubrutinhívás és a veremtár kapcsolata * Rekurzív függvényhívás * Dinamikus helyfoglalás * A paraméterátadás szabályai függvényhívásnál * Veremkeret (paraméterátadásra és lokális változókhoz) * A programtároló memória elérése * Változók inicializálása
Úgy látom még bírja a DURACELL nyuszi !
![]() Gratulálok! ![]() Steve
Tudja vki hol lehet megnézni, hogy a 18F-es sorozatban mekkora az a max. frekvencia, amivel a belső számlálókat (pl. TMR0-t előosztóval, ill. e nélkül) meg lehet külső órajelről hajtani? Sajna az adatlapban nem találom.
Szia!
adatlap / Electrical Characteristics / AC (Timing) Characterictics / Timer0 and Timer1 external clock timing... Szia
A legtöbb esetben 50 MHz a legnagyobb frekvencia, amit a Timer0 előszámlálóval számlálni bír (min 10 ns alacsony és min 10 ns magas állapotban legyen a bemenet).
Mindez csak akkor igaz, ha az N előszámlálási osztást úgy választottuk meg, hogy a (Tcy + 40 ns)/N nem nagyobb 20 ns-nál. Az AN592 alkalmazási mintapélda leírja, hogy milyen trökkel lehet a Timer0 előosztóját kiolvasni.
Köszönöm mindenkinek a választ. Érdekesen számolják.
![]() ![]()
Nemcsak a MHz a lényeg, hanem az is, hogy az előszámláló kimenetét szinkronizálni lehessen a belső órajellel. Ez utóbbi meg 0 Hz-től 40 MHz-ig bármi lehet...
![]()
Leegyszerűsítve: az A betűs többnyire elAvult típus,
![]() Ha beírod a keresőbe a PIC16F873A típusszámot, akkor a Google elvezet a Microchip honlapjára, ahol az adott típusra vonatkozó minden információ (elvileg) össze van gyűjtve. Adatlap, Errata, programozási specifikáció, alkalmazási mintapéldák, s a Referencia Kézikönyv megfelelő fejezetei. (Az más kérdés, hogy a gyakorlatban nincs mindegyik típushoz összeszedve az info, de azért nagy segítség, hogy soknál meg igen... ). A PIC16F873A típushoz is azt írják, hogy inkább a PIC16F883 típust használják az új fejlesztésekhez. (Egyébként az ára is ezt indokolja...)
Mondjuk azert azt nem igy mondanam, hogy elAvult, inkabb ujAbb
![]()
Sziasztok
Tudna nekem valaki csinálni egy programot Pic 12f629-be. Annyit kellene tudnia, hogy a 3 lábán kapna 5v-ot és kb 1s múlva kiadná az 5v-ot a 6 lábán. Van egy ilyen hexem állítólag így van megírva ne nem így működik. itt a hex:
Ezt inkabb az Aprohirdetesek koze kellene tenni...
6 lábon biztosan nem fog jelet kiadni, mert a 8 lábából a tápfesz, a föld és az MCLR láb (ami I/O funkcióban is csak BEMENET lehet) hármat elfoglal, marad tehát 5.
Mellesleg ehhez minek PIC?! ![]()
Ah!
Idézet: „a 3 lábán kapna 5v-ot és kb 1s múlva kiadná az 5v-ot a 6 lábán.” ... ha talan nem sporolnad le a pontot a szamok utan, akkor egyertelmu lett volna, hogy a 3. (harmadik) ill 6. (hatodik) labrol beszelsz... (es nem 3 db lab es utana 6 db lab -- nem csak en ertettem felre, hanem icserny is) Amugy nem ertem, hogy miert szeretned ezt a nagyon egyszeru feladatot massal megcsinaltatni -- nem tudom, hogy mihez kell, de ez olyan szogbeveresert 1000Ft jellegu feladat: Mikor kerdezi a megrendelo miert 1000Ft egyetlen szog beverese, a mester valasza: "1Ft a szog beverese... csak 999Ft hogy tudom hova kell beverni..."
Hali
El tudná valaki magyarázni hogy a comparator modul és a voltage reference modul hogyan működik és mire lehet használni? Átnéztem pár doksit, de angol tudás híján nem jöttem rá sajnos.
Igen már olvatam, de nemsokat ír a témáról csak megemlíti hogy van ilyen.
Meg tudná-e esetleg nézni valaki a hex tartalmat hogy miért nem úgy működik ahogy kellene?
Aki ért hozzá, mert a program íráshoz nem értek. ![]() ![]() ![]()
A hex egy lefordított kód. Ebből visszafejteni a programot nagyobb meló mint megírni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |