Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CCS PIC Compiler

Témaindító: (Felhasználó 1542), idő: Ápr 3, 2006
Lapozás: OK   27 / 118
(#) toto válasza potyo hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Hát erre mit is mondhatnék. Mea culpa.

Addig eljutottam, hogy az adatlapot elővegyem, de nekem valahogy nem mondta meg az a kis huncut adatlap, hogy hogyan is kellene csinálni.
(#) icserny válasza toto hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Idézet:
„setup_adc_ports(NO_ANALOGS);”

Ez kevés az üdvösséghez, kell egy
setup_adc(ADC_OFF|ADC_TAD_MUL_0);

sor is!

Mellesleg pont ezek miatt (nem tudni, mire és mit csinál a fordító), kár a CCS C-vel szerencsétlenedni!

A PIC18F14K50-hez egyébként belefogtam egy tananyag készítésébe. Sajnos, még csak az elején járok, de azt is használd egészséggel!
(#) toto válasza icserny hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Korábban szerepelt az általad írt sor is a programban, de úgy is jelentkezett a probléma. Aztán a diliben el kezdtem kitörölgetni részeket, ez is áldozatul esett. Persze most, hogy már működik a portok olvasása, minden visszakerül.
A Potyo által említett kiegészítés oldotta meg a problémát:

#byte ANSEL=0xF7E
#byte ANSELH=0xF7F
...
ANSEL=0;
ANSELH=0;

Eddig PIC16-osokon nem volt bajom a CCS-sel, sőt szeretem, mert ritkán programozgatok, így ugye sokat felejt az ember két program megírása között, és a helpben mindig megtaláltam amit kerestem. Ráadásul a neten talált forráskódokat valahogy úgy írták meg, hogy azok áttekinthetők voltak számomra, szemben a Microchip fejlesztőrendszerében írt sokszor olvashatatlan kódokkal (természetesen ez csak az én benyomásom volt, nem akarok erről vitát gerjeszteni). Persze most szívás volt ez a CCS hiba, de a C18-ban is biztos előfordulnak hasonló hibák. Régebben a CCS optimalizáltságát is dícsérték, bár ez simán lehetett marketing fogás.

Azért rendes tőled, hogy segítesz ebben a fórumban annak ellenére, hogy nem sokba nézed a fejlesztőt.

A tananyag írásához sok kitartást kívánok! Igényesen kialakított oldal. Még hiányos, de látszik a rengeteg ráfordított idő. Ha esetleg lesz benne egy C18 - CCS összehasonltás, arra nagyon kíváncsi leszek.
(#) icserny válasza toto hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Idézet:
„Eddig PIC16-osokon nem volt bajom a CCS-sel”

PIC16 esetén nincs "gyári" C fordító, tehát ott indokolt lehet a használata. Mellesleg ott is produkált hibás kódot (pl. szoftveres i2c-vel történő próbálkozásom esetén).

PIC18 esetén azonban célszerűbbnek látszik a "fősodor" követése (ráadásul a C18 legálisan ingyenes).

Idézet:
„Ha esetleg lesz benne egy C18 - CCS összehasonltás,”

Nem, ilyen nem lesz.
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Idézet:
PIC16 esetén nincs "gyári" C fordító”

A Microchip megvette a Hi-Tech-et, mostmár van bizonyos szempontból gyári fordító.
(#) icserny válasza potyo hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Legalábbis reméljük, hogy arrafelé haladnak a dolgok...

Az MPLAB 8.15-tel települő változattal egyébként voltak gondjaim, mert csak rendszergazda jogokkal akart működni, ami nálam kizáró ok a használatra.
(#) MPi-c válasza toto hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Idézet:
„Régebben a CCS optimalizáltságát is dícsérték, bár ez simán lehetett marketing fogás.”

Hát, lehet. Én írtam már át PIC16-ra programot CCS-ről Hi-Tech-re és az utóbbi lényegesen kisebb kódot kreált.
(#) sysy hozzászólása Szept 18, 2009 /

Itt jártak a CCS-es fiúk és bedobták a 4.093 upgradét a crg filékkel együtt. Hátha érdekel valakit.

sysy

Bővebben: Link
(#) webinas hozzászólása Szept 18, 2009 /

Most ezt mééé csinálja nekem, ha fordítani szeretnék?
Idáig nem nyavajgott.

tn_hiba.jpg

(#) trudnai válasza webinas hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Idézet:
„Most ezt mééé csinálja nekem, ha fordítani szeretnék?
Idáig nem nyavajgott.”

Lejart a demo valtozat proba ideje... Most van az, hogy ha tetszik a termek vedd is meg...
(#) webinas válasza trudnai hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Csak negyvenezer...
Írok a jézuskának! Hátha kiszorítja a konyhapénzből.
Vagy belőlem a szuszt.
(#) webinas hozzászólása Szept 19, 2009 /

Na, egy időre feladom.
Megyek sütök valamit bánatomban.

Újra telepítettem minden, de csak keresi a reg. DLL-t.

Úgy gondolom, hogy mindent előírás szerint csináltam, de nem jó mégsem.

- Csináltam egy PICC könyvtárat a Program Files-be.
- Bemásoltam a .crg fájlokat.
- Majd az info_install szerint a megfelelő sorrendben telepítettem a fájlokat (4.084 verzió)

Ennek ellenére természetesen kereste a crg-ket, majd bemásoltattam a programmal.
Na, ezután kell neki a DLL.
Mit csináljak? Hol keressem?
(#) mtomi8 hozzászólása Okt 5, 2009 /

Sziasztok!

18F4620- as mikrokontrollerrel próbálom elmenteni az EM 406 os GPS által küldött NMEA mondatokat. A GPS-t kipróbáltam egy uart-usb átalakító segítségével a számítógépen és jól működik, folyamatosan küldi a karaktereket.

Kezdésnek írtam egy olyan programot CCS C ben, ami a számítógépről küldött karaktereket elmenti, majd egy adott elemszám után kiírja. Ez is jól működik.

Amikor azonban ezt a GPS által küldött karakterek mentésére szerettem volna használni az első 2 karakter után beragad az UART. Akárhogy próbáltam mindig csak $P jelenik meg.

CCS C-t használok a szokásos #use rs232... direktívával, ide beírtam az ERRORS -t, amely állítólag újraindítaná az UART-ot, ha túlcsordul a karakter a bemeneti tárolóban, de ez sem segít. A karakter beolvasására a getc()-t használom.

Kérlek titeket, ha van bármi ötletetek osszátok meg velem!
(#) (Felhasználó 41115) hozzászólása Okt 5, 2009 /

Sziasztok! Egy alap segitséget szeretnék kérni!
Letöltöttem a CCS PIC Compilert. Hogyan tudom alágyógyitani a PicKit-2 programozót?
Létezik a programhoz magyar nyelvű doksi? (Az angol megvan.)
(#) potyo válasza (Felhasználó 41115) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Szerintem sehogy. A CCS-t tudod beépíteni az MPLAB alá, az MPLAB pedig kezeli a Pickit2-t. Vagy van külső programja a Pickit2-nek, azt tudod használni, ha nem kell debug.
(#) (Felhasználó 41115) válasza potyo hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Van PicKit-2 programmer, (lehet hogy nem erre gondoltál..) azt hogyan kell alágyógyitani hogy az MPLAB ne kelljen?
(#) potyo válasza (Felhasználó 41115) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Mint írtam, szerintem a CCS alá nem lehet beépíteni a Pickit2-t. Link
(#) Jossz válasza (Felhasználó 41115) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Pontosan csakis úgy tudod használni, ahogy Potyo írta. Így összeállítva egy jó szerszámot kapsz. Nem tudok magyar doksi fordításról (időnként én is örülnék neki )
(#) trudnai válasza (Felhasználó 41115) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Idézet:
„Van PicKit-2 programmer, (lehet hogy nem erre gondoltál..) azt hogyan kell alágyógyitani hogy az MPLAB ne kelljen?”

A PICkit2-nek van sajat szoftvere, egyszeruen a CCS altal leforditott HEX-et meg kell azzal fogni es raprogramozni a PIC-edre. Ezt vagy manualisa teszed meg, vagy pediig van olyan opcioja, hogy ha a HEX valtozik akkor a PICkit2 szoftvere azt eszre veszi es automatan mar gyogyitja is ra a celaramkorodre... Debuggolni azonban nem hinnem, hogy lehet a CCS+PICkit2 parossal.
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Ott van potyo leírása. CCs-t berakni az mplab-ba és akkor debugolni is tudod.
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Igen, lattam, koszonom, csak arra reagaltam, hogy MPLAB nelkul hogy lehet a PICkit2-t hasznalni CCS-sel.
(#) (Felhasználó 41115) válasza trudnai hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Köszönöm a korrekt, kimeritő válaszod! Időközben rájöttem a megoldásra.
(#) vicsys hozzászólása Okt 15, 2009 /

Sziasztok
Valaki meg tudna szánni egy rotary encoder rutinnal (sima A+B verzió, nem optikai) ami nem használ megszakítást? (CCS C-ben) Amit írtam bizonytalan, mint a kutya vacsorája... (a delay sem segített)
(#) pepe33 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Én próbáltam megírni megszakítás nélkül , sehogy sem sikerült.
Ha akarod megkeresem azt ami Bport 4-7 megszakitással müködikik.
(#) potyo válasza vicsys hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Szerintem a delay az, ami csak ront a helyzeten... Hogy néz ki a kódod?
(#) vicsys válasza pepe33 hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

pepe!
Megköszönném. Sajnos, konfliktom van az ext_inttel. (valamit nagyon nem vettem észre). Megnézném a te kódodat, hátha...
Potyo mester!
Itt van:

encoder.c

(#) pepe33 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 15, 2009 /

Itt van pár rutin.
Azt amit kerestem nem találtam de ha jól emlékszem ezek is müködnek.

ENCODER.ZIP

(#) vicsys válasza pepe33 hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Köszönöm!
(#) Petika hozzászólása Okt 16, 2009 /

Sziasztok!
CCS alatt próbálkozok egy 18f4580-as PIC-el, és egy HD44780-kompatibilis 2*16-os LCDvel, de sehogy se akar működni PicKit2-vel próbálkozok, MPLAB segítségével.
Ez a programom:
#include <18F4580.h>
#FUSES HS //High speed Osc (> 4mhz)
#FUSES MCLR //Master Clear pin enabled
#use delay(clock=40000000)
#include < lcd.c >
void main()
{
delay_ms(100);
lcd_init();
delay_ms(100);
while (TRUE)
{
printf(lcd_putc, "\f");
delay_ms(100);
printf(lcd_putc, "Hello!");
delay_ms(100);
}

}

Amikor lefuttatom a programot akkor elvileg ki kéne írnia a "Hello!"-t 200ms-onként. Ennek ellenére, mindig más-mást ír ki, van olyan amikor jól kiírja a Hello!-t van úgy, hogy Hellof! van úgy hogy csak egy felkiáltójelet látok, de olyan is, hogy semmit, vagy össze-vissza különböző karaktereket, és 1-2 stimmel csak. (ráadásul nem is oda írta ahova kellene)
Bekötésem:
D0 enable
D1 rs
D2 rw
D3 Üres
D4 D4
D5 D5
D6 D6
D7 D7

Kipróbáltam lassabb kristállyal is (4.433619 Mhz), akkor tökéletesen kiírja, mindig ugyan oda a szöveget, DE, minden karakter után kihagy egy szünetet. Amikor egy 10Mhz-esel próbáltam akkor megint összevisszaságokat írt ki.
Próbáltam egy 16F877-es PICel is, és azzal is ugyan ezt produkálta.
Nincs valami ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
Köszi előre is!

Petika
(#) vicsys válasza Petika hozzászólására (») Okt 16, 2009 /

Az RW-t ideiglenesen kösd le testre és úgy próbáld ki.
Következő: »»   27 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem