Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   40 / 211
(#) potyo válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Bár nem segít, de áruld már el, hogy miért nem eleve olyan klónt építettél, ami mindenféle feszültségű chiphez jó?
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia!

Mérd meg a laptop USB feszültségét. Ha ez alacsony, akkor a PicKit2 szoftvere csak nagyobb kitöltéssel tudja elérni a megkívánt Vpp értéket. A nagyobb kitöltés pedig nagyobb átlagáramot eredményez. Ha Vpp hibát is jelez, akkor már foyamatos impulzus sorozattal sem sikerül a Vpp előállítása.

Szia
(#) MolnarG válasza potyo hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Mert kb. fél éve meg van a klón, de csak nemrég merült fel, hogy dsPIC-et kéne programozni. Másrészt akkor még vajmi keveset tudtam ezekről a dolgokról. Harmadrészt a szilva féle programozót könnyebbnek tűnt elkészíteni házilag egyoldalas nyák lévén. De lehet majd egyszer megcsinálom a watt féle programozót is. Remélem a válaszom elég kimerítő volt és rátérhetünk a hogyanra.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szerintem a legegyszerűbb megoldás az usb feszültség problémáira egy usb hub minek van külső tápja is ott stabilan van fesz akár 1A-ig is holnap megmérem! Az óra tervekkel is haladok holnap felteszem a rotorok végleges terveit átvizsgálásra off
(#) _JANI_ válasza edison14 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Ha nem titok megkérdezem mégegyszer.
Melyik MPLAB verzióval volt a gond?
(#) watt válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Igen, szükséges a Vpp korlátozása is, ha a PIC programozási adatlapja ezt így írja elő(nem írod milyen dsPIC-ed van...). A megoldásra jó a zener, csak tegyél elé egy 470ohm-os ellenállást, amin eshet a fesz...
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Az USB hub is csak 5V-ot ad ki max, ami ha őszinték akarunk lenni, még mindig kevés, illetve éppen határeset szerint lenne elég, elvileg, ha azt nézzük, hogy 400mV kb. esik a diódán és a többi soros ellenállásokon(kábel, kapcsolótranyók, panel, stb...) A megoldás egy kapcsolóüzemű táp lenne, de mivel működik a PK2 a legtöbb esetben 4,5V Vdd-vel is, erre úgy tűnik nincs igény. Pedig csak egy pici IC lenne az egész...
(#) zsoltee0001 válasza patexati hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Hali

Mérd meg mekkora a fesz. esés (működés közbe) a USB kábelen.
Nézd át a mini USB csatlakozóját, a legjobb ha acetonnal mosod ki. Amikor legelőször mostam le denaturált szesszel a panelt, a leoldott gyanta befolyt az USB csatiba és szépen megkeményedett, nem is bírtam bedugni a mini usb-t, még jó, hogy nem erőltettem.
Tudom, írtad, hogy lemostad, de egy kis áztatás nem árt neki.
üdv
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Jó reggelt! Nagyon érdekes mérési eredményeim vannak! Az asztali gépnél 4,85V az usb fesz és ezzel megy is tökéletesen bekapcsolt VDD esetén a VDD feszültség 4,52V ,bekapcsolt VDD VPP esetén a VDD4,47V a VPP12,6V ,terhelten az USB feszültsége 4,84V.
A laptopon más a helyzet! Pont fordítva van minden miről beszéltünk! Az usb feszültség 5,1V bekapcsolt VDD esetén a VDD feszültség 4,72V,bekapcsolt VDD és VPP esetén (melegszik az induktívítés) VDD4,4V VPP9,1V terhelten az USB feszültsége 4,83V. Tehát a baj a feszültségből adódik és TÚL MAGAS a fesz a laposon ez a baj a 3 tized volt magasabb feszültség már ilyen hatással van a klónra.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Szia!

Azt kellene megvizsgálni, hogy a laptopon a Vpp miért csak 9.1V. A melegedés abból fakad, hogy a 12.6V nem áll elő, a visszamérés szerint a kitöltést növelni kellene. De hiába növeli a program a feszültség nem emelkedik tovább.

Szia

Neked most a 220uH van bent? Ha igen cseréld ki 470-re, vagy 680-ra. Sajnos nálam nem jöttek elő ezek a problémák, ezért szerepelt a 220uH a tervben. Ez hiba volt, már kijavítottam a cikkekben. Ha emiatt valakinek elszállt a PIC, azoktól elnézést kérek, annak ellenére, hogy semmilyen garanciát az ember nem tud vállalni egy internetes cikk kapcsán!

Szia! 680-as van bent mert élesztés elött cseréltem! Szerintem több mint 5V az usb fesz ez lehet a probléma oka valami nem szereti szilváé bírja egyelőre akkor nem használom a laposról asztalival tökéletes. Au usb feszültségeket nem tudom lehet e módosítani az xp alól Laptop biosában állítani nem lehet ilyen téren semmit

Lehet, hogy érdemes lenne a laptopon a PK2 saját programjával lefuttani egy feszültség kalibrációt a leírtak szerint. Hátha helyreállnak a dolgok. Ekkor a feszültségeltérés nem okozhatna ilyet egyébként, ezért nem értem mi a baja a firmware-nek...
(#) zsoltee0001 válasza watt hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Szia

Nem lehet, hogy 5V feletti USB fesz esetén sok a 680uH?
Lehet ki kellene próbálni 470uH-vel, de ez csak 1 tipp.
Nálam nincs ilyen probléma, pedig az usb fesz 5,13 V.
üdv

A saját szoftver is meg az MPLab is ugyanzt produkálja Még tesztelek majd és írok mi lett az eredmény Kiveszem a firmwaret a szilva féléből az biztos jó most majd azt próbálom még meg!

Rendben, de kalibrálni azért nem ártana!
(#) edison14 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

A 8.40-es MPLAB-al.
(#) _JANI_ válasza edison14 hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Ok! Köszönöm. Mert én még "csak" a V8.36-ossal ismerkedem még... :sniffles:
Pedig nem rég töltöttem le.

Áttettem a firmwaret kalibráltam a hejzet változatlan Ha lesz időm egyik nap megpróbálom labortápról adni neki a feszültséget. Ha akkor is melegszik akkor a szoftveres hiba lehet csak! Akár maga a windows usb gyökérhubnál is lehet valami probléma de elöbb minden mást ki kell zárni! Csinálok is egy külső táplálású usb átalakítót,hogy ne keljen gányolni
(#) bbatka válasza patexati hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Olvasgatom már egy ideje a párbeszédeteket. Már egyszer neki is kezdtem írni, de aztán meggondoltam magam. Szóval én egy MC34063-an alapuló kapcsoló üzemű átalakítóval küszködtem a napokban (2,6V ->12V). A terhelés 80mA. Első körben egy ellenállás kinézetű 100uH-is tekercset használtam. A kimenő feszültség a terhelés hatására leesett 5V-ra. Nosza kicseréltem egy 330uH-re. Semmit nem változott a helyzet. Az induktivitás és az IC is nagyon melegedett. Gondoltam meghajtónak berakok egy BD139-et. Semmit nem javult a helyzet. Aztán végül egy kis toroid vasmagra tekertem úgy kb.30 menetet 0,4mm-es huzalból. Jelenleg sem a tekercs sem pedig a tranzisztor nem melegszik. A kimenő fesz 9,5V a terhelés mellett. Szóval az a véleményem hogy cseréld le a tekercset egy nagyobb áram terhelhetőségűre.
(#) patexati válasza bbatka hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Gondoltam rá én is de a másik gépen miért jó a szilva féle meg mindegyikkel jó a tekercsek megegyeznek! Tekerni tudok csináltam induktívításmérőt de szerintem más lesz a baj!
(#) tellhun hozzászólása Nov 4, 2009 /

Most látom, hogy az apróba van egy eredeti Pickit2. Miben jobb ez mint az itt építgetett klón?
(#) potyo válasza tellhun hozzászólására (») Nov 4, 2009 /

Az eredetivel teljesen megegyező klóntól semmivel sem jobb, max annyival, hogy van egy szép doboza. A legtöbb klónból több-kevesebb ritkán használt funckió ki van hagyva a minél alacsonyabb alkatrészigény miatt.
(#) _JANI_ válasza tellhun hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

[OFF]Az elsőkézbőll vett eredetihez garancia is jár!...
(#) Hp41C válasza bbatka hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Szia!

Nem elég az induktivitás cseréje, gyors kapcsoló tranzisztor is kell. Ha a tranzisztor lassú és/vagy telítéses üzemmódba kerül, akkor a bazis vezérlés kikapcsolása után még tovább vezet (telítésnél amíg a többlettöltés ki nem ürül belőle). A kikapcsolás nem lesz határozott, az indukált feszültség értéke csökken.

A BD139 hangfrekvenciás (vég)erősítőbe tervezett, elég lassú példány, inkább a 2N2219, ami kapcsoló üzemre tervezett tranzisztor.

Szia
(#) bbatka válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Valóban jobb lenne, de a BD-nek nagyobb a terhelhetősége. A katalógus lapok alapján a BD 139 határfrekije 250MHz (elvileg). Éppen most olvastam egy cikket arról hogy annak idején URH meghajtó tranzisztorként használták (1983-as RT). Tulajdonképpen FET-et is használhattam volna.
(#) szilva válasza patexati hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Érdemes lenne szkóppal ránézni az USB tápfeszre a laptop esetében. Ezt írod:

Idézet:
„Az asztali gépnél 4,85V az usb fesz ... terhelten az USB feszültsége 4,84V.”

Idézet:
„(a laptopon) Az usb feszültség 5,1V ... terhelten az USB feszültsége 4,83V.”

Az az 5.1V->4.83V esés kicsit soknak tűnik, a (terheletlen) Vpp bekapcsolása nem kellene, hogy akkora többletárammal járjon ami ezt a feszültségesést előidézi. Én inkább arra gondolok, hogy roppant beesések vannak a tápban és egyenfeszmérővel ezt az átlagot látod. Ekkor történhet olyan, hogy folyamatosan jár a Vpp pumpa, erőlködik, és mégsem képes előállítani a kellő Vpp feszültséget. Watt klónjában úgy látom, hogy van 10µF a tápon, az be van építve? Esetleg azt megnövelni 33-47µF környékére nem javít a helyzeten?

Egyébként korábban elhangzott itt, hogy a Vpp pumpánál a kitöltési tényezőt változtatná a PK2 firmware-e igény szerint. Nos, igaz, hogy már elég régen volt, amikor néztem a firmware-t, de akkor ezt a részt kielemeztem elég alaposan, és nem így csinálta (szerintem ezen nem is változtattak azóta). Az történik ugyanis, hogy a kezelőprogi a PC-ből leküld valamiféle "scriptet" a firmware-nek, ami alapján a kérdéses chip programozása történik. Ebben a scriptben valahol van egy érték, ami a Vpp pumpa kitöltési tényezőjét és a kívánt Vpp feszültséget határozza meg, a Vpp pumpát vezérlő CCP modul PWM kitöltési tényezőjébe az itt megkapott érték kerül, és ez nem is fog változni a továbbiakban. A Vpp szabályozása annyiból áll, hogy egy elég sűrű, rendszeres interrupton belül A/D-vel megméri a Vpp-t és összehasonlítja a kívánt értékkel, majd az összehasonlítás alapján a PWM-et ki- vagy bekapcsolja. Azaz maximum annyi történik, hogy az előre beállított kitöltési tényezővel folyamatosan fog kapcsolgatni a pumpa, amennyiben nem sikerül elérni a cél Vpp-t. Ezért is tartom jobbnak a saját kezelőprogramjával használni a PK2-t és nem az MPLAB-ból, mivel ezeket a chipek kezeléséhez szükséges "scripteket" az MPLAB akár más paraméterekkel tartalmazhatja, mint a PK2 progi. Nekem is volt már gondom olyanból, hogy a Vdd bekapcsolása után túl keveset várt az MPLAB, és szövegelt, hogy nincs meg a megfelelő érték. Pedig csak kicsit többet kellett volna várnia. A PK2 kezelőprogija eddig még mindent korrekten kezelt.
(#) Hp41C válasza bbatka hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

Szia!
Ha teljesítmény és sebesség egyszerre kell, akkor a BUZ41, BUZ42, stb. típusokat ajánlom. Még nem láttam kapcsoló üzemű tápot BD13x tranzisztorral. Letöltöttem hat BD13x adatlapot, de semilyen kapcsolási idő, kapacitás, töltéstárolási értéket nem találtam rajtuk, tervezésükkor nem a kapcsolási sebesség volt a cél...
Szia
(#) MolnarG válasza watt hozzászólására (») Nov 5, 2009 /

A programing specification-ban találtam egy ilyet:

Idézet:
„The programming voltage applied to MCLR is VIH,
which is essentially VDD in the case of dsPIC33F/
PIC24H devices.”

Azaz ha a Vdd-m 3.3V akkor a Vpp is jó lesz 3.3V-nak... Holnap ráeszkábálom az ellenállást és a zénert. Egyébként a uC egy dsPIC33FJ256GP710. Kösz a sgítséget.

Üdv.
(#) watt hozzászólása Nov 7, 2009 /

Veletek már volt olyan, hogy nem indult a PICKit2 programja? Újratelepítettem, a legfrissebbet letöltöttem, de nem indul el. Eddig futott.
.NET-et is újratelepítettem, de azt nem olyan egyszerű leírtani, ezért szerintem nem is sikerült, bár most csak az van fenn, amit a gyártó mellé ajánl.
Mi lehet a gond?
Következő: »»   40 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem