Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ezt mind IDE módban közölte? Ha igen akkor meg a Chipset ismeretlen a számára. Gondolom annak driverét kelett belekaparni, nem?
Csak ezt tartom logikusnak, mert az IDE SATA stb. szabványok rögzítettek. Ennyi erővel, minden gyártó modjuk más csalkozóval adhatná piacra sata IDE eszközét.
Tulajdonképpen nekem sem akart felmenni a windoz, ezért tiltottam a SATA natív módot, és ilyenkor IDE emuláció van.
Nem emlékszem már, mit lehetett állítani a BIOS-ában. Valószínűleg erre vonatkozóan semmit. De ha van AHCI mód, miért ne használjam?
Idézet: „-Támogatja ahot plug módod, azaz menet közben leválasztható, ha ezt a merevlemez is támogatja. (nincsen késleltett írás!)” Ezt csak bizonyos oprendszer/vezérlő/driver hármas tudja. Pl. az Intel ICHx vezérlők XP alatt nem támogatják a SATA hot plug-ot, Vista alatt igen. Idézet: „"átrendezi" az olvasást / írást” Ez a Native Command Queueing (NCQ), és az újabb SATA vinyók már mind támogatják. Tudomásom szerint vezérlőtől függetlenül. Idézet: „kergették egymást egy vonalban mindenen keresztül.” Hosszú lehetett a kifutópálya... ööö, akarom mondani, a sínpár... Amilyen sebességgel ezek mozogni tudnak...
Idézet: „Ez a Native Command Queueing (NCQ), és az újabb SATA vinyók már mind támogatják. Tudomásom szerint vezérlőtől függetlenül.” Helyesbítek, mind támogatják de nem használják ki, míg a natív mód nem engedélyezett! Ez a fejtett energia gazdálkodásra is érvényes, és a winyónak meg kell kapni a 3,3V -ot is ilyenkor. Nekem normál IDE módban 75m/s az adatátvitel, és 82MB/s -ra felment. Ez nem is annyira észrevehető. Viszont amikor apró fájlokat másolok, akkor ez jelentős gyorsulást eredményezett. Kipróbáltam: 20000db *ico fájlt másoltam merevelmezről, merevlemezre. Fele annyi idő alatt birkózott meg mindezzel AHCI módban! :yes:
Most vista-t szeretnék telepíteni, BIOS-ban olyat lehet állítani ezek közül amiket említettetek, hogy RAID os SCSI card boot, és AHCI enabled vagy disablebled
A boot eszközöknél meg van CD-ROM, SCSI, HDD-0-1-2-3...stb, Floppy, stb. Ha SCSI-t választom, akkor megáll egyszerűen annál a képernyőnél amikor be kéne mondja nekem, hogy nyomjon meg egy gombot a lemezről való indításhoz, ha CD-rom-ot választok akkor meg egyszerűen átugorja azt és mindjárt vinyóról boot-ol. IDE emulation-t nem találtam sehol.
Bocs az nem AHCI hanem APIC mode enabled vagy disabled, de ezt nem tudom mit jelent.
Ezt csak bizonyos oprendszer/vezérlő/driver hármas tudja. Pl. az Intel ICHx vezérlők XP alatt nem támogatják a SATA hot plug-ot, Vista alatt igen.
Nekem ICH8 vezérlőm van az asztali gépemben, és a laptopomban ICH7. Mind a kettőben támogatja a driver ahot-plug -ot. Megviszgáltam dignosztikai szofterral ahardver kiépítést, és atámogatásokat, és biztonsági mód meg is van jelölve. Tapasztalat: A gépen amikor lehúztam csatiját, megfygott ( mert várt a merevlemezre), és amikor visszadugtam, akkor már működött tovább minden, és irta máris hogy adat elveszett, mert akésleltett írás nem sikerült. Mind ezt AHCI módban is kipróbáltam, és csak meg sem "érezte" a rendszer. IDE módban, még rá is kellett, keresnem, hogy felismerje hardvert, AHCI ben, mintha csak egy pendrive -ot csatlakoztattam volna, és már műkdött is. Ez amolyan teszt volt szintén, egy agyonhasznált vinyóval.
Az előrehozott programozású erőforrás(órajel) vezérlőt jelent. (Advanced Programmable Interrrupt Controller)
Pontosítson valaki az Advanced -el, most egy kicsit zárlatos az agyam.
De...akkor ezt még magyarul sem értem. Ez mit jelent pontosan?
Ez az eszköz rendeli a megszakításokat az eszközökhöz.
Pl amikor azt tapasztalod hogy a gép megfagyott, az azért ven mert pl a merevelemz vezérlő küldött egy megszakítást hogy ő akarja igénybe venni a rendszerbuszt, mert egy alkalmazás kérte, hogy nyomja be amemóriába, és addig többi folyamat futását felfüggeszti a rendszer. Általában csak egy időszeletre veheti igénybe és ezután vissza kell adni a rendszernek, és tegyük fel hardver hiba van, az erőforrás kezelő megszakítja a futását az eszköznek, és megvonja véglegesen az erőforrásait. Természetesen ez egy kritikus harverelemnél nem történhet meg, ekkor, kékhalálall megáll a rendszer, és az SMSS.EXE tájékoztat a hardver hibáról.
Szerintem írd meg, milyen lap ez, hátha bele tudunk nézni a BIOS menüjébe.
Amúgy ha kap áramot és az adatkábel is jól rá van dugva, akkor CD-ROM-ként bootolnia kell a meghajtóról (ha úgy adod meg, hogy az legyen az elsődleges eszköz, akkor mindenképp). Ellenőrizd az összes boot-tal kapcsolatos beállítást.
Advanced Programmable Interrrupt Controller = Fejlett Programozható Megszakítás Vezérlő
Szó szerinti fordításban.
Most ezt nem nagyon értem, de nem baj. A lényeg hogy akkor az jó nekem, ha ez bekapcsolva van, vagy az ha ez kikapcsolva?
Ha kikapcsolva van, akkor meg kell várni az adott eszköznek azt amíg az éppen igénybevevő eszköz befejezi a rendszer erőforrás felhasználást, és csak azután veheti ő is igénybe? Ha meg be van kapcsolva akkor jöhetnek ezek a megszakítások, hogy elvileg gyorsabb legyen a rendszer működése. Kb ezt jelenti?
Én be szoktam kapcsolni, de a boot problémádhoz semmi köze ennek a beállításnak.
ASUS A7n8X-E Deluxe alaplap.
Nos ami ATA csatlakozós CD-ROM az eddig hiba nélkül boot-olt mert az ugye az IDE csatlakozójára volt kötve az alaplapnak, de ez nem oda van, hanem SATA. Így nem is akar menni, sőt amikor először betettem a gépbe egy jumpert át kellett dugni, hogy egyáltalán működjön, és csak a windows látja.
A jumpernek semmi jelntősége nincsen, azt csak régebbi csipszetek miatt kelett használni (ICH5) amik még egy része bugosak voltak, és nemtudják megfelőlen beállítni az adatátvitel módot, és a sebességet.
Hapro! Azért nem tudja kezelni a widozod a SATA portokat, mert ez egy intengrált SAS vezérlő "kártya".
Ehhez mindenképpen illesztőprogram szükségeltetik. Ez még az első generációs SAS vezrélő, és többekközött a hot -plug -ot sem támogatja. Intengrálnod kell a telepítőbe az illesztőprogramot. Ha letöltesz egy illesztőprogramot , az tuti, hogy floppyra, akarja magát kibontani. Ha nincsen floppy meghajtód, akkor a virtual Floppy Drive -ot töltsd le, emulálj neki egy a meghajtót, és engedélyezd az írást. Indítsd el az önkicsomagoló programot, majd az nLite programban TEXT módú driver megjelölésként, az iatastor.ini kiválasztod, és a legördülő listából, kiválasztod az eszközöd típusát, és leokézod. Bootoltatható ISO -t készíts, és máris megvagy. Néróban lemezképfájl mountold be, és semmit ne állíts el, kivéve az irási sebességet ha az szükséges. Eztuán már jácva könnyedséggel feltudod instalállni a windozod.
Ha nem haragszotok, már megyek durmolni, mert, és, őŐ, azért és kész!
A negatív ionok éltessenek bennetek.
Érdeklődve figyelem az okfejtéseiteket, kíváncsi vagyok, mi lesz a vége a dolognak.
Én úgy érzem, hogy hapro mesternek nem a telepítő CD-jével (tehát nem a lemezzel) van a probléma, hanem a CD-lejátszóval, konkrétan magával az optikai meghajtóval. Ezért én úgy gondolom, ha a BIOS, illetve alaplap egyszerűen képtelen boot-olás közben bármilyen módon is megszólítani és működésre bírni magát ezt a SATA felületű optikai meghajtót, akkor nemhogy telepítőlemezt, de egy kaviárral és libamájjal megtunkolt aranylemezt sem fog elindítani. Természetesen, érdeklődve figyelem tovább a részleteket, és magam is örülnék, ha kiderülne, hogy valamely módszerrel sikerülne feléleszteni azt a fránya ODD-t.
Hát írni nem szeretnék, mert ez az ok amiért reinstall következne, hogy nem hajlandó írni, és ezzel tesztelném le, hogy vajon az íróm romlott el vagy végleg kukába küldjem a gépemet. Szóval nem tudok írni lemezt. Megjegyzem az íróm olyan fél éves.....
Na most megnéztem a garanciapapírját, és nem fél éves, hanem pont 1éves. Szerdán vettem pont egy éve, és az érdekes, hogy a hét közepén kezdett vacakolni az írás, remélem nem az ment el kapálni. De most utánna néztem már új alaplap, proci memóriának és elfogadható áron olyan 50 körül lehetne egy 4magos AMD 2Gbmemória és ASUS alaplap hozzá. Már jóideje szivat a számítógépem, addig-addig amíg begurulok, és kivágom innen. Hétfőn még beviszem a munkahelyemre a DVD-írómat, és ott kipróbálom, hátha az jó, és a rendszeremnek még sincs semmi baja.
Sajna most hogy megnéztem a garanciapapírt én is így gondolom...
Egy Samsung 3év garis vinyóm 3nappal gari lejárta előtt adta be a kulcsot, és szerencsére kicserélték, azóta most még jó az új amit adtak helyette.
Meglestem a deszka doksiáját, és ott egy kétportos (RAID 0, 1, 0+1) SAS vezérlő esete jött le, és mivel az IXPÉ nemtud RAID módban semmit lekezleni, ezért nem is fogja látni még a port sem ami CD meghajtóban ül.
Ezért mindenképpen előre kell intengrálni a SAS drivert, máskülönben nem fog működni a rendszer. Ha ezekután valaki megkérdezi mi az a RAID 0, 1, 0+1 akkor felakasztom magam pákáját a fogasra, és nem forrasztok ma többé.
Annyi biztos, hogy nekem SATA DVD iróm van, és simán felkúszik a windoz. Egy hangyányit módosítva már AHCI -ben használom csak.
Jó éjt mindenkinek, az 50Hz legyen veletek, és a katódfűtés melegítse szívetek.
Szerintem sem rossz deszka, de nekem másr sajnos kevés lenne.
Ha az említett DVD meghajtó nem megy, és semmi hardveres probléma nemlátszik rajta, akkor próbáld meg a Frimware -t frissíteni, mert valószínű azt álították be neki hogy X művelet után emuláljon hardverhibát! Semmi gond Virtual Floppy Drive programot lemásztatod az internetről, és emlulász egy A meghajtót, és követed az afolymatot amit Hapro mesterünknek írtam. Akkor most már tényleg jóéjt mindenkinek. Huhh, ez a HE függés,.... már egy háromnegyed órája leakarok feküdni, és még mindig ide böködöm a hsz. -eimet.
Mi az a RAID 0, 1 0+1? Totószámok bináris formában? Az eheti 10010101+1 találatos totószámokból 1 telitalálat, 10 101010001110 találatos, 010 darab 000100101010110 találatos született. Nyereményük egyenként 001101010101001 Ft.
Na tessék a mi DuMatyink is megérkezett az éterbe, és csak a te kedvedért nem fogom leírni, mert már a piros lámpám is ég :bohoc:, hogy elfogyott az energia.
Újra kell tölteni a fluxuskodenzátort. Akkor a jövőben találkozunk! :integet2:
Én erre a lapra nem tennék Vistát, mert olyan lassú lesz, mint a ragasztózott talpú csiga...
Komolyra fordítva a szót: Ha jól sejtem, a BIOS-ban sehol sem látszik ez a DVD, mint eszköz. Azt nem tudom, hogy miután a BIOS boot képernyője eltűnik, a Promise* SATA vezérlő látja-e a DVD-t? Ha igen, a BIOS-ban mindenképp a SCSI vezérlőt beállítva kellene bootolnia. Ha viszont az sem látja (BIOS frissítés után sem), akkor nem fogsz tudni SATA DVD-ről bootolni. *: A manuál elég érdekes, mert a SATA csatinál Promise vezérlőt ír, később meg Silicon Image-et, és valószínűleg ez utóbbi van a lapon. Az íród milyen márkájú? Manapság már mindegyikre 2 év gari van szerintem. És mivel van egy olyan jogszabály (151/2003 korm. rend.), hogy a kereskedőnek a gyártó gariját tovább kell adnia, így van esélyed 1 éven túl is kicseréltetni.
Nem értem, minek cifrázni... A Raid szúnyogirtó, a 0 nem talált, az 1 az talált, süllyedt , a 0+1 pedig párzó szúnyogok, de csak az egyiket érte a permet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |