Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   807 / 2208
(#) 18david18 hozzászólása Nov 27, 2009
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! Úgy döntöttem, hogy maradok az eredetí kapcsolásnál, és inkább azt építem meg. Mégegyszer Köszi.
(#) PetAd hozzászólása Nov 27, 2009
Sziasztok
Kész lettem az PCL86-os erősítőm bedobozolásával, de még nem tökéletes. Ha a potit kb középre tekerem akkor olyan hangot ad ki, mintha alacsony frekin gerjedne, de csak egy kis sávban. Ha feltekerem a maximumra, akkor is hangot ad ki magából kicsit brummos recsegős hangot. Ha a minimum közelébe van tekerve akkor is hallani egy kicsit . A bemenetre nem dugtam semmit. A kimenő a táptrafó alatt van, köztük egy 1mm-es vaslemez, a doboz teteje. A fűtés nincs kiközepelve, amikor még nem volt bedobozolva, akkor nem volt brummos. Minden föld egy közös pontba megy, kivéve a bejövő jelnek a földje azt a potihoz vezettem, ahol csatlakozik a nyák földjéhez. A ház nincs rákötve a földre.
(#) lpcollector hozzászólása Nov 27, 2009
Ha már így előjött a fejhallgatós téma...
Van egy nem túl komoly AKG fejhallgatóm a következő paraméterekkel:
Frekvencia átvitel: 18-22,000 Hz
érzékenység: 96 dB
Max. teljesítmény: 200 mW
Impedancia: 32 Ohm
Gondoltam, összeraknék hozzá egy "minimál" erősítőt 6E5P-vel, vagy a gyengébb hangúnak titulált testvérével a 6E6P-vel, "bontott anyagokból".
Ha triódáda kötöm mekkora illesztést kívánna? A csöves rádiókból származó ECL v. EL kimenők amiket általában 4-5ohm/ 5Kohmra illesztettek, ebben a felállásban a maga 40Kohmjával már nagyon sok lenne?
(A 6C33C SE gyönyörűen muzsikál a "deszkán" is, a dobozolás meg nálam úgyis eltart hónapokig.)
(#) PetAd válasza PetAd hozzászólására (») Nov 27, 2009
A középhangerőn hallható gerjedés szerű jelenség megszűnik, ha a doboz házát rákötöm a földre. Így maximumhangerőn se hallani már annyira azt a búgás-recsegést csak egy nagyon kicsit, az meg még belefér.
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 27, 2009
Rendben, dobok bele két 100 Ohm-os ellenállást.
(#) CIROKL válasza lpcollector hozzászólására (») Nov 27, 2009
"Ha már így előjött a fejhallgatós téma... " Hát pont most barkácsolok én is egy csöves füles erősítőt ! De nálam 6H13C - vel lessz remélhetőleg fog is tetszeni a hangzása . Viszont az egészet ugy terveztem hogy 2 darab kimenő trafó ráakasztásával pillantok alatt egy sztereo SE lessz belőle ? Bocs mindenkitől de még a kapcsolást azt nem mutatnám még teljes mértékben nem lessz kész , nehogy valaki beleszaladjon valami furcsaságba! Meg még az Ecopityutól is elnézést kérek az ellesett KÖR -ért ! 6H13C Füles erősitő elképzelt kinézete ami még csak szerkezet kész ! A festés után jön a beszerelés , élesztés STB :hide:
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Nov 27, 2009
Próbáld ki , mivel rendkívül egyszerű áramkör .
Felülillesztés , kisebb teljesítmény , alacsonyabb torzítás .
Megfelelő illesztés estén kb . 1,5-2W lenne , fejhallgatódhoz nem kell ennyi .
Én inkább a kimenő egyszerű kivitele miatt aggódom .
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Nov 27, 2009
A 6E5P triódában 1 K körüli belső ellenállású, 5 K-s kimenő jó hozzá. Elérhető teljesítmény 1,5-2 W így. 32 ohmos fejhallgatóval 200-250 mW-ra lehet számítani (ha a kimenetre hangszórót kötsz 2 W, ha fejhallgatót 250 mW, így értendő). Egy próbát megér szerintem, nagyot nem bukhatsz, legrosszabb esetben lesz egy jóhangú kisteljesítményű SE erősítőd.
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2009
Számomra sokkal nagyobb élmény kísérletezve "deszkán" valami jó hangot összehozni, mint aztán mindezt "elcsomagolni", ezért gondoltam, valamit összerakok addig is az itthon fellelhető cuccokból
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Nov 27, 2009
Az egyszerűsége fogott meg engem is. Egy szál tetródából (triódának kötve) erősítőt összehozni...
Megnézem, hátha van jobb illesztést adó lehetőségem is...
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Nov 27, 2009
Ezt próbáltam javasolni én is , meghallgatás előtt néhány mérés megmutatja mit tud .
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Nov 27, 2009
Jó a kicsi TV kimenőkkel, csak nem tudom a magasátvitel hogyan alakul, ha 32 ohmos fejhallgatót dugsz rá (lehet meg kéne mérni az enyémet, akkor sok mindenre fény derülhetne). A mélyeket elég tiszességesen átnyomja (viszacsatolás nélkül), magasak kicsit esnek 20 kHz-től, de nagyon emberbarát hangja van. Egy tisztességes kimenővel valószínűleg egészen frenetikus hangot el lehetne érni. Azt a pár alaktrészt hamar össze lehet ütni, addig sem vetyengenek mindenféle felderíthetetlen helyeken... , vagy nálad rend van...
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Nov 27, 2009
Idézet:
„vagy nálad rend van...”

A látható helyeken nagyjából rend, bár a Nejem szerint mindenhol az én dolgaimmal van tele a ház...
Ezek a cuccok viszont nem azokban a helyiségekben rejtőznek ahol áttekinthető állapotok uralkodnak. Most például egy bolgár Melodia M10(jav!) rádió kimenőjének keresem a párját , hasztalanul
(#) sturbi válasza 18david18 hozzászólására (») Nov 27, 2009
Kár, hogy nem próbálod ki. Szerintem ahogyan lerajzoltam, igen jó minőségben össze lehetne hozni dc csatoltan (nem biztos, hogy gyengébb lenne, mint az eredeti).
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Nov 27, 2009
Majd próbálok játszadozni vele csak nem nagyon van rá időm. A hangja szép és majd dolgozok rajta hogy többet adjon majd le.
(#) 6C4C válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 27, 2009
Imi!

A (talán orosz) TEMP tv hangvég rajza nincs meg Neked véletlenül??? FF, nem hibrid, full csöves gép... Az talán még a Color Starnal is szebben szólt, máig sajnálom, hogy nem rajzoltam vissza, pedig találkoztam anno egy ilyen példánnyal...
(#) Imi65 válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 27, 2009
Ha jól rémlik, anno javítottam ilyet, de a rajzát már nem tudnám előkotorni. Lehet, hogy valakinek odaadtam.
(#) kocos hozzászólása Nov 28, 2009
Ha már Colorstar ! milyen impedanciájú hangszóró volt benne, tehát hány ohmra illeszt a kimenő szekundere ( a szovjetnek ) Nincs most nálam a kimenő, de jó lenne tudnom, hogy számolhatok-e vele ! előre is köszönöm a válaszokat !
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Nov 28, 2009
Az Imi által feltett rajz szerint 4Ω a hangszóró impedancia.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Nov 28, 2009
Köszi! Sajnos ettől féltem ....
(#) Lakatfogó hozzászólása Nov 28, 2009
Sziasztok!

PCL86 SE kapcsoláshoz kimenő trafó kérdésem van, a légrés méretében nem vagyok biztos.

Felötlöttem a kimenő rajzát, ahhoz kellene légrést hozzá tervezni. A Vas keresztmetszete 6cm2.
(#) Lakatfogó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2009
Köszönöm!
(#) rhesus23 hozzászólása Nov 28, 2009
Most volt egy kis időm tanulmányozni az erősítéssel kapcsolatos tudnivalókat. Egy kapcsolás előfokának az erősítését kiszámoltam, remélem jól. Az első triódafél erősítése: -20*62000/50000=-11,07, a másodiké: -20*27000/89000=-6,07. Az elsőnél középállásban van a poti azért 5K-val számoltam. Vélemény?
(#) ticseboy hozzászólása Nov 28, 2009
Sziasztok. Segithetne valaki nekem ezzel a rajzal kapcsolatba.A füttés kimenetek a tápból, az el84-be a 2-es és 7es lenne, és az ez81-be a +ki össze van kötve a fűtéssel? És még annyi lenne hogy az ecc83-nak mind a két oldalát be kell kötni(mert ugye dupla trióda)?
(#) djhans válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 28, 2009
EL84-nél 4-5-ös láb a fűtés. Az egyencsőnek (EZ81) külön főtőtekercsről kell mennie, nem köthető a többi cső fűtésére.
(#) ticseboy válasza djhans hozzászólására (») Nov 28, 2009
Akkor ez a rajzon félrevezetés?? viszont a tápból 2*9V jön ki a fütésnek, ezt mivel tudom ugy lecsökkenteni hogy ne menjen semmi "rovására"?mert ugye ez sok füteni.
(#) 6C4C válasza rhesus23 hozzászólására (») Nov 28, 2009

Au= (-mü)*Za/Ri+Za... Az adott munkaponthoz tartozó mü-t és Ri-t a karakterisztikából ki tudod olvasni...
Ha a következő fokozatnak van rácslevezető ellenállása az a Za-ba természetesen beleszámít...
Így én az első fokozat erősítését félig feltekert potinál -8,7-re, a másodikét -13-ra számoltam ki...

(#) ticseboy hozzászólása Nov 28, 2009
És van valakinek tapasztalata a rajzról? (Kettövel feljebb)
(#) 6C4C válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 28, 2009
Nem néz ki rosszul a rajz de...
Ei cső után 50µF-nál nagyobb pufferkondit nem szabad használni, mert a cső hamar tönkremegy Fojtó után a szűrőkondi az már más, ott nyugodtan lehet használni a rajzon is szereplő 100µF-ot...
(#) ticseboy válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 28, 2009
Köszi. Amugy mit takar hogy hamar?
Következő: »»   807 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem