Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok
Szeretném megépíteni ezt a kapcsolást . Viszon nincs tapasztalatom a PIC-ekkel. Még égetőm sincs De szívesen építenék egy égetőt is amúgy sem ártana, mert annyi jó dolog van csak mindegyik PIC-el működik. Programozni nem tudok de ahogy látom a .hex fájlok megvannak így elvileg azokat csak be kéne égetni a PIC-be. Szóval visszatérve az égetőre... Nekem már nincs LPT port a gépen így vagy USB-s vagy Soros portú égetőt szeretnék építeni ami viszonylag sok féle PIC-el "elbánik". Légyszíves segítsetek nekem! Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!
Milyen típusú alaplapod van? (Sok újabb alaplapon van LPT, csak nincs kivezetve, tüskesoron elérhető...)
Nah sikerült végülis beleírni a programot a PIC-be. Beállítottam a megfelelő linker scriptet illetve az ajánlott kódot fordítottam le. Most már nagyon jól működik!
Nagyon szépen köszönöm a segítségeket!
Örülök, hogy sikerült! Következő lépésként valamelyik PICCOLO projektbeli LED villogtatóval kellene folytatni (lehetőleg nem az elsővel, mert akkor nem látod, hogy az új program megy-e vagy még a régi...).
A különbségek a reggel belinkelt programhoz képest: 1. A reset és interrupt vektorok áthelyezését és a LEDport/LEDtris definiálását elrejtettem a pic_all.h állományba, így ezekkel nem kell foglalkozni. Viszont ehhez a p18cxxx.h helyett a pic_all.h állományt kell becsatolni. 2. Az "univerzális" linker állományt kell használni (PIC18f4550.lkr) 3. A linkernek egy /uHID_BOOT opciót is meg kell adni Ez a Kísérleti áramkör c. fejezet végén le van írva,meg az is, hogy mi a teendő, ha nincs bootloader, vagy az MCHPUSB botloader van beégetve. Mindez bonyolultnak látszik, de a használata annál kellemesebb:
Ez a LED-eket ellenütemben villogtató program.
Köszönöm a kódot és a tippeket. Ez is lefordul és hasonlóan az előzőhöz szépen muzsikál
Nah akkor most ezt kicsit jobban átnézem és mazsolázom tovább a PICCOLO-t Üdv
Már megy a Knight rideres furófény A következő lépés ugyanez, csak PWM-el. Nah nem OFF-olok tovább, csak ez most így feldobott..
Idézet: „Már megy a Knight rideres furófény” Es csinalsz belole egy Knight Rider Kit-et? (bocs, nem birtam kihagyni )
Röviden: nem.
Hosszabban: Ha építesz egy konvetert, akkor igen. Nézz fesz szilva oldalára és olvasgass!
Sejtettem, hogy nem tudja,
köszi a választ.
Nem pontosan ezt írtam. Olvasd el szilva oldalán az adapterről szóló dolgokat!
Üdv mindenkinek!
Az alábbi programot mikroC - ben írtam:
A program helyesen működik. Ha lefut az utolsó while ciklus akkor egyszerűen megáll a számlálás .Eddig így kell működnie.De ha j=0 nulla után irok valamilyen kódot, akkor úgyveszi , hogy már lefutott a while ciklus . Miért? Idézet: „De ha j=0 nulla után irok valamilyen kódot, akkor úgyveszi , hogy már lefutott a while ciklus . Miért?” Nem biztos, hogy ertem a kerdest, de a j=0 a while ciklusod mogott van, azaz a while mar lefutott... Tehat ha j=0 moge teszel kodot, akkor a while mar lefutott, mi is a kerdes? Amugy ha nem teszel a vegere (main bezaro kapcsosa ele) egy vegtelen ciklust akkor compiler fuggo modon vagy megall a program futas, vagy a main-t ujra es ujra le fogja futtatni, vagy init-nel kezdi es utana futtatja le a main-t... Mivel compiler fuggo sokkal jobb, ha te magad hatarozod meg mi tortenjen...
Egy while(1) végtelen ciklus valamiért lemaradt a forráskódból.Így gondoltam a forráskódot eredetileg. "ha j=0 moge teszel kodot, akkor a while mar lefutott, mi is a kerdes?" Csak úgy fut le így a program , hogy a while(j
Jobb lenne, ha ilyen hosszú forrást inkább fájlban csatolnál, legyen az C, vagy asm, vagy txt. Van egy tallózás gomb... Köszi!
Üdv.Mindenkinek!
Épitettem egy OBD2-es interfészt, Pic 16F84A-20. mikrovezérlővel. A mikrovezérlő programozását kérem egy hozzáértő, segitőkész embertől. Választ várva, Tisztelettel néván.
Ja, ertem... Tehat PORTA.F4-en varakozol egy jelre, mikor az megjon akkor kiirnad az LCD-re a mert idot?
Akkor mondanam az eszreveteleim 1. A fo problema ha jol ertem amit keresel, hogy megjon a jel, majd megtortenik a kiiras, es utana a jel nyilvan egy darabig meg ott van a labon, tehat ujra es ujra tullep a jel varakozasi cukluson. Kellene a while(PORTA.F4==1) ele egy while(PORTA.F4==0) {} is... Magyaran az nem csinal semmit, csak var ameddig a felfuto el meg nem jon. Ha ott nyomo gomb van vagy egyeb mechanikus kapcsolo eszkoz, akkor kell prellmentesites is... 2. j=0 -nak a while(j < ido) ele kellene kerulnie... 3. ido-t nem nullazod, csak a progam legelejen (bar lehet epp ez volt a cel nem tudom) 4. indentalast meg space-eket az operatorok koze tegyl mar -- igy eleg nehez olvasni a kodot >
Hali Srácok! SD kártyára tudok menteni FAT formátumban PIC-ről, beágyazott lib segítségével, SPI-n. A kérdés, hogy SPI FLASH memóriára is lehet akkor ilyen módon és egyáltalán FAT rendszert létrehozni? (De végül miért ne lehetne, hiszen a pendrive-okban is flash memória van.) Köszi előre is!
Kicsit másként kell kezelni, miután az SD-nek van beépített protokollja a sima flashnek nincs. Tehát ha megírod az SD illesztőprogramot, akkor ugyanez a lib kezelni fogja. Bevallom én nem állnék neki.
Hát, akkor én sem állok neki. Kíváncsiság hajtott, meg volt egy ötletem, de mindegy...
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy valaki elkészítette e már a következő kapcsolást és , hogy működött - e neki? A neve VEKer Bővebben: Link Csak azért kérdezném mert én megépítettem de nem akar jó lenni. A program adott, PIC16F877 - re. Csak azért mert ha már működött valakinek akkor én néztem el valamit. Egyenlőre simán összedugtam számítógéppel de meg se nyikkan. Azt írja nincs kábel bedugva.
A halokartyat felkonfiguraltad elotte?
Idézet: „Egy szűz hálózati kártyát mielőtt összeépítenénk a PIC-el, először egy lassabb ISA buszos PC-be be kell konfigurálni. Az I/O címet 300h-ra az IRQ-t bármire és a PNP (Plug And Play) Disabled-re (tiltottra) kell állítani ezzel a DOS-os konfiguráló programmal: 3C5x9bcfg.zip (182 kB)! Sajnos gyors PC esetén a config program nullával való osztás hibával le fog állni, ilyenkor nincs mit tenni, keresni kell egy régebbi, lassabb PC-t .”
Természetesen beállítottam. A panelen nem találok hibát, alig van benne alkatrész. Igazából csak a forráskódot nem ismerem. Lehet hogy a PIC programozásakor állítok be valamit rosszul? Nem tudom. Az zavar hogy meg se nyekken a hálókártya. Semmi kapcsolat a PC - vel. Pedig tápot is kap több helyen is a panelről. Ezért kérdeztem esetleg valaki foglalkozott e vele.
Kedves kollégák, segítség!
A mellékletben van egy programrészletem (multiplexelt bináris óra). A megszakításban történne az óra léptetése. MPLAB szimulátorával hibátlannak tűnik, "vasban" viszont az 1. sec után nem történik semmi sem. A PIC közben megy, az óra beállítás, kijelzés hibátlan... Merre keresgéljek?
Szia!
Észrevételek: - A megszakítási rutinból mindig úgy lépjen ki a program, hogy a mentett értékeket visszaállítja (Maga a mentés is elront adatokat - ld. W). - A program a kijelzés címke útán mit csinál? A kontrollerek élete egy végtelen ciklusban telik el.... Szia
Szia!
Szerintem a megszakítási rutinból úgy jön ki, hogy visszaállít mindent!-(W_TEMP. STATUS_TEMP). A progi hátsó részét azért nem tettem bele, mert hosszú lenne, de ott semmi nem történik aminek köze lenne a megszakításhoz. Arra tippelek, hogy csak ott kell keresni a bibit. (szimulátoron hibátlanul fut!) Idézet: „A kontrollerek élete egy végtelen ciklusban telik el....” ...vagy sleep uzemmodban |
Bejelentkezés
Hirdetés |