Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ezt egészen nem értem!
Amit beírtál kódot a hsz-be, úgy csináltad vagy kérded, hogy úgy kell-e? Ha a kérdés az, hogy úgy kell-e, a válasz: igen úgy. Ha úgy csináltad, és mégsem működik, akkor a tippem, hogy kétszer is beírtad a kódba a végtelen ciklust, de azt csak a kód végére kell beírni egyszer. Ha esetleg mégse működne, akkor légy szíves tedd fel csatolmányként a kódodat, úgy könnyebb lenne segíteni. Szerk.: még mindig szimulátorban dolgozol?
Amit beírtam kódot azt a mplab-ból copiztam, igen még mindig szimulálva próbálom.
Idézet: „Pic16F1936-nak 8bites” Honnan tudjam hogy erről van szó, ha az általad hivatkozott diskurzus még arról szólt, hogy merre található a Pic16f877A-hoz való header file?
Szia!
Sajnos nekem egy régebbi verziójú (9.60) HI-TECH fordító van installálva, ami nem támogatja a 16F1936- os kontrollert. Ami hiányzik a kódból az a __CONFIG() makrók, valamint az oszcillátor beállítása (alapból 500 kHz). Azt, hogy milyen konfigurációs beállítási lehetőségek vannak, azt a header állományból tudod kilesni. Ennek a mikrokontrollernek 2 szavas a config wordje, emiatt kétszer kell a __CONFIG makrót meghívni.
Szia!
A hex állományban nincsenek benne a config beállítások, az MpLab default órabeállítása a külső órajel, ekkor a RA7 az órajel bemenet... (adatlap 89. oldal) Szia
Miért vagy ennyire a panel készítése ellen? Egy nap az egész...
Idézet: „Igen működik de csak B-portra megy ha A-portra akarok írni 0xFF-t akkor oda 0x7F -t ír miért?” Gondolom mert EC modban van a configod?
Mert a nyák-készítéshez való cuccaim a pároméknál vannak, ahova csak hétvégenként jutok el. Akkor pedig nem igazán van kedvem nyákokat készíteni. Csináltam én már épp eleget.
Hát, nem tudom, de áramkörépítés nélkül elég nehézkes PIC-et tanulni. Persze, ha van egy komplett fejlesztőpaneled, akkor lehet, de én soha nem szerettem egy olyan áramkörön dolgozni, amit nem én építettem, az anyagi oldalát nem is érintve.
A nyákkészítéshez pedig nem kell más, mint egy nyomtató, egy vasaló meg a vegyszerek. Melyik az amelyiket nem tudod áttelepíteni? De nem offolok tovább, elnézést! Idézet: „Az A/D átalakítást és a 4-5db relé kapcsolását (automata méréshatár-váltás) a PIC végezné” Ez esetben megfontolandó valamelyik 12 bites ADC-vel rendelkező típus használata (pl. PIC18F2553 vagy 4553)
Ezért írtam a dugdosós panelt. Mindent meg lehet rajta csinálni amit a gyári panelon, csak tized annyiba kerül, ha többféle gyári panel kell, akkor meg pláne.
Egyedül a nem dil tokozású pic-ekkel van gond, viszont a munkáidat ismerve simán tudsz adaptert gyártani hozzájuk. Majd ha kész projekted van, flottul megy, akkor kell egy végleges panel hozzá.
Még annyit, hogy a gyári panel a sok forrasztgatástól előbb utóbb tönkre megy, esetleg a dugdosós panel is elhalálozik némi idő után, de nem tizenvalahány ezerért.
Idézet: „Még annyit, hogy a gyári panel a sok forrasztgatástól előbb utóbb tönkre megy, esetleg a dugdosós panel is elhalálozik némi idő után, de nem tizenvalahány ezerért.” Ezert kell a panelre DIL vagy DIP foglalatot tenni, es akkor abbol is dugdosos panel lesz Amugy felre teve a trefat, teljesen egyet ertek Veled!
Megnézném az Explorer 16 kártya dugdosós próbapaneles változatát!
Ebben igazad van, de szerintem a fokozatosságot itt is be lehet tartani. Nem biztos, hogy az ilyen bonyolultságú panel szükséges az első félévben.
Sziasztok. Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Nemrég készítettem egy kijelzőt, 4*7 szegmensest, és, hogy valami értelme is legyen a tanulás ezen pontjának, gondoltam miért ne csinálnék én is egy fordulatszámmérőt . Már csak egy dolog van hátra (jelenleg így gondolom, de biztos nem így lesz ). Úgy szeretnék mérni, hogy minden mérési ciklus elején elindítanék egy órát ami 0,5 s-onként jelezne, én ekkor kiolvasnám a változóim értékét és kijelezném a mért értéket. A pic egyik belső időzítőjére gondoltam, met ha jól tudom akkor a programmal párhuzamosan tud működni. Egy 16f 877a proci az áldozat. Én még nem használtam az időzítőjét, és ha van valakinek egy érthető, esetleg kommentezett példája, hálásan megköszönném. üdv.
Ha az Explorer 16 kártya tudását kezdőként ki tudnám használni, nem ezt a fórumot olvasgatnám, hanem én tanítanálak benneteket Különben is azt gondolom hogy mindig egy adott feladatra próbálunk meg pic-et programozni, nem pedig egy picbe mindent belesűríteni.
Kicsit félresiklott a vita (már ha az volt). Én csak a "Mindent meg lehet rajta csinálni amit a gyári panelon" tételre hoztam egy ellenpéldát. Ezzel együtt hasznosnak tartom a dugaszolós próbapanelt (én is vettem magamnak). De használok gyári panelt is és természetesen raszteres próbanyákot is. Mikor, mihez, mi a legcélszerűbb...
Nézd meg az adatlatpan a CCP modul Capture módjának működését. Ezzel nagyszerűen lehet fordulatszámot is mérni. Az a jó benne, hogy van egy regiszter, ami a bejövő jelre feltöltődik egy számláló értékével, amit van időd kiolvasni a következő mérendő impulzus előtt. Nagyon kényelmes és gyors. Lehet erőből(ciklus és jelzőbit figyelése, vagy megszakításból is kezelni. Én a megszakításost jobban szeretem, mert nem vesz el időt. Ha elolvastad biztosan leszek kérdéseid, tedd fel.
Config bitek beállításai benne vannak az asm forrásodban?
Vissza kell szívjam a kérdést. Két különböző program másként viselkedik.
Természetesen nem egyszerű C hexáját asm-be konvertálni, de a végén sikerült.
Szia. Köszönöm az ötletet, megnézem az adatlapot, és ha tudok okosat kérdezni majd megteszem. Az én elképzelésem az nem lenne működőképes egyébként ?
Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni meg lehet e csinálni, ha egy 16f628a-val készítek egy frekvenciamérőt, az asm file megvan hozzá, a kapott frekvenciát leosztom 160Hz alá, és a kapott frekvenciával billegtetek egy lábat? Van egy nagyon jó hanggenerátor kapcsolás, ami PLL-lel vezérelhető, ahhoz kéne.
Ehhez minek frekvenciamérő? Egyáltalán mit is akarsz pontosan megvalósítani?
Neked egy osztó kell? Tudod, hogy négyszögjel fog kijönni?
Az frekimérő erre nem jó, át kell írni, aminek semmi értelme, mert egy osztó a legegyszerűbb feladatok egyike. Programozható osztót is lehet. Igan fogalmam nincs mit akarsz, mert amit leírtál annak nem értem a lényegét, de a válaszom azért remélem segít!
Van egy hanggenerátor kapcsolásom CA3080-al , 1Hz - 1MHz -es, átkapcsolás nélkül (lásd adatlapját). Ezt akarom vezérelni PLL-lel plusz kvarcgenerátor, hogy kvarc stabilitású legyen a frekvencia. A generátorhoz kell a frekvenciamérő, kijelezni az értékét, és adott a pic kvarc pontosságú frekvenciája. Pontosabban fogalmazva az egyik lábon menne ki a pll-hez a pic leosztott stabil frekvenciája, a másik lábon a mért frekvencia leosztva a pll-hez.
Még pontosabban nem PLL hanem FLL, vagyis nem fáziszárt hanem frekvenciazárt hurok a kapcsolás, jóval egyszerűbb mint a PLL, és négyszögjel kell hozzá.
Lehet PLL-t csinálni a PIC-kel, de szerintem a 16F628 nem elég hozzá, ha a frekimérést is meg akarod valósítani vele. Én mostanában egy FM szintézeres tunert farigcsálok szabadidőmben, ami kijelzi a vételi frekit is, amellett, hogy a PLL működéséhez szükséges programozható arányú frekvenciaosztást is elvégzi, de ehhez két timert kell használni. A fejlesztői panelemen 18F4550 van, de nem feltétlenül kell a sok láb sem és az USB sem, a két 16 bites, ilyesmire használható timer (Timer1 és Timer3) viszont igen.
Egyébként lehet FLL-t is csinálni, az egyfelelől talán tényleg egyszerűbb, másfelől ott meg valamilyen szabályozási kört kell kialakítani (leginkább PI típusút), valamint egy egyenfeszültséget kell ezzel szabályozó körrel előállítani (beavatkozó jel). Egyenfeszültséget PWM-mel lehet a PIC-kel előállítani, viszont a 10 bites felbontáslehet, hogy kicsit kevés, főleg ekkora frekvenciaátfogásnál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |