Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   614 / 1319
(#) El_Pinyo válasza ecostar hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Ezt egészen nem értem!
Amit beírtál kódot a hsz-be, úgy csináltad vagy kérded, hogy úgy kell-e? Ha a kérdés az, hogy úgy kell-e, a válasz: igen úgy. Ha úgy csináltad, és mégsem működik, akkor a tippem, hogy kétszer is beírtad a kódba a végtelen ciklust, de azt csak a kód végére kell beírni egyszer. Ha esetleg mégse működne, akkor légy szíves tedd fel csatolmányként a kódodat, úgy könnyebb lenne segíteni.

Szerk.: még mindig szimulátorban dolgozol?
(#) ecostar válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Amit beírtam kódot azt a mplab-ból copiztam, igen még mindig szimulálva próbálom.

porta.zip
    
(#) icserny válasza ecostar hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Idézet:
„Pic16F1936-nak 8bites”

Honnan tudjam hogy erről van szó, ha az általad hivatkozott diskurzus még arról szólt, hogy merre található a Pic16f877A-hoz való header file?

(#) El_Pinyo válasza ecostar hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia!
Sajnos nekem egy régebbi verziójú (9.60) HI-TECH fordító van installálva, ami nem támogatja a 16F1936- os kontrollert. Ami hiányzik a kódból az a __CONFIG() makrók, valamint az oszcillátor beállítása (alapból 500 kHz). Azt, hogy milyen konfigurációs beállítási lehetőségek vannak, azt a header állományból tudod kilesni. Ennek a mikrokontrollernek 2 szavas a config wordje, emiatt kétszer kell a __CONFIG makrót meghívni.
  1. #include<htc.h>
  2.   __CONFIG(...); //config word1
  3.   __CONFIG(...); //config word2
  4.   //...
(#) Hp41C válasza ecostar hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Szia!

A hex állományban nincsenek benne a config beállítások, az MpLab default órabeállítása a külső órajel, ekkor a RA7 az órajel bemenet... (adatlap 89. oldal)

Szia
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Miért vagy ennyire a panel készítése ellen? Egy nap az egész...
(#) trudnai válasza ecostar hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Idézet:
„Igen működik de csak B-portra megy ha A-portra akarok írni 0xFF-t akkor oda 0x7F -t ír miért?”


Gondolom mert EC modban van a configod?
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Mert a nyák-készítéshez való cuccaim a pároméknál vannak, ahova csak hétvégenként jutok el. Akkor pedig nem igazán van kedvem nyákokat készíteni. Csináltam én már épp eleget.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Hát, nem tudom, de áramkörépítés nélkül elég nehézkes PIC-et tanulni. Persze, ha van egy komplett fejlesztőpaneled, akkor lehet, de én soha nem szerettem egy olyan áramkörön dolgozni, amit nem én építettem, az anyagi oldalát nem is érintve.
A nyákkészítéshez pedig nem kell más, mint egy nyomtató, egy vasaló meg a vegyszerek. Melyik az amelyiket nem tudod áttelepíteni? De nem offolok tovább, elnézést!
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Idézet:
„Az A/D átalakítást és a 4-5db relé kapcsolását (automata méréshatár-váltás) a PIC végezné”

Ez esetben megfontolandó valamelyik 12 bites ADC-vel rendelkező típus használata (pl. PIC18F2553 vagy 4553)
(#) dinokal válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Ezért írtam a dugdosós panelt. Mindent meg lehet rajta csinálni amit a gyári panelon, csak tized annyiba kerül, ha többféle gyári panel kell, akkor meg pláne.
Egyedül a nem dil tokozású pic-ekkel van gond, viszont a munkáidat ismerve simán tudsz adaptert gyártani hozzájuk. Majd ha kész projekted van, flottul megy, akkor kell egy végleges panel hozzá.
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Még annyit, hogy a gyári panel a sok forrasztgatástól előbb utóbb tönkre megy, esetleg a dugdosós panel is elhalálozik némi idő után, de nem tizenvalahány ezerért.
(#) trudnai válasza dinokal hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Idézet:
„Még annyit, hogy a gyári panel a sok forrasztgatástól előbb utóbb tönkre megy, esetleg a dugdosós panel is elhalálozik némi idő után, de nem tizenvalahány ezerért.”


Ezert kell a panelre DIL vagy DIP foglalatot tenni, es akkor abbol is dugdosos panel lesz

Amugy felre teve a trefat, teljesen egyet ertek Veled!
(#) icserny válasza dinokal hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Megnézném az Explorer 16 kártya dugdosós próbapaneles változatát!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Ebben igazad van, de szerintem a fokozatosságot itt is be lehet tartani. Nem biztos, hogy az ilyen bonyolultságú panel szükséges az első félévben.
(#) tirisztortetróda hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Sziasztok. Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Nemrég készítettem egy kijelzőt, 4*7 szegmensest, és, hogy valami értelme is legyen a tanulás ezen pontjának, gondoltam miért ne csinálnék én is egy fordulatszámmérőt . Már csak egy dolog van hátra (jelenleg így gondolom, de biztos nem így lesz ). Úgy szeretnék mérni, hogy minden mérési ciklus elején elindítanék egy órát ami 0,5 s-onként jelezne, én ekkor kiolvasnám a változóim értékét és kijelezném a mért értéket. A pic egyik belső időzítőjére gondoltam, met ha jól tudom akkor a programmal párhuzamosan tud működni. Egy 16f 877a proci az áldozat. Én még nem használtam az időzítőjét, és ha van valakinek egy érthető, esetleg kommentezett példája, hálásan megköszönném. üdv.
(#) dinokal válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Ha az Explorer 16 kártya tudását kezdőként ki tudnám használni, nem ezt a fórumot olvasgatnám, hanem én tanítanálak benneteket Különben is azt gondolom hogy mindig egy adott feladatra próbálunk meg pic-et programozni, nem pedig egy picbe mindent belesűríteni.
(#) icserny válasza dinokal hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Kicsit félresiklott a vita (már ha az volt). Én csak a "Mindent meg lehet rajta csinálni amit a gyári panelon" tételre hoztam egy ellenpéldát. Ezzel együtt hasznosnak tartom a dugaszolós próbapanelt (én is vettem magamnak). De használok gyári panelt is és természetesen raszteres próbanyákot is. Mikor, mihez, mi a legcélszerűbb...
(#) watt válasza tirisztortetróda hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Nézd meg az adatlatpan a CCP modul Capture módjának működését. Ezzel nagyszerűen lehet fordulatszámot is mérni. Az a jó benne, hogy van egy regiszter, ami a bejövő jelre feltöltődik egy számláló értékével, amit van időd kiolvasni a következő mérendő impulzus előtt. Nagyon kényelmes és gyors. Lehet erőből(ciklus és jelzőbit figyelése, vagy megszakításból is kezelni. Én a megszakításost jobban szeretem, mert nem vesz el időt. Ha elolvastad biztosan leszek kérdéseid, tedd fel.
(#) zlanczky hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Mi okozhatja azt, hogy egy MikroC-vel megírt 2 soros program működik egy PIC16F887-ben, de ugyanennek a hexa kódját, ha visszafordítom és újra lefordítom asm-ként, akkor az már nem működik.
(konkrétan 2x16-os LCD-t próbálok PIC16F887-tel meghajtani, de asm-ből nem sikerült, csak C-ből)
(#) icserny válasza zlanczky hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Config bitek beállításai benne vannak az asm forrásodban?
(#) zlanczky válasza zlanczky hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Vissza kell szívjam a kérdést. Két különböző program másként viselkedik.
Természetesen nem egyszerű C hexáját asm-be konvertálni, de a végén sikerült.
(#) tirisztortetróda válasza watt hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Szia. Köszönöm az ötletet, megnézem az adatlapot, és ha tudok okosat kérdezni majd megteszem. Az én elképzelésem az nem lenne működőképes egyébként ?
(#) dinokal hozzászólása Dec 8, 2009 /
 
Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni meg lehet e csinálni, ha egy 16f628a-val készítek egy frekvenciamérőt, az asm file megvan hozzá, a kapott frekvenciát leosztom 160Hz alá, és a kapott frekvenciával billegtetek egy lábat? Van egy nagyon jó hanggenerátor kapcsolás, ami PLL-lel vezérelhető, ahhoz kéne.
(#) szilva válasza dinokal hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Ehhez minek frekvenciamérő? Egyáltalán mit is akarsz pontosan megvalósítani?
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Neked egy osztó kell? Tudod, hogy négyszögjel fog kijönni?
Az frekimérő erre nem jó, át kell írni, aminek semmi értelme, mert egy osztó a legegyszerűbb feladatok egyike. Programozható osztót is lehet.

Igan fogalmam nincs mit akarsz, mert amit leírtál annak nem értem a lényegét, de a válaszom azért remélem segít!
(#) dinokal válasza szilva hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Van egy hanggenerátor kapcsolásom CA3080-al , 1Hz - 1MHz -es, átkapcsolás nélkül (lásd adatlapját). Ezt akarom vezérelni PLL-lel plusz kvarcgenerátor, hogy kvarc stabilitású legyen a frekvencia. A generátorhoz kell a frekvenciamérő, kijelezni az értékét, és adott a pic kvarc pontosságú frekvenciája. Pontosabban fogalmazva az egyik lábon menne ki a pll-hez a pic leosztott stabil frekvenciája, a másik lábon a mért frekvencia leosztva a pll-hez.
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Még pontosabban nem PLL hanem FLL, vagyis nem fáziszárt hanem frekvenciazárt hurok a kapcsolás, jóval egyszerűbb mint a PLL, és négyszögjel kell hozzá.
(#) szilva válasza dinokal hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Lehet PLL-t csinálni a PIC-kel, de szerintem a 16F628 nem elég hozzá, ha a frekimérést is meg akarod valósítani vele. Én mostanában egy FM szintézeres tunert farigcsálok szabadidőmben, ami kijelzi a vételi frekit is, amellett, hogy a PLL működéséhez szükséges programozható arányú frekvenciaosztást is elvégzi, de ehhez két timert kell használni. A fejlesztői panelemen 18F4550 van, de nem feltétlenül kell a sok láb sem és az USB sem, a két 16 bites, ilyesmire használható timer (Timer1 és Timer3) viszont igen.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Egyébként lehet FLL-t is csinálni, az egyfelelől talán tényleg egyszerűbb, másfelől ott meg valamilyen szabályozási kört kell kialakítani (leginkább PI típusút), valamint egy egyenfeszültséget kell ezzel szabályozó körrel előállítani (beavatkozó jel). Egyenfeszültséget PWM-mel lehet a PIC-kel előállítani, viszont a 10 bites felbontáslehet, hogy kicsit kevés, főleg ekkora frekvenciaátfogásnál.
Következő: »»   614 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem