Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Akkor csak a minimális értéken változtass, de csak óvatosan fokozatosan. Az Apply-ra való kattintás után nem vonható vissza.
Egyébként miért baj, ha már vannak nagyobb pad-es alkatrészeid? Azokból nem fog kisebbet csinálni. Egy próbát talán megér. Legfeljebb ne mentsd el, ha nem tetszik.
Azért baj mert egy alkatrésznek nagyok a padjei, és közötte 3 vezető sáv megy el, és ha már megnövelem a százalékot akkor hozzáér a padhez, de a kicsi padek még mindig kicsik.. 5%-ot bírtam növelni, itt még nem ér össze semmi.
Lehet, hogy én félreértem a problémát, de szerintem tud az autorouter átkötéseket készíteni. Indításakor a konfigurációs ablak fülein végigmenve meg kell emelni a top réteg költségét (Cost), valamint csökkenteni a bottom és via költségeit, illetve egy megfelelően nagy értéket beírni a maximálisan megengedhető viák számának.
A magas költségszámú, azaz "drága" réteg(ek)et és via-kat megpróbálja nem használni, és helyettük az alacsonyabbakat preferálja. Elég macerás, sok kísérletet igényel egy-egy normális beállítás, célszerűbb szerintem először kézzel megcsinálni a kritikusabb részeket, és csak utána ráengedni az auto-t. A csatolt képen látható összes átkötést autorouter csinálta, top réteg költsége 50 (maximálisan 99 lehet), minden másé 0 volt, via-k maximális száma minden lépésben 100. Bénán néz ki, az igaz, de csak a próba kedvéért született meg. Ha mégsem erről volt szó, akkor bocsánat.
Ha a zöld vezetősávokat érted átkötésnek, akkor az egy jó megoldás. A másik réteggel való "találkozásokhoz" via-t tesz le. Végül csak a piros réteg van használva.
A viákat általában kis furatúnak kezeli, de gydanee-nek előbb írtam a forrfelület nagyobbításról, ugyanaz érvényes a via-ra is, csak a via soraiban kell változtatni az értékeken. Jól értelmeztelek? Akkor ez egy jó megoldás, kis próbálgatással rá lehet jönni a jó beállításra, később már gyorsabban megy. Otthoni vasalásos technikához nagyon jó. A Gerberhez még valahogy a viá-t fel kéne cserélni pad-re.
Hasonlóról van szó, annyi különbséggel, hogy a panel egyoldalas mint pl a képen a piros réteg lenne az alsó, a zöld réteg pedig nincs kivétel a PAD.
Igen, a zöld sávok az átkötések. Nyomtatásnál egyszerűen kikapcsolja az ember a top réteget, bottom oldalon megmaradnak a via-k forrszemei (és persze a furatok is), kinyomtatva úgyis egyszínű lesz az egész. Beültetésnél pedig csak észben kell tartani, hogy ahol a board top sávokat mutat, oda igazából átkötés kell.
Via méretre és alakjára valóban ügyelni kell, az Eagle alapból nagyon kis átmérőkkel, és körkörös forrszemekkel pakolgatja őket (én most ezzel nem foglalkoztam). A rajzon látszik, hogy néhány helyen teljesen feleslegesen pakolt átkötéseket, ezeknél a sávoknál a top réteget bottom-ra cserélve eltűnnek a végein lévő via-k is, illetve a via mozgatásával korrigálható az átkötés végleges helyzete. Én sosem használom az autoroutert, de egyszer lehet, érdemes volna végigjátszani, mit sikerül összehozni a beállítások finomításával.
Nem kell ezt túlbonyolítani szerintem, ésszel kell tervezni és úgy rakni top (vagy bottom) oldali átkötéseket, hogy azokat egy vékony dróttal vagy levágott alkatrészlábbal meg lehessen oldani. Én ezeket már úgy csinálom, hogy az átkötés legyen minimum egy ellenállás (0207) méretű, vettem egy csomó 0 ohm-os ellenállást és azokat teszem be átkötésnek, talán ez a legesztétikusabb módja ennek...
köszönöm szépen a válaszokat
Sikerűlt megoldanom a problémát
Tehát az említett áramkör (régi projekt)
a kondik méretezésében nem vagyok biztos (mondhatni fogalmam sincs róla) . Illetve még egy kérdés hogy állítom az eagle-t egy oldalas panel készítésére? Szerintetek ez így jó lesz?
Jahh igen. Amúgy simán led villogtatásra szolgál majd. .
semmi extra
Én sok hibát látok a PIC körül! Szerintem linkeld be a hozzászólásod a PIC miértek hogyanok témába.
Kezdeném azzal hogy az MCLR lábat egy 10K-s ellenállással fel kell húzni a tápra! És az a láb csak bemenetként működik. A kapcsolókat 'tetszés szerint" egy ellenállással vagy a földre, vagy a tápra kell húzni. Valamint neked az egyik kapcsolód most látom hogy az RA5-ön van, amit alapból fel kell húzni a tápra az ellenállással mint már írtam. Én szoktam még ICSP foglalatot is tenni a PIC-es kapcsolásaimra, ilyenkor nem kell kicibálni a PIC-et a foglalatból. De a profik szerintem találnának még hibát az ULN2003 körül, bár én azt még nem használtam sose. Egyébként tudok ajánlani egy fejlesztőkészletet, megépítésre, vagy csak ötletszerzésre is tökéletes: Bővebben: Link
Sziasztok!
Egyszer valaki leírta, hogyan lehet új alkatrészt rajzolni az Eagle-ban. Sajnos nem találom. A kereső egy katasztrófa. Kérek valakit, ha emléxik rá, legyen szíves segíteni! Köszi!
Bővebben: Link A kereső kiváló!
Köszönöm a segítséget!
Majd egyszer, ha nagyon ráér valaki, megtaníthatja nekem azt a csodás keresőt, mert nekem még soha semmit sem sikerült megtalálnom vele... Mégegyszer köszönöm! Mindig megtalálom vele azt a topikot, amelyikben keresni szeretnék, de topikon belül sohasem mutat semmit. Legalább is nem tudom hogyan kell keresni.
A lap legtetején látsz egy olyan feliratot hogy kereső. Utána beírod a keresendő kifejezést. (pl: eagle) És mellette a legördülő menüben kiválasztod hogy hol keresse.
Ha kifejezetten fórumon akarsz keresni, akkor van egy olyan fül a menüben a HE logo alatt hogy Fórum, feketével kijelölve. Itt több mindent be bírsz állítani.
Meg tudná azt mondani valaki, hogy miért nem lehet Eagle-ben elmozgatni a letett alkatrészt ? Most már kezdek ideges lenni. Lerakok egy szakadt ic-t, vagy bármit, és egyszerűen csak lefagy/kilép ha meg akarom mozdítani. Nem lehet elmozdítani arról a helyről, ahova legelőször raktam. Már ha rákattintok attól lefagy.
***** Innentől moderálva a hozzászólás, ld. válaszom. Frankye
Kedves Milan90!
Sokszor, sok helyen, e fórum keretei között is több ízben elhangzott: A Lite verziót azért találták ki, hogy aki nem "profi", azaz nem gyártással foglalkozik, hanem amatőrként használja, annak ne kelljen megvásárolnia a teljes verziós szoftvert. Mindannyian tudjuk, hogy vannak különféle crack-ek, törések, illegális változatok közkézen, "netszerte". Aki ilyet akar használni, az bizony készüljön fel rá, hogy így járhat, és ne reklamáljon, hogy a szoftver nem megfelelő, hanem vegye tudomásul, hogy csak önmagára haragudhat! Éppen ezért a vonatkozó részeket a hozzászólásodból "kigyomláltam", és ne is keress meg se engem, se mást, hogy Neked ez nem tetszik!
A con-wago-500 és con-wago508 nevű libarykban van egy pár!
Hello !
Nem tudja valaki, hogy van e olyan parancs az eagleban, hogy az alkatrészek nevét a kapcsolásban átírja úgy hogy sorban legyenek. Azaz pl jobbról balra haladva elnevezi az alkatrészeket. A választ előre is köszönöm.
Van! Valami renumber.ulp vagy hasonló neve van.
Sziasztok!
Valaki segítsen nekem abban legyenszíves, hogy a raszter beállítások hogy működnek? 5éve sokat dolgoztunk ezzel a progival de elfelejtettem azóta, vagyis inkább csak halványan rémlik. 3 adat szükséges: Size: Multiple: Alt: Nomost azt értem, hogy a size ugyebár a rács mérete, a multiple-t nem egészen értem, de az valami olyasmi lehet hogy a size értékével megszorozva a multiple értékét az lesz egy rács mérete, illetve az alt lehet talán a lépésköz?? Sajna csak találgatok és erre most nincs időm és fontos a pontosság. A kérdésem tehát az lenne pontosan, hogy mi az a beállítás, amivel 1 kocka 1mm vagy 1cm méretű pontosan, illetve hogy működik ez pontosan. A segítségeteket előre is köszönöm! Üdv, Tomi
A size a rács mérete.
A multiple segítségével egyszerűen tudod osztani, szorozni a jelenlegi rácsot. Az alt az az rács, amit a bal altot (FIXME) megnyomva használ. Idézet: „A kérdésem tehát az lenne pontosan, hogy mi az a beállítás, amivel 1 kocka 1mm vagy 1cm méretű pontosan, illetve hogy működik ez pontosan.” Size: 1 (mértékegység mm) Multiple: 1 Alt: lényegtelen De ezt kb. tíz másodperc próbálgatással kitalálni.
Köszönöm a segítséged!
Próbálgatni próbálgattam, de nincs nyomtatóm hogy leelenőrizzem most így hírtelen és fontos, hogy pontos méretekkel dolgozzak.. Üdv, Tommy
Sziasztok!
Az a gondom, hogy a scematic editorban a raszter beállítások miatt nem tudom hozzákötni a vezetéket az alkatrészhez, de ha jól tudom van erre egy parancs, vagy gomb, amivel ilyen esetekben össze lehet kötni rendesen. Tudja valaki hogy mi az? Köszi előre is. Üdv, T.
Két út lehet:
- Visszaállítod a raszert eredeti felbontásra - használod a "Net" eszközt (Nem világos ugyan számomra, minek kell - különösen a schematic szerkesztőben! - átállítani a rasztert... )
Az Eagle "doc" mappájában van egy "manual_en.pdf" fájl, ami az eredeti felhasználói kézikönyv. Annak a 90. oldalán, az 5.3 Grids and the Current units fejezetben ez áll:
"You should always use the preset 0.1 inch grid for schematic diagrams! This grid should also be used when defining Symbols in the Library Editor! Valamint a 110. oldalon, a 6.1 Creating the Schematic Diagram fejezet Set the Grid bekezdésében ez áll: "The grid of schematic diagrams should always be 0.1 inch, i.e. 2.54 mm. Nets and Symbol connection points (pins) must lie on this common grid. Otherwise connections will not be created between nets and pins." Mivel az alkatrészkönyvtárak szimbólumai is a 100 mil=0,1 inch raszterben készültek, logikus, hogy a vezetékek is abban a raszterben csatlakoznak a pin-ekhez. Akinek sűrűbb raszter kell, csak a 100 mil egészszámú hányadosára állítsa, pl. 50 mil, 25 mil, 10 mil (0,5 inch, 0,25 inch, 0,01 inch), stb. Célszerű a normál rasztert 0,1 inchen hagyni és az Alt gridet beállítani a fentiek szerint, lásd a 91. oldalt. Az Alt billentyű lenyomásával az Altgrid érvényes. Nem szabad a rasztert összevissza állítgatni, csak ésszerűen. A raszterállítgatásról osztom Frankye véleményét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |