Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   67 / 177
(#) aderka hozzászólása Márc 19, 2010 /

Üdv!

Ismét a segítségeteket kérném. Egy programomnak egy bizonyos része azt a feladatot látja el, hogy 5°C fok alatt bekapcsoljon egy fűtést. Ez programba szimulációba szépen működik, életben viszont észrevenni ennek lineáris tulajdonságát. LM35-ös hőszenzorral mérem a külső hőmérsékletet, és ennek kimenetét mérem a PIC egyik analog bementén. Mivel nem kell tökéletes pontosság ( azaz, az a cél, hogy ha hideg van fűtsön ), ezért hasra megadtam egy értéket neki, mégpedig azt, hogy ha 8-nál kisebb vagy egyenlő, akkor kapcsoljon. De ez életben nem ennyire egyértelmű. Nagyon érezhető az átmenet, így ki be kapcsol nagyon gyorsan. Ezt, hogy lehetne szoftveresen kiküszöbölni?
Arra gondoltam, hogy ha eléri a 8-at mint értéket, elindulna egy 2-3 perces időzítés, és ha az lejárt akkor engedélyezné.. Így biztos a billenés.
üdv: Dávid
(#) aderka válasza aderka hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Közben megoldottam. Betettem egy 1 perces időttartamot, ami alatt ha megtartja az értékét, kapcsolhatja a fűtést, ha ez idő alatt bármikor megnő az értéke reseteli az időt. Így megy szépen!

üdv. Dávid
(#) kaqkk válasza aderka hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Sokkal egyszerűbb lett volna ha egy limittert teszel bele
és beállítod a "hiszterézist" hogy mondjuk 2-3c külömbség legyen a be ill ki kapcsolás közt
(#) aderka válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Kösz, a Limiter eszembe se jutott. De már mind1, megy így is szépen.

(#) aderka hozzászólása Márc 20, 2010 /

Azt egyébként, lehet tudni, hogy miért álltak le a Parsic fejlesztésével?
(#) Peti.Janka válasza aderka hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szia! Én már annak is nagyon örülnék, ha valaki annyit fejlesztene rajta, hogy több picet ismerne, esetleg újabb olcsóbb tipust, meg lenne köztük egész kicsi 8 lábu, mert néha nagyon jó lenni olyan kicsike.
(#) vilmosd válasza aderka hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Hali
Mert senki sem fizetett ezert az ugymond "magasszintu programozasi nyelvert". Inkabb vettek valami komolyabbat, vagy hasznaltak a gyari fejleszto rendszert. Amennyiert a program fejlesztoje kivanta adni, annyiert mar azert lehet venni mas komolyabb fejleszto rendszert, ahol mindig biztositott a support. Az uj eszkozok azonnal belekerulnek, a hibak gyorsan kijavitva. Igy lehet dolgozni. A tobbi az csak jatek. De volt mar itt tema sokszor. Tudni kell a korlatokat es aszerint kell hasznalni ezt. Ha valaki ezt az erot tanulasra forditja, nem fog megrekedni a 3 PIC-nel.
Bocs ha valakinek esetleg faj, de ez az igazsag.
Udv Vili
(#) aderka válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Értem. Akkor mi a helyzet a Flowcode nevezetű szoftverrel, vagy a Niple-el. Parsicról folyton rossz a vélemény.. Ezeket sűrübben fejlesztik, mint a Winampot.
Szerintem a Parsic, jóval komolyabb min2 említettnél.
(#) kaqkk válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Csak anyit fűznék hozzá hogy az igazság relatív , és még míndíg várjuk a cikedet a c nyelv rejtelmeiről .
(#) vilmosd válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Es ezt mer tolem varod? Van itt a forumon sok C vel foglalkozo thread. Olvasni kell.
Udv Vili

Hali
Hogy ne unatkozzal es lass valami komolyabb nyelvet is : C nyelv.
(#) dcsabi válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ez a topic a Parsic programról szól, illetve az ezzel megvalósítható dolgokról.
Kérdés, ki hogy viszonyul hozzá?
Programozni tanulok, vagy PIC-el feladatot akarok megoldani.
Ha programozást akarom megtanulni úgy általánosságban, és céltalanul játszadozom a PIC-el, akkor a Parsic természetesen egy idő után szük teret ad.
Ha a PIC készletet figyelembe véve kölönböző vezérlési és egyéb feladatokat akarunk megoldani, akkor egy gyors megbízható és " fejlett programozói ismeretek nélkül" is eredményesek lehetünk.
Ehhez mindössze minimális elektronikai tudás szükséges.
Mi is valójában a PIC? -egy "intelligens logikai IC"- mikrokontroller.
Az mindenkinek saját döntése, hogy melyik segédprogrammal programozza fel...
Vagy legépel 8-10000 sort, vagy rajzol néhány oldalt.
Azt, hogy abbahagyták a fejlesztését, annak több oka lehet, ahogy én látom ennek inkább múltja van, mert a C-s tipusokból indult.
No-ban a vezérléstechnika 7-8 éve már teljesen más irányt vett...
Arra kell használni amire való, a készletben szereplő PIC-ek felprogramozásához ad segítséget, gyors és szinte hiba nélkül indul, mert bevált "rutinok" láncolata.
Nem a programírással kell bajlódni napok hetek szám, hanem a feladatra tudunk összpontosítani.

Egy valamit nem értek : Ha a C nyelv a kedvenced , és a parsic-ot útálod mert csak vicc , a Flowcode-t miért nem
"húzod le " talán mert a c nyelvet használja ?

Különben vedd semmisnek a Hszt nem akarok még egyszer vitázni veled (úgysem érted meg az érveimet)
(#) baloghzoli1 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szia
Már nem birom ki bele ne böffentsek,de te papagájt ettél?(Mert az mondja mindig ugyan azt)Bővebben: Link
(#) CoderKevin válasza aderka hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szia!

A fűtés be-ki kapcsolásához egy ötlet, én így oldottam meg, mert ugyanez volt a problémám.

Tettem egy Set-Reset eszközt, és ha az érték kisebb mint pl. 10 akkor egy 1shot-al set, ha az érték nagyobb mint pl. 20 akkor ugyancsak 1shot-al reset.

Nekem tökéletesen beált.
Persze mindenki úgy csinálja ahogy akarja, csak gondoltam megosztom.
(#) vilmosd válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Hali
Nem lettem papagaj, csak latom itt a kollegak kinlodasat ezzel a "programozasi valamivel" es megprobalok segiteni, hatha 1-2 kollega esetleg kiprobal mast is nem csak ezt.
Udv Vili
(#) baloghzoli1 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ha ez kinlodás lenne lehet nem ért volna meg 135 oldalt,nem?Üdv Zoli
(#) vilmosd válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Pont azert ert meg. Nezd vegig a kerdeseket, es Te magad is rajossz, hogy javareszt abbol adodik hogy a kedves kerdezonek halvany lila goze sincs a PIC mukodeserol. Ezzel a programmal meg raadasul csak felrevezeto informaciokat ismer meg. A masik : Nezd mar meg a kivalaszthato eszkozoket. Elkezdi a 16C54-el (mar reg nem gyartjak) es a 16F877-nel befelyezodik. Az pedig mar bizony tobb mint 10 eve a piacon van. Probalj meg ujabb eszkozre irni programot. Eleg nehez lesz.
Udv Vili

A nyákkészítés kérdések cimű témát szoktad olvasgatni ?
ott is éppen két program -on vitatkoztak ma , melyik jó ,
melyik jobb , mi értelme ennek ? Mindenki csinálja a hobbiját úgy ahogy neki megfelel ! NEMÉRTEM még mindig hogy miért kell itt játszani a hittérítőt kéthavonta ?
Egyébként én is szoktam nézegetni a pic programozás c nyelven témát de nem nagyon láttam mostanában HSZ-t a tolladból !
(#) aderka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ki mondta, hogy bajom van vele? Én csak azt nem értem, ha ennyire zavarja a népet a grafikus programozás, miért csak a parsic topicba tévednek be a kritikusok .

Akkor nem jol nezted.
(#) vilmosd válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Bocs, de itt mindenki PIC szurkolo. A peldad erosen santit. Nem beszelunk AVR, 8051, 6809 es egyeb procikrol
(#) aderka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ez jó hasonlat .. Egyébként vilmosd. Ne hangsúlyozd folyton, hogy itt olyan emberek vannak akik nem tanulták a PIC-et, vagy épp programozást. Képzeld el, bármilyen hihetetlen, asm-et tanultam, és abba irtam első programomat ... Látod mégis ittvagyok . Jelenleg bőven megfelel nekem a 877-es illetve a 628-as vagy a 84-es típusok. Parsiccal gyorsabban eredményesebb vagyok. Eddig minden programom stabilan és megbizhatóan működik az életben.

Most fejezzük be a vitát, és menny vissza C-t programozni.

Igen! mindenki Gólt akar rúgni , a maga módján !
De úgy látszik hogy te a mi kapunkra játszol !
De tudod mit ? Hagyjuk a vitát ! Inkább
(#) Tijoe hozzászólása Márc 24, 2010 /

Sziasztok!
Kis segítséget kérnék. Megépítettem egy külső tápos jdm programozót. Szereztem régi PC-t. LED villogtató progit (.pic) átfordítottam .asm-re. Azt Mplab 8.10-el átfordítottam .hex-re. Azt icprog-gal beprogramoztam egy 16f877A-ba. Az áramkört dugaszolós próbapanelen összeraktam és vártam a nagy csodát. Nem jött. Átnéztem, szétszedtem-összeraktam és arra jutottam, hogy az oscillátor nem megy. Rájöttem, hogy ha egy 4,7 Kohm-os ellenállással piszkálom az osc1 lábat akkor néha elindul. Ha valakinek van tipje, hogy mi lehet a baj akkor kérem segítsen. Előre is köszönet.
(#) vilmosd válasza Tijoe hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Mire van allitva a configban az oszcillator? Esetleg tegyel bele masik kvarcot. A 33 pF kondikat se felejtsd ki.
Udv Vili
(#) kaqkk válasza Tijoe hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

A progiban hogyan van beállítva , belső öoszucillátor vagy kvarc ? Tedd fel ide a progit megnézzük mi a hiba
(#) dcsabi válasza Tijoe hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Amit tudok segíteni...
Itt egy led villogtató progi minden formátumban.
Az rb.0 lábon gyorsan és rb.1 lábon lassan villog.
Külső quartz-al (4Mhz). Quartz lábai 20pf-al testre kötni,
menni kell.
Esetleg olvasd vissza a progit az égetővel, hogy beégette-e...
Ellenőrizd a tápot pic lábain...stb
(#) Tijoe válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

12 és 16Mhz kvarc-cal próbáltam és mindíg beállítottam a parsic-ban a frekit és xt-re állítottam a tipust. Visszaolvastattam és van benne valami. Néha fut egy két ciklust, ha éppen jókor érek hozzá a osc1 lábhoz. A progit beveszi mert próbáltam azt, hogy átítram a lábakat és átalakítottam a kapcsolást, és akkor másik láakon váltotta a kimenetet.
(#) aderka válasza Tijoe hozzászólására (») Márc 24, 2010 /

Üdv!
4MHz felett HS oszcillátorról beszélünk.
Ajánlom figyelmedbe: Bővebben: Link
Következő: »»   67 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem