Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   726 / 1320
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Így van lekezelve:
  1. ;*************** VEKTOROK ******************   
  2. RST CODE 0x0000
  3.         goto    START1          ;melyik program fusson?
  4. HI_VEC  CODE 0x0008             ;megszakítási cím
  5.     goto        hi_isr
  6. LO_VEC  CODE 0x0018
  7.     goto        hi_isr
  8.  
  9.  
  10. ;**************** MEGSZAKÍTÁSOK ***********************
  11. PGM     CODE
  12. lo_isr
  13.         retfie
  14.  
  15. hi_isr
  16.         MOVWF   W_TEMP                  ;W REGISZTER ELTÁROLÁSA
  17.         SWAPF   STATUS,W               
  18.         MOVWF   STATUS_TEMP             ;STATUS REGISZTER ELTÁROLÁSA
  19.  
  20.  
  21.         btfsc   INTCON,T0IF             ;TMR0 megszakítás ellenőrzése
  22.         bra             Multiplexálás
  23.         btfsc   PIR2, TMR3IF    ;TMR3 megszakítás ellenőrzése
  24.         bra             Mintavétel
  25.         goto    megszakitas_kilepes

Az RCON, IPEN-t nem állítottam de megnéztem, nulla. Onnan tudom hogy nem fut rá a megszakításra, mert a bra Mintavétel sorra tettem egy breakpointot és soha nem áll ott meg a szimulátor.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 / 2

Szia!

A 14. sorban a
"bsf INTCON, PEIE/GIEL ;periféria-megszakítás engedélyezve"
egy osztást ír elő (mivel PEIE azonos a GIEL-vel az eredmény 1 )...
Írd inkább így:
"bsf INTCON, PEIE ;periféria-megszakítás engedélyezve"...
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szia!

Köszönöm, így már működik! Az adatlapban így nevezik azt a bitet, gondoltam jó lesz.
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Vedd elő a header fájlját a pic-nek, azzal is nézd össze az ilyen biteket, mert néha másképp vannak nevezve, mint amire számítasz. Vagy esetleg mindkét név használható, de persze nem egyszerre.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szerintem a linkerrel nincsen semmi baj. Azért reklamál, mert a linker állományban egyetlen szekció sem tartalmazza a 2009-es címet (mintha az nem is létezne). Ezért nem tudja hová tenni az adatot ORG 0x2009 után. Gondolom, a linker állományt kellene átszerkeszteni, ha mindenáron erre vágyik valaki.

A PICkit2 meg esetleg azért reklamál, mert nem akarja, hogy véletlenül felülírd a kalibrációt. Mivel a programozási leírás szerint a Bulk Erase sem törli ezt a rekeszt, én nem törném magam az írásáért. Sokkal inkább a felülírásának a megakadályozásával.
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Idézet:
„Az adatlapban így nevezik azt a bitet”
Hol így, hol úgy... Ha egyszintű programmegszakítást használsz (PIC16 kompatibilitási mód), akkor PEIE, mert a perifériák interruptját engedélyezi.

Ha kétszintű interruptot használsz (PIC18 mód), akkor más a funkciója, s akkor GIEL a neve, mivel az alacsony prioritású programmegszakításokat engedélyezi.
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Megint gondom akadt a PIC tápellátásával. Ha a PICkit2-ről kap tápot az áramkör akkor szuperül megy. Ha külső AGND, DGND, analóg +5V, digitális +5V, -5V tápokat kap, akkor viszont megbolondul a PIC!
Bővebben: Youtube
A videón nem mutatom de a panelmérőnek van a nyákján saját egyenirányítója és +-5V-os stabilizátora is (így tulajdonképpen háromféle tápforrásról tud működni), ha erre adok neki feszültséget akkor is hibásan működik. Lehet hogy valami zavar átjut a 230V-os részről.

Van a PIC reset lábán felhúzóellenállás? Ha ugyanoda adsz 5V-ot, ahová a Pickit2 adja, akkor működik? Kapcsolási rajz részletet tudsz mutatni?
(#) Attila86 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Így van a reset rész:
Bővebben: KÉP

Próbára zárd rövidre a D2-t. Vagy tegyél be sorba egy schottkyt és egy 10k ellenállást a reset láb és a pic tápja (20-as láb) közé úgy, hogy a katód a táp felé mutasson.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szia!

D3, D4 helyett tegyél ellenállást ( 100 ohm), a D2-t tartalmazó részt el is hagyhatod, ha az RE3 bemenetnek használod... Próbaként vedd ki a D2-t...
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

D2-t kivettem, ugyan az.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

- RE3 bemenet?
- Mérd meg a tápfeszültséget! Elég a szűrés rajta? (A stabilizátor bemenetén néhány 100µF .. 1000uF, a stabilizátor kimenetén 10-100µF és 100nF kerámia) A stabilizátor nem gerjed? Nincs kontakthiba?
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Igen, én is erre jutottam, hogy ezt nem kell zargatni. Köszi az infókat!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

A D3, D4 még mindig benne van? Egyszer már kivetettük!
Az MCLR ki van kapcsolva?
(#) lidi válasza watt hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Én sem értem mi ez az alkatrészkupac az MCLR -en, ha egyszer bemenet. R5 és az ICSP csati között szerintem nem kellene oda semmi. Ha az MCRL bemenetnek van konfigolva, akkor ugye attól nem resetelhet. Csak akkor rosszalkodhat esetleg ha VPP jelenne meg rajta.
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Úgyvan, ez szülte a kérdést.
Hirtelen azt nem tudom, hogy ha bemenetre van konfigolva az RE3, akkor az automatikusan kikapcsolja-e az MCLR funkciót, vagy azt a konfig bitekben kell kikapcsolni minden esetben. Én mindig ki szoktam kapcsolni, ha ilyen feladat van, de lehet, hogy a bemenetté állítás ezt megoldja. Ez meg kellene nézni, de most programozok, így majd Attila megnéni!

De most komolyan, te érted mi lehet az a dióda-kondi-ellenállás izé ott ? 16F nél tutira konfigozni kell.

A dióda gondolom azért került oda, hogy a Vpp ne kerülhessen a Vdd-re(nem Vcc!!!). Oda elég egy 10kohm, ez bevált, nem emelheti meg a Vdd-t a Vpp.

A kondi szűrné a Vdd-t.

De tényleg nem kell, ha a RE3 bemenet, mert akkor az MCLR funkció nem működik, feltéve, ha ki van kapcsolva rendesen...
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Már nincs bennük csak a régi hozzászólásból linkeltem be a rajzot!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

És mi van az MCLR kikapcsolásával? (Egyszerre csak egy kérdést tegyek fel? )

Hát én ezt nem értem. C1 nem tudom mit tud szűrni 470k -n keresztül. D2 - szintén homály. Talán régen nem volt ott a méréshatár kapcsoló, csak később került bele, és ezért kellett régen mclr -t felhúzni. De ha 470k a felhúzó, ami szerintem bazi magas, akkor is minek D2.

Kíváncsi leszek, hogy ha kitakarítja A86 (hmm, ez majdnem hachiroku ?! ) onnan azokat az alkatrészeket, akkor is bolondozik-e még az áramkör.

Dehogynem szűr, a R39 és a C1 szűrő tagként viselkedik. A D2-t már említettem, hogy a 13V Vpp nem folyathat áramot a Vdd felé(a rajzon hibásan Vcc), de ez túlzott óvatosság.
A 470k valóban túl sok, 10k jó oda, ha az MCLR funkciót használni szeretnénk!
Ha kitakarítja, attól még bolondozni fog, mert ezek tuti nem osztanak-szoroznak ott semmit! Én inkább az MCLR-re tippelek...
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Na de azzal hogy kivettem D2-t, már meg kellett volna javulnia.

Szerk.: Megvan! Ha elveszem tőle a -5V-ot akkor működik külső tápról is! Egyenlőre ötletem sincs hogy hogy lehet ez, de rájövök...
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Idézet:
„Ha elveszem tőle a -5V-ot akkor működik külső tápról is!”
Hová/mire kötöttél te -5 V-ot?
(#) vicsys válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Gondolom az opa-nak adott tápot vele...
(#) Attila86 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Hát a PIC-nek van ugye három táplába. 2db VSS és 1db VDD. Egyikre rákötöttem a földet, a másikra +5V-ot, a harmadikra meg a -5V-ot. Miért, nem jó?

Két OP7 kapja a -5V-ot, semmi más. Méricskélek közben, szerintem az lesz a probléma hogy a negatív táp hamarabb megjelenik mint a pozitív...
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Jajj, ne hülyéskedj mert komolyan veszik! Kép: Hivatkozás
(#) lidi hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Ezt a "hamarabb megjön a negativ tápfesz" is érdekes. Analóg részt megbolondítja, ok, de ettől miért bolondul meg a pic ?
(#) watt hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Létezhet, hogy a 16F636 és a 16F639-nek egyforma a Device ID-jük? Az adatlap szerint igen, és az MPLAB PIC16F636.dev ill. PIC16F639.dev állományában is egyforma.
Nincs valakinek ilyen PIC-je, ki tudná olvasni?
Következő: »»   726 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem